Autor Wątek: wątek starających się o dziecko cz.2  (Przeczytany 118742 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Gosiaaa

• uzależniony
  • Nadzieja jest ryzykiem, które trzeba podjąć
  • data ślubu: 28.04.2007
Odp: wątek starających się o dziecko cz.2
« Odpowiedź #2340 dnia: 11 Stycznia 2008, 07:16 »
Kuchasia Zrób test.

Offline natusia999

• bywalec
  • data ślubu: 22-07-2006
« Odpowiedź #2341 dnia: 11 Stycznia 2008, 11:14 »
tez jestem za tym, żebyś zrobiła teścik  ;D ;D

Offline kuchasia

• Szczęśliwa Pani W.:)
  • Chuck Norris
  • Lenka-Nasz Największy Skarb...
  • data ślubu: 21.04.2007 godz.18.00 Sak
« Odpowiedź #2342 dnia: 11 Stycznia 2008, 11:24 »
Ech niestety to jeszcez nie czas na dzidziusia najwidoczniej...Wczoraj robilam tescik wyszedl negatyny tzn ja tyak przeczuwalam bo zaraz po moim poscie  ze mam male krwawiene to w nocy(a akorat mam nocki)tak sie ze mnie lalo ze bylam zalamana nie wiem co sie dzieje...Wystraszylam sie ze jesli jest ciaza to cos nie tak wiec robilam tescior i chyba pierwszy raz odetchnelam z ulga ze wynik negatywny ogolnie krwawienie mam mniejsze ale i tak do malych nie nalezy,obserwuje siebie do konca okresu(w niedziele powinien byc koniec)zeby pozniej u gina powiedziec co i jak.
Mysle ze to moze byc od nadzerki bo wiem ze mam niewielka ale gin powiedzial zeby przed ciaza nic z tym nierobic bo po ciazy moze sama zniknac...zobaczymy co teraz powie ale martwie sie:(

Offline the_rose

• Prawdziwa miłość przenika tajemnice i samotność kochanej osoby, pozwalając jej zachowć swoje sekrety i pozostawia jej wewnętrzną wolność
  • uzależniony
  • data ślubu: 07.07.2007
« Odpowiedź #2343 dnia: 11 Stycznia 2008, 16:46 »
kuchasia ja tez mam okres jak nie mój...ale niestety to nie ciąża..a bu...ale wiem już dlaczego tak jest i od dwóch miesiecy lecze sie::)))) i licze na fart:)))
Mama Aniołków 8tc,7tc i 5tc

Offline kuchasia

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2344 dnia: 11 Stycznia 2008, 20:28 »
a mozna wiedziec dlaczego sie leczysz?Jak dlugo sie staralas?Moze beda to jakies wskazowki dla mnie...

Offline the_rose

• Prawdziwa miłość przenika tajemnice i samotność kochanej osoby, pozwalając jej zachowć swoje sekrety i pozostawia jej wewnętrzną wolność
  • uzależniony
« Odpowiedź #2345 dnia: 11 Stycznia 2008, 21:15 »
kuchasiu, wszystko wygladało tak: dwa miesiące temu zaczęłam robic badania odnośnie hormonów. Najpierw prolaktyna okazała sie za  duża i zaczełam brac bromergon. Teraz chyba się zmniejszyła, chociaż prosiłabym o interpretacje osób któe się na tym znają:
11 listopad
prolaktyna: 9,76ng/ml
prolaktyna po obciążeniu 226,74ng/ml

9 styczeń

prolaktyna :0,72ng/ml
prolaktyna po obciążeniu 1,38ng/ml

testosteron 1,28ng/ml

Jak na moje oko to znacznie spadła, zadzwoniłam do ginki i powiedziała, że mam zmniejszyć dawke bromergonu, ale z tego wszystkiego nie zapytałam o ten testosteron. Wiem , że lilian sie na tym zna:) Proszę odpowiedz mi:))) Z góry dzieki.

I właśnie hormony to moja zmora kuchasiu:)) Staramy sie 4 miesiące., to nie długo, ale cieszę sie, ze zaczełam juz robic te badania:)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #2346 dnia: 11 Stycznia 2008, 21:26 »
Norm testosteronu nie mam we łbie.. są zależne od płci i tego czy jest się przed pokwitaniem, po pokwitaniu, czy po menopauzie...
Na dokładke podawane sa w róznych jednostkach układu SI i nie tylko
Nie będę zmyslała, muszę poszukać...za chwilę...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline the_rose

• uzależniony
« Odpowiedź #2347 dnia: 11 Stycznia 2008, 21:29 »
oki:) dziekuje ci slicznie:)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2348 dnia: 11 Stycznia 2008, 21:54 »
no dobra...przy herbatce z sokiem malinowym lepiej się myśli...

A zatem pogrzebałam (od razu zaznaczam, że będę pisać o normach dla dojrzałych płciowo kobiet)...
Niestety normy testosteronu są uzależnione od stosowanej przez laboratorium metody. Poszukałam też swoich wyników, a robiłam w dwóch różnych atestowanych laboratoriach...
 Normy kształtują się tak:
1) 0,05 - 0,73 ng/ml
2) 0,1 - 0,9 ng/ml
3) 0,15 - 0,84 ng/ml (dane z literatury....wrrrr tak podali, że jednostkę musiałam przeliczyć)

Wygląda na to, że wynik jest powyzej normy, ale pytanie jakie są wartości referencyjne w Twoim labie - powinny być podane na wyniku.
Te wszystkie ww zakresy norm jednak są dość do siebie zbliżone.

Mój testosteron wynosił 0,15 w pierwszym labie, 0,18 w drugim.
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline the_rose

• uzależniony
« Odpowiedź #2349 dnia: 11 Stycznia 2008, 21:57 »
0,11-0,74 wiec powyzej, ale ciekawe czy to jest duzo czy??? A prolaktyna mogła mi tak zmaleć? Jak myślisz...przepraszam, ze zawracam ci tak głowe:)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2350 dnia: 11 Stycznia 2008, 22:11 »
Rose ja miałąm podobne wyniki PRL.
Już Ci piszę.
prolaktyna: 16,3 ng/ml
prolaktyna po obciążeniu 186,18ng/ml

To jest typowy obraz hiperprolaktynemii czynnościowej.

Przy czym całkowicie rowalony cykl, brak owulacji prawdopodobnie na podłozu zespołu LUF + towarzyszącą niewydolność lutelaną, która też z resztą jest następstwem LUF.
LUF to zespól luteinizacji niepękniętego pecherzyka.
Początkowo jadłam brom 3/4tabl/d - bez efektów. Tyle, że ja nie robiłam kontrolnych badań laboratoryjnych, a jedynie  obserwowałam cykl. A ten nadal był nieprawidłowy.
Potem z czystego lenistwa zwiększyłam bromergon do 1 tabl na noc - po prostu nie chciało mi się jej łamać. Pożegnałam dodatkowy etat ( z wielkim żalem moim i mojej szefowej) i doczekałam się w końcu prawidłowego cyklu, który zakończył się ciążą...
— Richard M. Devos

Offline the_rose

• uzależniony
« Odpowiedź #2351 dnia: 11 Stycznia 2008, 22:49 »
dziekuję ci za informację:))))

Offline Olaa
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2352 dnia: 11 Stycznia 2008, 23:16 »
Dołączam, dopiero w maju możemy zacząć..Póki co, to muszę odczekać kilka miesięcy po zabiegu.

Póki co czekam na wizytę i planuję porobić wszelkie możliwe - potrzebne badania.
Trzymam kciuki ;) i wy za mnie też.
There is no such thing as an ending. Just a new beginning...

Offline kuchasia

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2353 dnia: 12 Stycznia 2008, 06:30 »
Mam jeszcze pytanko moze to chore ale czy na te wszystkie badania wysyla gin czy samemu trzeba gdzies sie wybrac bo ja nie wiem a moj gin nic o tym nie wspominal zebym cosa miala robic a tez bym chciala wiedziec na czym stoje chociaz mam jakies dziwne przeczucie ze wszystko sie dzieje przez prace a dokladniej przez stresy z nia zwiazane przez ostatnie miesiace jestem klebkiem nerw masakra i jakos mam przeczucie ze jak bym zmienila prace to by sie wtedy udalo tylko czy ja dobrze mysle hm....

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2354 dnia: 12 Stycznia 2008, 07:19 »
Jeśli nie ma medycznych przesłanek, że coś z Tobą nie tak...to każda zdrowa para zaczyna badania po rocznych nieowocnych staraniach...
Wynika to z prostej zasady, że tylko 30% zapłodnionych komórek jajowych, dzielących się w drodze przez jajowód do macicy ulega zagnieżdżeniu. 70% już na tym etapie jest nieprawidłowa, ma wady i odpada na starcie. Przyczyna jast prosta plemniki bardzo często mają wady chromosomalne swojego materiały genetycznego. Ich produkcja jest bowiem masowa i niedoróby są normą. Zatem trza czekać na zdrowego plemnioka.  ;D ;D ;D

Z tych 30% zagnieżdżonych aż 25% ginie w pierwszym trymestrze (przyczyna wady genetyczne) - niektóre czasem zaraz po zagnieżdżeniu. Klinicznie wtedy miesiączka przesuwa sie o kilka dni 3 do 5. Niektóre panie nawet o tej ciąży nie wiedzą. Innne badziej dociekliwe, które wykonały test z krwi lub moczu -wiedzą. A taka ciążę nazywa się ciążą biochemiczną.

A zmiana pracy - sokro się meczysz - wskazana....
— Richard M. Devos

Offline Katrinka
  • My:)
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 04.08.2007
« Odpowiedź #2355 dnia: 12 Stycznia 2008, 15:57 »
kuchasia wiadomo praca meczy i stresuje ale zastanow sie ile musisz racowac w nowej pracy aby miec umowe.. Ja niestety popelnilam taki blad miialam umowe na nieokreslony i fatalna prace i przed slubem ja zmienilam noi umowy nie mam na nieokresl a do tego na zastepstwo na czas nieobecnosci pracownika cyli z tego co wiem listopada 2009. Staranka zostaly przesuniete noi w grudniiu stwierdzilam ze nie ma na co czekac ze zawsze jest coś a teraz minall 2 cykl staran i cisza..
tzn termin planowanej @ mialam 7.01 robilam juz 3 testy jeden 7.01-negatywny i wczoraj 2 - jeden niewazny i drugi negatywny a do te pory nie mam @ i nie wiem co mam myslec i zrobic
chyba na bete w poniedz. sie wybiore
Pozdrawiam wszystkie starajace sie

Offline Netula

• Chuck Norris
  • data ślubu: 13.10.2007
« Odpowiedź #2356 dnia: 13 Stycznia 2008, 22:15 »
Katrinka  3mam kciukasy by dzidzia sie pojawila;)
U nas nadal cisza...
Ja dalej mecze siez zawrtami glowy..Nie wiem do jakiego lekarza z tym isc... Poczekam jeszcze troszke i zrobie tescik..

Offline BETI

• maniak
« Odpowiedź #2357 dnia: 14 Stycznia 2008, 11:07 »
Katrinka, Netula róbcie teściki.Czekamy na dobre wieści. Zaciskam kciukasy.

Offline Netula

• Chuck Norris
  • data ślubu: 13.10.2007
« Odpowiedź #2358 dnia: 14 Stycznia 2008, 11:46 »
u mnie tesciki wychodza negatywnie.. i jakos tak boje sie ze starania na niczym stana:(

Offline nadzieja

• Chuck Norris
  • Kocha się za nic. Nie istnieje powód do miłości...
« Odpowiedź #2359 dnia: 14 Stycznia 2008, 12:29 »
Nelula, nie martw się i nie trać nadziei ;)

Wszystko będzie dobrze, cierpliwości :D Każda z nas dostanie "nagrodę" :D
Kamil VIII.2008  Kaja VII.2011  Klara IX.2013      https://e-wesele.pl/forum/index.php?topic=48945.new

Offline the_rose

• uzależniony
« Odpowiedź #2360 dnia: 14 Stycznia 2008, 15:20 »
mam nadzieję:)

Offline obri

• Zosia jest już z nami! :-)
  • entuzjasta
« Odpowiedź #2361 dnia: 14 Stycznia 2008, 21:31 »
Witajcie Staraczki :-)
Dawno mnie tutaj nie było...niestety dobrych wieści nie mam...już 7 miesięcy staranek i niestety ciąży brak :-(
Właśnie czekam na okres (test negatywny) i w kolejnym cyklu postanowiłam dokładnie się zbadać - hormony, usg... podejrzewam za wysoką prolaktynę - pójdę do gina z gotowym wynikiem. Jakoś nie mogłam się przekonać do starannego mierzenia tempki - ja coś za leniwa jestem...
Ale jeśli lekarz mi powie, że najwyższy czas pomierzyć, to wezmę się solidnie do roboty :-) No i mój mąż przymierza się do badania swojego materiału :-) Mam jednak nieśmiałą nadzieję, że uda się już wkrótce!
Już tak bardzo chcę, żeby nam się udało...

Wszystkim życzę udanych starań! Będę tutaj zaglądać częściej, co by dobre fluidki łapać  i trzymać kciuki za inne staraczki :-)
Pozdrowionka :-*

Mój Aniołeczek 19.02.2008 (*)

Offline Katrinka
  • My:)
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 04.08.2007
« Odpowiedź #2362 dnia: 15 Stycznia 2008, 16:46 »
u mnie byly tesciki negatywne i dzisiaj przyszla @ spozniona o 8 dni .. wiec zaczynamy 3 cykl staran !! po @ ide do gina porobie badanka na hormony itp. i zobaczymy ..

Offline aneta_81

• Chuck Norris
  • Szczęśliwa, spełniona..
  • data ślubu: 22.07.2006
« Odpowiedź #2363 dnia: 15 Stycznia 2008, 20:03 »
dziewczyny! trzymam za Was kciuki! zobaczycie, ze Wasze staranka zostana wynagrodzone... warto czekac  ;D

pol roku  staranek, to nie jest powod do tego, żeby od razu podejrzewac u siebie jakies choroby. po prostu czesto  tak jest jak sie czegos pragnie, ze nie wychodzi.
bądzcie dobrej myśli!

Offline met

• Młoda Żonka
  • Chuck Norris
  • Amor Vincit Omnia
  • data ślubu: [size=
« Odpowiedź #2364 dnia: 15 Stycznia 2008, 21:10 »
Odpuściłam. Zobaczymy.

Offline AnetaM

• uzależniony
  • data ślubu: 10.09.2005
« Odpowiedź #2365 dnia: 16 Stycznia 2008, 09:24 »
ja też ciągle walczę...dziś odebrałam badania prolaktyny chyba podobnie jak u LIlki 21,14 przy normie 6,0 - 29,9 ng/ml a po obciążeniu 199,4...zatem pewnie wrocę do Bromergonu...ehhh
czekam aż szczęście powróci...

Offline kuchasia

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2366 dnia: 16 Stycznia 2008, 22:42 »
Hej dziewczyny ja dzi bylam u gina,nikomu nic nie pisalam bo jakos tak dusilam to w sobie sama nie wiem czemu o mojej wizycie wiedzial tylko moj ukochany mąż ktory w tym dniu ogromnie mnie wspieral i troszczyl...Juz pisze w czym rzecz...
Pisalam w tamtym tygodniu o mojej miesiaczce,ze nie bytla jak sie nalezy,trzeciego dnia mialam takie krwawienie jak by ktos kran odkrecil...Ale nie moglam isc do gin bo moj nie przyjmowal wtedy a do innego nie chcialam...wiec czekalam do tego tygodnia i bylam spokojna do poniedzialku gdzie jako 8my dzien okresu ja ciagle mialam krwawienie juz poczulam co raz wiekszy strach....ile łezy mi spadlo nie pytajcie...mialam same czarne mysli,balam sie ze to moglo byc poronienienie....wczoraj trowniez mialam krwawienie  a dzis juz na szczescie nie(chyba wizytyn u gin sie przestraszyla):)Jak powiedzialam lekarzowi co jest grane mine mial nie ciekawa a ja sie modlilam zeby sie nie rozplakac ale na szczescie wszystko jest w jak najlepszym porzadku...robil mi USG...nie ma nic co by moglo niepokoic...powiedzial ze ok niedzieli-poniedzialku bedzie owulacja...:)wiec trzeba bedzie dzialac:)i jesli w ciagu 3 miesiecy nie zajde w ciaze to mam przyjsc do niego i bedziemy robic dokladne badania i w razie czego leczyc bo poki co powiedzial ze chce zobaczyc jak dalej beda wygladac moje miesiaczki...Ogolnie w sprawach ginekologicznych powiedzial ze lepiej byc nie moze!!!
Dziewczyny kamien spadl mi z serca....bo ostatnie dni byly tragiczne....

Offline met

• Młoda Żonka
  • Chuck Norris
  • Amor Vincit Omnia
  • data ślubu: [size=
« Odpowiedź #2367 dnia: 17 Stycznia 2008, 08:40 »
Kuchasiu... :przytul:

Cudowne wieści :-))

Offline Kasia-Wrocław

• uzależniony
  • data ślubu: 16.06.2007
« Odpowiedź #2368 dnia: 17 Stycznia 2008, 08:52 »
Kuchasiu, uszka do góry! Weekend należy do Was :) Tylko nie stresować mi się za bardzo! Dobrze, że masz konkretnego lekarza, który z chęcią Wam pomoże.  :-*

Offline BETI

• maniak
« Odpowiedź #2369 dnia: 17 Stycznia 2008, 11:01 »
Dobrze,że to nic złego. Ufff. :uscisk: