Autor Wątek: Bydgoskie Panny Młode 2014  (Przeczytany 382308 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline gosiawhite

• zapaleniec
  • data ślubu: 06/09/2014
Odp: Bydgoskie Panny Młode 2014
« Odpowiedź #2400 dnia: 6 Marca 2014, 10:28 »
A robicie na wszystkie butelki czy tylko na początek? Myślisz Alicja, ze po kilku głębszych zwracali uwagę na to goście? Ja dostałam 20 gratis od mojej drukarni i zastanawiam sie czy już więcej nie brac

Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 06.09.2014
« Odpowiedź #2401 dnia: 6 Marca 2014, 10:32 »
Gosia, na początek, a jak się skończy, to zawsze ze zużytej butelki możesz przewiesić na nową ;) ja mam chyba 20 czy 25, przecież nie wystawia się wszystkich wódek na raz, a jak będą w lodówce restauracyjnej, to bez zawieszek, bo by przemokły, więc zakłada się w drodze, niosąc, dlatego można wykorzystać poprzednie w razie czego :) Ale goście i tak nie zwrócą pewnie uwagi :)

Offline AlicjaEwa

• Chuck Norris
  • Ja kocham tylko Ciebie, Ty jesteś moim niebem :*
  • data ślubu: 03.08.2013
« Odpowiedź #2402 dnia: 6 Marca 2014, 12:20 »
Ja miałam na każdą butelkę, bo nie miałam ochoty potem latać i pilnować by były pozakładane. Zresztą moje zawieszki fortuny nie kosztowały więc miałam je na każdej.

zresztą u nas i tak większość u barmanów siedziała.

Offline mberry91

• użytkownik
  • **
  • data ślubu: 15 sierpnia 2014
« Odpowiedź #2403 dnia: 6 Marca 2014, 13:56 »
ja mam na 150 butelek wodki bodajze 30 zawieszek. Swiaskowie czy tammoj tata, zalezy kto bedzie zarzadzal wodka po prostu przewiesi zawieszke i tyle.

Offline gosiawhite

• zapaleniec
« Odpowiedź #2404 dnia: 6 Marca 2014, 14:04 »
Dzieki dziewczyny, zapytam sie w pałacu czy bedą zawieszki zmieniać, bo w sumie nie chce mi sie więcej drukować. A czy na wina tez macie zawieszki?

Offline AlicjaEwa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2405 dnia: 6 Marca 2014, 14:47 »
mberry - ja uważam,  że rodzice, świadkowie nie są od takich spraw. też mają sie bawić ,a nie pilnować czy flaszka sie skończyła i trzeba przewiesić ;) tym bardziej że w ferworze tańczenia, zabawy też nie zawsze uwagę się zwróci na to :)

ale to tylko moja opinia. :)

ja płaciłam bodajrze 50 zł za 100 elementów i miałam problem z głowy :)

nie wiem jak u was, ale u nas w telimenie była wielka szklana lodówka na widoku, mieliśmy pokazane gdzie są nasze butelki, gdzie będą odstawiane puste i nikt z gości sie tym nie zajmował, kelnerzy roznosili. nic nie zginęło  , wszystko sie zgadzało.
uważam że to dużo nowocześniejsze i lepsze rozwiązanie od tego aby świadek latał z butelkami.

ale to też tylko moja opinia:)

Offline mberry91

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #2406 dnia: 6 Marca 2014, 15:18 »
Nie wiem ... na kazdym weselu na jakim bylam takimi rzeczami wlasnie zajmowli sie swiadkowie... chyba pierwotnie to wlasnie do nich nalezaly takie obowiazki. Tylko u mnie tata sie zaoferowal, gdyz nie pije alkoholu i stwierdzil, ze bedzie dogladal sytuacje. Nie znam wszystkich osob z obslugi i nie ufam im na tyle aby powierzyc caly asortyment wodki czy wina. Nie moge stwierdzic , ze na 100% nie wezma sobie butelki. Wole bym ubezpieczona. To ze obsluga wyniesie pusta butelke to oczywiste jednak wolalabym aby nie zajmowali sie roznoszeniem pelnych ;)

Offline doksik86
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2407 dnia: 6 Marca 2014, 15:19 »
Na wina nie robię zawieszek, niech się reklamuje ;)

świadek zwykle pilnuje wódki, rozlewa, przynosi, to niech świadek pilnuje :P ciężka praca to to nie jest, Sherlockiem też nie trzeba być, żeby przewiesić zawieszkę ;)

Offline AlicjaEwa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2408 dnia: 6 Marca 2014, 15:29 »
no jasne, po prostu u nas lodówka stała na sali. :) i nie było problemu .

szczerze , dla mnie to wygląda słabo jak ojciec młodych lata z koszykiem i dostawia flaszki... bo to jednak też są goście.

a prawda taka , że restauracja nie może sobie na takie akcje pozwolić, bo to zaraz po opinii leci.

w każdym razie u nas nie było problemu.

a co do świadków, powiem Wam z własnej perspektywy jak mój mąż był świadkiem  i był traktowany' przynieś ,podaj, pozamiataj' to myślałam że nas krew zaleje.

świadek to wyjątkowa osoba przecież, a nie chłopiec na posyłki. ja osobiście byłam wściekła, jak widziałam jak on był traktowany,  a jak czegoś nie robił dostatecznie szybko lub nie czytał w myślach młodej to była awantura. lub przerywanie nam w połowie tańca bo ma coś zrobić. teraz zaraz natychmiast. no słabo. mega słabo. na tyle, że wyszliśmy o 1 -2 w nocy z imprezy , a na poprawinach byliśmy na godzinę -dwie maks.

poza tym uważam że mamy 21 wiek i świadek to nie jest kelner.

to tyle mojego zdania :)

w każdym razie zastanówcie sie nad tym, bo możecie zostać w oczach świadków bridezilla'mi . ;)

Offline doksik86
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2409 dnia: 6 Marca 2014, 15:32 »
No ja akurat mam dwóch świadków, oboje tradycyjni, brat i przyjaciel, więc sami wiedzą co do nich należy, ale nie przesadzajmy, nie żadne poganianie, przynieś, podaj, to raczej naturalne zachowanie świadków w naszej polskiej tradycji :)
Przypadek, który opisałaś, był po prostu przesadzony, tyle :)

Offline AlicjaEwa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2410 dnia: 6 Marca 2014, 15:47 »
przypadek przesadzony? nie. prawdziwy.

bo uważam że od klimatyzacji, oświetlenia itp jest kierownik sali. a nie świadek. ja osobiście nie miałam problemu żeby podejść do kierownika sali i poprosić o coś ,a nie zawracać tyłek świadkowi. bo mimo wszystko to świadka obowiązki są w kościele. na sali to drobna pomoc przy oczepinach, a nie latanie z wódką. no ale wiadomo co osoba to opinia. nie mniej jednak uważam, że trzeba mieć w sobie klasę i kulturę osobistą i pokazać świadkom że poza rodzicami są najważniejsi na sali.

my zrobiliśmy to w taki sposób, że nie wyręczaliśmy się nimi, jedynie drobne prośby z mojej strony przy ubiorze ( welon , tren i te sprawy) przyniesienie prezentów z bryczki do pokoju, prezenty dla rodziców. pomoc przy oczepinach i tyle.
u nas od wódki był kelner.

do tego świadkowie otrzymali podziękowania za ich trud podczas wesela.

bo mój mąż to niestety został bardzo źle potraktowany. nawet na symboliczną weselną czekał ponad 2 tygodnie.

dlatego dziewczyny tak wam radzę... uhonorujcie swoich świadków w jakiś sposób a bardzo sie wzruszą. :)

a nie przyslowiowy bat nad glową...

Offline doksik86
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2411 dnia: 6 Marca 2014, 15:53 »
Alicja, nie zrozumiałaś. Przesadzony przypadek w sensie, że wybitnie przesadzili ci młodzi, tak się nie robi, z tym się zgodzę.
Podziękowania oczywiście dostaną.

Ale przewieszenie zawieszki to nie bat nad głową.

Offline AlicjaEwa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2412 dnia: 6 Marca 2014, 16:06 »
kwestia podejścia :)

bo nawet drobna prośba wyrażona z wrzaskiem to nic dobrego . :)

Offline mberry91

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #2413 dnia: 6 Marca 2014, 16:29 »
Tez uwazam , ze to co zrobili twojemu mezowi to szczyt chamstwa ... Nie o to chodzi aby latac za swiadkami ... przeciez nawet my nie bedziemy patrzec na to ze o "tu powinny byc 3 butelki sa tylko 2 ... na co czekasz lec po kolejna !" bez przesady. My zreszta tez nikomu nie mowilismy co kto powinien robic... tata nie tyle co sie zaoferowal co stwierdzil fakt. A moj brat wrecz w zartach powiedzial ze on bierze "piecze: nad wodka ;) U nas jest po prostu taka tradycja .. swiadek doglada alkoholu. Np u mojego brata jak bylam swiadkiem ha chcialam latac i roznosic butelki w takim wiklinowym koszu to mnie moj tata i bratowej tata wrecz okrzyczeli , ze mam spadac sie bawic oni to ogarna ;) Bo tu chodzi o to, ze oni sobie poroznosza pogadaja z goscmi itd. Nie mam zamiaru byc kierownikiem sali i rozporzadzac kazdym... poza tym na to czasu nie bedzie ;) Podoba mi sie twoje podejscie Ala... kulturalne no i moze masz takie ciulowe doswiadczenia z tym wspomnianym weselem. Tak jak napisalas zalezy wszystko od podejscia, tradycji/kultury czy po prostu czlowieka. Nie chcialabym miec miana bridzzelli ... ^^ :P :P

Offline AlicjaEwa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2414 dnia: 6 Marca 2014, 18:14 »
po tym jak mój K. został potraktowany jestem bardzo uczulona na tym punkcie bo wiadomo, że młodzi sie stresują , ale na Boga nie mozna wszystkiego na stres zrzucić. co innego kulturalnie poprosić , a co innego krzyczeć, że sie za wolno idzie, albo za mało kółek robi na rondzie, czy za wolno.

ja też nie chciałam być bridezillą. i wyszło na to ze byłam za miła :P

Offline doksik86
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2415 dnia: 6 Marca 2014, 18:29 »
Alicja, ale skąd przypuszczenie, że my będziemy wrzeszczeć? :)
Obie z mberry powiedziałyśmy, że świadkowie (czy tata) sami proponują pomoc W ZAKRESIE ZAWIESZEK, nie jest to żadne nadwyrężanie, ja traktuję świadka jako gościa, bo nawet nie wiem, co należy do jego obowiązków, uważam jednak, że od zawieszek krzywda mu się nie stanie i o to mogę go poprosić, ale oczywiście przed ślubem (zapewne z tydzień przed, i to brata, nie przyjaciela, bo to w ogóle nie wypada ;) )

Offline AlicjaEwa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2416 dnia: 6 Marca 2014, 18:38 »
nie przypuszczam że będziecie wrzeszczeć. mówię jedynie jaką bridezillę spotkałam ;P

i uczulam tylko na pewne sprawy, które mogą sie wydać głupotami, to z perspektywy tej drugiej strony wcale banalne nie są ;)

Offline doksik86
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2417 dnia: 6 Marca 2014, 18:41 »
Doceniam zwrócenie uwagi, ale ja akurat nigdy w życiu na nikogo nie wrzeszczałam, nie wymagałam, nie oczekiwałam :) prędzej sama bym poszła po te zawieszki niż miałabym zwracać uwagę ;) kwestia podejścia, charakteru etc. :) uważam, ze każdy dba sam o siebie, jeżeli świadek się z tego nie wywiąże, sama tego dopilnuję :)
nie jestem osobą roszczeniową :)
Ale masz rację, zdarzają się takie osoby i warto zwrócić na to uwagę. Dla potomnych :P

Offline AlicjaEwa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2418 dnia: 6 Marca 2014, 18:46 »
ja też nie :D

i byłam w szoku jak zostaliśmy potraktowani. włącznie ze skrytykowaniem garniaka męża. ale to już inna historia :P

Offline doksik86
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2419 dnia: 6 Marca 2014, 18:48 »
No co ty gadasz :D
za coś takiego to w pysk i odwrócić się na pięcie i wyjść :D

Offline nolska

• forumowicz
  • "Bo jesteś tu i proszę zostań już " <3
« Odpowiedź #2420 dnia: 6 Marca 2014, 18:49 »
Ja bym wolała żeby zajęła się tym obsługa sali aczkolwiek według tradycji ( w mojej rodzinie też tak zawsze było ) świadek na pewno będzie czuł się trochę zobligowany do doglądania tego ;)

Offline AlicjaEwa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2421 dnia: 6 Marca 2014, 18:50 »
to było jeszcze przed samą imprezą. Mężu kupił nowy garniak- kawowy, to usłyszał że taki może sobie ubrać gość a nie świadek.

no i przerabialiśmy stary czarny.

słaba akcja.

Offline doksik86
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2422 dnia: 6 Marca 2014, 18:52 »
U mnie jeden świadek będzie miał czarny, a drugi- nie mam pojęcia, chyba taki ciemny grafit...z resztą co to za różnica? :D Do obrazku nie pasował Twój mąż czy jak??? ;)

Offline blankowa
  • zapaleniec
  • data ślubu: 05.07.2014
« Odpowiedź #2423 dnia: 6 Marca 2014, 23:49 »
Jeśli chodzi o alkohol to chyba nie planuję żadnych zawieszek, bo wydaja mi się trochę tandetne. Co najwyżej myślę o jakiejś skromnej kokardce w kolorze przewodnim, ale to jeszcze nic pewnego. Też wolałabym nie angażować nikogo z rodziny do roznoszenia wódki, najlepiej jak zajmą się tym kelnerzy, przy czym lodówki na sali sobie nie mogę jakoś wyobrazić. Alicja - ta lodówka stała niczym nie osłonięta i każdy ją widział, czy jak? Bo jeszcze nie widziałam lodówki, która stanowiłaby element dekoracyjny.

Co do strojów gości - jest mi to obojętne kto jak przyjdzie ubrane. Mam tylko że będzie czysty i schludny (tj. bez piersi czy tyłka na wierzchu, bo byłam na takim weselu gdzie jak panna tańczyła to widać było jej stringi, co nie wyglądało dobrze - z drugiej strony to jej tyłek, więc co mi tam ;)).
Co do bieli - też uważam, że jest zarezerwowana dla panny młodej i nigdy w bieli nie wystąpiłam na czyimś weselu, ale jeżeli ktoś by taki numer odstawił na moim weselu to bym stwierdziła, że ta osoba ma problem nie ja.

Jeżeli chodzi o stroje świadków, to jestem bardziej wymagająca ;) Chciałabym żebyśmy w czwórkę pasowali wizualnie, więc dobrze by było jakoś się zgrać kolorystycznie. I jeżeli ktoś został poproszony na świadka i chce sobie kupić nowy garnitur to co stoi na przeszkodzie, żeby ten garniak pasował do pary młodej? Inna sprawa, jak ktoś ma tylko jeden niepasujący garnitur, a na inny go nie stać, no to rozumiem. Albo świadkowa ma ładną sukienkę i nie chce kupować nowej to ok. Ale gdy świadkowie kupują coś nowego to myślę, że dobranie kolorystyki nie stanowi dużego problemu i warto spytać parę młodą jak sobie to wyobrażają.

Offline gosiawhite

• zapaleniec
« Odpowiedź #2424 dnia: 7 Marca 2014, 00:14 »
My wynajmujemy garnitury dla świadków i ojca PM, wszystkie takie same, jaskółki angielskie, PM sie na nie uparł, ale na pewno wszystko bedzie pasować. Juz pisałam, ze druhna tez kupiliśmy suknie. Taki zwyczaj angielski, który mi sie podoba, bo nie lubię typu: wiszące cycki czy pupa, niespodzianek. I mam tez świra na punkcie zgranych kolorow

Offline blankowa
  • zapaleniec
  • data ślubu: 05.07.2014
« Odpowiedź #2425 dnia: 7 Marca 2014, 00:27 »
Gosia - tak jak nie wszystkie zagraniczne zwyczaje mi się podobają, tak ten w dobraniu kolorystycznym świadków/druhen mi pasuje. Tzn. zamiast orszaku druhen, wolałabym mieć standardowo jedną świadkową  ;) Ale zgranie kolorystyczne bardzo mi się podoba, bo w Polsce czasami aż te kolory w oczy gryzą - pan młody czarny garnitur, świadek beżowy, panna młoda biała z niebieskimi dodatkami, a świadkowa różowa z błękitnym bukiecikiem... Oczopląsu można dostać. U nas pomysł z ubieraniem świadków by się raczej nie sprawdził, bo ktoś by się mógł obrazić, że para młoda sugeruje że go nie stać, skoro chcą mu kupić strój.

Offline AlicjaEwa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2426 dnia: 7 Marca 2014, 08:37 »
Blankowa- lodówka była bardzo nowoczesna poza tym komponowała się z barem który jest obok
 co do garniaka. Młodzi wpadli na nas w dniu w którym szliśmy po garnitur, mówiliśmy o tym . Ani nie chcieli pójść z nami ani żadnych życzeń nie było . Maz ma prawie 2 m i to nie tak hop siup dorwać nowy garniak. Majątku też nie chcieliśmy wydawać bo i po co. Młodzi obejrzeli garniak a obiekcje zgłosili dopiero 2 tyg później. Poszliśmy im na rękę i przerabialiśmy stary. Ale krawat też się nie podobał ale tego juz nie zmienialiśmy :P
Was i nie proponowali że moze sami kupia krawat czy coś. My świadkowi kupiliśmy taki jaki nam odpowiadał. A co do garniaka to gdy odwrócilismy sytuacje ze ma sobie kupić nowy bo mam wizje jasnego to się o obruszyl ze nie będzie kasy jednorazowo wydawał ale my rok wcześniej to juz ok,;) bo oni sobie swiadkowali nawzajem rok po roku.

Offline doksik86
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2427 dnia: 7 Marca 2014, 08:42 »
Chamstwo i stawianie siebie za pępek świata, tyle. Ja bym go na świadka nie brała po takiej akcji :P

Offline Alis
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 7.06.2014
« Odpowiedź #2428 dnia: 7 Marca 2014, 09:49 »
przeczytałam pobieżnie i :

1. mi biały kolor nie przeszkadza u gościa bo wychodzę z założenia ze to oczywiste ze ja jestem gwiazdą i nikt nie da rady mnie przyćmić tego dnia ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D
2. Vivka - co do zabobonów masz racje, kościół katolicki wyklucza wierzenia w zabobony i przesądy (nie będziesz miał bogów cudzych przede mną) ale są tak głęboko zakorzenione w naszej kulturze ze chyba ludzie się do tego przyzwyczaili i nie zwracają uwagę na to ;) ;) ;) ;) ja raczej nie jestem zabobonna ale z drugiej strony ślub biorę taki bo taki mi się podoba akurat wiec czasem to się nie łączy  ;D ;D ;D ;D ;D
3. AlicjaEwa - masz racje co do świadka, świadek to nie kelner, jego zadaniem jest podpisać się w urzędzie (lub kościele) pomóc parze młodej w drobnych czynnościach i tyle, poza tym mogli powiedzieć wcześniej "delikatnie" ze miłoby było aby jako świadek miał garnitur w kolorze ... takie narzucanie w taki chamski sposób to szczyt nietaktu ale to tylko moje zdanie, osobiście natomiast uważam ze jeśli chce się żeby ktoś wystąpił w jakimś konkretnym czymś (krawacie, koszuli, itp.) to powinno mu się to kupić i wręczyć bo nie każdy ma kieszenie wypchane po brzegi  ;) ;)

Offline doksik86
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2429 dnia: 7 Marca 2014, 09:54 »
Alis- jak zwykle zwięźle i na temat :D