Autor Wątek: Najmniejszy wcześniak na świecie (200gram)  (Przeczytany 1697 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Vall

• Chuck Norris
  • Żyć - oznacza wciąż wyrywać się do przodu!
  • data ślubu: 07.07.2007 :smile:
Najmniejszy wcześniak na świecie (200gram)
« dnia: 28 Lutego 2007, 15:31 »

Napewno słyszałyście - dziecko urodziło sie w 22 tc, przez cesarskie cięcie.
Dzięki doskonałej opiece przezyło, rozwinęło się, i zostało wypisane do domku ważąc 2 kg.

Oczywiście miało to miejsce w USA... u nas pewnei baliby się podjąc takiego wyzwania, ale kto wie w przyszłości!

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Lutego 2007, 15:51 »
Tak, czytałam ale mam pewne wątpliwości - cud to to jest ale było tez o wylewach u małej i ja nie wiem w jaki sposób to dziecko będzie się rozwijac i funkcjonować...nie chciałbym być źle odebrana - trudno mi to wytłumaczyć, mam sprzeczne uczucia

Tu jeszcze dwie fotki

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Lutego 2007, 18:28 »
Cytat: "Maja"
Tak, czytałam ale mam pewne wątpliwości - cud to to jest ale było tez o wylewach u małej i ja nie wiem w jaki sposób to dziecko będzie się rozwijac i funkcjonować...nie chciałbym być źle odebrana - trudno mi to wytłumaczyć, mam sprzeczne uczucia

i ja podobnie...sztuka dla sztuki...
Sukces to jest zdrowe w pełni prawidłowo rozwijające się dziecko, a nie kalekie, nie słyszące, nie mówiące, albo i nie widzące...
Maluch pewnie miał wylewy dokomorowe IV stopnia...Każdy wcześniak praktycznie je ma....wszystko zalezy od stopnia wylewu...

Przydałby mi się na ten temat  jakiś tekst źródłowy, medyczny i w oryginale bez tłumaczenia...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline monia

• złośliwy skorpionek :)
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 04.06.2005
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Lutego 2007, 20:30 »
Cytat: "Vall"
i ja podobnie...sztuka dla sztuki...

też popieram.. już widze problemy ze wzrokiem i oddychaniem.. taki płód jeszcze nie jest w stanie samodzielnie funkcjonowac.. zobaczymy jak sie bedzie dalej rozwijac..  życze mu  jak najlepiej ale zycie juz  niejedno pokazało :(
przyjaciel gdy powiesz "zabiłem", odpowie "gdzie go zakopiemy"

Offline Vall

• Chuck Norris
  • Żyć - oznacza wciąż wyrywać się do przodu!
  • data ślubu: 07.07.2007 :smile:
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Lutego 2007, 22:40 »
Cytat: "monia"
życze mu jak najlepiej ale zycie juz niejedno pokazało

To prawda, dzieci donoszone miewaja problemy co dopiero takie maleństwa :(
Pozostaje czekac nowych info i 3mac kciuki za ta kruszynkę!

Offline -SpinkA-

• mama do kwadratu :))
  • zapaleniec
  • data ślubu: 24.06.2006
« Odpowiedź #5 dnia: 16 Marca 2007, 15:27 »
Takie maleństwo  :nie:  że szok.

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 13.08.2005
« Odpowiedź #6 dnia: 18 Marca 2007, 01:01 »
Tak teraz jeszcze raz popatrzyłam na te zdjecia... i te położne traktuja tą dzidize jak zwierzatko w zoo
tu długopis , tu ręka dla porównania...
To, że się uśmiecham, śmieje i żartuje jak zawsze nie znaczy, że u mnie jest zajebiście. Ja po prostu nie lubię pokazywać, że jest mi bardzo źle. -

Offline Madzialena

• Prawdziwie kochasz wtedy, kiedy nie wiesz dlaczego...
  • maniak
  • Aniołek [*] 16.01.2009
  • data ślubu: 17.09.2005r.
« Odpowiedź #7 dnia: 18 Marca 2007, 13:31 »
Cytat: "monia"
taki płód jeszcze nie jest w stanie samodzielnie funkcjonowac..

hmm właśnie "płód" nie wiem czy teraz dobrze wyjaśnię o co mi chodzi, ale to dziecko urodziło się w 22 t.c.   ostatnio wiele się mówiło o poronieniach, o tym by określić, że w takim tygodniu ciąży poroniony został płód, a w takim dziecko... było też o tym, że kobiety chcą mieć możliwość pogrzebu poronionego dziecka itp..

i z tego co pamiętam, to właśnie chyba do 22 t.c. uznano, że to jest płód i tu pogrzebu nie będzie, a od 23 to jest dziecko i matka moje otrzymać ciałko i dokonać pogrzebu..

tu lekarze walczyli o jego życie, zdrowie.. nie wiemy, jak to się skończy, jak dziecko będzie funkcjonowało.... ale lekarze podjęli sie walki, spróbowali, matka też pewnie tego chciała...  a wracając do tego co pisałam powyżej, to gdyby matka poroniła to dziecko, to nikt by się nie przejmował, nie byłoby pogrzebu...   Trochę to wszystko okropne jest...

Cóż.. dzieciątko przeżyło, zatem należy trzymać kciuki i wierzyć w to, że będzie się rozwijało jak najlepiej, że poradzi sobie z wieloma przeciwnościami... ważne by dziecko i rodzice się nie poddawali...