Autor Wątek: Tantiemy weselne  (Przeczytany 5025 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline agulkaaa
  • Chuck Norris
  • MISIO 13.05.2007, MACIUŚ 21.10.2009
ZAIKS - kto placi ?
« Odpowiedź #30 dnia: 29 Listopada 2005, 22:33 »
o matko
monia ,asia , agnieszka i inne mężatki z NORDAj ak tam było  płaciliście za to czy jak /????????
bo az mi się gorąco zrobiło

Offline Agnieszka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 20.08.2005
ZAIKS - kto placi ?
« Odpowiedź #31 dnia: 29 Listopada 2005, 22:40 »
Ja miała wesele w Nordzie, ale jak już pisałam na śmierć zapomniałam
się zapytać p. Ulińskiego....

Ja jako pierwsza pod sercem Cię noszę,ja o Twoje zdrowie najgoręcej proszę.Ja jestem przy Tobie od pierwszego grama,Tyś mój świat cały,a ja...Twoja mama..

Offline agulkaaa
  • Chuck Norris
ZAIKS - kto placi ?
« Odpowiedź #32 dnia: 29 Listopada 2005, 22:41 »
Cytat: "Agnieszka"
Ja miała wesele w Nordzie, ale jak już pisałam na śmierć zapomniałam

no wiem że miałaś dlatego cie wzywam heheheh

Cytat: "Agnieszka"
zapomniałam
się zapytać p. Ulińskiego....

no to nic
ale jakoś myśle że mają
monia gdzie jesteś
wiesz coś o tym??

Offline monia

• złośliwy skorpionek :)
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 04.06.2005
ZAIKS - kto placi ?
« Odpowiedź #33 dnia: 30 Listopada 2005, 11:42 »
nie płąciłam .. chyba,ze było to wliczone w koszt wesela i nie zostałam o tym poinformowana...

z tego co wiem mój zespół płaci coś tam zo zaiksu....
przyjaciel gdy powiesz "zabiłem", odpowie "gdzie go zakopiemy"

Offline agulkaaa
  • Chuck Norris
ZAIKS - kto placi ?
« Odpowiedź #34 dnia: 30 Listopada 2005, 11:45 »
Cytat: "monia"
z tego co wiem mój zespół płaci coś tam zo zaiksu....

w takim razie spytam mojego zespołu czy oni coś takiego płacą
dzięki

Offline radiowiec_wawa
  • nowicjusz
  • *
ZAIKS - kto placi ?
« Odpowiedź #35 dnia: 30 Listopada 2005, 14:25 »
Szczerze? Z mojego doswiadczenia wynika ze nikt za to nie placi... Poniewaz ustawa jasno nie precyzuje kto ma placic, wlasciciel sali mowi ze orkiestra lub dj, orkiestra lub dj mowia ze wlasciciel sali lub organizator czyli mlodzi, a mlodzi robia wielkie oczy - jaki zaiks??? Wiec nikt nie placi. Teoretycznie na weselu moze pojawiac sie kotrol zaiksowa :) jednak nalezy pamietac o tym, ze wesele, pomimo ze w knajpie, jest impreza zamknieta. kanjpa jest terenem prywatnym i na zamknietej imprezie kontroler zaiksu moze dostac sie do srodka jedynie z policja i nakazem, duze utrudnienie :) Wiec im sie nie chce, a wiec szanse wpadki sa znikome, a po co przeplacac skoro roznicy nie widac :) pozdrawiam serdecznie i mam nadzieje ze przynajmniej troszke pomoglem.

Offline monia

• złośliwy skorpionek :)
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 04.06.2005
ZAIKS - kto placi ?
« Odpowiedź #36 dnia: 30 Listopada 2005, 14:28 »
i sprawa jasna.. znaczy się.. jesteśmy piratami  :twisted:
przyjaciel gdy powiesz "zabiłem", odpowie "gdzie go zakopiemy"

Offline Molunia

• entuzjasta
ZAIKS - kto placi ?
« Odpowiedź #37 dnia: 30 Listopada 2005, 14:43 »
ale często bez naszej winy. Gdyby przepisy były jaśniejsze to też było by inaczej trdudno aby się domagać że bardzo bardzo chce się zapłacic tylko komu i właściwie czy to na pewno my mamy płacic ....

Offline pixelka

• nowicjusz
  • *
ZAIKS - kto placi ?
« Odpowiedź #38 dnia: 29 Grudnia 2005, 18:49 »
Poczytajcie sobie te informacje:
http://biznes.interia.pl/news?inf=700746   :shock:

Wiecie co .... :roll:  :roll:  :roll: oni są nie poważni   :?

pixelka :wink:
22 KWIETNIA 2006
jedyny, wyjątkowy,
niepowtarzalny,
przepełniony magiczną mocą
i miłością
NASZ DZIEŃ :)

Offline Marta

• phpBB Moderator
  • Chuck Norris
ZAIKS - kto placi ?
« Odpowiedź #39 dnia: 29 Grudnia 2005, 22:41 »
Ciekawa jestem kto im zapłaci? :roll:

Relacja i fotki z naszego pięknego dnia:
https://e-wesele.pl/forum/viewtopic.php?t=4077

Offline dziubasek

• Chuck Norris
  • data ślubu: .:25.08.2006:.
ZAIKS - kto placi ?
« Odpowiedź #40 dnia: 29 Grudnia 2005, 23:38 »
Cytat: "pixelka"
http://biznes.interia.pl/news?inf=700746  

Wiecie co ....    oni są nie poważni  

PARANOJA!!

Offline Ecia

• uzależniony
ZAIKS - kto placi ?
« Odpowiedź #41 dnia: 30 Grudnia 2005, 00:33 »
Cytat: "pixelka"
http://biznes.interia.pl/news?inf=700746 Shocked

Wiecie co .... oni są nie poważni

To jest po prostu jakies chore.. Płacić za słuchanie muzyki na imprezie w domu?? Kto to wymyślił w ogóle?  :shock:  :shock:  :shock:  :shock:

Offline zibi

• Administrator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 31.07.1999
ZAIKS - kto placi ?
« Odpowiedź #42 dnia: 30 Grudnia 2005, 10:48 »
Polska to dziwny kraj...
Zaiks to dziwna instytucja...
oj miałby Bareja pożywkę.....
brak słów

Offline radiowiec_wawa
  • nowicjusz
  • *
ZAIKS - kto placi ?
« Odpowiedź #43 dnia: 30 Grudnia 2005, 11:40 »
Krotko mowiac BZDURY :) mieszkanie prywatne nie jest miejscem publicznym. To ze zaprosimy sobie np 20 znajomych do swojego mieszkania niczego nie zmienia. I nie ma znaczenia czy zaprosimy ich w noc sylwestrowa, walentynki czy 18 maja. Wolnoc Tomku w swoim domku... i nawet ciezko z tymi glupotami polemizowac. Np pochodze z rodziny wielodzietnej, mam osmioro rodzenstwa, rodzicow i jeszcze dziadek u mnie mieszka tzn. ze za kazdym razem gdy kupie plyte i ja wlacze to mam dzwonic do zaiksu ze odtwarzam publicznie muzyke bo slucha tego 12 osob? Kretynizm do kwadratu, nawet slaby prawnik by to wygral :)

Offline Agnieszka32

• phpBB Moderator
  • uzależniony
ZAIKS - kto placi ?
« Odpowiedź #44 dnia: 30 Grudnia 2005, 12:13 »
Cytat: "radiowiec_wawa"
Krotko mowiac BZDURY  mieszkanie prywatne nie jest miejscem publicznym. To ze zaprosimy sobie np 20 znajomych do swojego mieszkania niczego nie zmienia. I nie ma znaczenia czy zaprosimy ich w noc sylwestrowa, walentynki czy 18 maja. Wolnoc Tomku w swoim domku... i nawet ciezko z tymi glupotami polemizowac. Np pochodze z rodziny wielodzietnej, mam osmioro rodzenstwa, rodzicow i jeszcze dziadek u mnie mieszka tzn. ze za kazdym razem gdy kupie plyte i ja wlacze to mam dzwonic do zaiksu ze odtwarzam publicznie muzyke bo slucha tego 12 osob? Kretynizm do kwadratu, nawet slaby prawnik by to wygral

Wódka dla radiowca, dobrze gada :wink:

Offline radiowiec_wawa
  • nowicjusz
  • *
ZAIKS - kto placi ?
« Odpowiedź #45 dnia: 30 Grudnia 2005, 14:28 »
Artykul ktory skomentowalismy okazal sie oczywiscie byc kaczka dziennikarska lub zaiksowa :)

http://wirtualnemedia.pl/document,,543691,Sylwestrowym_prywatkom_ZAiKS_nie_grozi.html

Offline zibi

• Administrator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 31.07.1999
ZAIKS - kto placi ?
« Odpowiedź #46 dnia: 30 Grudnia 2005, 15:41 »
no ale przyznać trzeba, że
nie są do końca jasne przepisy ZAIKSU - i z tego co wiem Zaiksowi wcale nie zalezy na ich rozjasnianiu bo mogą wiele rzeczy interpretować na swoją korzyść
niestety...

Offline filip19
  • nowicjusz
  • *
Treść umowy z zespołem - opłaty ZAiKS
« Odpowiedź #47 dnia: 20 Stycznia 2006, 12:08 »
Witam

W umowie jaką dostałem do podpisania jest napisane:

ZLECENIODAWCA (czyli ja) zobowiązuje się do:
1.Zapewnienia uziemionych gniazdek z napięciem 230 V.
2.Zapewnienia napojów i ciepłych posiłków podczas trwania imprezy.
3.Zapewnienia bezpieczeństwa członków zespołu, podczas trwania imprezy.
4.Ureulowania opłaty za ZAiKS

Pkt 1-3 są OK. Wszystko rozumiem i zgadzam się na to.

Co oznacza pkt. 4.

Czy to jest standardowy zapis w umowach?
Ile kosztują takie opłaty?

Pozdrowienia

Offline okruszek

• maniak
ZAIKS - kto placi ?
« Odpowiedź #48 dnia: 20 Stycznia 2006, 12:17 »
https://e-wesele.pl/forum/viewtopic.php?p=32026#32026

Nie ma tutaj CEN, ale jest temat. :)
Mozna zorientowac się cenowo- dzwoniąc do ZAIK-u i zapytać się ile kosztują takie opłaty. Coś mi się wydaje, że ileś procent od całości kwoty za daną usługę.

A pytałes sie TEGO zespołu co oznacza owo uregulowanie dla Zaiksu? I dlaczego Ty ponosisz te koszty?
1 kwietnia 2006 - ślub cywilny

Będą bliźniaki :)

Offline MISIEK

• Nigdy nie jest tak dobrze, żeby nie mogło być lepiej
  • zapaleniec
ZAIKS - kto placi ?
« Odpowiedź #49 dnia: 20 Stycznia 2006, 16:31 »
Witam i postaram sie ten temat delikatnie wyjaśnić (nie do końca oczywiście) bo jest wiele niejasności w tym temacie - posługiwał się będę kilkoma cytatami:

"Zgodnie z Ustawą o prawie autorskim i prawach pokrewnych, każdy przejaw działalności twórczej o indywidualnym charakterze, zwany utworem, jest chroniony prawem. Wykorzystanie utworu wymaga zgody autora bądź reprezentującej go organizacji zarządzania prawami autorskimi. Stowarzyszenie nasze reprezentuje prawa autorów utworów słownych, muzycznych, słowno-muzycznych, (w tym w utworach audiowizualnych, takich jak film, teledysk), utworów choreograficznych, dramatycznych, dramatyczno-muzycznych, muzyczno-choreograficznych. Zgoda na wykorzystanie tych utworów przybiera formę umowy licencyjnej. Miejsce, w którym się znalazłeś jest wejściem wyspecjalizowanym. Seria okien pomoże Ci określić sposób wykorzystania utworów, wypełnić odpowiedni wniosek o zawarcie umowy licencyjnej oraz skontaktować się z właściwą jednostką organizacyjną ZAiKS-u w celu podpisania umowy lub uzyskania informacji i pomocy" to ze stronyhttp://www.zaiks.org.pl/portalzaiks
następny cytat z tej samej strony - Zaiks pyta: co zamierzasz robić?
Organizować inne imprezy np. przy "muzyce do tańca" - zabawy, wesela, dyskoteki itd. lub/i targi, wystawy, bankiety, itp. imprezy

I teraz najlepsze!!!! Jeżeli Filipie19 jesteś faktycznym organizatorem swojego wesela - czyli organizujesz je np. na działkach to Ty właśnie jako organizator zobowiązany jesteś odprowadzić tantiemy - tylko następne pytanie komu????!!!! - dlaczego - otóż:
To zależy czego umowa ma dotyczyć. Jeżeli puszczania muzyki z płyt w miejscu publicznym to z ZAiKSem (na przykład).

Umowy ze STOARTem dotyczą artystycznych wykonań utworów - nie ich puszczenie tylko wykonanie.

ZAiKS - Związek Autorów i Kompozytorów Scenicznych - czyli ludzi którzy coś tworzą

STOART - Stowarzyszenie Artystów Wykonawców - czyli tych którzy coś wykonują.

Prawa autorskie a prawa pokrewne (czyli np. artystycznych wykonań) to dwie różne rzeczy.

w Twoim przypadku jeśli jest to zespół muzyczny tantiema wędruje nie do ZAIKSU  do STOARTU!!!

Jeżeli Twoja impreza odbywa się w lokalu - ten problem Ciebie nie dotyczy!!!!!!! - dlatego,że to właściciel lokalu odprowadza jako organizator Twojej imprezy odpowiednie opłaty tam gdzie trzeba.
No to na razie tyle na ten temat , a w ogóle należałoby po prostu zapytać zespołu w jakim celu znalazł się punkt 4 w waszej umowie
pozdrowionka

Offline sylwka

• bywalec
ZAIKS - kto placi ?
« Odpowiedź #50 dnia: 20 Stycznia 2006, 17:18 »
W końcu znalazł sie fachowiec w tej kwestii. Brawo Misiek :!:

Offline MISIEK

• zapaleniec
ZAIKS - kto placi ?
« Odpowiedź #51 dnia: 20 Stycznia 2006, 18:05 »
Dzięki bardzo po prostu kiedyś to przerabiałem i mogę teraz podzielić się swoimi doświadczeniami , a tak naprawdę to do fachowca daleko mi jeszcze w tym temacie bo żeby dojść w tych wszystkich przepisów a przede wszystkim je zrozumieć(!!!!!) trzeba wypić nie jedną flaszkę a tu moja wątroba mówi - STOP!  :luzak:

Offline okruszek

• maniak
ZAIKS - kto placi ?
« Odpowiedź #52 dnia: 20 Stycznia 2006, 18:20 »
no Misiek, Ty tu nie gadaj tyle ... :D
fachowiec z Ciebie  :wink:  i to całkiem niezły  :mrgreen:
1 kwietnia 2006 - ślub cywilny

Będą bliźniaki :)

san-s
  • Gość
umowa
« Odpowiedź #53 dnia: 20 Stycznia 2006, 22:33 »
hej
nie polecalbym tego punktu w umowie z zapewnieniem pradu
jest naprawde malo lokali gdzie te wymogi sa spelnione po prostu prad jest "rzadki"nierzadko napiecie spada do 210 V

po drugie to lokal odpowiada za zabezpieczenie instalacji elektrycznej a nie ,loda para

Offline radiowiec_wawa
  • nowicjusz
  • *
ZAIKS - kto placi ?
« Odpowiedź #54 dnia: 23 Stycznia 2006, 09:06 »
Dokladnie, bardziej bym sie martwil tym pradem niz zaiksem :) jako mlodzi nie macie zadnego wplywu na instalacje elektryczna w lokalu wiec tego nie podpisujcie!
A co do zaiksu to odrobine pragne po polemizowac :) z miskiem...
wszystko sie zgadza, ale z jednym wyjatkiem, jedynym organizatorem wesela jest mloda para, nigdy nie bedzie to lokal. Lokal jedynie jest podwykonawca calosci, dokladnie tak samo jak zespol/dj, fotograf/kamerzysta. A poniewaz jak juz wszyscy wiedza placic powinien organizator to musi to zrobic mloda para.. Pytanie tylko czy musi i czy warto to robic :) Ale to juz temat na inny watek :) pozdrawiam.

Offline MISIEK

• zapaleniec
ZAIKS - kto placi ?
« Odpowiedź #55 dnia: 23 Stycznia 2006, 20:57 »
Witam cie radiowiec wawa!

Cytat: "radiowiec_wawa"
wszystko sie zgadza, ale z jednym wyjatkiem, jedynym organizatorem wesela jest mloda para, nigdy nie bedzie to lokal

lokal jako zleceniobiorca jest faktycznie podwykonawcą usługi i ze względu na charakter swojej działalności zobligowany jest do pokrywania kosztów o których mówimy,natomiast Para Młoda jest jedynie zlecenodawcą - nie mylić z organizatorem!!! i ma święty spokój.- i jeszcze jedno zespół muzyczny jako podwykonawca ma tylko obowiązek na życzenie właściciela lokalu w którym gra dostarczyć listę wykonywanych utworów ( z reguły jest to niepraktykowane) ponieważ jak napisałem wcześniej lokal ze względu na....itd.
 P.S Para Młoda byłaby organizatorem imprezy w przypadku gdyby we własnym zakresie organizowała uroczystość od początku do końca na terenie np własnego ogrodu przydomowego :D
takie oto informacje uzyskałem po poniższym adresem
Dyrekcja Okręgu Szczecin
dyrektor Andrzej Krakowiak szczecin@zaiks.org.pl
pl. Stefana Batorego 5 lok. 1 tel. +48 (91) 489 0265
70-207 Szczecin fax +48 (91) 489 1045

pozdrowionka :mrgreen:

Offline MELODYJKA

• bywalec
  • data ślubu: oj dawnoo;)
ZAIKS - kto placi ?
« Odpowiedź #56 dnia: 16 Października 2006, 12:05 »
płacil kierownik lokalu
prawdziwy przyjeciel wie o Tobie wszystko ...a mimo to nadal Cię lubi...

Offline Wioletta
  • nowicjusz
  • *
ZAIKS - kto placi ?
« Odpowiedź #57 dnia: 16 Października 2006, 22:47 »
Cytat: "MISIEK"

lokal jako zleceniobiorca jest faktycznie podwykonawcą usługi i ze względu na charakter swojej działalności zobligowany jest do pokrywania kosztów o których mówimy,natomiast Para Młoda jest jedynie zlecenodawcą - nie mylić z organizatorem!!! i ma święty spokój.- i jeszcze jedno zespół muzyczny jako podwykonawca ma tylko obowiązek na życzenie właściciela lokalu w którym gra dostarczyć listę wykonywanych utworów ( z reguły jest to niepraktykowane) ponieważ jak napisałem wcześniej lokal ze względu na....itd.

teoretycznie masz racje...    ale praktycznie coraz wiecej zespolow czy tez kierownikow sal/restauracji/itp. w umowie ma punkt w stylu;
- zleceniodawca jest jednoczesnie organizatorem imprezy.
i w takim przypadku niestety oplaty uiszczaja Mlodzi...   Jesli w umowie(umowach) nie ma jednoznacznie okreslonego organizatora Zaiks moze dowolnie obciazac kazda ze stron...

My placilismy Zaiks na podstawie listy utworow ktora przekazal nam zespol w krakowskim oddziale.  Oplata to 10% kwoty umowy z zespolem...

Wioletta