Autor Wątek: Stosowanie leków w ciąży  (Przeczytany 34477 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline madziulek

• Chuck Norris
Odp: Stosowanie leków w ciąży
« Odpowiedź #90 dnia: 27 Września 2010, 09:01 »
CZy karmiac piersią moge zażywać tran ??? albo jakieś witaminy procz tych co w ciąży?? Daaje mojemu Kubie tran norweski ten móller czy jakos tak i tam napisane ze mozna w ciąży i jak sie karmi ... co o tym myślicie??
Kuba 2007
Szymon 2010

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #91 dnia: 29 Września 2010, 19:39 »
pewnie, że można...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline madziulek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #92 dnia: 3 Października 2010, 13:40 »
dzieki lila
Kuba 2007
Szymon 2010

Offline ziomaleczka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 12.09.2009
« Odpowiedź #93 dnia: 15 Października 2010, 14:25 »
Ja od paru dni mam katar i drapiące gardło. Wynalazłam syrop Prenalen, który jest na bazie ziół i wyciągów z roślin, specjalny dla kobiet w ciąży. Smak w miarę ok, ale czuć czosnkiem :'(
Poprawę już zaobserwowałam, więc polecam :)

Offline Izabela82

• zapaleniec
  • data ślubu: 03.07.2010
« Odpowiedź #94 dnia: 16 Października 2010, 11:02 »
Mam do Was pytanko. Dzisiaj zaczęłam 10 tydzień ciąży, a od 2-óch tygodni borykam się z przeziębieniem.Oczywiście żadnych leków nie brałam, ale ten drugi tydzień mam suchy kaszel jak gruźlik, boję się, że to może być niebezpieczne.Dlatego wczoraj poszłam do lekarza i kazał mi kupić syrop Hedelix. Wzięłam go wczoraj i dzisiaj, ale na ulotce pisze, że nie może być stosowany przez kobiety w ciąży  :-\. Więc już sama nie wiem co robić czy pić czy nie. A nie chcę zaszkodzić maluszkowi, tym bardziej ,że to jeszcze I trymestr.Proszę napiszcie czy macie lub miałyście jakieś doświadczenia z tym syropem w ciąży.

rybkawiedenka
  • Gość
« Odpowiedź #95 dnia: 16 Października 2010, 11:08 »
Hedelix jest zamiennikiem Prenalenu który jest dopuszczony dla kobiet w ciąży. Ja bym stosowała, przecież lekarza uprzedziłaś o ciąży a tam jest wyraźnie napisane że jeśli lekarz nie zaleci inaczej...

Offline Izabela82

• zapaleniec
« Odpowiedź #96 dnia: 16 Października 2010, 20:23 »
Skoro tak twierdzisz :).Dziękuje

Offline Izabela82

• zapaleniec
« Odpowiedź #97 dnia: 23 Października 2010, 15:59 »
Pomocy :(.Dzisiaj zaczynam 4 tydzień kaszlu, syrop hedelix mi nie pomaga-wypiłam prawie cały, sok z czarnego bzu też nie, cukierki do ssania prawoślazowo-tymiankowe z vit .C też nie. Już nie mam pomysłów. Gardło mnie nie boli, temp mam w granicach 37.2-37.5 cały czas-ale to chyba normalna temp w ciąży?
DZisiaj zaczęłam 11 tydzień ciąży. Martwi mnie bardzo ten kaszel. co to za wirusówka? Najgorzej bierze mnie kaszel kiedy mówię-wówczas jest masakra.
Boję się że mogłam zaszkodzić maleństwu :(. Co mam robić?

Offline ziomaleczka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #98 dnia: 23 Października 2010, 20:03 »
Izabela82 nie martw się, a próbowałaś już Prenalen? Niby to samo co wszystkie syropy ale mi pomógł. A nie masz wrażenia, że to od suchego powietrza ten kaszel? Jest suchy czy mokry? Jeśli masz duże uczucie suchości w gardle to polecam GLOSAL, dostępny normalnie w aptece bez recepty i można go używać w naszym stanie :)

Pozdrawiam :)

P.S. Jeśli to nie pomoże koniecznie zgłoś się do swojego lekarza prowadzącego. Z pewnością coś zaradzi :)

Offline Izabela82

• zapaleniec
« Odpowiedź #99 dnia: 24 Października 2010, 10:31 »
Ziomaleczka Prenalenu jeszcze nie stosowałam. Tylko ten Hedelix, wypiłam hektolitry herbaty z miodem i cytryną, soku z czarnego bzu, z imbirem i nic. Raczej to nie suche powietrze. Ja zaczynam kaszleć jak mówię, więc wówczas dochodzi do jakiegoś podrażnienia. Poza tym jak zmarzne, lub jak stanę przy otwartej lodówce to też. Kaszel mam suchy.
Zajrzę dzisiaj do apteki i zakupię ten Prenalen i Glosal. I zobaczymy.
U lekarza byłam. Wypisał mi na kartce co mogę brać:
HEDELIX, SYROP PRAWOŚLAZOWY, STODAL, DROSETUX, i jakieś tabletki do ssania gdyby bolało mnie gardło. Antybiotyku mi nie chce dać, bo nie mam infekcji bakteryjnej tylko wirusową, i nie chce mnie faszerować chemią w I tyrmestrze-tylko ziółka.
Jeżeli mi nie przejdzie to  p[o weekendzie w czwartek już się z nim zmówiłam.
Dziękuję :).

Offline vonka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2008
« Odpowiedź #100 dnia: 25 Października 2010, 09:40 »
koniecznie do lekarza bo po takiej dawce powinno ci już przejść ...
no i jak mnie zaczynało brać choróbsko to dziewczyny poradziły mi Prenalen - ponoć dobry
ale ja w sumie nie skorzystałam bo wystarczyła mi herbata  z miodem i cytryną

Offline vonka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #101 dnia: 23 Listopada 2010, 18:27 »
dentystka przepisała mi duomox bo zrobił mi się stan zapalny w zębie, którego ma mi usunąć za kilka dni
niby nie boli tylko go czuje
antybiotyk mam w domu ale zastanawiam się czy go brać bez tabletek osłonowych
i czy w ogóle brać

nie mogę dodzwonić się do swojego gina więc was proszę o radę
bo do niego i tak będę musiała się w końcu dodzwonić
jak nie dzisiaj to juto bo mam mieszane uczucia czy iść go wydrzeć  :-\

Offline julenka

• * * * * *
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #102 dnia: 23 Listopada 2010, 19:56 »
Vonka, duomox miałam przepisany przez mojego lekarza rodzinnego w okolicach 25 tygodnia ciąży z powodu infekcji gardła, później konsultowałam to z ginekologiem i przyznał, że nie powinno mi to zaszkodzić. Często groźniejsza jest sama infekcja niż leki :)

Offline KasiaR
  • bywalec
  • data ślubu: 13.06.2009
« Odpowiedź #103 dnia: 22 Lutego 2011, 14:23 »
Hej Dziewczyny,
Jutro zaczynam 13 tc, lekarz przepisał mi Clotrimazolum 100mg tabletki dopochwowe, zdziwiłam się bardzo bo nie mam żadnych objawów infekcji tzn. nie swedzi ani nie piecze mnie, ale mam tylko zwiększoną ilość upławów są białe - nie sekrowate ( nie wiem czy to faktycznie są upławy bo czytałam że w ciąży zdarza się że jest poprostu więcej takiej wydzieliny). W ulotce jest napisane że nie wskazany jest ten lek dla kobiet w I trymestrze ciąży... a ja jutro zaczynam (chyba) II trymestr. .. Czy któraś z was brała ten lek w ciąży?

Offline ziomaleczka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #104 dnia: 22 Lutego 2011, 17:52 »
KasiaR nie chciałabym podważać opinii lekarza (powinien wiedzieć co robi), ale z moich obserwacji wynika, że zwiększa się ilość wydzieliny z pochwy podczas ciąży i nie jest to nic nienormalnego. Jeśli nie swędzi, nie piecze, nie boli podczas oddawania moczu to nie widzę potrzeby brania.
A miałaś jakieś badania? Bo na jakiej podstawie zapisał Ci ten lek? Może coś zaobserwował czy jak, bo nie mam pojęcia po co przepisywać lek, którego nie trzeba brać.... Mówiłaś, że coś jest nie tak?
Zastanawiające... :drapanie:

Offline KasiaR
  • bywalec
  • data ślubu: 13.06.2009
« Odpowiedź #105 dnia: 22 Lutego 2011, 19:40 »
Nic nie mówiłam lekarzowi, bo nie swędzi ani nie piecze mnie, tylko na wizycie po normalnym badaniu sam stwierdził że tej wydzieliny jest sporo i przepisał mi Clotrimazolum 100mg. Stąd też moje wątpliwości, bo wczęśniej (przed ciążą) zdażały mi się infekcje ale zawsze towarzyszyło temu właśnie dodatkowo pieczenie i swędzenie.

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 13.08.2005
« Odpowiedź #106 dnia: 22 Lutego 2011, 19:51 »
ale wiecie dziewczyny są upławy i upławy :D Dla nas mogą być takie same jak zawsze ale dla lekarza mogą oznaczać jakąś dolegliwość .,
Chyba najlpeiej jak zapytasz lekarza co ci jest :)

To, że się uśmiecham, śmieje i żartuje jak zawsze nie znaczy, że u mnie jest zajebiście. Ja po prostu nie lubię pokazywać, że jest mi bardzo źle. -

Offline vonka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #107 dnia: 22 Lutego 2011, 20:31 »
ja miałam i też z powodu nadmiernej wydzieliny  ;)
chyba nawet w okresie takim jak Twój ale ze względów na moje obawy wziełam tylko 2 tabletki
dodatkowo dostałam też maść (ale to już na pieczenie)

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #108 dnia: 3 Kwietnia 2011, 18:51 »
Hedelix jest zamiennikiem Prenalenu który jest dopuszczony dla kobiet w ciąży. Ja bym stosowała, przecież lekarza uprzedziłaś o ciąży a tam jest wyraźnie napisane że jeśli lekarz nie zaleci inaczej...

z tego co mi wiadomo to hedelix nie jest zamiennikiem prenalenu , hedelix to ekstrakt z bluszczu pospolitego, a skład prenalenu to : syrop glukozowo-fruktozowy, woda, koncentrat soku z czarnej porzeczki, koncentrat soku z malin, aromat, suchy wyciąg z czosnku, witamina C oraz substancje pomocnicze  ;)

co do clotrimzolu w globulkach to ja też dostałam na samym końcu I trymestru, ale mi na cytologii wyszedł odczyn zapalny - mam nadżerkę, poczekałam do II trymestru i wzięłam  ;)

Offline Zoya

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2010 r.
« Odpowiedź #109 dnia: 13 Maja 2011, 19:29 »
Dziewczyny, brałyście fenoterol+isoptin? Ja dzis (30t5d) po wizycie dostalam f.6x1/2 tabl, i.3x1tabl, do tego luteina pod jezyk 3x1 i asmag 3x1. Polecialam do gina, bo brzuch mi twardnial czesto, pomimo nospy 3x1. Brzuch twardnial, ale tak bezbolesnie. Przerazona jestem ilością leków i przede wszystkim skutkami ubocznymi, ktore praktycznie zawsze występują... boje się tym bardziej, bo jestem sama w domu na weekend, a w panike wpadlam dopiero po przeczytaniu info o tych lekach. Lekarz niby wie co robi, ale po prostu wole podpytac - moze ktoraś z Was miala podobnie.

Offline madziulka1021

• entuzjasta
  • data ślubu: 17.10.2009r.
« Odpowiedź #110 dnia: 13 Maja 2011, 21:41 »
fenoterol+ isoptin często jest zapisywany..ja brałam będąc w szpitalu,ale po jakimś czasie nie mogłam brać tych leków bo objawiła się nie tolerancja beta mimetyków...nie wiem czy gin Ci mówił, że najlepiej najpierw wziąść isoptin a za jakieś 15 minut fenoterol , możesz poczuć uczucie gorąca itp. sprawdzaj sobie ciśnienie jeśli masz taką możliwość, ale normą jest że po tych lekach jest tętno wyższe. Każdy reaguje inaczej. 3mam kciuki ;)

Offline Zoya

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2010 r.
« Odpowiedź #111 dnia: 13 Maja 2011, 21:48 »
dzięki madziulka  :uscisk:

Offline anulla_p

• Chuck Norris
  • data ślubu: 27-06-09
« Odpowiedź #112 dnia: 6 Października 2011, 11:57 »
odświeżę wątek ponieważ zaczęła się jesień....
i mój mąż po raz kolejny w odstępie 2 tyg chodzi przeziębiony
czy wskazany by był profilaktycznie cerutin? profilaktycznie bo na razie jestem zdrowa i nic mi nie jest; czytałam, że brany był rutinoscorbin ale to w razie choroby a jako profilaktyka to już sama nie wiem...

Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline Jagna77

• Chuck Norris
  • Mateuszek cały nasz świat ....
  • data ślubu: 08.04.2007 *WIELKANOC*
« Odpowiedź #113 dnia: 6 Października 2011, 23:38 »
Hej Dziewczyny,
Jutro zaczynam 13 tc, lekarz przepisał mi Clotrimazolum 100mg tabletki dopochwowe, zdziwiłam się bardzo bo nie mam żadnych objawów infekcji tzn. nie swedzi ani nie piecze mnie, ale mam tylko zwiększoną ilość upławów są białe - nie sekrowate ( nie wiem czy to faktycznie są upławy bo czytałam że w ciąży zdarza się że jest poprostu więcej takiej wydzieliny). W ulotce jest napisane że nie wskazany jest ten lek dla kobiet w I trymestrze ciąży... a ja jutro zaczynam (chyba) II trymestr. .. Czy któraś z was brała ten lek w ciąży?

Ja miałam podobnie jak Ty , tyle , ze moja lekarka dala mi receptę na nystatynę ale przed wykupieniem poleciła zrobić wymaz , który potwierdził ,ze te upławy to po prostu taki urok mojej ciąży i nie musiałam brać żadnych leków...  polecam zrobic sobie wymaz , tanio i pewniejsze czy lek z pewnością jest potrzebny....

Offline aganiok

• bywalec
  • wiara to siła
  • data ślubu: cywilny - 26.06.2009             koscielny - 26.06.2010
« Odpowiedź #114 dnia: 10 Października 2011, 08:23 »
Moje gardło dopadł jakis wirus (jestem w 25tyg.c), puki co pije ciepła herbate z miodem, malinami i cytrynĄ, słyszałam tez ze można płukać gardło rumiankiem, jak mi nie przejdzie przez dzień czy dwa dni to zadzwonie do mojego gina. zapytać o jakies leki.
« Ostatnia zmiana: 10 Października 2011, 09:16 wysłana przez rybkawiedenka »

Offline marzenieeee

• Chuck Norris
  • data ślubu: 14.01.2006 cywilny, 20.09.2008 kościelny
« Odpowiedź #115 dnia: 11 Października 2011, 20:13 »
aganiok  możesz psikać tamtum verde

moje aniołki 08.09 5tc, 03.10 9tc, 15.05.11 aniołek Lenka 21tc {*}

Offline aganiok

• bywalec
  • wiara to siła
  • data ślubu: cywilny - 26.06.2009             koscielny - 26.06.2010
« Odpowiedź #116 dnia: 11 Października 2011, 20:29 »
marzenieeee, dzieki za rade, własnie słyszałam o tym tamtum verde i miałam zamiar to kupic dzisiaj rano ale juz wczoraj wieczorem czułam ze jest lepiej no i dzis od rana już nie czuje bólu tylko takie lekkie drapanie więc chyba się obejdzie bez leków:)

Offline anulla_p

• Chuck Norris
  • data ślubu: 27-06-09
« Odpowiedź #117 dnia: 25 Listopada 2011, 21:03 »
Dostałam od swojego lekarza syrop mający w składzie folkodynę.
Folkodyna jest pochodną kodeiny, która znajduje się w grupie C i się zaczęłam zastanawiać  ???
Syrop jest p/kaszlowy ale w sumie to ja muszę odkaszlnąć aby pozbyć się całej wydzieliny bo inaczej mi ciężko. Chyba przejdę się jeszcze raz do lekarza  :-\

Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera