Autor Wątek: Magnolie  (Przeczytany 8689 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Betti

• uzależniony
  • data ślubu: 2010
Magnolie
« dnia: 29 Sierpnia 2008, 09:13 »
Szukałam tematu o tych kwiatkach, ale żadnego nie znalazłam. .  więc zaczynam nowy. .  ;)
Od niemal zawsze moimi ulubionymi kwiatkami są magnolie.  :Daje_kwiatka: Dlatego też nie powinno nikogo zdziwić, jeśli napiszę, że chciałabym je na swoim ślubie (dlatego planujemy ślub na początek maja (magnolie w zdecydowanej większości kwitną na przełomie kwietnia i maja :na_ucho:)).  Marzy mi się wiązanka (bukiet) z tych prześlicznych kwiatków.  :bukiet: Tylko, że magnolie rosną na drzewach, tudzież krzewach i nie mam pojęcia czy z tego typu roślinek da się w ogóle zrobić bukiet ślubny.  :hmmm:
Czy ktoś wie może coś na ten temat? Ma w tej materii jakieś doświadczenie? :drapanie:

Będę zobowiązane za wszelkie informacje. .  :chinczyk:

(Wiem, że mam jeszcze czas, ale jakby się okazało, że się nie da zrobić magnoliowego bukietu, będę musiała zacząć rozglądać się za czymś innym. . )

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Magnolie
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Sierpnia 2008, 09:38 »
Nie wiem czy się da zrobić bukiet ślubny z magnolii, ja nie spotkałam sie takowym - jakieś ikebany na stoły czy bukiety w wazonach tak ale ślubnego jeszcze nie widziałam :-\

Niunx
  • Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Sierpnia 2008, 15:05 »
Hm, no to sprobujmy  ;)

Czy chodzi o cos takiego?

Offline Betti

• uzależniony
« Odpowiedź #3 dnia: 30 Sierpnia 2008, 12:07 »
Wow :o
Te dwie pierwsze są całkiem fajniutkie :)

Offline KAHA

• Moderator
  • Chuck Norris
  • Denique non omnes eadem mirantur amantque
  • data ślubu: 11.09.1999
« Odpowiedź #4 dnia: 1 Września 2008, 10:21 »

OWSZEM, fajniutkie, ale ze sztucznych kwiatów :-[ :-[ :-[, z zywej magnolii nie da rady zrobic bukietu....chyba, ze zdecydujez sie isc do slubu z gałązką magnolii i to jeszcze w maju.

Offline Betti

• uzależniony
« Odpowiedź #5 dnia: 4 Września 2008, 09:32 »
Aha, nie dopatrzyłam się, że sztuczne. .
No a co do maja, to właśnie dlatego wymyśliłam sobie taką a nie inną datę ślubu :D

Czyli myślicie, że nie da rady zrobić z prawdziwych?

Niunx
  • Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 4 Września 2008, 10:44 »
Najlepiej idz do kwiaciarni i zapytaj czy nie da rady cos wykombinowac   :)

Offline Betti

• uzależniony
« Odpowiedź #7 dnia: 4 Września 2008, 13:01 »
Taki też mam zamiar, ale chciałam mieć jakąś "podkładkę" (w postaci fotek czy czegokolwiek), gdyby pani kwiaciarka spojrzała na mnie jak na głupią..

Offline shenn

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 29 Stycznia 2009, 22:32 »
Wątpię, że da się zrobić bukiecik z magnolii. . .  Tak jak już ktoś wcześniej napisał - chyba, że pójdziesz z gałązką. . .  Nie wiem, czy próbowałaś zrywać kwiaty i robić z nich bukiecik do wazonu albo ususzyć płatki (tepale).  Ciężka sprawa. . .  Ale myślę, że jakaś ciekawa aranżacja z gałązek byłaby niesamowicie spektakularna:D Tylko najlepiej żebyś porozmawiała z dendrologiem - oni znają się na krzewach duuużo lepiej niż kwiaciarki/florystki i na pewno odpowiedzą Ci na pytanie o trwałość.  Powodzenia w realizacji marzenia:D
może kiedyś...

Offline KAHA

• Moderator
  • Chuck Norris
  • Denique non omnes eadem mirantur amantque
  • data ślubu: 11.09.1999
« Odpowiedź #9 dnia: 29 Stycznia 2009, 22:44 »
Tylko najlepiej żebyś porozmawiała z dendrologiem - oni znają się na krzewach duuużo lepiej niż kwiaciarki/florystki i na pewno odpowiedzą Ci na pytanie o trwałość. 

;D ;D ;D

Offline kitka99
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 31 Stycznia 2009, 13:53 »
z prawdziwymi magnoliami będzie ciężko.  a nie chcesz bukietu ze storczyków?

Offline shenn

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 31 Stycznia 2009, 20:37 »
Zapomniałam jeszcze dodać, że wątpię w to, że gdziekolwiek hoduje się magnolie na kwiaty cięte. Prawdopodobnie musiałabyś poszukać odmiany, jaka Cię interesuje a potem negocjować z właścicielem, żeby pozwolił na ścięcie kilku gałązek a często bywa tak, że krzew magnolii to ukochany okaz w ogródku:-)

Oczywiście mogę się mylić, warto sprawdzić na własną rękę.
może kiedyś...

Offline Betti

• uzależniony
« Odpowiedź #12 dnia: 6 Lutego 2009, 11:59 »
Schodziłam całe mnóstwo kwieciarni i na moje pytanie o bukiet z magnolii panie zazwyczaj patrzyły na mnie jak na kosmitkę, a następnie odpowiadały, że nigdy czegoś takiego nie robiły. Inne mówiły po prostu, że się nie da, bo nie są to kwiaty cięte.
Czyli Wasze słowa dziewczyny się sprawdziły. :'(
Jedna z florystek wyjaśniła mi wreszcie, że bukiet (a raczej gałązka magnolii (tak jak napisała shenn)) nie ma prawa sprawdzić się jako bukiet, tym bardziej ślubny, ponieważ oderwane od drzewa kwiaty szybko więdną. Zaproponowała mi za to kwiaty cięte, które są trochę podobne do magnolii - Orchidee Cymbidum

Offline anulla_p

• Chuck Norris
  • data ślubu: 27-06-09
« Odpowiedź #13 dnia: 6 Lutego 2009, 13:14 »

Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline shenn

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 6 Lutego 2009, 13:55 »
Betti storczyki też są piękne:-) Zobacz jeszcze jak wygląda Glorioza, jest bardziej delikatna.
może kiedyś...

Offline anulla_p

• Chuck Norris
  • data ślubu: 27-06-09
« Odpowiedź #15 dnia: 6 Lutego 2009, 15:27 »
uwielbiam czas kiedy kwitną magnolie są piękne, tak mnie zainspirował wątek, ze trochę poszukałam na ten temat albo taka lub inna

Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline Betti

• uzależniony
« Odpowiedź #16 dnia: 11 Lutego 2009, 07:57 »
Też uwielbiam magnolie i wtedy kiedy kwitną jest wkoło na prawdę ślicznie.. Mnie najbardziej podobają się magnolie biało różowe.. Cudo ;D
Shenn - fakt, storczyki są tez bardzo ładne, glorioza - widziałam już kiedyś te kwiatki, ale nie wiedziałam jak się nazywają.. Maja coś w sobie, trzeba przyznać.. Ale to nie magnolie ;)
Super, że nie tylko mnie podobają się magnolie.. Chociaż chyba tylko ja miałam taki szalony pomysł, żeby chcieć je na bukiet ślubny :P