Autor Wątek: Cena kiku godzinnego przyjęcia weselnego  (Przeczytany 40660 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Dorqa
  • nowicjusz
  • *
Cena kiku godzinnego przyjęcia weselnego
« dnia: 27 Maja 2006, 10:52 »
Witam Wszystkich,
 jesem nowa na forum i bardzo prosze o pomoc. Mianowicie zastanawiam się nad weselem (cała noc oczywiście) a kilkugodzinnym przyjęciem weselnym. Ile godzin takie przyjećie zazwyczaj trwa? No i przede wszystkim jakie są mniej wiecej ceny?  Oczywiście wiem, że zalezy to od ilości osób. Ale może ktoś juz organizował takie przyjecie i może zechce podać liczbe osób i cene. Będe bardzo wdzięczna.
 Pozdrawiam Serdecznie
            Dorqa

Offline Madzialena

• Prawdziwie kochasz wtedy, kiedy nie wiesz dlaczego...
  • maniak
  • Aniołek [*] 16.01.2009
  • data ślubu: 17.09.2005r.
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Maja 2006, 11:05 »
Siedzę tu na forum trochę, nie zauważyłam,by ktos tak robił...

owszem, krótkie przyjęcie to robiły osoby, które miały tylko słub cywilny, i goscie byli zaporszeni TYLKO na obiad... albo te osoby, które miały ograniczony budżet zatem zapraszały do ok 30 osób.. (nie ma sensu robic wesela)

Powiem Ci tak... koszt przyjęcia weselnego, nocnego.., ceny od 100 zł za osobę, w górę.. najczęściej to ok 110-120..   z tym, ze niektóre menu są z napojami czy z alkoholem, a to wiadomo, zawsze lepiej załatwiac samemu.. :)

Z tym, ze warto poszukac lokalu, w którym nie płaci się dodatkowo za obsługę, za salę czy tzw. korkowego..

Poczytaj różne wątki,, omawiano tutaj wiele różnych lokali... są różne i nadają się na różną liczbę osób... (np. na moje 50 osób, nie kazdy lokal chciał się zgodzic, bo im się nie opłaca,,,ale znalazłam fajniuśkie miejsce :) )

Takze poszperaj w forum.. bo tu juz większosc spraw została omówiona

Offline Madzialena

• maniak
  • Aniołek [*] 16.01.2009
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Maja 2006, 11:07 »
tylko nie napisałas w profilu z jakiego miasta jestes... podałam Ci ceny ze Szczecina

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3 dnia: 29 Maja 2006, 07:30 »
Miałam taki sam problem. Różnica polegała w czasie, bo ślub z obiadem chcieliśmy zrobić 4 miesiące od odjętej decyzji. W moim mieście okazało się, że nie ma wolnej sali na taki termin, jaki my chcieliśmy. A w jednym z lokali pan powiedział nam 100 zł za osobę + tort (tort we własnym zakresie), a przyjęcie tylko i wyłącznie do godziny 24. Jeżeli impreza trwała by nawet godzinę później, to musielibyśmy zapłacić dodatkowo 1000 zł za wynajem sali i obsługę.  W innych lokalach za taką samą kwotę jedna osoba ma jedzonko na całą noc.

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
« Odpowiedź #4 dnia: 29 Maja 2006, 08:05 »
znajomi robili przyjęcie tzn.po kościele obiad dla zaproszonych (rodzice, świadkowie, chrzestni, dziadkowie) + tort, przyjęcie do 22; czas umilał dj; zapłacili za obiad tak jak w każdej restauracji, tort kupowali sami, dj-osobno, za salę symbolicznie

Offline Gosia-oosta

• Chuck Norris
  • data ślubu: 30.06.2007
« Odpowiedź #5 dnia: 29 Maja 2006, 08:41 »
moja sąsiadka miała przyjęcie weselne na ok. 35 osób..trwało do pólnocy..płaciła 150 zł od osoby..muzyke miała własną..to zależy jakim dysponujesz funduszem..jesli dość skromnym, to wystarczy przyjęcie w formie obiadu, podwieczorku i kolacji do tego..

Offline Madzialena

• maniak
  • Aniołek [*] 16.01.2009
« Odpowiedź #6 dnia: 29 Maja 2006, 09:48 »
przyjęcie do północy za 150zł???

sorry ale to wielkas przesada...  :shock:

ja płaciłam 110zł za osobę, we własnym zakresie alkohol, napoje i torcik.. impreza trwała od ok 18:30- 19 do 4 rano.
Jedzenia została cala masa, potem miałam problemy by wszystko upchac w lodówce.. :|

Do tego jedzonko było dobre, kilka ciepłych posiłków, deser itp  :P

Za salę ani obsługę nie płacilismy dodatkowo ani grosza.. :P

Więc jak widac nie zawsze przyjęcie się opłaca.. lepiej zrobic normalne wesele..

Offline Gosia-oosta

• Chuck Norris
« Odpowiedź #7 dnia: 29 Maja 2006, 09:51 »
Madzialena, to zalezy od miejsca..ona miała w bardzo stylowym dworku..

Offline Madzialena

• maniak
  • Aniołek [*] 16.01.2009
« Odpowiedź #8 dnia: 29 Maja 2006, 12:31 »
jak mialabym wybór- stylowy dworek i "drętwe" przyjęcie, taki obiadek, pogaduchy, w tle muzyka itp.  a coś mniej wyszukanego, ale juz typowe wesele, z obiadem, tańcami, zespolem, oczepinami, cieplymi daniami i do której goście wytrzymają..  to wybrałabym to drugie...

ale co tam gusta i oczekiwania są różne  :P

także autorko wątku, w Szczecinie ceny są takie jakie podałam, miałam na myśli wesele.  :P
Sama musisz podjąc decyzję na czym Ci zależy, czego oczekujesz, no i w konsekwencji zorientowac się  konkretnych lokalach.

Powodzenia

Offline Gosia-oosta

• Chuck Norris
« Odpowiedź #9 dnia: 29 Maja 2006, 12:52 »
Madzialena, każdy wybiera, co lubi..ja też wolę weselicho..ale na tym przyjęciu daleko było do drętwej atmosfery, a i tańce były :)

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #10 dnia: 30 Maja 2006, 08:43 »
Cytat: "Madzialena"
ja płaciłam 110zł za osobę, we własnym zakresie alkohol, napoje i torcik.. impreza trwała od ok 18:30- 19 do 4 rano.

ja mniej więcej tyle zapłacę za jedną dorosłą osobę. W tej cenie mam mieć pięć gorących posiłków, przystawki, ciasto, owoce, i całą obsługę. Cena jest łączna z poprawinami, po których może jeszcze coś zostać (to już zależy od apetytu gości). Ze swojej strony muszę dokupić tylko zimne napoje i alkohol. Goście mogą bawić się do rana. W innych lokalach cena za osobę jest może niewiele mniejsza ale trzeba samemu kupić ciasto , owoce, napoje i alkohol.

dlatego stwerdziłam, że cena 100 zł za osobę w restauracji, gdzie jedzonka ma być dużo mniej (bo i impreza krótsza), a ja będę patrzeć na zegarek i potem gości wypychać za drzwi (bo nie będę chciała płacić dodatkowej kasy) jest stanowczo za duża.  A różnica pomiędzy przyjeciem krótkim dla 30-40 , a przyjęciem długim (czyli całonocnym) dla 50-60 osób jest niewielka przy całkowitych kosztach ślubu oraz ewentualnego wesela.

Offline agusia1213

• "Trzy rzeczy pozostały z raju: gwiazdy, kwiaty i oczy dziecka"
  • uzależniony
  • data ślubu: 21 kwiecień 2007
« Odpowiedź #11 dnia: 4 Sierpnia 2006, 16:21 »
My robimy przyjecie weselne w Gdyni, takie do 24 godziny, wyniesie nas to 70-80zł/osobe, a przyjecie bedzie na 20 osób.

Offline m@aja
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 17 Sierpnia 2006, 18:53 »
My rowniez zdecydowalismy sie na przyjecie weselne do godz. 24. Mialo byc malo osob, bedzie troszke wiecej niz przypuszczalismy :/ Cenowo za jedzenie wychodzi ok 60-70zl za osobe w tym szampan, lody, kawy, herbaty. Do tego za wodeczke, wina i tort. W Radomiu.

Offline Aldoneczek
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 22 Sierpnia 2006, 16:52 »
My zdecydowalismy sie na obiad po weselu z wielu wzgledow - najpierw mialo byc przyjecie do polnocy - ale po namysle stwierdzilismy, ze to nie jest dobry pomysl, bo jak pozniej co poniektorym pwoiedziec, ze juz trzeba isc - ze to koniec itd, poza tym trzebaby bylo miec orkiestre i cala reszte.  U nas pod Warszawa (tam mialo byc przyjecie) cena za obiad do polnocy z tortem bez alkoholu wynosila 140 zl.

Teraz robimy w Warszawie w restauracji obiad dla najblizszych - rodzicow, swiadkow i przyjaciol , ktorzy dojezdzaja z daleka - cena za obiad:
czyli przystawka, zupa, drugie danie, deser, lampka wina, lampka szampana, sok - to ok 80-100 zl ale jest to mila,, renomowana restauracja w centrum Warszawy.

Cena dosyc wysoka ale miejsce sympatyczne i tzw osobna sala tylko dla nas - czyli ok 25 osob

Offline argissa
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 25 Sierpnia 2006, 12:20 »
My po ślubie cywilnym zapraszamy gosci(10os) na obiad w Chrobrym.Rezerwacja jest gratis i nie wzieli od nas zadnej zaliczki - az bylam w szoku.Ustalilismy menu -2 dania,szampan,wodka,wino,soki.Tort jest na wlasną rekę.Wychodzi nam ok 700 zł za to wszystko na te 10 osob.Chyba tanio. :D Planujemy posiedziec od 15 do 20 tam a potem sie przebrac i leciec do domku nad jezioro poszalec juz przy grilu.Oboje ustalilismy ze nie chcemy wielkiego wesela,slubu koscielnego itd.W koncu to nasz slub i spedzimy go tak jak chcemy.Oczywiscie slysze krytyke mamy,babci w stylu : a dlaczego nie zaprosisz chrzestnej,a dlaczego nie wujka ze stargardu , a dlaczego to a nie tamto...odpowiadam krótko : TO MOJ SLUB,ZAPROSZE TYLKO RODZICóW I DZIADKóW BO TAK CHCE.

Offline Julka
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #15 dnia: 25 Sierpnia 2006, 14:35 »
Ja mialam miec wielkie weselicho, ale niestety moj tata zmarl i bede miala przyjecie na 30 osob.Goscie beda mogli siedziec do 4 rano. Za 30 osob place 3000 bez napojow, alkoholu i ciast.Za przyjecie w Gorzowie takie do 21 mozna zaplacic juz od okolo 60 zl. To wszystko zalezy od lokalu, a przede wszystkim ilosci jedzenia.

Offline gosiaczekk
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #16 dnia: 1 Września 2006, 10:24 »
Bardzo mi przykro Julka,  :x
Życzę powodzenia, na pewno przyjęcie też będzie piękne! Buziaki!

Offline mika_miki
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: 15 Września 2006, 16:13 »
Wszystkie wesela organizowane przez różnego typu "sale balowe, weselne" strasznie zawyżają ceny! Podam na przykład : Dom Weselny Amor (miejscowości nie podam, bo to by było nie ładnie), cena za 1 osobę - 80zł, bez napojów i alkoholu (może to się wydać nie którym z Was tanio, ale.... pomyślcie sobie tak: organizujemy wesele i będzie 100 osób - rachunek jest prosty - 8.000 zł, za te pieniądze, wynajmując jakąś inną salę, własną kucharkę i kelnerki, samemu przygotowując sale (ustawianie stołów, dekoracja - przecież każdy chyba z nas ma rodzinę, albo przyjaciół którzy by pomogli) i robiąc zakupu na dania, które uzgodniło się z kucharką, dobrze wiem ile to kosztuje, bo nie raz pomagałam komuś z rodziny albo znajomym i wiem ile można zaoszczędzić, z pewnością mogę powiedzieć, że zrobienie samemu wesela na 100 osób, (sala, jedzenie i wystój) nie kosztuje wiecej niż 3000-5000 zł !!!  Zrozumiałe jeśli ktoś nie ma wogóle czasu albo chęci na to, ale tą informację podaję dla Wszystkich, którzy chcieli by miec piękne wesele a boją się, że zabraknie im gotówki. Żeby mieć wspaniałe wesele wcale nie trzeba wydać na to 20-30 tyś. zł. (i nie chodzi mi o jakieś wesele na wsi w starej remizie, chociaż na wsi tez zdażają się ładne sale)

Offline mika_miki
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: 15 Września 2006, 16:22 »
Aha zapomiałam dodać, że jedzenia za te pieniądze jest mnóstwo, starczy do rana i jeszcze zostaje! I jak sie zna dobrą kucharkę to stworzy nam takie pyszności, że ho ho i jeszcze pięknie udekoruje.  :obiad: a goście będą "palce lizac" hehe

Offline jolanta 83
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: 9 Grudnia 2006, 19:42 »
W czerwcu mam mieć przyjęcie ślubne na 26 osób.I jedyne czego sie obawiam to atmosfera .A koszt zależy wyłącznie ode mnie może być 50zł od osoby albo 150zl.Jakie sobie wybiore dania taka bedzie cena.Pozdrawiam
 :oops:
Ztremowana:-}

Offline Myping

• nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: 23 Grudnia 2006, 20:35 »
My organizujemy kolację dla 50 gości po ślubie kościelnym, który będzie o 18.00. Dwa dania gorące, przystawki, wina, szampan - to wszystko (razem z wynajmem sali itp) kosztuje nas 4000zł. Tort, ciasta, owoce we własnym zakresie.

Offline kitki82

• uzależniony
« Odpowiedź #21 dnia: 23 Grudnia 2006, 21:05 »
mi się wydaje że wygodniej jest wynająć salę i tam jest wszystko wliczone w cene co prawda nie są to małe ceny ale nie trzeba się martwić, ja płacę 200zł za osobę mam wesele na 50 osób i mam już wszystko z głowy. Martwię się już tylko o suknię którą praktycznie mam wybraną. Ufff

Offline Zaneta_81

• Chuck Norris
  • data ślubu: 7.07.2007
« Odpowiedź #22 dnia: 27 Grudnia 2006, 12:18 »
kitki82 pewnie ze latwiej jest wynajac sale ze wszystkim i miec z glowy mnostwo rzeczy tylko jesli wesele robi sie na ponad 100 osob to rachuneczek przy kosztach 200 zl na osobe jest olbrzymi.... :shock:

Dzieci się nie wychowuje, dzieciom daje się przykład...

Offline kitki82

• uzależniony
« Odpowiedź #23 dnia: 27 Grudnia 2006, 19:47 »
no przy 100 osobach tak ale podliczając wszystkie wydatki to i tak duzo mniej niz 200zl nie wyjdzie tak mi sie wydaje :)

Offline aga8207

• bywalec
  • data ślubu: 06.06. 2009 Catamaran :)
Odp: Cena kiku godzinnego przyjęcia weselnego
« Odpowiedź #24 dnia: 15 Maja 2008, 07:57 »
kitki82 zgadzam się z Tobą w 100% że nic nie zrekompensuje czasu i nerwów straconych na przygotowaniach do wesela.
Mi wystarczająco dużo czsu zajęło narazie:
 poszukiwanie odpowiedniej sali, wybranie sensownego zespołu, fotografa i kamerzysty, umówienie wstępnego terminu z księdzem.
A zostaje jeszcze samochów, nauki przedślubne, wybór sukni i dodatków oraz garnituru, kwiatki dla mnie, zamówienie materiałów i przygotowanie korony, zaplanowanie podróży poślubnej, wybór zaproszeń i zaproszenie gości, wybranie i kupno kwiatów i czegoś tam jeszcze w ramach podziekowania dla rodziców, fryzjer, konmetyczka  i jeszcze mnóstwo innych niby drobnych szczegółów ale zajmujących czas.

Pomijam fakt że żadna nawet najlepsza wynajęta kucharka nie podałaby nam jedzonka w taki ładny sposób jak robi to restauracja w której mamy (reatauracja sprawdzona od lat na mniejsze i większe uroczystości).

Koszt moze nie wydawać się najniższy bo płacimy 220 zł. / os ale mamy już w tym kompletnie wszystko.
W wielkim skrócie: obiad 2 daniowy (2 kawałki mięsa i porcja rybki + dodatki) , 3 gorące posiłki w tym 2 popisowe (pieczony prosiak i udziec), oprócz tego całą masę zimnych zakąsek, deser, ciasta, słodycze, kosze owoców, stół wiejski z wyrobami swojskimi i żurkiem w kociołku, napoje tylko w buteleczkach 0,2 (żeby każdy miał wszystko świeże), rózne rodzaje herbat, kawa z ekspresu ciśnieniowego i rozpuszczalna, alkohole bez ograniczenia (i to naprawdę nie tak jak tylko niektórzy się reklamują a potem nie wynoszą z często butelek :)): wódka, piwo z beczki, winka, szampan, poncze alkoholowe.
Wszystko co zostaje zabieramy do domku (oczywiście bez przesady :)

A co do stwierdzenia że przy 100 os. cena wychodzi duża to uważam że albo robimy wesele i nie oszczedzamy na gościach bo potem efekt jest taki że po kątach słychać szepty niezadowolenia albo jeśli nas nie stać nie robimy wesela tylko skromny ślub.
Moim zdaniem robienie wesela na siłę na całą masę gości żeby tylko bylo taniej to tylko naciąganie gości bo oczekujemy od gości prezentów Bóg wie jakich a sami chcemy dać od siebie niewiele. A dla gości koszty wesele to nie tylko prezent ale i ubiór a to też kosztuje...

Offline kitki82

• uzależniony
« Odpowiedź #25 dnia: 15 Maja 2008, 12:05 »
no nam w sumie wyszlo za osobe po 235zl bo wprowadzilismy male zmiany w menu i alkoholach ale bylo warto na prawde bylo warto  ;D ;D ;D

Offline Doradca

• nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: 21 Stycznia 2009, 12:08 »
Cytat: mika_miki link=topic=3256. msg120996#msg120996 date=1158329596
Wszystkie wesela organizowane przez różnego typu "sale balowe, weselne" strasznie zawyżają ceny! Podam na przykład : Dom Weselny Amor (miejscowości nie podam, bo to by było nie ładnie), cena za 1 osobę - 80zł, bez napojów i alkoholu (może to się wydać nie którym z Was tanio, ale. . . .  pomyślcie sobie tak: organizujemy wesele i będzie 100 osób - rachunek jest prosty - 8. 000 zł, za te pieniądze, wynajmując jakąś inną salę, własną kucharkę i kelnerki, samemu przygotowując sale (ustawianie stołów, dekoracja - przecież każdy chyba z nas ma rodzinę, albo przyjaciół którzy by pomogli) i robiąc zakupu na dania, które uzgodniło się z kucharką, dobrze wiem ile to kosztuje, bo nie raz pomagałam komuś z rodziny albo znajomym i wiem ile można zaoszczędzić, z pewnością mogę powiedzieć, że zrobienie samemu wesela na 100 osób, (sala, jedzenie i wystój) nie kosztuje wiecej niż 3000-5000 zł !!!  Zrozumiałe jeśli ktoś nie ma wogóle czasu albo chęci na to, ale tą informację podaję dla Wszystkich, którzy chcieli by miec piękne wesele a boją się, że zabraknie im gotówki.  Żeby mieć wspaniałe wesele wcale nie trzeba wydać na to 20-30 tyś.  zł.  (i nie chodzi mi o jakieś wesele na wsi w starej remizie, chociaż na wsi tez zdażają się ładne sale)
Witam wiesz co nie wprowadzaj ludzi w błąd bo za samą obsługę kelnersko kucharską jak wynajmujesz na 100 osób to bedziesz musiała zapłacic jakieś 3000 tysiące w zalezności na ile dni bo nikt za darmo ci nie przyjdzie zrobić a gdzie jedzenie jeszcze no chyba że wesel odbywa sie przy paluszkach i chipsach . Prosze cie zastanów sie zanim cokolwiek napiszesz .

Offline Olaa
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #27 dnia: 21 Stycznia 2009, 12:37 »
Prosze cie zastanów sie zanim cokolwiek napiszesz .
Ja Ciebie też, cytujesz post z września 2006. Sporo się od tamtego czasu zmieniło w cenach.. ::)
There is no such thing as an ending. Just a new beginning...

Offline Doradca

• nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #28 dnia: 21 Stycznia 2009, 12:39 »
Witam.
Ale wież mi siedze w tej branży od 1992 roku i za wiele od 2006 roku sie nie zmieniło policz wszystko dokładnie ile wydaliście na wesel i napisz realna cene.
« Ostatnia zmiana: 22 Stycznia 2009, 11:19 wysłana przez Maja »

Offline asashia

• entuzjasta
  • ~so be it~
« Odpowiedź #29 dnia: 21 Stycznia 2009, 15:58 »
ja miałam kolację weselną....ok 3 godzinki-mysle, ze wiecej czasu na taka kolacje nie trzeba,
140zł/os (było 18 osób-jakby bylo wiecej-to koszt za os. wychodzi mniejszy) za 4-daniową kolację (przystawka, zupa krem, główne danie, deser) wraz z tortem 2-poziomowym, napojami, alkoholem (wino białe i czerwone, wódka) oraz chlebkiem weselnym-po przyjeciu okazalo sie nawet, ze zaplacimy o 3 stówki mniej-bo goście wypili mniej napojów niż zakładaliśmy:)
główne zalety-przyjecie sie nie dłużyło-a my mieliśmy całą noc poślubną dla siebie-wcześniej zaplanowaną-tzw "pakiet dla zakochanych",
goście byli syci, zadowoleni-a my zachwyceni-więc polecam jeśli ktoś nie chce wyprawiać wesela-tak jak my:)
Niezmiennie rozczula mnie etykietka-którą zabrałam z porodówki z łóżeczka córeczki: "Tam, gdzie nie ma dzieci, brakuje nieba." Algernon Charles Swinburne... Zostałam Mamą! Mam w końcu swoje upragnione niebo!