Autor Wątek: Wózki :D  (Przeczytany 527804 razy)

Offline jagodka24

• Chuck Norris
Odp: Wózki :D
« Odpowiedź #2700 dnia: 29 Października 2010, 12:36 »
no włąsnie pytanie brzmi czy dzieciątko da się zasłonić tymi wszystkimi budami
moja jakos nie musiała bo na spacerze spała
ale majka nie spi z zasady ale też mi to nie przeszkadza :)

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline Ewiszka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2701 dnia: 29 Października 2010, 12:38 »
a kiedy przesadzałyście Staśka i Zuzę do spacerówki? i wtedy tylko na leżąco czy w jakimś mniejszym pionie?

my powoli o tym myślimy...choć jeszcze trochę miejsca w gondolce jest :)

Ale masz cierpliwe dziecko. Nasza jak tylko jako tako zaczela siedziec z podparciem to juz za nic nie chciala lezec w gondoli. Efekt jest taki ze juz od prawie dwoch miesiecy jezdzimy spacerowka, a teraz jak juz calkowicie samodzielnie siedzi to nie ma mowz zeby jezdzila na lezaco.

hmm do najcierpliwszych Amelia nie należy :D ale na spacerze głównie śpi...lub się bawi wiszącymi zabawkami...więc nie jest najgorzej...ale pewnie w listopadzie się przeniesiemy do spacerówki

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2702 dnia: 29 Października 2010, 12:57 »

co do cierpliwosci to powiem tak - jak jezdzilismy w gondolce a stas nie spal to byl ryk - nigdy nie lezal tak bez spania.

U nas to samo, dlatego nie nawidzilam spacerów :P

A Zu zostala przeniesiona do spacerowki jak miala 6 miesiecy.

Moja nawet sie folia nie da zaslonic przeciwdeszczowa ::)
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline Katrinka
  • My:)
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 04.08.2007
« Odpowiedź #2703 dnia: 29 Października 2010, 17:24 »
Ja mam Mutsy a moja jeździła w gondolce ok. 7 miesięcy, potem przodem do mnie w spacerówce do roku a teraz jeździ przodem na świat ;) ale w wakacje częściej jeździłam spacerówką parasolką. Teraz już mam przygotowany śpiwór i na spacer jedziemy mutsiakiem. Dla mnie to super wózek.

Offline mikoala

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2704 dnia: 1 Listopada 2010, 18:25 »
My jak Marcys miał 3 miesiące -  gondolkę juz spakowaliśmy myslalam ze zime jeszcze spokojnie przejeździ niestety, nie dalo rady, nie ma mowy o lezeniu na plasko. Jesli wogóle chce byc w wózku musi byc delikatnie podniesione oparcie, żeby synek wszystko widział co sie dzieje. W sumie to nawet bez sensu bylo kupowanie gondolki sama spacerówka by wystarczyla jak sie urodzil w czerwcu.

Offline .monia.

• * * * * *
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2705 dnia: 4 Listopada 2010, 14:54 »
Dziewczyny, mam pytanko. Na to powinniśmy zwrócić szczególną uwagę kupując wózek dla Brzdąca, termin mam na początek kwietnia, więc mamy jeszcze sporo czasu, ale wolę wcześniej wiedzieć o co pytać w sklepie ;)

Offline suprynka

• maniak
  • data ślubu: 07-08-2010
« Odpowiedź #2706 dnia: 4 Listopada 2010, 15:10 »
W tym wątku jest chyba wszystko o wózkach, musisz go przeczytać ;)

Offline Ewelina_Michał

• Chuck Norris
  • data ślubu: czerwiec 2007
« Odpowiedź #2707 dnia: 4 Listopada 2010, 16:34 »
Monia pewnie na zimę będziesz już jeździła w spacerówce więc zwróć uwagę także na to. Ne musisz za to martwić się obszerną gondolą, bo ominie cię ubieranie w kombinezon i otulanie kocykami itp. Zwróć uwagę by buda miała dobrą wentylację. W letnim słońcu pod tapicerką wózka robi się jak pod namiotem - normalnie tropiki. Przewiew jest konieczny, bo inaczej nie wyjdziesz na spokojny spacer. Mi brakowało jakiejkolwiek siateczki w budzie... musiała być albo mocno złożona - więc dzieciak w słońcu - albo rozłożona... wtedy miał duszno. Kombinowałam spacery w cieniu. Musisz też przemyśleć na jak długo chcesz kupić wózek. Ja małego przerzuciłam do spacerówki parasolki gdy miał 9 miesięcy. Wózek wielofunkcyjny już sprzedałam. Dlatego piszę byś zwróciła uwagę na opcję spacerową w wózku jeśli planujesz nim dłużej jeździć. Do tego nasz chłopczyk jest dość wysoki i po prostu z naszej spacerówki w wielofunkcyjnym szybko wyrósł.
Druga sprawa - bujany czy raczej sztywny. Ja miałam sztywny i potem troszkę mi brakowało bujania. Mały miał kolki i na spacerach spał malutko. Był niespokojny. Może gdybyśmy się troszkę bujnęli to byłoby lepiej. Musisz nastawić się na to, że najprawdopodobniej nie kupisz wózka idealnego. To w praktyce wyjdzie czego potrzebujesz i co byś zmieniła. Jak poczytasz ten wątek to zobaczysz też, że wiele zależy od tego czy zamierzasz przewozić wózek, czy raczej nie, czy będziesz musiała go dźwigać itp.
Ja w tej chwili kupiłabym zwykły wózek z gondolką, a zainwestowała w dobrą spacerówkę, bo tego się więcej używa. Ale to dopiero musiałam się przekonać. Druga sprawa.... miałam Espiro gtx, fajny wózeczek, ale jak przemyśle ile miejsca zajmował po złożeniu to Roan marita (czy jak się tam zwie) zajmowałaby podobnie tyle samo miejsca, a bujałby się i miał bardziej przyjazną dziecku spacerówkę. Podobają mi się x-landery itp... ale teraz chyba kupiłabym coś standardowego bardziej. Za to super sprawuje mi się x-lander xgo spacerówka. Mogę polecić. Ale o to będziesz pytała gdzieś za rok :)

Offline julenka

• * * * * *
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2708 dnia: 4 Listopada 2010, 20:09 »
Monia, właśnie najwięcej chyba zależy od pory roku w której urodzisz.. Ewelina bardzo mądrze napisała. Ja nie jestem specjalistką w tym temacie ale kieruję się przede wszystkim tym, że rodzę na początku grudnia więc calutką zimę przejeździmy w gondolce. Czyli wg mnie powinna być ona mocno osłonięta przed wiatrem, konieczne jest dodatkowe nosidełko w środku plus jeszcze pokrowiec na całość. W zimie z tego co słyszę od dziewczyn świetnie sprawdzają się pompowane kołka więc też na to patrzę. Jeśli chodzi o spacerówkę to kompletnie na to nie zwracam uwagi ponieważ na wiosnę zamierzamy kupić maluszkowi jakąś wypasioną spaceróweczkę.. Jakbyś się cofnęła o kilka stron to poczytasz opinie większości mam, że nawet jeśli ktoś się zdecydował na wózek wielofunkcyjny to przeważnie jak dziecko zaczyna siedzieć to kupuje oddzielną spacerówkę więc nie będziemy inwestować kilku tysiaków na wózek, który będzie używany max. 6 miesięcy.
Dodatkowe sprawy na które możesz zwrócić uwagę to: waga wózka ( jeśli mieszkasz "wysoko"), wymiary po złożeniu (jeśli masz małe autko). Tyle przyszło mi do głowy na szybko :)

Offline hany81

• Chuck Norris
  • data ślubu: 16.08.2008
« Odpowiedź #2709 dnia: 4 Listopada 2010, 20:24 »
Ja rodziłam w grudniu więc dla mnie duże znaczenie miała wieeelka gondola, duży osłaniający daszek  , super amortyzatory i duże pompowane koła aby swobodnie jeździć po śniegu i błocie . Spacerówkę miałam w komplecie.

Gdybym rodziła wiosną nie zawracałabym sobie głowy jakąś cudaczną wypasioną drogą gondolką . Chyba nawet pokusiłabym sie o używaną a zainwestowała w super bajerancką , funkcjonalną i bardzo dobrą spacerówkę . Jednak w niej najwięcej czasu dziecko jeździ.

Offline martusia83

• uzależniony
  • data ślubu: 30.08.2008
« Odpowiedź #2710 dnia: 4 Listopada 2010, 20:28 »
Ewelina_Michał możesz napisać coś więcej o tym wózku Espiro GTX bo jest to jedna z naszych opcji i czy z tym bujaniem chodzi Ci o amortyzacje, że wózkiem można potrząsać żeby się bujał jak się jedzie, kurczę nie wiem jak to napisać  :-\

Offline hany81

• Chuck Norris
  • data ślubu: 16.08.2008
« Odpowiedź #2711 dnia: 4 Listopada 2010, 20:47 »
Martusia chodzi Ci o amortyzację na paskach ;)

Offline ewelinkas

• zapaleniec
  • Żoną być ...
  • data ślubu: 12 07 2008
« Odpowiedź #2712 dnia: 4 Listopada 2010, 21:11 »
My też mamy x-landera 2010, ale Basia już od miesiąca jeździ w spacerówce :D, w gondoli był ryk ::).
I polecam bardzo bo jest wygodna dla dziecka i fajny ten powiększany daszek a śpiworek na zime dostaliśmy w zestawie ;D.
Ale jak bym rodziła w zimie to gondola chyba by była za ciasna, bo poza kombinezonem jeszcze kocyk albo śpiworek trzeba założyć.

Offline Ewelina_Michał

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2713 dnia: 4 Listopada 2010, 21:47 »
Martusia.. Espiro GTX kupowaliśmy w ubiegłym roku w sierpniu. Dla mnie priorytetem była duża gondola, bo synek zimowy, pompowane koła i..... możliwość posadzenia dziecka tyłem do kierunku jazdy w spacerówce. Espiro jako jeden z niewielu wózków to miał. Sprzedawca mówił nam, że to taka Polska fanaberia, że matki chcą widzieć dziecko, a w innych krajach już się tego nie stosuje. Mnie to nie przekonało, bo wiedziałam, że spacerówka wypadnie na sezon letni, gdy much, pszczół i komarów pełno i jak nic kleją się to zaślinionej buźki ząbkującego dziecka. JA chciałam małego widzieć i nie żałuję. Nasz maluch baaardzo szybko został przeniesiony do spacerówki tylko w opcji leżącej. On po prostu w gondoli się nudził. Tak więc widziałam naszego 3 miesięcznego bączka, a on widział trochę więcej otaczającego świata. Espiro prowadził się super. Był tak wyważony i skrętny, że jedną ręką obracałam go wokół własnej osi. Jak mały miał kolki to trochę brakowało mi bujania czyli pasków, bo może wtedy szybciej by się uspokajał, a jakby nie patrzeć wózek ten posiada amortyzatory, ale absolutnie się nie buja. Amortyzacja przydaje się przy wertepach, kiepskich chodnikach itp.. i nam się wózek super sprawdził na leśnych drogach na Mazurach. Minus - brak wentylacji w budzie - jest okienko, ale zafoliowane... może te nowsze modele mają lepsze rozwiązanie. Aaa i jeszcze jeden duuuży minus - kiepsko zapinane pasy (trochę trzeba się nakombinować i maluch się zdąży niecierpliwić) i ... fatalne położenie rączki w spacerówce względem dziecka - mały miał ten pałąk na wysokości kolan, nie miał prawa do niego dosięgnąć i się wesprzeć. Wprawdzie czasem jak leżał lubił oprzeć nóżkę o ten pałąk, ale przecież nie o to chodzi.
Gdybym miała teraz decydować... kupiłabym Roana - ma dużą, dobrze osłoniętą gondolę, jest na paskach więc przyjemnie kołysze, ma pompowane koła i spacerówkę przekładaną jak chcesz. Nie ma skrętnych kół, ale ponoć to kwestia przyzwyczajenia. Nie byłoby mi tak szkoda, gdy dziecko by z niego wyrastało... miałam nadzieję, że Espiro posłuży nam choć z 1,5 roku, ale niestety.... waga wózka plus waga dziecka... plus fakt, że mały jest wysoki i oparcie spacerówki zrobiło się przymałe, plus... konieczność wnoszenia wózka po kilku schodkach w bloku skłoniło mnie do szybszej decyzji zakupu parasolki. Aha jeszcze mi w parasolce podoba się to, że siedzisko jest lekko nachylone ku tyłowi i mały mi nie "wyjeżdża" do przodu. W Espiro gdyby nie pasy to zgubiłabym dziecko :)

Offline martusia83

• uzależniony
« Odpowiedź #2714 dnia: 5 Listopada 2010, 16:01 »
Dzięki za odpowiedź. Mój mąż bardzo się uparł na ten wózek, ale on patrzy tylko na jego wygląd. Mi osobiście też sie podoba chociaż muszę przyznać, że jak ostatnio się przyjrzałam spacerówce to niezbyt przypadła mi do gustu. Siedzisko wydało mi się takie malutkie, co do pałąku to trudno mi coś powiedzieć nie widząc w wózku dziecka, ale jakoś ta spacerówka wydała mi się mała w porównaniu z innymi wózkami, za to plusem jest to, że ma dość obszerną gondole. Co do budy nie wiem jaką ma wentylacje nie patrzyłam na to, muszę się następnym razem przyjrzeć. Co do kierunku ustawienia spacerówki to ja na to też patrzę, żeby była opcją przodem do mnie, odrzucam wózki, które nie mają takiej opcji. Ale co jak co i tak najwięcej rzeczy wyjdzie podczas użytkowania :) 
Ja to nie wiem czy bym nie kupiła samej gondoli, a później bym myślała o jakiejś spacerówce, ale mąż jakoś niezbyt chce przystać na ten pomysł bo on sobie ubzdurał, że dziecko będzie jeździć w tej spacerówce cały czas i nie da mu się zbytnio wytłumaczyć, że i tak będzie potrzebny kolejny wózek. No cóż czekam tylko jak życie mu zweryfikuje te jego poglądy  ;D

Offline Ewelina_Michał

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2715 dnia: 5 Listopada 2010, 18:44 »
martusia na pewno zmienisz potem wózek na lekką spacerówkę, bo dzieciaczek jak nic sięgnie w pierwszym roku przynajmniej tych 9 - 10 kg, plus do tego stelaż wózka z 10 i wtedy robi się już ciężko. Dodaj do tego torbę z akcesoriami - herbatka, jakieś pieluszki, chusteczki, może nawet woda i mleko w puszce... a jakieś zakupki do kosza..... my kobiety jesteśmy silne, ale bez przesady żeby spacer z dzieckiem był jak wyjście na siłownię :)

Offline gagatka

• Chuck Norris
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
« Odpowiedź #2716 dnia: 8 Listopada 2010, 00:11 »
Martusia a to Ty myślałaś nad Jumperem, czy coś pokręciłam? W nim jest siateczka. ;)

ale mąż jakoś niezbyt chce przystać na ten pomysł bo on sobie ubzdurał, że dziecko będzie jeździć w tej spacerówce cały czas i nie da mu się zbytnio wytłumaczyć, że i tak będzie potrzebny kolejny wózek.
Mój do tej pory tak twierdzi ::) Dzięki Bogu nie wybrałam jakiegoś kiepskiego modelu, z którym bym się namęczyła nie wiadomo ile, bo mój Mąż jest zdania, ze jak dziecię chodzi to już wózek nie jest potrzebny! :mdleje:

:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline martusia83

• uzależniony
« Odpowiedź #2717 dnia: 8 Listopada 2010, 12:48 »
gagatka ja chciałam Jumpera w sumie to byłam na niego zdecydowana i tylko chciałam kolor wybrać :) ale mężu sieje zamęt jak nie wiem bo on chce Espiro GTX, jest jak dziecko mówi, że innym nie będzie jeździł  :mdleje: większość decyzji co do rzeczy dla dziecka podejmuje ja,a na ten wózek uparł się jak nie wiem no i nie da się nic mu przegadać, więc chyba jednak będzie Espiro. A co do późniejszej zmiany wózka to już nie staram się mu nic tłumaczyć, sam się w końcu przekona w praktyce, mam nadzięję  :)

Offline gagatka

• Chuck Norris
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
« Odpowiedź #2718 dnia: 8 Listopada 2010, 13:14 »
ale mężu sieje zamęt jak nie wiem bo on chce Espiro GTX, jest jak dziecko mówi, że innym nie będzie jeździł  :mdleje:
Hehe czyli będzie się urywał z pracy (jeżeli pracuje), żeby jeździć na spacerki jeżeli Tobie Espiro nie przypasuje? ;)
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline martusia83

• uzależniony
« Odpowiedź #2719 dnia: 8 Listopada 2010, 16:22 »
Akurat mąż pracuje na zmiany ale i tak wiadomo, że dopóki będę na macierzyńskim to ja będę głównie korzystać  z wózka. Przynajmniej tyle, że mi się ten wózek też podoba, a Jumpera wybrałam ze względu na cenę i dlatego, że miał więcej "bajerów".

Offline Aneczka 7

• entuzjasta
  • data ślubu: 08.06.2007
« Odpowiedź #2720 dnia: 9 Listopada 2010, 11:56 »
Dziewczyny - znalazłam tu kiedyś pytanie ale bez odpowiedzi..

Otóż zakupiłam używaną gondolę i chce ją wyprać. Tylko że jest ten „twardy” wkład i nie wiem czy całą gondolę mogę włożyć do wanny i wyszorować?? Czy to usztywnienie nie zwiotczeje??

Offline marcella

• Chuck Norris
  • data ślubu: 21.05.2011
« Odpowiedź #2721 dnia: 9 Listopada 2010, 20:50 »
Mi się gondola kiedyś pobrudziła od oleju.. i zawołałam taką pania od czyszczenia dywanów. Po plamie nie było śladu, a z wózkiem noc się nie stało :)

Offline aeniołek

• Chuck Norris
  • R+R+M+M = A :-)
  • data ślubu: 6.02.10
« Odpowiedź #2722 dnia: 10 Listopada 2010, 20:58 »
No to mnie przeraziłyście...! Wybrałam wózek w zasadzie spontanicznie, nie zastanawiając się nad wieloma funkcjami !!  :-\ :-\ Najbardziej boję się, że nie zwrociłam uwagi na wymiary gondoli :(. Wózek jest firmy CONECO V4. Wybraliśmy go ze względu na kilka rzeczy, np. wersję 3 w 1, w miarę duże, zwrotne koła, lekką konstrukcję i ogólnie ładny wygląd. Ale nie mam pojęcia w zasadzie czy gondola jest na tyle duża, że zmieści moje zimowe dziecię wraz z ubraniem i kocykiem  ??? No i dupa. Co teraz? Nie przyjrzałam się też wymiarowo spacerówce...Ech, niedobra ze mnie matka  :-\.

Offline marcella

• Chuck Norris
  • data ślubu: 21.05.2011
« Odpowiedź #2723 dnia: 10 Listopada 2010, 21:07 »
To sprzedasz swój wózek jeśli nie będziesz zadowolona i kupisz inny.. jak większość z nas hehe :) nie ma wózka idealnego.. każdy ma jakieś wady..

rybkawiedenka
  • Gość
« Odpowiedź #2724 dnia: 10 Listopada 2010, 21:10 »
Nie przejmuj sie. Ja NIGDY nie zwracałam uwagi na te wszystkie rzeczy o któych piszą dzieczyny. Wózek miał być ŁADNY i praktyczny (czytaj w dobrej cenie) i z jednej tylko firmy. Nie pomyliłam się ani razu.

Offline aeniołek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2725 dnia: 10 Listopada 2010, 21:26 »
Uff, no to jest szansa, że mi się udało wybrać. Może kobieco-matczyna intuicja mnie nie zawiodła...sie zobaczy!  ;D

Offline Nika
  • Przyjaciele
  • Chuck Norris
  • Pola i Lenka nasze szczęście ...
« Odpowiedź #2726 dnia: 10 Listopada 2010, 22:10 »
aeniołku moi znajomi mieli ten sam wózek, który Ty kupilaś i są mega zadowoleni, mały urodziła sie na koniec września i do wiosny w gondolce się mieścił, teraz ma ponad dwa lata i nadal jak trzeba siedzi w spacerówie, śpi w niej i jest ok.

Offline aeniołek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2727 dnia: 10 Listopada 2010, 22:12 »
SUPER  ;D !

Offline julenka

• * * * * *
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2728 dnia: 11 Listopada 2010, 08:53 »
Bardzo fajny wózeczek aeniołku, my też się nad nim zastanawialiśmy :)

Offline aeniołek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2729 dnia: 11 Listopada 2010, 13:44 »
Z tego co teraz poczytałam to ponoć ma kiepskie koła, ze jakieś piankowe, a nie inne, że koła skrzypią, że trzeba oliwić. Ogólnie ocenę ma średnią, ale wiadomo ile ludzi tyle opinii :).