Autor Wątek: Dlaczego młodzi decyduja sie na kiczowate zdjęcia ślubne ?  (Przeczytany 11873 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Sophia
  • zapaleniec
Dlaczego młodzi decyduja sie na kiczowate zdjęcia ślubne ?
« Odpowiedź #30 dnia: 23 Maja 2005, 21:29 »
jeszcze jedno :wink:
Zwróćcie uwagę na zdjęcia Mariolki, szczególnie te czarno - białe. Naprawdę robią wrażenie

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
« Odpowiedź #31 dnia: 23 Maja 2005, 21:36 »
powiem Wam szczerze, ze na samym początku chciałam tylko i wyłącznie zdjęcia w plenerze. Ale w koncu się zdecydowalam na studio. Bo ciężko trafić z pogodą. I poza tym najlepiej robić zdjęcia w plenerze nie w Dniu Ślubu. raz, że cięzko to zmieścic w czasie.A dwa, że nie jesteśmy w pełni wyluzowani. Bo nie chcemy w pięknej sykni(jescze przed ślubem) położyć się na trawie.Żeby się nie pobrudzić ,Nie pognieść itp. Wtedy te zdjęcia i tak są takie ustawiane.Nie myślicie tak?
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline Sophia
  • zapaleniec
« Odpowiedź #32 dnia: 23 Maja 2005, 22:14 »
dokładnie tak. ALe Twoje zdjęcia studyjne wyszły świetnie. Zgadzam się, że plener w dniu ślubu to niezbyt szczęsliwy pomysł. przed ślubem nie ma na to wiele czasu, a podczas przyjęcia wyjazd pary młodej na kilka godzin jest trochę nie na miejscu.
Moim marzeniem są zdjęcia nie studyjne czy plenerowe a reportażowe. Koniecznie czarno - białe. I nawet udało mi się dogadać z moim dobrym znajomym, który jest fotoreporterem. on robi dokładnie takie zdjęcia jakich potrzebuję :lol:doskonale wykadrowane, doskonale oświetlone, pełne ruchu, bez szcztucznosci no i czarno - białe. T :hopsa: aki fotoreportaż ze ślubu

Offline Agnieszka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 20.08.2005
« Odpowiedź #33 dnia: 23 Maja 2005, 22:18 »
Ja się nie obrażam ani nie denerwuję, tylko chcodzi mi o to, że jest to trochę za ostro.Ale ok, w koncu każdy może mieć swoje zdanie i ja się z tym zdaniem liczę i je szanuję, ale nie muszę się z nim zgadzać i dlatego uważam, że nie należy od razu nazywać tego kiczem i tyle.

Ja jako pierwsza pod sercem Cię noszę,ja o Twoje zdrowie najgoręcej proszę.Ja jestem przy Tobie od pierwszego grama,Tyś mój świat cały,a ja...Twoja mama..

Offline Sophia
  • zapaleniec
« Odpowiedź #34 dnia: 23 Maja 2005, 22:28 »
jeśli za ostro to przepraszam. Jednak musisz przyznać, że pewne rzeczy są kiczem bez względu na to jak wielkiej liczbie ludzi się podobają. tu chodzi o ogólnie pojętą estetykę i poczucie smaku.

Offline Marta

• phpBB Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #35 dnia: 23 Maja 2005, 22:31 »
Cytat: "Agnieszka"
Ale ok, w koncu każdy może mieć swoje zdanie i ja się z tym zdaniem liczę i je szanuję, ale nie muszę się z nim zgadzać i dlatego uważam, że nie należy od razu nazywać tego kiczem i tyle.

Agnieszko wielkie brawa dla Ciebie! :brawo_2:
Dla niektórych wszystko co jest związane ze ślubem i weselem jest kiczowate! Dlatego zastanawiam się po co są im te nasze pogaduchy potrzebne jak i tak wszystko według nich na NIE! :evil:

Relacja i fotki z naszego pięknego dnia:
https://e-wesele.pl/forum/viewtopic.php?t=4077

Offline Sophia
  • zapaleniec
« Odpowiedź #36 dnia: 23 Maja 2005, 22:40 »
Mam wrażenie Marta, że piszesz to do mnie, wiec Ci odpowiem:
staram się znaleźć ciekawe pomysły na zorganizowanie niebanalnego przyjęcia weselnego. Może Ty tego w dyskusjach na forum nie dostrzegasz, ale ja dzieki nim trafiłam tutaj na kilka ciekawych pomysłów. chociażby dzisiaj, skuszona wcześniejszymi wypowiedziami, zaczęłam uważnie oglądać zdjęcia zamieszczone na forum i trafiłam  na ciekawy pomysł na sesję (o czym zresztą piszę kilka postów wyżej), czyli nie wszystko jest na nie!.
a teraz po prostu obejrzyj uważnie zdjęcie Mariolki takie czarno - białe, jej twarz ostro z przodu, mąż z tyłu, poniżej świece i weź zdjecie z sesji, gdzie na przykład parka stoi przy narysowanym na tekturze mostku (nie wiem czy na tym forum takie jest ale na pewno widziałaś je w wielu ślubnych albumach) i jak myślisz co tutaj jest kiczem?

Offline Marta

• phpBB Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #37 dnia: 23 Maja 2005, 23:09 »
Mnie bardzo podobają się zdjęcia w studio! I nie mówię tutaj o jakiś banalnych zdjęciach typu: jak jakaś para stoi na mostku narysowanym na tekturze, bo jak będę chciała zdjęcia na mostku to pojadę w plener i takie sobie zrobię. Albo zdjęcia na których cała twarz się świeci i widać wszystkie przebarwienia na twarzy! :?  Chodzi mi o zdjęcia robione przez profesjonalistów, którzy umieją wykonać kawał dobrej roboty!
Ja będę mieć zdjęcia w studio, ale takie, które jest już sprawdzone i które ma renomę już od lat. Właściciel ze swoją ekipą jeżdżą już od kilku lat na wystawy swoich zdjęć do Europy czy Stanów Zjednocznych. Moja siostra miała tam robione zdjęcia ślubne. Naprawdę są super i dlatego my również zdecydowaliśmy się na ten zakład! Mają nawet swój portret robiony na płótnie! Jedyny minus tego zakładu to wysoka cena, ale tylko pozornie, bo zdjęcia są i tak warte tej ceny!  :ok:

Zdjęcia w plenerze też bardzo mi się podobają tak i również fotoreportaż! I też będziemy takie mieć. Fotoreportaż jest bardzo ciekawy, ponieważ zdjęcia nie są pozowane! Jednak nie zrezygnuję ze studia!

Offline Sophia
  • zapaleniec
« Odpowiedź #38 dnia: 23 Maja 2005, 23:31 »
nie zrezygnujesz ze studia, ale szukasz takiego fotografa, który robi zdjecia niebanalne. czyli Ty i Twój narzeczony jesteście zaprzeczeniem tematu, o którym tutaj mowa. Ale sama wiesz, że wielu fotografów proponuje "kiczowate" tła a nawet niestety "kiczowate" plenery. Gdyby tak nie było, nie szukalibyście fotografa renomowanego i drogiego :Fotograf:
pozdrawiam  :wink:

Offline Marta

• phpBB Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #39 dnia: 24 Maja 2005, 10:52 »
Cytat: "Sophia"

Ale jeśli chodzi o fotografię ślubną rzeczywiście jest fatalnie. z wcześniejszych wypowiedzi widzę, ze w każdej części Polski jest tak samo. Studyjne zdjęcia w większości są kiczowate i podejrzewam że za to w połowie ponosi winę fotograf a w połowie Młodzi, którzy po prostu nie mają pomysłu.

Ale Ty od razu Sophio napisałaś, że zdjęcia studyjne są kiczowane! Nie ja! Ja tego nie napisałam!
Trzeba podkreślić, że każdy z nas ma inny gust i to co np. dla Ciebie jest kiczowate dla kogoś innego jest niebanalne i na odwrót! Jednym nie podoba się wystrój sali z balonów - dla nich to kicz, a inni natomiast uważają, że dla nich jest kiczem dekoracja z tiulu i materiałów, bo np. uważają, że to bardziej pasuje na dekorację komunijną! Dlatego ja nigdy nie nazwałam tego co mi się nie podoba kiczem i nigdy tego nie zrobię!
Bo przecież każda z nas na tym forum planuje ślub i wesele według własnej koncepcji, to co nam się najbardziej podoba, żeby ten dzień był najpiękniejszy, niepowtarzalny, taki nasz i przez nas stworzony!
Dlatego to co zaplanuje sobie i wymarzy któraś z nas ja nigdy nie nazwę kiczem i nie skrytykuję nikogo!
Jednak najważniejsze w tym wszystkim jest atmosfera , a nie rzeczy materialne, żeby od pary młodej w tym wielkim dniu emanowała wielka miłość, ciepło, życzliwość, a to wszystko, żeby promieniowało na gości weselnych, a ten wielki dzień będzie na pewno nie zapomnianym przeżyciem, niebanalnym dniem nie tylko dla pary młodej, ale także dla gości weselnych!  :wink:

Offline PumoRi

• maniak
« Odpowiedź #40 dnia: 24 Maja 2005, 11:14 »

PumoRi, kobieta, fotograf i zna się na rzeczy :)

dzięki  :wink:
sama też szukam dobrego fotografa do reportażu, ciężko jest :(

Jeszcze uwaga do zdjęć studyjnych, pewnie, że mogą być i bardzo dobre, ale czasy się zmieniają, suknie do ślubu też kupujemy inne niż w latach 80-tych. A w fotografii ślubnej te ewolucje zachodzą tak wolno  :(
Poza tym mam żal do fotografów zawodowców (NIE WSZYSTKICH), że spoczywają na laurach. Wczoraj dostałam ofertę. Ileś tam zdjęć super sprzętem za 3000!!!!! A zdjęcia w portfolio... szkoda komentować... a firma chyba prężnie działająca...  :(

Pozdrawiam wszystkich poszukujących sztuki i oryginalności w fotografii  :D

Offline obri

• Zosia jest już z nami! :-)
  • entuzjasta
« Odpowiedź #41 dnia: 24 Maja 2005, 11:39 »
A ja uważam, że na rynku jest dość spora konkurencja jeśli chodzi o ślubne usługi fotograficzne!
Moim zdaniem każdy znajdzie coś dla siebie-wiele osób chętnie wybierze tradycyjne zdjęcia studyjne na tle malowniczych widoczków, inni wybiorą plener na tle nieśmiertelnego mostka w parku kasprowicza, ktoś inny postawi na dynamiczny fotoreportaż..no i dobrze, każdy ma to co lubi!
Ja też kierując się własnym wyczuciem, obejrzałam zdjęcia z niejednego studia i znalazłam dokładnie to o co mi chodziło! I mam nadzieję, że efekt końcowy też będzie taki jak sobie wymyśliłam :-)
Chciałabym, żeby moje zdjęcia nie były przesłodzone, postaramy się by plener nie był zbyt banalny (będzie to chyba aleja platanowa na jasnych błoniach, gdzie liczę na ciekawą grę światła o godz. 16.00), ze studia chyba zrezygnujmy-chyba że nie będzie pogody.
no i dodatkowo chcemy mieć krótki fotoreportaż z kościoła i tutaj już ufam profesjonalistom, że zdjęcia będą po porstu dobre!

życzę wszystkim udanych fot-dokładnie takich na jakie macie ochotę!

Mój Aniołeczek 19.02.2008 (*)

Offline PumoRi

• maniak
« Odpowiedź #42 dnia: 24 Maja 2005, 11:55 »
Cytat: "obri"
A ja uważam, że na rynku jest dość spora konkurencja jeśli chodzi o ślubne usługi fotograficzne!

a ja myślę, że jednak za mała w porównaniu z innymi branżami.  Owszem znalazłam parę propozycji, które nam się podobają, niestety za późno zaczęliśmy szukać i te osoby są już zajęte. Ale to nadal tylko pare propozycji wsród bardzo wielu innych... Chyba, że to ja jestem taka wybredna...

Offline Sophia
  • zapaleniec
« Odpowiedź #43 dnia: 24 Maja 2005, 14:15 »
ja bym nie nazwała Ciebie osoba wybredną tylko znającą się na rzeczy. :D Sama dość często w pracy zamieniam się w fotoreportera  i dlatego ośmielam się wypowiadać w tym temacie.
Marta, napisałam, ze zdjecia studyjne są w większości "kiczowate". I to nie ja wymyśliłam temat tej dyskusji. Piszesz, ze nigdy nie odważyłabyś się nazwać kiczowatym czegoś co Tobie się nie podoba, a podoba się innym. Ja myślę, ze masz za mało dystansu. Mnie na przykład czasami podobają się rzeczy, o których wiem, że są kiczowate i uważam, że nie można "kiczu" rozpatrywać tylko z pozycji czy mnie się to podoba czy nie.
Myślę też, ze nawet jeżeli ktoś nazwie kiczem coś, co nam się podoba, to nie powinniśmy się unosić. Czasami przecież trudno zaprzeczyć, ze coś jest w złym guście. nie można też na siłę przekonywac, ze jeśli nam się coś podoba to jest ok, bo to żaden wyznacznik.

poza tym odnoszę jeszcze jedno wrażenie. Każda z nas a przynajmniej większość gdzieś pod skórą czuje, że przy organizacji wesela czasem trudno ocenić co jest kiczem a co nim nie jest (jest gdzieś na forum taki temat). dlatego na każde choćby podejrzenie o kicz, reagujemy bardzo ostro. chyba niepotrzebnie.  

P.S. mam nadzieję, że tym razem nie było za ostro :twisted:

Offline Marta

• phpBB Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #44 dnia: 24 Maja 2005, 15:18 »
Piszesz, ze nigdy nie odważyłabyś się nazwać kiczowatym czegoś co Tobie się nie podoba, a podoba się innym.

Tak i napiszę po prostu, że mi się coś nie podoba! :)
Pozdrowionka dla Ciebie! :wink:

Offline Sophia
  • zapaleniec
« Odpowiedź #45 dnia: 24 Maja 2005, 19:12 »
myślę, że to nie miejsce na taką wymianę zdań w sumie o niczym między mną a Tobą Marto. więc tylko zapytam przekornie o jedno: Czy jeśli podoba Ci sie kicz i wiesz, ze to kicz to czy przyznasz się do tego?

Offline Agnieszka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #46 dnia: 24 Maja 2005, 19:22 »
Nie wiem czy o to chodziło Marcie, ale mnie tylko o to
że pewne rzeczy moga nam się osobiście nie podobać i
powinniśmy o tym powiedzieć jeżeli tak rzeczywiście jest,
ale od razu nazywać to "kiczem"???
Ja uważam że to jest lekka przesada. Każdemu podoba
się coś innego, a takie od razu klasyfikowanie kogoś
upodobań do worka o nazwie "KICZ"...tak nie można...

Ja jako pierwsza pod sercem Cię noszę,ja o Twoje zdrowie najgoręcej proszę.Ja jestem przy Tobie od pierwszego grama,Tyś mój świat cały,a ja...Twoja mama..

Offline Magda Sz.
  • entuzjasta
« Odpowiedź #47 dnia: 24 Maja 2005, 19:48 »
Agniaszka, zgadzam sie z toba w 100%.

Offline obri

• Zosia jest już z nami! :-)
  • entuzjasta
« Odpowiedź #48 dnia: 24 Maja 2005, 19:57 »
Ja postuluję, by uciąć już te nieustanne rozważania na temat kiczu,
to już moim zdaniem staje się po prostu nudne  :blagam:

Mój Aniołeczek 19.02.2008 (*)

Offline Sophia
  • zapaleniec
« Odpowiedź #49 dnia: 24 Maja 2005, 21:10 »
Dla mnie sam temat zdjęć jest bardzo ciekawy. Niestety dyskusja zeszła na boczne tory, głównie balansujemy między słowem kicz lub nie-kicz.
teamt dyskusji był bardzo wyraźny, pytanie dlaczego zdjecia ślubne bywają kiczowate. Więc zamiast się nachmurzać o słowo kicz :x  można byłoby się zastanowić, co zrobić, zeby nasze własne zdjęcia były inne.
Zauważcie, że to, co oferują fotografowie to jeszcze nie wszystko. My sami możemy zaproponować ciekawy pomysł na sesję czy to plenerową czy studyjną. Większość fotografów zgadza sie na propozycje narzeczonych (w końcu o my płacimy a oni chcą miec klientów, jak my bedziemy zadowoleni, polecimy ich innym i tak dalej). Może ktoś widział ciekawe zdjęcia u innych, może sam ma pomysł na swoją sesję. ja chętnie poczytałabym o czymś takim.  :lol:

Offline Marta

• phpBB Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #50 dnia: 24 Maja 2005, 22:45 »
więc tylko zapytam przekornie o jedno: Czy jeśli podoba Ci sie kicz i wiesz, ze to kicz to czy przyznasz się do tego?

Dla mnie słowo kicz jeżeli chodzi o ślub czy wesele nie istnieje! Mnie się coś podoba, albo nie, a jeżeli mi się nie podoba to nie nazwę tego nigdy kiczem! I koniec! :evil:

Offline Marta

• phpBB Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #51 dnia: 24 Maja 2005, 22:48 »
Nie wiem czy o to chodziło Marcie, ale mnie tylko o to
że pewne rzeczy moga nam się osobiście nie podobać i
powinniśmy o tym powiedzieć jeżeli tak rzeczywiście jest,
ale od razu nazywać to "kiczem"???
Ja uważam że to jest lekka przesada. Każdemu podoba
się coś innego, a takie od razu klasyfikowanie kogoś
upodobań do worka o nazwie "KICZ"...tak nie można...

Agnieszko święta racja i właśnie o to mi chodziło! Widzę, że Ty Agnieszko i Magda wiecie o co mi chodzi! :)  :)  :)
I więcej na ten temat nie mam zamiaru pisać, bo ja już wyraźiłam swoja opinię!

Offline Agnieszka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #52 dnia: 25 Maja 2005, 08:27 »
Cytat: "Marta"
I więcej na ten temat nie mam zamiaru pisać, bo ja już wyraźiłam swoja opinię!

Ja tak samo

Offline Sophia
  • zapaleniec
« Odpowiedź #53 dnia: 25 Maja 2005, 19:18 »
no i w ten sposób zamiast twórczej dyskusji wyszło lanie wody :? lepiej już powieśmy kłódeczkę na tym wątku :wink:

Offline Magula
  • bywalec
« Odpowiedź #54 dnia: 27 Maja 2005, 18:50 »
kochani! Nie wiem czy spieranie sie o fotografię ma sens. Nie jesteśmy w stanie nic z tym zrobić, gdyż każdy z nas jest jedyny w swoim rodzaju. Szanuje wszystkie wypowiedzi na ten temat. Każdy z nas ma własną wizje obrazu i kazdy z nas umie ocenić co Jemu się podoba a co nie. Jednemu bedzie sie podobała fotografia w studio  a innemu plener i to samo tyczy się fotografów. Wiem jedno fotografia to sztuka, która jest tworzona w trakcie robienia ujęcia. Życzę wszystkim forumowiczom, aby się Wam spełniły wszystkie oczekiwania względem wynajętych fotografów. Pozdrawiam

Offline mbak
  • nowicjusz
  • *
nietuzinkowe zdjęcia
« Odpowiedź #55 dnia: 18 Lipca 2005, 11:36 »
Jeśli szukacie pomysłów na foto ze ślubu albo pleneru, polecam stronę internetową pewnego fotografa (zdaje się że nie wolno podać adresu), można ją poznać po plenerze zrobionym w Ikei. Dla mnie bomba, tylko nie wiem jak naszemu fotografowi przemycić takie pomysły. Przecież "doświadczony artysta" gotów się obrazić że chcemy aby się uczył od innego.

Offline Jola

• nowicjusz
  • *
Re: nietuzinkowe zdjęcia
« Odpowiedź #56 dnia: 18 Lipca 2005, 20:57 »
Cytat: "mbak"
Jeśli szukacie pomysłów na foto ze ślubu albo pleneru, polecam stronę internetową pewnego fotografa (zdaje się że nie wolno podać adresu), można ją poznać po plenerze zrobionym w Ikei. Dla mnie bomba, tylko nie wiem jak naszemu fotografowi przemycić takie pomysły. Przecież "doświadczony artysta" gotów się obrazić że chcemy aby się uczył od innego.

Zawsze możesz powiedzieć, że miałaś wizje senną lub przejeżdżałaś obok jakiegoś obiektu, czy pleneru i pomyślałaś, że fajnie byłoby mieć tam zdjęcia.
My wymarzyliśmy sobie plener na polu słoneczników tylko, że w okolicySzczecina znależliśmy tylko pole kukurydzy :lol:

Offline koralik

• forumowicz
« Odpowiedź #57 dnia: 19 Lipca 2005, 08:53 »
a ja nie chce w ogóle zdjęc w studio...planuje tylko plener- w dziwnych miejscach...zobaczymhy co z tego wyjdzie..rezerwuje na to ok. 3godziny, myśle że starczy w zupełności..i robie to przed  ceremonią w kościele..jak sie pognite czy coś - nieszkodzi, przynajmniej nie bede taka sztywan i prosto spod igły:) zreszta nie palnuje sie tarzac po trawie:)ale tylko i wyłaćznie plener, żadnych zdjęc w sztucznym studio..jak mam sobie robić fotke w studio na tle zamku czy coś to ja sobie wole podjechać i zronbić na tle prawdziwego zamku:)P

Offline MJP

• nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #58 dnia: 19 Lipca 2005, 12:04 »
a mi się wydaje że młodzi decyzują się xczasem na takie zdjęcia pod naciskiem teściów/rodziców. nam to groziło ale się nie daliśmy - ładne zdjęcia plenerowe to jest to :)

Offline karolina99
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #59 dnia: 10 Sierpnia 2005, 14:17 »
:id_juz: ładne zdjęcia plenerowe, lub zdjęcia w zamkach , komnatach to jest to.
Życzę powodzenia
Karolina
Polecam naszego fotografa ****

JESZCZE JEDNA KRYPCIOCHA I   :zbanowac: