Autor Wątek: Likwidacja żłobków a wydłużenie urlopów macierzyńskich???  (Przeczytany 1328 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline monia

• złośliwy skorpionek :)
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 04.06.2005
Likwidacja żłobków, a w zamian wydłużenie urlopów macierzyńskich do trzech lat - taką broń wytacza przeciwko niżowi demograficznemu posłanka Anna Sobecka.

Bez Anny Sobeckiej trudno byłoby wyobrazić sobie politykę prorodzinną naszego Sejmu. To jej zawdzięczamy tak głośne pomysły, jak rejestracja konkubinatów czy wypłacanie pensji gospodyniom domowym. Niestety, złym wieściom nie ma końca. Eurostat ogłosił właśnie, że Polki rodzą najmniej dzieci w całej Unii. Ale posłanka Sobecka już przygotowała odsiecz. Chce, by wydłużyć urlopy macierzyńskie do trzech lat. Za urlopy miałyby płacić samorządy. - Zaoszczędziłyby na żłobkach, które w takiej sytuacji nie będą już potrzebne i zostaną zlikwidowane. Utrzymanie żłobków jest ogromnie kosztowne. Gdyby te pieniądze dostały matki, to byłoby i zmniejszone bezrobocie, i zadowolone dzieci i matki - tłumaczyła posłanka na posiedzeniu komisji rodziny i praw kobiet. Popiera ją pięciu posłów jej ugrupowania - Ruchu Ludowo-Chrześcijańskiego.

A co z tymi matkami, które nie chcą takiego długiego urlopu? Będą mogły wrócić do pracy, a opiekunkę do dziecka zatrudnią oczywiście na własny koszt. - Takich rodziców stać na to - uważają politycy RLCh.

Parlamentarzyści PiS zgadzają się, że urlopy macierzyńskie powinny być dłuższe. - 26 tygodni to za mało, ale trzy lata to przesada - mówi Tadeusz Cymański z PiS. Jakie wydłużenie wchodzi więc w grę? To ma ustalić rząd.

Zdaniem Wandy Nowickiej z Federacji na rzecz Kobiet i Planowania Rodziny obecne regulacje są wystarczające. - Dłuższe urlopy spowodują, że kobiety będą miały problemy ze znalezieniem pracy. Czyli odwrotny skutek - kobiety będą bały się zajść w ciąże, by nie stracić pracy. ("Metro")
przyjaciel gdy powiesz "zabiłem", odpowie "gdzie go zakopiemy"

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
Likwidacja żłobków a wydłużenie urlopów macierzyńskich???
« Odpowiedź #1 dnia: 8 Marca 2007, 19:05 »
Kolejny bezsensowny pomysł....
Mam sobie odraczać zakończenie spacjalizacji i wydłużać drogę zawodową, stopwać swój rozwój....bo Pani coś się ubzdurało...

A już widze moje szczęśliwe dziecko ze sfrustrowaną mamusia w domu...

Jak widzę kolejny raz traktuje się kobietę jak inkubator, którego największym szczęsciem na świecie jest rodzenie dzieci...

Cytat: "monia"
co z tymi matkami, które nie chcą takiego długiego urlopu? Będą mogły wrócić do pracy, a opiekunkę do dziecka zatrudnią oczywiście na własny koszt. - Takich rodziców stać na to - uważają politycy RLCh.

Acha i znowu ktos lepiej wie kogo na co stać...

Jak mnie te pomysły wkurzaja...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline rajdowka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2 dnia: 8 Marca 2007, 19:18 »
juz widze jak chetnie pracodawcy beda zatrudniali kobiety...

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 13.08.2005
« Odpowiedź #3 dnia: 9 Marca 2007, 00:40 »
Zobaczymy co  z tego wejdzie w zycie  :brewki:
To, że się uśmiecham, śmieje i żartuje jak zawsze nie znaczy, że u mnie jest zajebiście. Ja po prostu nie lubię pokazywać, że jest mi bardzo źle. -

Offline Tajusia

• Chuck Norris
  • data ślubu: 17.09.2005
« Odpowiedź #4 dnia: 9 Marca 2007, 08:40 »
oby nie za dużo  :mdleje:
"...Jest na ziemi jedno moje małe miejsce, gdzie poza biciem serca nie liczy się NIC więcej..."

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
« Odpowiedź #5 dnia: 9 Marca 2007, 08:56 »
wydłużenie urlopów macierzyńskich do trzech lat

już myślałam, że to prawda - jak dla mnie to takie uszczęśliwianie kogoś na siłę; pytał się ktoś czego chcą kobiety :?: Nie wszyscy wiedzą lepiej, przy takiej polityce to Polki będą jeszcze mnie dzieci rodzić :obrazony:

co z tymi matkami, które nie chcą takiego długiego urlopu? Będą mogły wrócić do pracy, a opiekunkę do dziecka zatrudnią oczywiście na własny koszt. - Takich rodziców stać na to

a czy teraz jest inaczej :drapanie:

urlopy macierzyńskie powinny być dłuższe. - 26 tygodni to za mało, ale trzy lata to przesada - mówi Tadeusz Cymański

Ja tego faceta nie znosze ale to co powiedział niegłupie  :taktak: