Autor Wątek: spowiedz przedslubna ....  (Przeczytany 40682 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Aniołek

• uzależniony
  • data ślubu: 20-05-2006
spowiedz przedslubna ....
« Odpowiedź #180 dnia: 23 Marca 2006, 12:45 »
Cytat: "Julka"
Ja nie uwazam, ze tzreba zyc zgodnie z tym co mowi kosciol, aby wziasc slub koscileny.

:serce:

Offline BAMCIA
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #181 dnia: 27 Marca 2006, 20:58 »
Julka masz racje, życie jest zyciem i cieszmy sie nim.....

Offline Sylwia S
  • użytkownik
  • **
A ja sie niczego nie boje
« Odpowiedź #182 dnia: 8 Lipca 2006, 23:07 »
Ja tez mieszkam ze swoim narzeczonym przed ślubem, ale wcale nie obawiam sie iść do spowiedzi.
Można mieszkać ze soba jak brat z siostrą i czekać na ten szczególny dzień. My postanowiliśmy 1,5 roku przed ślubem żyć w wstrzemieżliwosći. Lepiej póżniej niz wcale.
Oboje tego chcieliśmy i prosiliśmy Boga o siły aby sobie z tym poradzić. To jeszcze bardziej umacnia nasza milość.

Offline gosiaczekk
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #183 dnia: 9 Lipca 2006, 13:48 »
O kurcze! Podziwiam!

Offline groszek
  • maniak
« Odpowiedź #184 dnia: 9 Lipca 2006, 22:43 »
Byłam w piątek na pierwszej spowiedzi przedślubnej. Zajęła 5 minut. To, że "cudzołożę" najmniej interesowało księdza, bardziej to, co nieregularnie chadzam do kościoła  :mrgreen:

Offline narwanka

• entuzjasta
  • data ślubu: 26.08.2006
« Odpowiedź #185 dnia: 7 Sierpnia 2006, 10:44 »
Wczoraj bylismy u Dominikanow wlasnie na spowiedzi.
Kolejka do Konfesjonau z 25 osób!! Całą msze 2 ksieży wyspowiadało. W ogóle to jakiś ewenement dla mnie - Ci Dominikanie. Ogromny kościół pełen młodych ludzi, komunie musiało rozdawać 3 księży żeby zdązyli w rozsądnym czasie to wykonac!! I wszystko - kazanie, piesni.. dla ludzi mlodszych niz 70 lat ;] i inteligencji

Ale po spowiedzi sie juz niczemu nei dziwilam. Ksiadz choc bardzo starusienki, zwrocil uwage na te sprawy ktore naprawde mnie meczyly (a nie sex przedmalzenski czy mieszkanie razem) i pieknie mowil o tym jaka powinna byc żona. Wylal miodek na serduszko przed śłubem... To mi było potrzebne.

POLECAM z czystym sumieniem ;]
Agata

Offline Magda M.
  • uzależniony
  • data ślubu: sierpień 2006
« Odpowiedź #186 dnia: 7 Sierpnia 2006, 11:32 »
Ja też byłam  na pierwszej spowiedzi u Dominikanów i bardzo polecam ten kościół. Miałam strasznego stresa przed spowiedzią, później okazało się, że niepotrzebnie  :)  A kolejki do konfesjonału faktycznie są długie  :)

Offline Madzialena

• Prawdziwie kochasz wtedy, kiedy nie wiesz dlaczego...
  • maniak
  • Aniołek [*] 16.01.2009
  • data ślubu: 17.09.2005r.
« Odpowiedź #187 dnia: 7 Sierpnia 2006, 11:38 »
a ja byłam na Bramie Portowej, w zielonym kościele... w tym Ninka brała ślub..
trafilam na super księdza.. :mrgreen:  co prawda zapytal na koniec, co i jak, ale w sposób ba prawdę delikatny i w zadne szczwgóły się nie wdawał.. nie krzyczał, nie potępiał, nie krytykował, nie poniżał itp :lol:

w zamian pięknie mówił o związku, o małżeństwie.. w ogóle słuchało się go jak bajki.. nie kazał odmawiac X razy Zdrowas Mario itp.. ale prosił o pewne zachowania wspólne czynione z mężem,  o przemyślenia, refleksje..  :P

ogólenie było super... w przeciwieństwie do tego co miała Ninka- mimo iż ten sam kościół..

aczkolwiek moja spowiedź nie przekonała mnie ani do księży, ani do mszy, ani do spowiedzi..
od ślubu byłam w kościele chyba tylko 3 razy- 2 śluby i święconka, u spowiedzi ani razu

także cóż.. z tą spowiedzią.. można mieć farta i spotkać normalnego księdza, ale można miec ogromnego pecha.. i spotkać jakiegos nienromalnego wytykającego pewne sprawy, który z wielką ciekawością wypytuje o życie intymne itp..
mozna spotkać księdza, który raz na zawsze swowoduje uraz i cos na rodziaj psychicznej obawy przed spowiedzią..
czego nikomu nie życzę  :)

Offline redzia

• Gosia
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 02.09.2006
« Odpowiedź #188 dnia: 7 Sierpnia 2006, 11:54 »
Dziewczyny, a na jakiej ul. jest kosciol Dominikanow :?:
Co do Serca Jezusowego (ten, w ktorym Ninka brala slub), to trzeba miec farta, bo tam sa rozni ksieza. Moja kolezanka po zerwaniu z chlopakiem stwierdzila, ze musi wszystko z siebie zrzucic (m.in. sypianie z facetem przed slubem) i poszla wlasnie tam do spowiedzi. Bidulka ksiadz tak strasznie na nia nakrzyczal, ze bylo slychac prawie w calym kosciele (a kosciol jest b. duzy).
Do spowiedzi wybiore sie albo do mojego kosicola (M.B. Rozancowej - szkoda, ze juz nie ma proboszcza k. Irka) albo tak jak dziewczyny mowicie do Dominikanow (tylko podajcie mi adres).

Offline Magda M.
  • uzależniony
  • data ślubu: sierpień 2006
« Odpowiedź #189 dnia: 7 Sierpnia 2006, 12:01 »
Kościół Dominikanów jest na Placu Ofiar Katynia, niedaleko WDS-u.

Offline Anik21
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #190 dnia: 7 Sierpnia 2006, 12:05 »
dziewczyny moze wy mi pomozecie..... ja jestem po slubie cywilnym i w przyszlym roku w 21 lipca chca wziasc slub koscielny i bardzo bym chciala w bialej sukience... jak myslicie bedzie kosciol sie czepiac?

Offline redzia

• Gosia
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 02.09.2006
« Odpowiedź #191 dnia: 7 Sierpnia 2006, 12:21 »
Dzieki KIKI :D

Cytat: "Anik21"
jak myslicie bedzie kosciol sie czepiac?

Mysle, ze kosciol ma tyle do tego co NIC. Szykuj biala sukienke jesli taka Ci sie podoba.
Moja kolezanka biorac slub byla juz kilkumiesieczna mamuska, mieszkala ze swoim menem ponad rok i miala sliczna biala sukienke. Nikt jej nie powiedzial, ani jednego zlego slowa.

Offline Madzialena

• Prawdziwie kochasz wtedy, kiedy nie wiesz dlaczego...
  • maniak
  • Aniołek [*] 16.01.2009
  • data ślubu: 17.09.2005r.
« Odpowiedź #192 dnia: 7 Sierpnia 2006, 12:25 »
a co kościół ma do Twojego stroju?

Offline Anik21
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #193 dnia: 7 Sierpnia 2006, 13:34 »
dzieki diewczyny troche mi lzej na duch :)

Offline Hermiona
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #194 dnia: 16 Września 2006, 23:18 »
Cytat: "Sylwia S"
My postanowiliśmy 1,5 roku przed ślubem żyć w wstrzemieżliwosći. Lepiej póżniej niz wcale.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Hipokryzja - polecam :)

Offline persefona

• nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #195 dnia: 27 Września 2006, 17:57 »
Ja właśnie przed chwilą wróciliśmy z Miśkiem z drugiej spowiedzi przedślubnej. Niestety pierwsza poszła gładko-2 minuty-wyspowiadani oboje. A dziś niestety mój narzeczony wyspowiadał się pierwszy i ksiądz musiał iść na dyżur. Wysłał mnie do drugiego.A tam?-->tragedia. :( Kazał mi mówić wszystko ze szczegółami-co,gdzie,kiedy i najgorsze ile razy? :shock: Przecież człowiek nie kalendarz nie może zapamiętać ile, a poza tym myślałam,że spowiedź jest przed Bogiem a ksiądz jest tylko świadkiem.  :evil: :twisted: Niestety z tak chamskim księdzem się jeszcze nie spotkałam.Wyzywał mnie w konfesjonale jakbym niewiem kim była.A ja raczej jestem pobożną dziewczyną.Dziewczyny życzę wam żebyście nie trafiły na takiego jak ja. :?
Ech...I już mężatka :)

Offline szajo

• maniak
  • data ślubu: 28.IV.07
« Odpowiedź #196 dnia: 27 Września 2006, 18:04 »
persefona nie ma co sie takimi przejmowac...

a gdzie byliscie :?:

Offline Gosia-oosta

• Chuck Norris
  • data ślubu: 30.06.2007
« Odpowiedź #197 dnia: 28 Września 2006, 08:31 »
Cytat: "persefona"
Wyzywał mnie w konfesjonale jakbym niewiem kim była.A ja raczej jestem pobożną dziewczyną.Dziewczyny życzę wam żebyście nie trafiły na takiego jak ja

niestety i tacy się zdarzają :( jakby sami byli święci..

Offline persefona

• nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #198 dnia: 1 Października 2006, 18:05 »
Licheń----jedno z kultowych miejsc w Polsce, niestety  :(   Już o tym zapomniałam bo mam inne sprawy na głowie. Dziś szykowałam paczki ze słodyczami na bramy :)
Ech...I już mężatka :)

Offline Lilkuś

• uzależniony
« Odpowiedź #199 dnia: 10 Października 2006, 13:41 »
wczoraj na naukach mielismy co nie co na temat spowiedzi przedślubnej  i ogólnie warunków dobrej spowiedzi... jako, ze jednym z warunków jest żal za grzechy M postanowił spytać sie ksiedza co bedzie jak wyspowiada sie, z tego, ze sypiamy ze soba przed slubem :shock: .... ODWIODŁAM go od tego... boshe napędził mi stracha bo nie wiedziałam jak ksiądz zareaguje
wieczorkiem spytał sie mamy (bardzo pobożna kobieta) - żyja bardzo dobrze i rozmawiaja ze soba o wszyskim i rzekła by nie rzałował, że spał ze mna przed ślubem ale dlatego, że bez ślubu... ehh na poczatku jakoś nie skumałam ale w koncu dotarlo do mnie - żałuj, że śpisz bez slubu a nie dlatego, ze śpisz w ogóle :D:D heh jego mama zawsze cos wymysli..

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
« Odpowiedź #200 dnia: 10 Października 2006, 14:33 »
Lilkuś, teściową to Ty masz zaradną-nie ma co :mrgreen:  :wink: ale tak na poważnie, to mnie się jej wytłumaczenie podoba-bo jaka to spowiedź bez żalu, zatajanie grzechów też nie wchodzi w grę, a przecież nie ma czego żałować :wink: więc wyjście awaryjne się znalazło. 8)

Offline Vall

• Chuck Norris
  • Żyć - oznacza wciąż wyrywać się do przodu!
  • data ślubu: 07.07.2007 :smile:
« Odpowiedź #201 dnia: 19 Listopada 2006, 20:06 »
Cytat: "Lilkuś"
żałuj, że śpisz bez slubu a nie dlatego, ze śpisz w ogóle  heh jego mama zawsze cos wymysli..

Lilkuś, rewelacyjne wyjaśnienie :) i jego będę się trzymać :)

Offline Senga

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #202 dnia: 16 Kwietnia 2007, 15:51 »
oh ale sie naczytałam...
teżczeka mnie spowiedz przedslubna, na sczęscie jeszcze jedna przed sakramentem bierzmowania ...
Pewie tez troche będe stresowałasię, bo z praktyką bywa u mnie różnie. Mam zamiar jednak porawić sie w tej kwestii. Na naukach przedmałzeńskich przekonałam się, że istnieją 'normalni' ksieza. Choc jak szłam do swojej parafii po pozwolenie na slub w innej, dostało mi eię przokrutnie - własnie dlatego ze proboszcz nie dostanie 'co łaska' (tak, zostałam wyzwana od niewiernych, greszników i takich tam- ksiadz krzyczał ... w szoku usiadłam na krzesle. Szkoda gadac. Na szczescie pozwolenie dostałam :) ) Postanowiłam, ze moja noga wiecej w tej Parafii nie postanie, znajdę taki kościół gdzie księża robią to z powołania.  
Wiem tez, ze na spowiedzi  nie poszwolę sobie, aby ksiadz krzyczał na mnie, wypytywał o intymne szczegóły... poprostu wstanę i wyjdę !!!!
sróbuję ponownie gdzie indziej ...

Offline tchiopentalik
  • forumowicz
« Odpowiedź #203 dnia: 16 Kwietnia 2007, 19:28 »
My też będziemy mieli jedną spowiedz przed ślubem. Nasz proboszcz powiedział nam ,  że bardzo się cieszy że chcemy wziąść ślub . :brawo_2:

Offline Niki

• entuzjasta
  • data ślubu: 21 lipca 2007
« Odpowiedź #204 dnia: 17 Kwietnia 2007, 13:38 »
Cytat: "tchiopentalik"
My też będziemy mieli jedną spowiedz przed ślubem. Nasz proboszcz powiedział nam ,  że bardzo się cieszy że chcemy wziąść ślub . :brawo_2:

oby więcej takich księży :wink:

Offline ...milunia...

• nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 20.09.2008
« Odpowiedź #205 dnia: 23 Kwietnia 2007, 22:48 »
No ja mam Wujka księdza, który będzie udzielał nam sakramentu. Jednak do spowiedzi  to chyba do innego księdza. Trzeba iść do Proboszcza? No ja mam wrazenie ze jak idę do księdza który mnie zna to później się tak dziwnie patrzy ale to chyba tylko moje złudzenie  :skacza:  

Offline dosiado

• uzależniony
« Odpowiedź #206 dnia: 23 Kwietnia 2007, 23:25 »
...milunia..., nie trzeba isc do proboszcza. Idziesz tam, gdzie Ty chcesz. Ja też mam niestety takie wrażenie, ale wydaje mi się, że to tylko i wyłącznie wrażenie. Przecież każdego księdza obiowiązuje tajemnica spowiedzi,a  zresztą oni się tyle nasłuchają, że gdyby wszystko mieli pamiętać, to chyba oszaleliby. Ja też mam wujka księdza, ale chyba nigdy w życiu nie odważyłabym się iść do niego do spowiedzi. No chyba na łożu śmierci ;)

Offline marotta

• nowicjusz
  • *
Protokół przedślubny
« Odpowiedź #207 dnia: 3 Maja 2007, 00:30 »
O rany... Naczytałam się tu prerażających rzeczy i pewnie teraz jeszcze trudniej będzie mi się do tej spowiedzi wybrać, tym bardziej, że ostatni raz byłam dobre kilka miesiecy temu i rozgrzeszenia nie dostałam za mieszkanie z narzeczonym między innymi ;)... :( A ślub zbliża się nieubłaganie, już tylko 4 miesiące zostały...  :skacza:
W każdym razie, czy mogę prosić już zaobrączkowane forumowiczki (szczęściary!) :) o wyjaśnienie, co to jest ten protokół przedślubny, kiedy się go, hm, uzupełnia i jakie zawiera pytania? Zapewne dowiem się tego wszystkiego za jakiś miesiąc, jak się wybiorę do mojej parafii prosić o pozwolenie na ślub w innej (chore, wg. mnie  :mdleje: ), ale wolę być uprzedzona...
Z góry dziękuję :)

rybkawiedenka
  • Gość
« Odpowiedź #208 dnia: 3 Maja 2007, 11:27 »
Protokół tutaj masz więcej info:)

Offline marotta

• nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #209 dnia: 3 Maja 2007, 15:55 »
Dziękuję, zaraz się zapoznam z tym tajemniczym protokołem... :los: