Autor Wątek: Prezenty ślubne  (Przeczytany 20010 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kasjopeya
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 10.08.2013
Prezenty ślubne
« dnia: 14 Lutego 2013, 21:08 »
Wydaje mi się, że nikt dotychczas nie poruszył tutaj takiego tematu.  Jeśli się mylę, proszę uprzejmie o wyrozumiałość i przeniesienie wątku ;).  Ostatnio jestem często zapraszana na śluby do znajomych.  Kilka razy miałam naprawdę spory problem z prezentem ślubnym, nie chciałam kupować oklepanej pościeli czy kolejnego tostera :D.  Za dwa miesiące wybieram się na ślub i wesele do brata, więc tym razem postanowiłam sprawę głębiej przemyśleć. . .  No i zdecydowałam, że kupię nowożeńcom zegarki.  Uważam, że komplet eleganckich, pasujących do siebie zegarków (damski i męski) to super prezent, który może np.  symbolizować odliczanie czasu na nowej drodze życia ;).  I o ile istnieje przesąd, że zegarka nie powinien kupować narzeczony swojej narzeczonej i odwrotnie (bo odlicza on wtedy czas do rozstania), to myślę, że zabobon ten nie tyczy się prezentów od gości :D.  Zresztą - kto dziś wierzy w przesądy? :D Wracając do tematu - fajne modele zegarków znalazłam na tej oto stronce, a i ceny są przystępne.
« Ostatnia zmiana: 28 Lutego 2013, 23:42 wysłana przez Olaa »

Offline biala_dama21
  • użytkownik
  • **
  • data ślubu: 21.09.2013
Odp: Prezenty ślubne
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Lutego 2013, 15:49 »
No nie wiem czy zegarek to taki dobry pomysł. Może lepiej jakąś inną podobną biżuterię.

Offline Wizawa
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: BRAK
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Lutego 2013, 17:09 »
Teraz najczęściej młodzi dostają pieniądze. jest to chyba najlepsze wyjście, bo czasami jest na prawdę ciężko trafić z prezentem żeby się podobał albo żeby nie zdublować posiadanej już rzeczy. A pieniądze się zawsze przydadzą. Można ewentualnie dokupić jakąś pamiątkę ślubną czy inny upominek i tez będzie dobrze.

Offline biala_dama21
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Lutego 2013, 08:04 »
Kasa, kasa i jeszcze raz kasa - też jestem tego zdania. Jako dodatki wino, słodycze, książki, kupony Totka, to co życzyli sobie młodzi

Offline mloda_lipcowa
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 20 lipiec 2013
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Lutego 2013, 17:10 »
Wydaje mi się, że jeżeli idziemy na ślub w rodzinie to najlepszym prezentem są pieniądze + kupony toto lotka, jakieś winko czy dobra książka, natomiast do znajomych raczej idziemy z prezentem.  Zaobserwowałam jak młodzi dostawali toster, mikrofalówkę, sztućce, komplet kawowy, komplety noży, komplety garnków, a nawet kupony na wyjazdy;)

Offline ola77
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 6.07.2011
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Marca 2013, 18:40 »
Z własnych doświadczeń wiem, że najlepiej jest otrzymywać prezenty praktyczne, ale nie "oklepane".  Sami otrzymaliśmy piękne ekologiczne kosze wiklinowe - idealne do łazienki, sypialni ale i do pokoju maluszka.  W święta idę na ślub przyjaciółki, i kupiłam jej podobny do mojego zestaw
Jest tak pięknie wykonany, że nie może się spodobać.  Cena też całkiem w porządku, także polecam :)
« Ostatnia zmiana: 25 Lipca 2013, 21:55 wysłana przez liliann »

Offline biala_dama21
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 25 Marca 2013, 11:23 »
super te kosze, też moglibyśmy takie dostać

Offline monia25
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 19 Kwietnia 2013, 11:16 »
Kupony na podróż to bardzo fajny prezent.  W parę osób można się złożyć i młodym zafundować jakąś fajną wycieczkę.  Tylko trzeba wcześniej z nimi ustalić termin wyjazdu.

Offline SlubNaCyprze_net
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 30 Kwietnia 2013, 22:54 »
Kupony na podróż to bardzo fajny prezent.  W parę osób można się złożyć i młodym zafundować jakąś fajną wycieczkę.  Tylko trzeba wcześniej z nimi ustalić termin wyjazdu.

Gdyby wszyscy goście, albo większość wpadli na taki sam pomysł, to młodzi musieliby dłuuugi urlop wziąć. Osobiście jestem za pieniążkami. Młodzi często mają w perspektywie albo kredyt na mieszkanie, albo urządzanie tego mieszkania. Można zawsze podpytać, o czym marzą :)

Offline Asiq
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 29.06.2013
« Odpowiedź #9 dnia: 6 Maja 2013, 08:40 »
Bardzo często nawet na zaproszeniach jest zabawny wierszyk o tym, że młodzi wolą kasę.
A i z listą prezentów się spotkałam. :)

Offline Ani@

• maniak
  • „Przypadek–to Bóg przechadzający się incognito”A.E
  • data ślubu: 08.06.2013
« Odpowiedź #10 dnia: 17 Sierpnia 2013, 07:57 »
Wszystko zależy od gustu młodych czy się interesują takimi rzeczami i mają gdzie powiesić lub przechować. Dla mnie taki prezent byłby sporym problemem, gdyż nie miałabym dla niego miejsca najlepiej jest podpytać mlodych. W tych czasach to raczej mile widziane są pieniążki i nie jest to odbierane jako brak pomyslu na prezent czy pójście na łatwiznę jak było kiedyś takie mamy czasy, że liczy się każdy grosz :)

Offline ajmara

• nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 4 Października 2013, 17:56 »
Jednym z bardziej polecanych pomysłów jest koperta.  Dodatkowo można dać jakiś drobiazg i wino zamiast kwiatów.
Ajmara.   pl

Offline sylwia4012
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 11.08.2012
« Odpowiedź #12 dnia: 18 Stycznia 2014, 20:23 »
Wydaje mi się, że idealnym prezentem dla każdej pary młodej będzie jakaś porcelana, szkło czy noże.  W końcu te przedmioty są używane na co dzień i na prawdę trzeba ich wiele, a co dopiero jak są dzieci.  Wtedy wszystko szybko idzie w kosz
« Ostatnia zmiana: 15 Kwietnia 2015, 12:29 wysłana przez Maja »

Offline torcik
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 21-09-2013
« Odpowiedź #13 dnia: 25 Lutego 2014, 16:08 »
My już po ślubie, i prezentów dostaliśmy całe mnóstwo ;) i praktyczne i niepraktyczne i fajnie i nie fajne. Napiszę co dostaliśmy, może kogoś zainspiruje do kupna prezentów dla znajomych ;)
- zastawa porcelanowa (cudo! 6+)
- firanki, pościel, obrusy.. (dwa obrusy się przydadzą, ale 22 już niekoniecznie..)
- wycieczka na kilka dni do spa <3
- dzbanek filtrujący Dafi i zapas filtrów na cały rok <3 <3 <3
- ka$a (fajnie, ale ja lubię poza kasą dostać jakiś drobiazg, nawet kartkę z życzeniami niż samą kase ;))
- ręczniki (echhh :/ )
- pierdółki typu kolczyki, dyplom udanego małżeństwa, poduszki żony i męza itd (bez sęsu..)

no i tyle ;)

Offline JoannaZ
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 28 Lipca 2014, 12:47 »
Niedługo idę na wesele do koleżanki i zastanawiam się czy duża kołdra wraz z poduszkami to odpowiedni prezent? trochę już poszukałam i znalazłam:
kołdrę podwójną 200x220 Puch 4 seasons large www. amejzon. pl/pl/p/Puch%2C-koldra-4-seasons-large-XXL-podwojna-koldra-latozima-200-x220-cm/156

do tego dokupiłabym 2 poduszki Puch Thermal Comfort: www. amejzon. pl/pl/p/Puch-Thermal-Comfort-medium-Poduszka-termoplastyczna-termoelastyczna-40x60cm/148

z tego co podejrzałam jeszcze nie mają porządnej kołdry, a i te poduszki wydają się ciekawe.  Myślicie, że to będzie dobry prezent?

Offline clementina

• nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #15 dnia: 5 Listopada 2014, 12:36 »
Myślę, że pieniądze + drobny upominek (np.  album na zdjęcia) najbardziej ucieszy Państwa Młodych :)

Offline KarolinaG
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 20.06.2015
« Odpowiedź #16 dnia: 16 Listopada 2014, 10:26 »
Nie no jak dla mnie zegarek ok.  Czemu nie?

Offline HankaS

• użytkownik
  • **
  • data ślubu: 23.05.2015
« Odpowiedź #17 dnia: 18 Listopada 2014, 09:49 »
Ja uważam, że nalepiej dać kasę + jakiś pomysłowy drobiazg.  Młodzi sobie wykrozystają pieniądze, jak tylko będą chcieli :) Chyba, że młoda para ma jakieś określone wymagania, wtedy najlepiej się skosultować.  Jak już ktoś wyżej napisał, szkoda by było gdyby młoda para dostała 22 obrusy ;)
Poszukuj. . .

Offline wisienka2000
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: 31 Marca 2015, 15:13 »
Świetny prezent na wesele to złota różą złocona 24-karatowym złotem:) Oryginalnie  i z klasą.   Na allegro są różne wielkości.   Ja byłam zachwycona! :)

Offline Asiq
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #19 dnia: 1 Kwietnia 2015, 17:27 »
i gdzie niby taką różę sobie wsadzić???  ::)

Offline violiza

• uzależniony
« Odpowiedź #20 dnia: 1 Kwietnia 2015, 17:31 »
haha, dokładnie AiR tam gdzie myślisz :D:D ja bym się zbytnio z takiej róży nie cieszyła, do niczego przydatna by mi nie była.
jestem forumową skrzypaczką,->
https://e-wesele.pl/forum/index.php?topic=49937.new#new  zagram też na Waszym ślubie ;)
zapraszam do kontaktu :)

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
« Odpowiedź #21 dnia: 1 Kwietnia 2015, 22:44 »
Dobrze, że mi nikt takiej róży nie wręczył ale jak ktoś lubi takie cuda to czemu nie.
Jakbym dostała takie cudo to bym na cmentarz zaniosła - bez urazy po prostu w domu nijak mi pasuje, a nagrobki mamy ze złoconymi literami

Offline Pamitka
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 2010
« Odpowiedź #22 dnia: 27 Kwietnia 2015, 13:08 »
My ostatnio kupiliśmy w prezencie zegar w agacie. Tu jest kilka rodzajów: http://pelini.pl/24-zegary-z-mineralow Według mnie po pierwsze się przyda, po drugie jest mało spotykany i mam nadzieję, że Parze Młodej będzie o nas przypominał. :)

Offline Asiq
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #23 dnia: 28 Kwietnia 2015, 13:30 »
Jakbym dostała takie cudo to bym na cmentarz zaniosła - bez urazy po prostu w domu nijak mi pasuje, a nagrobki mamy ze złoconymi literami
;D

Do pokoju Lilaczka idealna...

albo nie, dla teściowej :) żeby pasowało do kryształów :D

Offline em_ka89

• bywalec
« Odpowiedź #24 dnia: 16 Czerwca 2015, 20:00 »
Matko bosko jak tak czytam te niektóre cudowne pomysły to aż boję się dnia swojego ślubu co oni mi tam wywiną za manianę  ???  :o

My co prawda napisaliśmy, że nie chcemy prezentów ale już jedna osoba próbuje nas uszczęśliwić czymś na siłę ehh
Czy to tak trudno zrozumieć, że lepiej sami byśmy coś sobie kupili niż takie wciskanie bzdetnych rzeczy na siłę
 :drapanie:

Offline marciaa122
  • użytkownik
  • **
  • data ślubu: 18.05.2013
« Odpowiedź #25 dnia: 3 Sierpnia 2015, 11:48 »
U nas 2 osoby kupiły nam prezenty, pozostali dali nam koperty, tak jak prosiliśmy.

Offline devinirka
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 2017
« Odpowiedź #26 dnia: 12 Sierpnia 2015, 21:17 »
Jakiś czas temu Kuzynka wychodziła za mąż.  Tata był chrzestnym.  Młodzi prosili, żeby zamiast prezentów dać pieniążki - Rodzicie się dostosowali, jednak Tata dodatkowo, na pamiątkę kupił zestaw sztućców (zamiast kwiatów. . .  Duuużyyy bukiet ;) ).  Pamiętam, jak dyskutowałam z Mamą (która twierdziła, że każda młoda marzy o czymś takim), że jeśli wpadną na taki pomysł, to przestanę się do nich odzywać.  Teraz. . .  Cóż. . .  gusta się zmieniają, a złośliwa moja Mama zapowiedziała, że będzie wręcz "ostrzegać" gości, że nie chcę sztućców.
Mam nadzieję, że uda mi się jakoś Ją udobruchać. . .  ;)

Mnie się strasznie spodobał pomysł z początku wątku z zegarkami - gdybym dostała od kogoś, kto nas dobrze zna (np.  Brata, czy Przyjaciółki), takie jak się podobają, a jeszcze z grawerem. . .  Mrau! :) Takie kosze też są świetne.

Zastanawiam się nad listą prezentów.  Sama nie wiem. . .  Są też rzecz, które strasznie mi się podobają, ale w życiu sama bym ich sobie nie kupiła (na przykład wielki srebrny/żółty/czerwony robot kuchenny, który jest piękny, ale zajmuje pół przeciętnej kuchni. . . ), więc jak ktoś mnie zna. . .

Wiem, że gdzieś na dnie szafy Mamy ma jeszcze swoją "ślubną" pościel.  Rodzice w tym roku mają 30 rocznicę :)

Offline Alissssss
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 03.04.2016
« Odpowiedź #27 dnia: 17 Września 2015, 00:05 »
Może coś nietypowego? Tu jest link do ciekawego artykułu na ten temat :)

Offline marciaa122
  • użytkownik
  • **
  • data ślubu: 18.05.2013
« Odpowiedź #28 dnia: 17 Września 2015, 13:44 »
Prezenty są fajne dla pary, która zaraz po ślubie zaczyna mieszkać razem i nie miała wcześniej własnego mieszkania. Wtedy każda rzecz się przydaje. Mikrofalówka, mikser, czajnik... Jednak coraz rzadziej spotyka się takie pary i ślub jest teraz bardziej formalnością niż wielką zmianą w życiu. Koperta jest uniwersalna i nie widać kto ile daje, każdy daje tyle na ile go stać, żaden wyścig szczurów ;)