Autor Wątek: Mądry Polak po... zakończeniu budowy ;)  (Przeczytany 403255 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline elisabeth81

• Chuck Norris
Odp: Mądry Polak po... zakończeniu budowy ;)
« Odpowiedź #540 dnia: 30 Maja 2015, 22:09 »
Lila a kiedy się wprowadzacie?
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline kjp83

• Chuck Norris
  • data ślubu: 13.09.2008
« Odpowiedź #541 dnia: 30 Maja 2015, 23:32 »
Ola ciezko z dzialka dlatego gotowiec. Ja musze miec sasiadow blisko, szkole na pieszo, ewentualnie 3 przystanki dalej... takiej dzialki nie znalezlismy. Z deweloperka- wiadomo loteria, choc jak uczestniczysz w budowie to mozna miec za doplata wiecej ocieplenia, wyburzone sciany, lepsze okna itp. A ile stresu i nerwow mniej ;)
Lila, wlasnie... kiedy?

♡ Szymon & Leon ♡

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #542 dnia: 31 Maja 2015, 00:02 »
dać Wam telefon do męża?  ;D
bo to co mówi cytować nie zamierzam...
sama mu nie wierzę...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline Pisklak

• forumowicz
  • data ślubu: 2009 r.
« Odpowiedź #543 dnia: 10 Czerwca 2015, 21:40 »
justys z tego co pamiętam macie mieć pompę ciepła?
Macie już jakieś rozeznanie w tym temacie? Typ, model, wyceny...?
"Tam, gdzie jest wielka miłość zawsze zdarzają się cuda"

Aleksandra & Natalia

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #544 dnia: 10 Czerwca 2015, 22:05 »
Pisklak mnie o to nawet nie pytaj
ja nie mam o tym pojęcia
zajmuję się tym mój mąż i szwagier

z tego co kojarzę to jesteś z malopolskiego - macie duże dofinansowanie do tego - są firmy które już to samo wszystko załatwiają  ;)

Offline _patka_

• Chuck Norris
« Odpowiedź #545 dnia: 18 Czerwca 2015, 11:19 »
Wczoraj nasz projektant zadzwonił do Nas z informacją, że przepisy, które w czerwcu weszły w życie bardzo skrócą nam czas oczekiwania na dokumenty, tzn. że warsztat możemy budować na zgłoszenie :D
Jedyne w czym jest problem, to to, że jeśli okaże się, że musimy wziąć kredyt to wtedy banki wymagają pozwolenia na budowę ::)
Teraz dumamy, czy uda nam się bez kredytu...
Czy Wam też zmiana nieco pomoże?

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
« Odpowiedź #546 dnia: 18 Czerwca 2015, 11:25 »
Nam na pewno, bo my bez kredytu...

Offline alinka692

• "Decydując się na dziecko, kobieta zgadza się aby jej serce żyło poza jej ciałem"
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 06.08.2010
« Odpowiedź #547 dnia: 18 Czerwca 2015, 14:54 »
my na kredyt  ;) i właśnie dowiedziałam się o tzw podatku katastrofalnym  :o aż się boję co to będzie  :-X
tu do poczytania: http://pressmix.eu/2015/05/06/katastrofalny-podatek-katastralny-juz-za-rok-czemu-kandydaci-na-prezydenta-o-nim-milcza/

Offline alinka692

• "Decydując się na dziecko, kobieta zgadza się aby jej serce żyło poza jej ciałem"
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #548 dnia: 18 Czerwca 2015, 14:58 »
oj zmieniło mi..miało być katastralny  ;)

Offline dziubasek

• Chuck Norris
  • data ślubu: .:25.08.2006:.
« Odpowiedź #549 dnia: 19 Czerwca 2015, 19:57 »
o tym podatku już dłuuugo gadają- moim zdaniem NIEREALNY w takiej formie do  przyjęcia i zrealiowania....

Offline _patka_

• Chuck Norris
« Odpowiedź #550 dnia: 20 Czerwca 2015, 11:54 »
Hej! Bylismy z mezem w banku zapytac sie o kredyt inwestycyjny, czy jesli nie starczy Nam jednak kasy to czy oni wtedy beda respektowac zgloszenie budowy, a nie beda wymagac pozwolenia na budowe. Pani z banku na drugi dzien do mnie oddzwonila, bo musiala sie rozeznac o co chodzi, i powiedziala, ze jesli prawo budowlane sie zmienilo, to oni rowniez musza to zmienic i beda przyjmowac zgloszenia zamiast pozwolen na budowe.
Wiec pisze tutaj zebyscie sie dowiedzialy jak jest w Waszym przypadku, bo moze to przyspieszy Wam papierkowej roboty. Nam skraca to czas oczekiwania o miesiac, bo po zgloszeniu mija 30 dni i mozemy zaczac budowac.

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #551 dnia: 30 Czerwca 2015, 22:27 »
U nas ekipa wstępnie wybrana, cena przystępna. Ale jeszcze czekany na wycenę jednej. Jak jednak padnie na ta pierwszą to jak tylko skończą pewien etap u znajomych to mogą zaczac u nas :)

Offline masumi85

• Chuck Norris
  • data ślubu: 08.09.2007
« Odpowiedź #552 dnia: 1 Lipca 2015, 08:42 »
u nas ekipa też wybrana, wczoraj odebrałam pismo z UM i juz projektant może robić projekt wod.-kan., najpóźniej 18 lipca ma być gotowy i spokojnie od sierpnia zalewamy fundamenty. Mam nadzieje, że nic nie pokrzyżuje nam planów, ale że życie lubi się komplikować więc biorę poprawkę na wszystko.
Kubuś 10.10.2008,          Kacperek 09.07.2010        Aleksander 11.10.2013

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #553 dnia: 1 Lipca 2015, 09:27 »
Masumi możemy się wymienić z ciekawości na prv jaką cenę macie za stan surowy otwarty bez materiałów ??

Offline martusia-sc

• uzależniony
  • data ślubu: 02.06.2012
« Odpowiedź #554 dnia: 13 Lipca 2015, 22:00 »
Mam pytanie:) czy któraś z was burzyła na działce stary dom i stawiała nowy od podstaw?

Mamy dom po dziadkach o którym już tu kiedyś wspominałam;) po głębszym przyjrzeniu się domkowi stwierdziliśmy, że to ruina gdzie wszystko trzeba naprawiać i robić od nowa ... od zalanej piwnicy po stary dach. Wpadliśmy na pomysł, aby zburzyć stary dom i postawić nowy-parterowy, bo nie chcemy dużego domu.
Pytanie tylko jak się załatwia wszelkie formalności i jak to wychodzi finansowo ???
Moje skarby :)
Alan Gabriel - ur.30.10.2012
Blanka Liliana - ur. 03.04.2015

Offline dmonik44

• Chuck Norris
  • data ślubu: 19.06.2010
« Odpowiedź #555 dnia: 14 Lipca 2015, 07:08 »
Jeśli są dobre podstawy to można wymienić elektrykę, hydraulikę i resztę przebudować. Tak moi rodzicie zrobili, łącznie z dachem - ale oni sporo rozbudowali dom. Najlepiej jakiegoś architekta zapytać...
Natalka 4.11.2012

Offline anulla_p

• Chuck Norris
  • data ślubu: 27-06-09
« Odpowiedź #556 dnia: 14 Lipca 2015, 09:32 »
Jeśli są dobre podstawy (...) Najlepiej jakiegoś architekta zapytać...
Chyba nie są dobre podstawy jak martusia-sc napisała, że piwnicę zalewa. Należało by sprawdzić którędy ta woda dostaje się do domu.

Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
« Odpowiedź #557 dnia: 14 Lipca 2015, 09:39 »
Jak stary jest dom - nie ma nad sobą nadzoru konserwatora przypadkiem :?: Bo tu zaczynają się przysłowiowe schody.
Jeśli nie to

Art. 31.

1. Pozwolenia nie wymaga rozbiórka:

budynków i budowli - niewpisanych do rejestru zabytków oraz nieobjętych ochroną konserwatorską - o wysokości poniżej 8 m, jeżeli ich odległość od granicy działki jest nie mniejsza niż połowa wysokości;
    obiektów i urządzeń budowlanych, na budowę których nie jest wymagane pozwolenie na budowę, jeżeli nie podlegają ochronie jako zabytki.

2. Rozbiórka obiektów budowlanych, o których mowa w ust. 1 pkt 1, wymaga uprzedniego zgłoszenia właściwemu organowi, w którym należy określić rodzaj, zakres i sposób wykonywania tych robót. Przepis art. 30 ust. 5 stosuje się odpowiednio.

<2a. Minister właściwy do spraw budownictwa, lokalnego planowania i zagospodarowania przestrzennego oraz mieszkalnictwa określi wzór zgłoszenia, o którym mowa w ust. 2, w formie dokumentu elektronicznego w rozumieniu ustawy z dnia 17 lutego 2005 r. o informatyzacji działalności podmiotów realizujących zadania publiczne (Dz. U. z 2013 r. poz. 235 oraz z 2014 r. poz. 183).>

3. Właściwy organ może nałożyć obowiązek uzyskania pozwolenia na rozbiórkę obiektów, o których mowa w ust. 1 pkt 1, jeżeli rozbiórka tych obiektów:

może wpłynąć na pogorszenie stosunków wodnych, warunków sanitarnych oraz stanu środowiska lub
    wymaga zachowania warunków, od których spełnienia może być uzależnione prowadzenie robót związanych z rozbiórką.

4. Właściwy organ może żądać, ze względu na bezpieczeństwo ludzi lub mienia, przedstawienia danych o obiekcie budowlanym lub dotyczących prowadzenia robót rozbiórkowych.

5. Roboty zabezpieczające i rozbiórkowe można rozpocząć przed uzyskaniem pozwolenia na rozbiórkę lub przed ich zgłoszeniem, jeżeli mają one na celu usunięcie bezpośredniego zagrożenia bezpieczeństwa ludzi lub mienia. Rozpoczęcie takich robót nie zwalnia od obowiązku bezzwłocznego uzyskania pozwolenia na rozbiórkę lub zgłoszenia o zamierzonej rozbiórce obiektu budowlanego.

Mieszkam w domu, który ma prawie 100 lat. Rozbudowaliśmy go, wymieniliśmy dach, podłogi, przebudowaliśmy w środku. Instalacje mamy nowe. Chyba tylko mury zostały i elementy drewniane bo były w bardzo dobrej kondycji.

Offline martusia-sc

• uzależniony
« Odpowiedź #558 dnia: 14 Lipca 2015, 09:59 »
Ile lat ma dom to dokładnie nie wiem, musiałabym zapytać teścia, ale na pewno nie ma nadzoru konserwatora.
Ta piwnica to masakra...ale kuzynka męża mówiła, że tam zawsze była wilgoć, zawsze była woda, ale nie tak dużo jak teraz. Teściu nie dba o ten dom...a do tego jest działka wokół domu 2000m2 szkoda, żeby się to zmarnowało.
Może jakiś fachowiec by doradził co z tym zrobić...naprawiać czy burzyć, jeśli nikt się nie sprzeciwi.

Offline anulla_p

• Chuck Norris
  • data ślubu: 27-06-09
« Odpowiedź #559 dnia: 14 Lipca 2015, 10:31 »
Jest woda w piwnicy więc jest wilgoć co oczywiste i powiedziała bym również, że na 100% jest problem z grzybem.
Jeżeli nie czujecie się związani z domem emocjonalnie to szkoda się na dodatkowe koszta narażać.

Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline martusia-sc

• uzależniony
« Odpowiedź #560 dnia: 14 Lipca 2015, 14:18 »
Dokładnie anulla masz racje..
My i tak chcielibyśmy mniejszy dom, parterowy, bo tam jest za dużo pokoi. Mniejszy dom prościej jest ogrzać i mniej sprzątania:p Trzeba będzie się dowiedzieć jak by to było z tym wyburzeniem.

Offline Pisklak

• forumowicz
  • data ślubu: 2009 r.
« Odpowiedź #561 dnia: 22 Lipca 2015, 09:48 »
Co tam nowego na froncie budowlanym? Kto buduje? Kto już ma fundamenty łapa w górę  :P
My w końcu mamy PnB i za parę dni ruszamy, by zrealizować plan na ten rok  :D
"Tam, gdzie jest wielka miłość zawsze zdarzają się cuda"

Aleksandra & Natalia

Offline masumi85

• Chuck Norris
« Odpowiedź #562 dnia: 22 Lipca 2015, 16:52 »
Ja po kolejnej wycenie i to firma z polecenia - cena bardzo fajna. Tylko moga zaczac dopiero koniec wrzesnia lub poczatek pazdziernika. Dzis jedzemy jeszczze do jednej firmy porownac ceny i podejmiemy ostateczna decyzje.
Fajne w tej pierrwszej firmie jest to ze to oni zapewniaja caly sprzet i narzedia bo jak bylismy u polecanej osoby murarza to cena taka sama ale caly sprzet oprocz betoniarki po naszej stronie a to mi sie nie oplaca i nie mam czasu latac i szukac.
Teraz juz wiem ze w sierpniu nie zaczniemy ale mysle ze pazdIernik to ostateczny termin i fundamenty beda staly :-)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #563 dnia: 22 Lipca 2015, 17:10 »
bierz firmę ze sprzętem...
płacenie za każdy dzień stania np legarów czy pracy koparki mocno Cię po kieszeni poczesze...
a prace potrafią się przeciągać i wtedy boli
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
« Odpowiedź #564 dnia: 22 Lipca 2015, 18:32 »
Jak ja się cieszę że wszystkie sprzęty mamy... Jedynie ekipę budowlaną wynajmiemy ale to też już mamy załatwione. Prace porządkowe na działce już rozpoczęte. Myślę że w przyszłym roku na wiosnę ruszymy.

Offline alinka692

• Chuck Norris
« Odpowiedź #565 dnia: 22 Lipca 2015, 20:14 »
my jak tylko dostaniemy Pozwolenie na budowę ( które powinno być na dniach) ruszamy z dokumentami do banku i jak wsio pójdzie po naszej myśli to we wrześniu ruszamy :) ekipa budowlana czeka już w gotowości ;)

Offline masumi85

• Chuck Norris
« Odpowiedź #566 dnia: 22 Lipca 2015, 20:43 »
Lila firma ze srzetem to napewno bedzie bo ja nie mam czasu ani ochoty begac za tym.
Jutro mam miec kolejna wycene i maz suszy mi glowe ze jeszcze chce ze 2 firmy zobaczyc jak z wycena. Wiec jutro bede dzwonic po kolejnych z polecenia.

Offline _patka_

• Chuck Norris
« Odpowiedź #567 dnia: 23 Lipca 2015, 10:18 »
A my jeszcze w lesie jesli chodzi o pozwolenie na budowe... mielismy juz zaczynac, a tu lipa... ale ja tego nie pilnuje wiec pewnie dlatego :P

Offline masumi85

• Chuck Norris
« Odpowiedź #568 dnia: 23 Lipca 2015, 13:33 »
patka jak my uzyskaliśmy PnB i się cieszyłam że możemy zaczynać to się okazało, że trzeba mieć przed wylaniem fundamentów projekt wod.-kanal. i tu kolejne 1,5 miesiąca czekania, bo miesiąc się czeka u nas na papierek o zajęciu pasa drogowego.

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #569 dnia: 12 Sierpnia 2015, 09:58 »
Machina ruszyła  ;D