Autor Wątek: swiadkowie po rozwodzie  (Przeczytany 6075 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline palcia

• nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 22.08.2008r
Odp: swiadkowie po rozwodzie
« Odpowiedź #30 dnia: 8 Maja 2008, 11:45 »
Dołączam sie w takim razie dziewczynki:)

Offline Adiana

• Agnieszka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 14.06.2008
« Odpowiedź #31 dnia: 8 Maja 2008, 12:16 »
Teoretycznie rzecz biorąc - nie powinno to mieć znaczenia, kim jest świadek- słyszałam, że w ogóle nie musi być to osoba wierząca ???

Że w niektórych parafiach ksiądz prosi tylko o dowód osobisty. U mnie ksiądz prosił o "świadectwa moralności świadków", które

musieli uzyskać w swoich parafiach...czyli, że mają przyjęte sakramenty a jeżeli żyją w związku małżeńskim, to muszą mieć kościelny ślub.

Jeżeli ktoś bierze rozwód, to tylko cywilny, wedle kościoła nadal żyje w małżeństwie, więc czemu nie miałby nie dostać rozgrzeszenia ???

Jakoś tego nie pojmuję.

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
« Odpowiedź #32 dnia: 8 Maja 2008, 12:20 »
Osoba po rozwodzie może przyjmować komunię ale rozgrzeszenie uzyskuje tylko w przypadku, gdy nie żyje w związku z nna osobą - czyli wg kościola, kiedy nie cudzołoży

Offline palcia

• nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 22.08.2008r
« Odpowiedź #33 dnia: 8 Maja 2008, 14:08 »
Kurcze,
"świadectwa moralności świadków", które musieli uzyskać w swoich parafiach...
, przeciez to jakies dziwne. Porąbani są niektórzy księża.

Maja dzieki za info:)

Offline Emiliana
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #34 dnia: 30 Września 2009, 15:30 »
Cytat: Adiana link=topic=9837. msg573171#msg573171 date=1210241778
Teoretycznie rzecz biorąc - nie powinno to mieć znaczenia, kim jest świadek- słyszałam, że w ogóle nie musi być to osoba wierząca ???

Tak, oficjalnie, wg.  prawa nawet na ślubie koscielnym świadkiem nie musi być osoba wierząca.  Nie musi iść ani do spowiedzi, ani do komunii, a jakieś dowody czy karteczki, które czasem chcą księża nie powinny mieć w ogóle miejsca.  Tak samo nie ma znaczenia stan cywilny świadków. 
Osobiście byłam na weselu, gdzie świadkowa nie szła do komunii, było to ustalone wcześniej z młodymi oczywiście.  A ksiądz nic nie wiedział - nie pytał się i nie robił problemów, zresztą nie powinno go interesować tak naprawdę.  A jeśli interesuje - to jest jakieś nadużycie z jego strony.