Autor Wątek: 127 dni i Jamajka wita nas :)  (Przeczytany 76940 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline **sloneczko**

• maniak
  • data ślubu: 02-05-2007
127 dni i Jamajka wita nas :)
« Odpowiedź #930 dnia: 28 Marca 2007, 16:21 »
Ninka trzymam Cię za słowo  :uscisk:

Cytat: "rajdowka"
Vall napisał/a:   
jest, jest - mam cos takiego w domu - dostałam na naukach, cos dla starszych.. Moge Ci sprzedac patent, ale wieczorem jak to wykopie ze sterty papierów

tez poprosze!!! :brewki: :los:

:skacza: super, że nas Martunia poratuje  :skacza: bo już miałam lecieć tym tekstem co dzieciaczki :hahahaha:

Offline Ninka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #931 dnia: 28 Marca 2007, 17:01 »
Cytat: "**sloneczko**"
Ninka trzymam Cię za słowo  :uscisk:

A proszę bardzo :D

Offline **sloneczko**

• maniak
« Odpowiedź #932 dnia: 28 Marca 2007, 21:42 »
Cytat: "Ninka"
A proszę bardzo :D

:uscisk: rozumiem, że ewentualne reklamacje zostaną uwzględnione??

No i dowiedzieliśmy się, że jakiś dokument dostaniemy po ślubie i będzie on ważny dopóki akt ślubu nie spłynie do kraju. Ale co to za dokument i jaką on ma moc tośmy się nie dowiedzieli  :drapanie: A się nie dowiedział, bo zapomniał, że miał się dowiedzieć konkretne o sprawę mojej szkoły i obronę  :mdleje: Pani Krysia obiecała dziś przesłać jeszcze raz umowę do sprawdzenia zanim prześle dokumenty, ale sprawdzam pocztę i nic   :czeka: Coś mi się zdaje, że tego maila dziś nie zobaczę, a co za tym idzie nie dostaniemy w tym tygodniu biletów i całej reszty  :evil:

kupiliśmy sobie dziś maleńki, kieszonkowy słownik, tak na wszelki wypadek  :drapanie: w końcu muszę sie czymś zająć podczas 12 godzin w przestworzach  :hahahaha:

Offline Niki

• entuzjasta
  • data ślubu: 21 lipca 2007
« Odpowiedź #933 dnia: 28 Marca 2007, 22:19 »

Vall napisał/a:   
jest, jest - mam cos takiego w domu - dostałam na naukach, cos dla starszych.. Moge Ci sprzedac patent, ale wieczorem jak to wykopie ze sterty papierów

tez poprosze!!! :brewki: :los:

:skacza: super, że nas Martunia poratuje  :skacza: bo już miałam lecieć tym tekstem co dzieciaczki :hahahaha:

Ja też poproszę, bo jak chodzę do spowiedzi i mówię tą 'regułkę', której nauczyłam się będąc w drugiej klasie podstawówki to trochę się głupio czuję  :oops:

Offline **sloneczko**

• maniak
« Odpowiedź #934 dnia: 28 Marca 2007, 22:53 »
Cytat: "Niki"
Ja też poproszę, bo jak chodzę do spowiedzi i mówię tą 'regułkę', której nauczyłam się będąc w drugiej klasie podstawówki to trochę się głupio czuję :oops:

jasne, jak tylko Vall da znać - roześlę, opublikuję, co by było  :taktak: tylko Martunia chora i chyba dziś jej męczyć już kościółkowymi sprawami nie będę  :drapanie:

Offline asiaItomek

• zapaleniec
  • data ślubu: 21.07.2007
« Odpowiedź #935 dnia: 28 Marca 2007, 23:35 »
jjjaaaa...... słoneczko.... ale ten czas zapier...... tylko miesiąc....... zasuwa jak nic. hihi... niedługo będziesz się pakowała :) tylko przyszłego małża w tym pospiechu nie zapomnij zapakowac do walizki haha.. :hahahaha:
Asia i Tomek

Offline **sloneczko**

• maniak
« Odpowiedź #936 dnia: 28 Marca 2007, 23:58 »
Cytat: "asiaItomek"
zasuwa jak nic

mnie się wydaje, że jakiegoś przyspieszenia strasznego dostał. Dopiero cy był Sylwester  :drapanie:

w tym pospiechu nie zapomnij zapakowac do walizki haha..

kurcze, nie wiem, czy się zmieści  :hahahaha:  :hahahaha:

Kolorowych kobity  :przytul:

Offline asiaItomek

• zapaleniec
« Odpowiedź #937 dnia: 28 Marca 2007, 23:59 »
pa, kolorowych słońce  :uscisk:
Asia i Tomek

Offline Ninka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #938 dnia: 29 Marca 2007, 01:24 »
Prawdopodobnie dostaniecie tymczasowy AKT zawarcia małżeństwa. Każdy to dostaje. Po miesiącu wygaśnie jego ważność, a w Waszym urzędzie stanu cywilnego będzie do odebrania taki prawdziwy AKT ŚLUBU na całe życie, bezterminowy :)

Offline **sloneczko**

• maniak
« Odpowiedź #939 dnia: 29 Marca 2007, 09:10 »
Ninka no to by się zgadzała, bo pani Krysia coś wspominała. Ale tylko miesiąc on jest ważny?  :drapanie: bo my na ten prawdziwy, najważniejszy mamy czekać 2-3 miesięcy  :drapanie: i w tym czasie to jakaś pustka będzie?  :drapanie:

Muszę się dowiedzieć jak ta sprawa wygląda  :drapanie:

Offline **sloneczko**

• maniak
« Odpowiedź #940 dnia: 29 Marca 2007, 22:15 »
:hello: Carlunia dziś wspominała o pustkach i pisaniu dla samej siebie, więc niniejszym odkopuję mój upadły wątek i piszę dla potomnych  :hahahaha:

kontakt z panią Krysią nawiązany, umowa i vouchery sprawdzone, jutro mają zostać wysłane  :skacza: :skacza:  :skacza:  :skacza:  :skacza:  :skacza:  :skacza:  :skacza:

ale teraz coś zabawnego. Tak sobie siedziałyśmy dziś z mamą i ciocią i nagle moja mama sobie "przypomniała", że przecież A przed nią nie klękał i o moją rękę nie poprosił, więc ona mnie nie odda i tyle  :hahaha:  i nie pomogło tłumaczenie, że sama się oddam  :hahahaha: i że wie dobrze, że z tradycją to my na bakier jesteśmy. Mama stwierdziła, że nie ma (tu padło niecenzuralne słowo) i mnie nie odda :ban:  :hahahaha:  :hahahaha: przyszedł A i dopiero był ubaw. Mama mia jeszcze na to wyjdzie, że po ponad 3 latach A będzie się znów oświadczał  :hahahaha:

Offline Vall

• Chuck Norris
  • Żyć - oznacza wciąż wyrywać się do przodu!
  • data ślubu: 07.07.2007 :smile:
« Odpowiedź #941 dnia: 29 Marca 2007, 22:18 »
Dziewczynki z tego calego zamiesania zapomnialam o tym patencie na spowiedz...jutro obiecuje wiezorkeim jak wrćoe z tragow wma go tu wklepać :)

Offline **sloneczko**

• maniak
« Odpowiedź #942 dnia: 29 Marca 2007, 22:23 »
Vall  :blagam:  :blagam:  :blagam:  :blagam:

będziemy wdzięczne niezmiernie :blagam: podejrzewam, że księża z naszych parafii też się ucieszą, że stare baby im regułek dziecięcych nie klepią  :skacza:

Offline Vall

• Chuck Norris
« Odpowiedź #943 dnia: 29 Marca 2007, 22:26 »
Mam -to znalazlam w necie :) jest goody  - bardzo szczegółowe :)

"Rytuał zaznacza, że gdy penitent przystępuje do kratek konfesjonału, to kapłan spowiednik życzliwie go powinien przyjąć. Przystępujący do spowiedzi wypowiada pozdrowienie: "Niech będzie pochwalony Jezus Chrystus", a kapłan odpowiada: "Na wieki wieków. Amen". Następnie penitent żegna się pobożnie, mówiąc: "W imię Ojca i Syna i Ducha Świętego. Amen". W tym czasie kapłan kreśli nad penitentem znak krzyża nic nie mówiąc. Następnie kapłan (dowolnie) zachęca penitenta do ufności w Boże miłosierdzie słowami Pisma Świętego wypowiadanymi w brzmieniu dosłownym lub w parafrazie, np.: "Niech przyjmie cię Pan Jezus, który nie przyszedł wzywać do nawrócenia sprawiedliwych, ale grzeszników. Jemu zaufaj" (por. Łk 5,32). Penitent może odpowiedzieć: "Amen".

Penitent, zwłaszcza jeśli nie jest znany spowiednikowi, określa swój stan (np. osoba zamężna, żonaty, ojciec, matka, uczeń, studentka, ksiądz, siostra zakonna, alumn itp.). To pomoże spowiednikowi w sprawowaniu jego funkcji w konfesjonale. Przystępujący do spowiedzi następnie określa czas ostatniej spowiedzi, informuje od odprawieniu pokuty (lub nieodprawieniu), przedstawia swoje trudności w prowadzeniu życia chrześcijańskiego oraz inne okoliczności, których poznanie ułatwi spowiednikowi wykonywanie jego posługi (OP 42).

Czytanie Słowa Bożego

W tym miejscu, jeżeli czas i okoliczności na to pozwalają, radzi się spowiednikowi, aby odczytał penitentowi odpowiedni fragment Pisma Świętego lub przytoczył je z pamięci (OP 69-81), co ukaże wielkie Boże miłosierdzie, nieszczęście grzechu i wezwie do odnowy życia. W Obrzędach pokuty radzi się, aby penitenci, odpowiednio pouczeni przez kapłanów, sami przed spowiedzią odczytywali odpowiednie teksty Pisma Świętego usposabiające ich do dobrego przeżycia sakramentu pokuty i pojednania oraz przyjęcia rozgrzeszenia.

Wyznanie grzechów i przyjęcie zadośćuczynienia

Penitent powinien teraz wyznać Bogu wobec kapłana wszystkie swoje grzechy ciężkie, ich ilość i okoliczności popełnienia. W przypadku zapomnienia któregoś z grzechów ciężkich spowiedź będzie ważna. Zapominany grzech wyznamy na następnej spowiedzi. Natomiast świadome zatajenie grzechu ciężkiego czyni spowiedź nieważną i świętokradzką. Wyznajemy też grzechy powszednie, które przypomnieliśmy w czasie rachunku sumienia. Rytuał przypomina spowiednikowi, aby przyszedł, jeżeli trzeba, z pomocą penitentowi w wyznawaniu jego grzechów szczególnie wtedy, gdy o to on prosi. Spowiednik czasami jest zobowiązany postawić penitentowi niezbędne pytania, aby w ten sposób wyznanie grzechów było pełne. W razie potrzeby spowiednik poucza penitenta, daje mu odpowiednie wskazania, uwagi, napomnienia. Nieraz podnosi penitenta na duchu i zachęca do dalszego wysiłku w czynieniu dobra i zwalczaniu zła. Spowiadający kapłan jest zobowiązany do naznaczenia odpowiedniej do wielkości grzechów pokuty, czyli zadośćuczynienia. Tradycyjnymi czynami pokutnymi są: modlitwa, post (różnego rodzaju umartwienia) i jałmużna, czyli dobre uczynki. Przy grzechach kradzieży penitent zostaje zobowiązany do restytucji, tzn. do zwrotu skradzionej rzeczy; w przypadku oszczerstwa - do jego odwołania i naprawienia krzywdy wyrządzonej bliźniemu. Penitent dla słusznej przyczyny może poprosić spowiednika o zmianę zaproponowanej pokuty na inną, ewentualnie o jej zwiększenie. Pamiętajmy, że na ogół otrzymujemy małą pokutę. Jest ona pewnym znakiem, że należy pokutować przez całe swoje życie i w tej intencji więcej modlić się, umartwiać i czynić wiele dobrego.

Modlitwa penitenta i rozgrzeszenie

Kapłan po naznaczeniu pokuty wzywa penitenta do okazania żalu wraz z mocnym postanowieniem poprawy. Zwykle bijemy się w piersi, mówiąc: "Boże, bądź miłościw mnie, grzesznemu" (Łk 18,13). Możemy tez użyć innych słów wyrażających nasz żal i wolę poprawy. Następnie spowiednik wyciąga prawą rękę i wypowiada słowa rozgrzeszenia: " Bóg, Ojciec miłosierdzia, który pojednał świat ze sobą przez śmierć i zmartwychwstanie swojego Syna i zesłał Ducha Świętego na odpuszczenie grzechów, niech ci udzieli przebaczenia i pokoju przez posługę Kościoła i ja odpuszczam tobie grzechy w imię Ojca i Syna, + i Ducha Świętego". Penitent powinien słyszeć słowa rozgrzeszenia i żegnając się odpowiedzieć: "Amen"."

Offline rajdowka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #944 dnia: 29 Marca 2007, 22:27 »
będziemy wdzięczne niezmiernie  podejrzewam, że księża z naszych parafii też się ucieszą, że stare baby im regułek dziecięcych nie klepią

hehe nooo :D

:skacza:

**sloneczko**, fajna ta Twoja Mamusia :)  :taktak:

A ja dzisiaj kiedy ustalalam terminy spotkan na poczatek maja - pomyslalam.. kurka a Karolinka bedzie na Jamajce jaaaaaaaaaaaaaa  :skacza:  :los:

wez jakos zrob fote i przeslij nam slonko telefonem! plis plis plissssssssss :afro:

Offline Vall

• Chuck Norris
« Odpowiedź #945 dnia: 29 Marca 2007, 22:28 »
cd. :)

"W odnowionej liturgii proponuje się uwielbienie Boga. Po rozgrzeszeniu kapłan mówi: "Wysławiajmy Pana, bo jest dobry". Penitent odpowiada: "Bo Jego miłosierdzie trwa na wieki". Kapłan oznajmia: "Pan odpuścił tobie grzechy. Idź w pokoju". W tym czasie daje znak zakończenia spowiedzi, pukając w konfesjonał. Zamiast uwielbienia spowiednik może odmówić piękną modlitwę: "Męka Jezusa Chrystusa...", w której wzywa wstawiennictwa Najświętszej Maryi Panny i Świętych oraz prosi, aby dobre uczynki penitenta, które spełni oraz cierpienia, które zniesie, stały się zadośćuczynieniem za jego grzechy i wyjednały w rezultacie mu zbawienie. Modlitwa kończy się słowami: "Idź w pokoju". Może też kapłan wypowiedzieć inny tekst oznajmiający penitentowi zakończenie spowiedzi, udzielenie mu miłosierdzia Bożego i pojednania z Bogiem, i Kościołem. Penitent odchodząc od konfesjonału tradycyjnie mówi: "Bóg zapłać". Może też (dowolnie) ucałować stułę.

Po spowiedzi należy podziękować Panu Bogu i jeżeli to możliwe, jak najszybciej odprawić zadaną pokutę."

:) :) :)

Offline rajdowka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #946 dnia: 29 Marca 2007, 22:29 »
Vall, jezusiu juz sie boje brrrrrrrrrr..  :mdleje:  :mdleje:  :mdleje:

czemu mamusia nie moze za mnie zalatwic licencji i zapowiedzi jeszcze..  :los:

Offline Vall

• Chuck Norris
« Odpowiedź #947 dnia: 29 Marca 2007, 22:34 »
juz sie boje brrrrrrrrrr

a jak ja się boję :mdleje:  :mdleje:  :mdleje:
A musze iśc przed 21 kwietnia bo będe chrzestną :mdleje:

Offline **sloneczko**

• maniak
« Odpowiedź #948 dnia: 29 Marca 2007, 22:49 »
**sloneczko**, fajna ta Twoja Mamusia :)  :taktak:

a no fajurska jest :skacza:

A ja dzisiaj kiedy ustalalam terminy spotkan na poczatek maja - pomyslalam.. kurka a Karolinka bedzie na Jamajce jaaaaaaaaaaaaaa  :skacza:  :los:

wez jakos zrob fote i przeslij nam slonko telefonem! plis plis plissssssssss :afro:

oki doki, numer poproszę  :tupot:

Vall, jezusiu juz sie boje brrrrrrrrrr.. :mdleje: :mdleje: :mdleje:

dzięki Vall za sciągawkę, ale normalnie przerąbana sprawa z tą spowiedzią RATUNKU  :mdleje:  :mdleje:  :mdleje:

Cytat: "Vall"
A musze iśc przed 21 kwietnia bo będe chrzestną :mdleje:

ja bedę matkować 15 kwietnia  :pogrzeb: ta spowiedź mnie dobije :mdleje:

Offline Vall

• Chuck Norris
« Odpowiedź #949 dnia: 29 Marca 2007, 22:54 »
ja bedę matkować 15 kwietnia

no to zdasz relacje po spowiedzi :) poczekam na to i wtedy sie udam  :brewki:

Offline rajdowka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #950 dnia: 29 Marca 2007, 23:02 »
oki doki, numer poproszę  

serio mowie! pisze w sumie  :skacza:

Offline **sloneczko**

• maniak
« Odpowiedź #951 dnia: 29 Marca 2007, 23:06 »
no to zdasz relacje po spowiedzi :)

a jeśli nie przeżyję? jeśli zostanę wygnana z kościoła i zaatakowana przez moherowe?
jeśli mnie dadzą na pokutę do kamieniołomów??

poczekam na to i wtedy sie udam :brewki:

he he, wykombinowałaś  :hahahaha:

Offline Vall

• Chuck Norris
« Odpowiedź #952 dnia: 29 Marca 2007, 23:10 »
jeśli nie przeżyję? jeśli zostanę wygnana z kościoła i zaatakowana przez moherowe?
jeśli mnie dadzą na pokutę do kamieniołomów??

:skacza:  :skacza:  :skacza:

bedzie git..przedtrzesz szlaki :)

Do jutrzenki :przytul:

Offline **sloneczko**

• maniak
« Odpowiedź #953 dnia: 29 Marca 2007, 23:10 »
serio mowie! pisze w sumie :skacza:

ja tez serio, ale muszę dostać czyiś numerek  :brewki:

Offline **sloneczko**

• maniak
« Odpowiedź #954 dnia: 29 Marca 2007, 23:11 »
bedzie git..przedtrzesz szlaki :)

Do jutrzenk

mam nadzieję, kolorowych Martuś

Offline rajdowka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #955 dnia: 29 Marca 2007, 23:15 »
spoko maroko :D  :skacza:

Offline rajdowka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #956 dnia: 29 Marca 2007, 23:16 »
a na giegie siedzisz czasami?

Offline asiaItomek

• zapaleniec
« Odpowiedź #957 dnia: 29 Marca 2007, 23:24 »
hehe... spowiedź w sumie się nie różni niczym od tej regułkowej. to jest to samo co ta pierwszokomunijna spowiedź. tyle, ze fajnie i obszernie napisana. ale wiecie co... ja też się cykam trochę spowiedzi. ja nie mam grzechów ;)
Asia i Tomek

Offline **sloneczko**

• maniak
« Odpowiedź #958 dnia: 29 Marca 2007, 23:25 »
a na giegie siedzisz czasami?

no ba, całymi dniami :) czasem niewidoczna, ale generalnie od 8.30 - 0.00 można mnie łapać   :uscisk:

Offline **sloneczko**

• maniak
« Odpowiedź #959 dnia: 29 Marca 2007, 23:30 »
ja nie mam grzechów ;)

kurde ja w sumie też  :drapanie: więc z czego się tu spowiadać??  :drapanie: żę człek przeklął pod nosem??