Autor Wątek: Pij mleko będziesz kaleką  (Przeczytany 2631 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline groszek
  • maniak
Pij mleko będziesz kaleką
« dnia: 30 Czerwca 2006, 13:13 »
Znalazłam ciekawy artykuł pil mleko będziesz kaleką

Najważniejsze przesłanie z tego artykuły to:
"Medycyna bierze dziś udział w jednym z największych oszustw ostatniego stulecia - twierdzi. - Jest na usługach koncernów, którym nie zależy na zdrowiu dzieci, tylko na pieniądzach. Lekarze nabrali wody w usta, bo tak jest bezpieczniej.

Siwik używa mocnych słów. Twierdzi, że zawarte w mleku składniki powodują uszkodzenie wielu narządów wewnętrznych człowieka, nieodwracalne zmiany w układzie naczyniowym, sercowym i kostnym.

- Mleko, wbrew powszechnemu mniemaniu, nie wzmacnia kości, tylko je osłabia. Zawarte w nim białko wypłukuje wapń z organizmu. Mleko krowie to najlepszy przepis na wózek inwalidzki - grozi.

- Jeśli wierzymy, że mleko to źródło wapnia chroniącego przed osteoporozą (osłabieniem kości), musimy pamiętać, że osteoporoza jest najbardziej rozpowszechniona w regionach świata o wysokim spożyciu mleka, np. w Europie Północnej, Kanadzie i USA - zauważa również Annemarie Colbin, autorka książki "Osteoporoza".

Kilka lat temu zrzeszająca pięć tysięcy członków międzynarodowa organizacja Lekarze na Rzecz Medycyny Odpowiedzialnej wydała oświadczenie, w którym ostrzega przed piciem mleka. Lista przeciwwskazań jest długa.

Zasadniczym powodem sprzeciwu wobec białego eliksiru jest przekonanie, że człowiek, podobnie jak pozostałe ssaki, przystosowany jest do spożywania mleka tylko w okresie niemowlęcym.

- Człowiek nie krowa, czterech żołądków nie ma - twierdzi Mariusz Gawlik, lekarz ze Stargardu Szczecińskiego, przez lata pracujący na dziecięcym oddziale laryngologicznym. - Mały człowiek nie jest cielęciem, które potrzebuje innego składu witamin i minerałów niż wolno rozwijający się ludzki organizm. Z tego powodu picie mleka krowiego jest patologią. I przyczyną setek chorób.
"

Co wy na to? Do mnie to przemawia... Zachęcam do przeczytania całego artykułu. Jednak wyrzec się jogurtu? Lodów? Śmietanki? Tak jakoś DZIWNIE!  :roll:

Offline Madzialena

• Prawdziwie kochasz wtedy, kiedy nie wiesz dlaczego...
  • maniak
  • Aniołek [*] 16.01.2009
  • data ślubu: 17.09.2005r.
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Czerwca 2006, 13:44 »
cóż... nigdy nie przepadałam za mlekiem... :P  
widocznie wiedziałam, co niedobre
jako dziecko owszem piłam.. ale jak juz miałam 5 lat to znienawidziłam mleko... katorgą była dla mnie zerówka.. oczywiscie tylko fakt picia mleka.. w tamtych latach obowiązkowe było picie mleka, które zapewnione było w szkole... koszmar..  :shock:
 nie jadałam i nie jadam też wszelkich zup mlecznychm,które zawsze podawane były na koloniach.. ... bleeee

nadal za mlekiem nie przepadam.. aczkolwiek parę razy do roku się napiję.. za to leję go do herbaty, ale w niewielkich ilościach  :P    jogurtów też prawie nie jadam.. biały ser owszem..

ale to mi nie zaszkodzi..  :wink:
tylko wkurza mnie jak mój mąż mówi, ze taka mała jestem,bo mleka w okresie dzieciństwa nie piłam.. ehhh faceci  :|

Offline asia

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 10.09.2005r.
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Czerwca 2006, 15:26 »
Mój mężuś juz dawno mnie o tym poinformował  :D  
On nie cierpi mleka (ma podobne skojarzenia co Madzialena - przedszkole i picie mleka z kożuchem), więc kiedy tylko dowiedział się o tych "rewelacjach" - zaczął je rozgłaszać na prawo i lewo, he he...  :lol:
Ja mleko lubię i tak i będę je pić  :D  ale te informacje do mnie docierają, więc jeśli moje dziecko nie będzie przepadać za mlekiem - nie będę go zmuszać.

Offline dziubasek

• Chuck Norris
  • data ślubu: .:25.08.2006:.
« Odpowiedź #3 dnia: 30 Czerwca 2006, 19:02 »
Ja mleko lubię mimo wszystko...

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #4 dnia: 30 Czerwca 2006, 19:35 »
Cytat: "Madzialena"
tylko wkurza mnie jak mój mąż mówi, ze taka mała jestem,bo mleka w okresie dzieciństwa nie piłam.. ehhh faceci

ja też nie piłam i nie piję  a mam 176cm....chyba dzięki herbacie;)

Offline Marta

• phpBB Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #5 dnia: 30 Czerwca 2006, 23:09 »
Bleee nie lubię mleka. A zapach gotującego mleka działa na mnie wymiotnie. :mrgreen:

Relacja i fotki z naszego pięknego dnia:
https://e-wesele.pl/forum/viewtopic.php?t=4077

Offline kami
  • bywalec
« Odpowiedź #6 dnia: 1 Lipca 2006, 12:53 »
Ja nie pije mleka juz nie pamiętam od kiedy I DZIEKUJE MAMIE ŻE MNIE DO NIEGO NIE ZMUSZAŁA.
....Ten Pan i ta Pani są na siebie skazani.....

Offline groszek
  • maniak
« Odpowiedź #7 dnia: 1 Lipca 2006, 22:42 »
No, ale ja bym chciała wypowiedź jakiegos lekarza z forum! Martini? Lilian? monia? śpicie, czy też nabieracie wody w usta? jak was uczyli na studiach?

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #8 dnia: 2 Lipca 2006, 00:36 »
Groszku, nie nabieram wody w usta, czasem zdarza mi się po prostu dyżurować… jak chcesz znać moje zdanie (nikt mnie na studiach nie uczył - sama mam rozum i mogę sobie spokojnie poanalizować pewne fakty) to kolejna kaczka dziennikarska.

Już nie raz czytałam, że mleko beeee, potem że mleko cacy… itd. itp..
Podobne dywagacje możemy sobie poprowadzić np. nad szpinakiem…

Po pierwsze mleko nie jest wcale rewelacyjnym źródłem wapnia - ludzkość zna od wieków kilka lepszych…
Po drugie ciekawe jak toto wypłukuje wapń z kości. Bardzo podoba mi się takie mało medyczne stwierdzenie laika (autor artykułu) nie mającego nawet pojęcia o hormonalnej regulacji gospodarki wapniowo-fosforanowej.

Co do spożywania mleka przez osoby dorosłe, to faktycznie niektóre tracą enzym zwany podpuszczką trawiący kazeinę (białko mleka krowiego) i w związku z tym po spożyciu mleka cierpią na biegunki i bóle brzucha. Tym faktycznie mleka nie polecam….bo niby po co pić coś co nam ewidentnie szkodzi.
Inne natomiast mleko lubią… dlaczego zatem miałyby go nie pic???

Z innej mańki, ja ze względu na zespół jelita drażliwego nie toleruję większości owoców i pomimo tego, że są zdrowe i zalecane w diecie, ja ich nie spożywam z wiadomych powodów.
Mleko spożywam tylko i wyłącznie do kawy - w ilości ok. 300-500ml/d i żyje. Samego nie lubię….chociaż  dzieciństwie uwielbiałam. .

Nikogo nie mam tu zamiaru do mleka namawiać ani odradzać - taki sam produkt spożywczy jak inny. Lubisz - pijesz, czujesz odrazę, nie smakuje ci - nie pijesz.
Co do dzieci - to powinny pic mleko matki lub mleko modyfikowane jeśli mamusia z jakiś względów karmić piersią nie może. Potem czy piją mleko czy nie można zostawić do ich osobistego wyboru. Powtarzam - są inne produkty w wapń bogatsze.

Najważniejsze jest to aby dieta była zbilansowana, dostosowana kalorycznie do potrzeb organizmu.
Nie znam człowieka który umarłby ze względu na spożywanie mleka, natomiast widziałam już kilka umierających anorektyczek i kilku monstrualnych grubasów.
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline groszek
  • maniak
« Odpowiedź #9 dnia: 2 Lipca 2006, 08:37 »
Dzięki Lilian za wypowiedź. Ale kaczką dziennikarską bym tego nie nazwała. Dlaczego lekarze wypowiadający się w tym artykule tak zniechęcają do picia mleka?  Ja lubię mleko i jego przetwory. Nie mam po nim żadnych sensacji żołądkowych. Przytoczony przeze mnie artykuł bardzo demonizuje mleko i po prostu jestem ciekawa, co na te rewelacje inne autorytety lekarskie. ;)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #10 dnia: 2 Lipca 2006, 08:49 »
Oj groszku ani ze mnie, ani z tych doktorów żadne autorytety.
Głosząc takie mini-wywrotowe tezy niektórzy po prostu próbują zaistnieć w medialnym świecie..
...a ja se właśnie kawusię z mleczkiem popijam...oooo...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline okruszek

• maniak
« Odpowiedź #11 dnia: 2 Lipca 2006, 16:51 »
artykuł z tamtego roku, było o num głosno, potem znów mleko było cacy ....
nie czytam takich badziew
1 kwietnia 2006 - ślub cywilny

Będą bliźniaki :)

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
« Odpowiedź #12 dnia: 3 Lipca 2006, 09:34 »
Ja pije mleczko kozie...raz spróbowałam, zasmakowało mi :wink: i teraz takie kupuję...a swoją drogą to takie artykuły to dla mnie bzdury, bo wystarczy spojrzeć na starsze pokolenia-wychowane na melku przede wszystkim...okazy zdrowia-w większości

Offline pioteras

• uzależniony
  • Już jest KUBUŚ... i JULIA też :-)
  • data ślubu: 15.07.2006
« Odpowiedź #13 dnia: 3 Lipca 2006, 09:44 »
PIJ MLEKO BĘDZIESZ KARATEKĄ!!!

Mleczko jest pyszne i żadne brednie pisane mnie od niego nie odwiodą.
Pamiętam wybuch tego tematu rok temu, jakoś szybko ucichł :) .
To taki temat na sezon ogórkowy według mnie.

Offline Dorka

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 10 Lipca 2006, 10:01 »
A mnie ten artykuł dał wiele do myślenia...osobiście piję mleko dla jego korzystnych dla organizmu własciwości...nigdy nie zastanawiałam się czy mleko może mi szkodzić. Prawdą jest, że kult mleka w naszym kraju jest bardzo silny, choćby z faktu, że NIGDY nikt mi nie powiedział, że mleko mu zaszkodziło lub może zaszkodzić...
Od roku męczy mnie alergia. Nie robiłam jeszcze testów, ale zastanawiam się, czy mogę być uczulona na któreś ze składników mleka.

Pozdrawiam wszystkie październikowe panny młode!

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #15 dnia: 20 Lipca 2006, 09:54 »
Cytat: "Dorka"
Od roku męczy mnie alergia. Nie robiłam jeszcze testów, ale zastanawiam się, czy mogę być uczulona na któreś ze składników mleka.

Dorka możesz być uczulona. Mleko (podobno0 należy do jednych z najsilniejszych alergenów, tak jak: czekolada, truskawki, orzechy, cytrusy itp. Spróbuj na jakiś czas odstawić mleko i poobserwować swój organizm.

Ja mleko lubię... ale nie pić (chyba, że w kawie lub w kakale czy czekoladzie ) ale jeść  :D  .

A czy coś jest zdrowe czy nie to zależy od zrowego naszego rozsądku i upodobań organizmu (np. alergie)

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
« Odpowiedź #16 dnia: 20 Lipca 2006, 10:24 »
Cytat: "Dorka"

dlatego ja piję kozie :wink:

Offline gulinek
  • bywalec
« Odpowiedź #17 dnia: 10 Sierpnia 2006, 22:37 »
Ja jestem uczulona na nabiał :(
Czasami ;go' :) jem ale potem cierpię
Mleko pijam tylko modyfikowane

Offline -SpinkA-

• mama do kwadratu :))
  • zapaleniec
  • data ślubu: 24.06.2006
« Odpowiedź #18 dnia: 10 Sierpnia 2006, 23:04 »
A mój mąż pije codziennie min 1 litr. Kiedyś miał problemy z krzyżem i lekarz jak go zbadał to od razu powiedział, że taki "byczek" jak on (mój mąż to do drobnych nie należy) ma prawo mieć problemy z kręgosłupem ze wzgl. na budowę, ale..... widać, że pije dużo mleka bo ma bardzo silne kości.
Tak nas tylko ściemniał, czy coś w tym jest...?  :roll:

Offline Di

• Chuck Norris
  • Nat :)
« Odpowiedź #19 dnia: 14 Sierpnia 2006, 22:39 »
Cytat: "Gosiaczek80"
Dorka możesz być uczulona. Mleko (podobno0 należy do jednych z najsilniejszych alergenów, tak jak: czekolada, truskawki, orzechy, cytrusy itp. Spróbuj na jakiś czas odstawić mleko i poobserwować swój organizm.

Ja jestem alergikiem i to z powaznym problemem (astma itp), jednak nigdy nie uslyszalam od lekarza (byly testy, odczulanie i wszelkie inne mozliwe przyjemnosci z tym zwiazane) by mleko mialo z tym cokolwiek wspolnego...Uwielbiam mleko i pije go duzo.

Offline akto
  • bywalec
« Odpowiedź #20 dnia: 25 Sierpnia 2006, 15:19 »
ja pię mleko od dziecka codziennie troche ponad poł litra, czasami zdarza sie ze i litr i żyję, a moje kości maja się całkiem nieźle, czego najlepszym dowodem jest trepanobiopsja (popieranie spiku z kosci biodrowej) gdzie lekarka nie mogla sie wbic w kosc bo byla tak twarda i musiala prosic jakiegos silnego lekarza, żeby to zrobil, bo ona sie tylko nasapala nastekla i g jej wyszlo :)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #21 dnia: 26 Sierpnia 2006, 10:48 »
Cytat: "akto"
bo ona sie tylko nasapala nastekla i g jej wysz

eee no to miała małe doswiadczenie...to akurat nie zalezy od siły tylko od techniki.
Ja podobne problemy miałam, ale tylko do 6 miesiaca pracy...potem nie było takiej kosci, co bym jej nie podołała.
Ale przynajmniej jesteś żywą reklamą, że mleko nie powoduje osteoporozy... :D  :D
— Richard M. Devos

Offline Di

• Chuck Norris
  • Nat :)
« Odpowiedź #22 dnia: 26 Sierpnia 2006, 10:55 »
Cytat: "liliann"
Ale przynajmniej jesteś żywą reklamą, że mleko nie powoduje osteoporozy... Very Happy Very Happy

Bo mleko  jest mniam!

Offline cafe

• zapaleniec
« Odpowiedź #23 dnia: 11 Września 2006, 18:19 »
Ja przez pierwsze 3 lata podstawowki chodziłąm do klasy pływackiej i OBOWIąZKIEM było picie mleka po basenie. Nie kojaży mi sie ono z kozuchami i czy innymi zapachami a i jak dotąd zyje nie miałam złamanej ani jednej kosteczki TFU TFU COBY ODPUKAC.  A nawet byłą na badaniu gestosci kosci to wynik wyszedl idealny, oseoporoza mi nie grozi. Artykuł wogóle do mnie nie przemowil.
[/url]

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
« Odpowiedź #24 dnia: 12 Września 2006, 10:04 »
cafe, witaj w klubie - u nas też melczko po basenie było obowiązkowe. Podawali nad basenem, zawsze szukałam kubka, w którym było jak najmniej :wink: albo wylewaliśmy do takiej wielkiej palmy :mrgreen: . Poza tym byłam tak opita wodą z basenu, że na mleko miejsca nie było :mrgreen:
Teraz piję kozie.

Offline cafe

• zapaleniec
« Odpowiedź #25 dnia: 12 Września 2006, 11:21 »
MajuPewnie chodziłas na basen na OSiR :) Tam na gorze było pomieszczenie, stały dwa wielkie sagany mleka, jedno mleko było gorące, drugie zimne, takze mozna było sobie mieszac :) No i była Pani ktrzyczaca PIć DZIECIAKI MLEKO!!! Ehhh, piekne czasy ;)
[/url]

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
« Odpowiedź #26 dnia: 12 Września 2006, 12:28 »
Od 6 roku życia :mrgreen: przez dobrych kilka lat-ale tego zapachu do końca życia nie zapomnę :|
Chociaż ja lubię mleko.