ja w Atenach to tylko przejazdem

mieszkamy na wyspie, więc jadę z lotniska do portu i na prom.
A na ile lecicie i w jakim celu? Zwiedzić Ateny, czy może plażować, bo jeśli to drugie, to w Atenach ciężko o plaże
Pierwszy raz W 2005 poleciałam z koleżanką na 6 dni do Aten (mieliśmy kilka dni wolnego) i zatrzymałyśmy się w hotelu Filoxenia na ulicy Axarnon (możliwy też zapis Acharnon) to jest polska dzielnica, pełno pl sklepów

i tam jest ok, bezpiecznie, ale dalej w centrum nie polecam chodzić wieczorami piechotą

Taksówki są dość tanie, jest tez metro.
Ten hotel i inne podobne znajdziesz pewnie na hostelworld.com i można od razu zarezerwować. Na tej samej ulicy co ten hotel jest polskie biuro podróży (jeśli chcesz mogę poszukac kontakt) i można kupić wycieczki (pewnie jednodniowe też). Na własną rękę możecie wyskoczyć na przykład na naszą wyspę

My zwiedziłysmy Ateny w 2-3 dni, a potem popłynełyśmyy na 1 dzień na najbliższą wyspę (Aeginę), no i tam poznałam męża i potem wróciłam i już zostałam
Jeśli chodzi o zwiedzanie, to przede wszystkim Akropol i Narodowe Muzeum Archeologiczne, dzielnica Plaka (u podnóża Akropolu), Parlament i zmiana warty... no i warto zjeść najlepsze w Grecji Souvlaki przy placu Monastiraki

Na sam Akropol z wejściem zejdzie Wam kilka godzin.