Autor Wątek: potrzebuję porady dot. PIT-a  (Przeczytany 2933 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
potrzebuję porady dot. PIT-a
« dnia: 23 Lutego 2007, 14:33 »
Mam mały problem...

Otóż w roku 2006 pracowałam do 31.08 w takiej jednej firmie na umowę zlecenie, w październiku braliśmy ślub a co za tym idzie - zmieniłam nazwisko i też adres zamieszkania. Jak odbierałam dowód to dostałam druk NIP-3 w celu aktualizacji. No i go wypełniłam i wysłałam do nowego US. Teraz Urząd Skarbowy mam w innym miejscu niż poprzednio, gdy się rozliczałam w poprzednich latach. A PIT z firmy dostałam na swoje stare dane, no i drugi został wysłany do tego starego Urzędu. I powieddźcie mi - mam wypełnić PITA na nowe nazwisko i wysłać do nowego Urzędu? A czy ten stary Urząd prześle moją informację podatkową do tego nowego Urzędu? Dzwoniłam do znajomej księgowej i Ona uważa że moja firma powinna skorygować PITA którego dała mi na moje stare dane i wysłać poprawioną informację podatkową do tego nowego Urzędu, ale jak zadzwoniłam do mojej firmy to koleżanka która zajmuje się papierkowymi sprawami zadzwoniła do firmowej księgowej i ta powiedziała że nic nie muszą korygować ani zmieniać bo Urzędy przesyłają PITy między sobą. No i teraz już kompletnie nie wiem co robić, gdzie w końcu mam złożyć i czy trzeba coś poprawiać czy nie?  :mdleje: Czy ten nowy Urząd w Gryfinie gdzie teraz podlegam będzie wiedział o co chodzi? :drapanie: Prosze o pomoc....

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Lutego 2007, 14:44 »
anulka33, wystarczy, jak złożysz PIT roczny do nowego US - tego, do którego wysłałaś aktualizację  :taktak:

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Lutego 2007, 15:06 »
Maja, ale normalnie na nowe nazwisko, z nowym adresem tak? No wiem, że to niby jasne ale już wole się upewnic bo namieszały mi w głowie... :drapanie: I już będzie wszystko dobrze tak?

Offline gajka14
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Lutego 2007, 15:18 »
rozliczenie roczne musisz adresować i złożyć do nowego urzędu, tego pod który podlegasz zgodnie ze swoim alktualnym adresem zamieszkania. rozumiem, że tam też złozyłaś NIP-3.

Urzędy rzeczywiście przekazują między sobą dokumenty informują o ty jednocześnie podatnika - zachowują tzw. właściwość miejscową urzędu (tak samo robią np. sądy).

Działanie poprzedniego pracodawcy było jak najbardziej właściwe - złozył dokumenty świadczące o stanie faktycznym jaki miał miejsce w sierpniu (tak naprawdę to PIT powinien być przez nich wypełniony właśnie w sierpniu) czyli na ówczesny Twój adres zamieszkania, nazwisko - wszystko zgodnie z oświadczeniem jakie mu wówczas złożyłaś. Gdyby postąpił inaczej powstałaby sprzecznośc między dokumentami które otzrymał od ciebie-oświadczenia i wyastawionym PITem.

Nie denerwuj się tak bardzo.  Najważniejsze żebyś złożyła PIT-37 i zawarła w nim informacje zgodne ze stanem faktycznym -cały dochód roku 2006 i aktualne dane osobowe -  pozostałe czynności nie należą do ciebie. Oczywiście jeszczeza rok 2006 musisz rozliczyć się sama a nie wraz z małżonkiem.
Pozdrawiam

a.katarzyna
  • Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Lutego 2007, 15:21 »
Cytat: "anulka33"
Teraz Urząd Skarbowy mam w innym miejscu niż poprzednio, gdy się rozliczałam w poprzednich latach. A PIT z firmy dostałam na swoje stare dane, no i drugi został wysłany do tego starego Urzędu. I powieddźcie mi - mam wypełnić PITA na nowe nazwisko i wysłać do nowego Urzędu?

Cytat: "anulka33"
Jak odbierałam dowód to dostałam druk NIP-3 w celu aktualizacji. No i go wypełniłam i wysłałam do nowego US.

tez tak mam a Maja, ma w zupełności rację

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Lutego 2007, 15:50 »
Maja, gajka14, a.katarzyna, baaaardzo Wam dziękuję :) Teraz już przynajmniej wszystko wiem :)
Cytat: "gajka14"
Nie denerwuj się tak bardzo

Ja się nie denerwuję :) Po prostu nie wiedziałam co robić :)

Cytat: "gajka14"
Oczywiście jeszczeza rok 2006 musisz rozliczyć się sama a nie wraz z małżonkiem.

A to to akurat wiem :) Jeszcze raz dziękuję za wyjaśnienie wszystkich moich wątpliwości :)
Pozdrawiam

Offline lelka
  • nowicjusz
  • *
Odp: potrzebuję porady dot. PIT-a
« Odpowiedź #6 dnia: 28 Grudnia 2016, 23:27 »
takich rzeczy  warto szukac w serwisach podatkowych

Offline elamarik
  • nowicjusz
  • *
Odp: potrzebuję porady dot. PIT-a
« Odpowiedź #7 dnia: 28 Grudnia 2016, 23:55 »
A jakich programów używacie do rozliczania się i gdzie szukacie informacji o ulgach?