Autor Wątek: Katedra??  (Przeczytany 24098 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline matrix0007
  • maniak
  • data ślubu: 13.08.2011
Odp: Katedra??
« Odpowiedź #60 dnia: 15 Kwietnia 2009, 23:56 »
trochę to nie będzie dotyczyć Katedry, ale czy ktoś ślubował w kościele na Pocztowej pw.  Andrzeja Boboli, albo był jako gość, bo to moja parafia.  Niestety nie wygląda zbyt pięknie ;) z góry dzięki

Offline malgosiask

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
« Odpowiedź #61 dnia: 24 Kwietnia 2009, 10:37 »
Info na temat organów w Katedrze - ostatnio na naukach ksiądz powiedział, że za użycie tych dużych organów na ślubie trzeba zapłacić 300zł organiście. I żadnych innych opłat dla organisty. Może kogoś to zainteresuje.

Offline marta83

• bywalec
  • Nareszcie...
  • data ślubu: *  09.05.2009   *
« Odpowiedź #62 dnia: 24 Kwietnia 2009, 13:14 »
Pan florysta w bierze 350 zl za ustrojenie oltarza  :) + 150 zl jesli ktos chce to lawki  :) Pozdrawiam

Offline malgosiask

• Chuck Norris
« Odpowiedź #63 dnia: 24 Kwietnia 2009, 13:29 »
Pan florysta w bierze 350 zl za ustrojenie oltarza  :) + 150 zl jesli ktos chce to lawki  :) Pozdrawiam

To nie dużo. Ale chyba przy kilku ślubach, tak?

Offline marta83

• bywalec
  • Nareszcie...
« Odpowiedź #64 dnia: 24 Kwietnia 2009, 13:33 »
Tylko my bierzemy w ten dzien slub w Katedrze, wiec tylko my zaplacimy  ;) To jest nasz caly koszt, rzeczywiscie nie jest duzy  ;D

Offline malgosiask

• Chuck Norris
« Odpowiedź #65 dnia: 24 Kwietnia 2009, 13:42 »
Tylko my bierzemy w ten dzien slub w Katedrze, wiec tylko my zaplacimy  ;)

To rzeczywiście nie dużo. Ja nie będę ślubować w katedrze (chociaż to teraz moja parafia), ale w kościółku poza Sz-nem, który był moim przez 15 lat. Strojenie muszę załatwić w jednej z tamtejszych kwiaciarń, a już wiem od koleżanki, że koszt to ok. 1200zł (za kościół, auto, bukiet), a to i tak po znajomości. Jeszcze nie robiłam rozeznania osobiście, zajmę się tym w maju.

Offline oleandro

• uzależniony
  • data ślubu: sierpień 2010
« Odpowiedź #66 dnia: 24 Kwietnia 2009, 14:57 »
Dziewczyny szczerze mowiac zaskoczylyscie mnie z tymi cenami, nie mialam pojecia ze przystrojenie kosciola moze kosztowac 1200zl !!! szok :)

Hmmm w takim razie w  katedrze 500zl wszystko - to faktycznie nie jest duzy koszt, a szczegolnie jesli wiecej par bedzie sie skladac

Offline marta83

• bywalec
  • Nareszcie...
« Odpowiedź #67 dnia: 24 Kwietnia 2009, 16:05 »
Koszt jest bardzo duzy przystrajania i nie zawsze wyglada to tak jakbys sobie zyczyla  :-\ widzialam niestety takie przypadki. Poza tym Proboszcz nie pozwala na firmy z zewnatrz, bo moze dojsc do nieporozumien miedzy mlodymi (jesli jest wiecej par). My slubujemy w nasz dzien jako jedyni, dlatego nie podzilimy kosztow, ale moze u Was bedzie wiecej osob  ;D
Florysta stroi pieknie, mozna zobaczyc na stronce Katedry  ;)

Offline malgosiask

• Chuck Norris
« Odpowiedź #68 dnia: 24 Kwietnia 2009, 16:38 »
nie mialam pojecia ze przystrojenie kosciola moze kosztowac 1200zl !!! szok :)

Nie, nie. Pisałam, że pakiet - przystrojenie kościoła, auta i bukiet - to kosz 1200zł w sumie.

Offline Tulinka

• nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 03.09.2010
« Odpowiedź #69 dnia: 9 Marca 2010, 14:34 »
Witam! :) My również bierzemy ślub w Katedrze, czy ktoś mógłby napisać jak to wygląda w tym roku? Byliśmy na pierwszym spotkaniu w biurze parafialnym i rozmawialismy z przemiłym księdzem, ale na razie dostaliśmy tylko kartki do nauk przedmałżeńskich i poradni rodzinnej i ustaliliśmy termin ślubu.  Na nauki też chodzimy do Katedry, prowadzone są z innym, również sympatycznym księdzem.  Czy któraś z Was dowiadywała się już szczegółów? Oboje z PM jesteśmy z innych parafii, możecie mi powiedzieć o co chodzi z tym uzyskiwaniem zgody na ślub ze swoich parafii? Ksiądz w biurze parafialnym nawet nas nie zapytał o nasze parafie :( Z góry wielkie dzięki za wszelkie info :)

Offline oleandro

• uzależniony
« Odpowiedź #70 dnia: 19 Kwietnia 2010, 23:05 »
odświeżam wątek  ;D

Czy ktoś ma świeże wiadomości na temat ślubu w katedrze w tym roku??

Czy wiecie ile kosztuje zamówienie chóru i instrumentów?

Szukam par które biorą ślub 07 sierpnia  ;D  ;D  ;D

Offline ani0lka
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 26.06.2010
« Odpowiedź #71 dnia: 20 Kwietnia 2010, 07:36 »
oleandro: w czerwcu bierzemy tam slub, gdybym jednak wczesniej wiedziala jak sprawy sie maja, podejrzewam, ze w ogole nie zdecydowalibysmy sie na katedre.. nie wiem ile kosztuje chor i instrumenty, ale za organiste i florystke placi sie 500zl, do tego trzeba doliczyc "co laska" dla ksiedza za poprowadzenie mszy.. rece opadaja..

Offline Tulinka

• nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 03.09.2010
« Odpowiedź #72 dnia: 20 Kwietnia 2010, 14:13 »
aniOlka: a co jesli ktos nie chce "ichniej" florystki, tylko wystrój przez wybraną przez siebie firmie dekoratorską? zgadzają się czy są problemy?

Offline MISIEK

• Nigdy nie jest tak dobrze, żeby nie mogło być lepiej
  • zapaleniec
« Odpowiedź #73 dnia: 20 Kwietnia 2010, 18:02 »
pewności nie mam co do firm dekoratorskich, ale z tego co wiem może być problem , kamerzyści i fotografowie też nie wszyscy są tam wpuszczani. Miejsce dla wybranych zarówno w przenośni , jak i dosłownie  ;)

Offline ANNUUSSIIA

• uzależniony
« Odpowiedź #74 dnia: 20 Kwietnia 2010, 21:15 »
nie wiem jak z florystką bo korzystałam z tej poleconej przez katedrę, ale co do kamerzysty i fotografa się nie zgodzę. Ja miałam fotografa i kamerzystę z Wrocławia i nie miałam problemów aby kręcili, pstrykali i uwieczniali nas.

Offline ani0lka
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #75 dnia: 21 Kwietnia 2010, 07:29 »
zarowno fotograf, jak i kamerzysta musza byc po specjalnym kursie i widniec na liscie "przeszkolonych", zeby pomgli filmowac czy tez zdjeciowac. co do innej florystki pewnosci nie mam, ale obawiam sie, ze moze by ciezko..

Offline ANNUUSSIIA

• uzależniony
« Odpowiedź #76 dnia: 21 Kwietnia 2010, 08:20 »
nie wiem ślub brałam ponad dwa lata temu więc w takim razie nie wiem, ale w sierpniu 09 chrzciliśmy Małą w Katedrze i z fotografem nie było problemu. Chyba, że coś od tego roku się pozmieniało. Zresztą to też wszystko zależy jak się dogada z proboszczem, a najlepiej w Katedrze gadać z księdzem Piotrem u niego niemożliwe staje się możliwe.

Offline oleandro

• uzależniony
« Odpowiedź #77 dnia: 22 Kwietnia 2010, 18:55 »
Ja słyszałam, że nie można korzystać z usług innej firmy dekoratorskiej.

Jeśli chodzi o tego fotografa i kamerzystę to czy trzeba wcześniej zgłosić kto to będzie i oni to jakoś sprawdzają  ???  ???

Annuussiia ja rowniez najbardziej lubię ks. Piotra i mam nadzieję, że zgodzi się przewodniczyc naszej mszy.

Offline ANNUUSSIIA

• uzależniony
« Odpowiedź #78 dnia: 22 Kwietnia 2010, 20:13 »
Oleandro nie wiem jak teraz dwa lata temu ja nic nie zgłaszałam, nikt się mnie nie pytał kto to będzie.

Offline oleandro

• uzależniony
« Odpowiedź #79 dnia: 22 Kwietnia 2010, 22:09 »
Dzieki, bede pod koniec maja w Sz-nie to może uda mi się wszystkiego dowiedzieć  :D

Offline ani0lka
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #80 dnia: 23 Kwietnia 2010, 07:21 »
oleandro: nie wiem w jaki sposob to sprawdzaja wiem tylko, ze na spisywaniu protokolu zapytalisy, czy nie ma zadnych przeszkod, zeby fotograf i kamerzysta byli obecni, a ksiadz powiedzial, ze oczywiscie, ze nie, jesli tylko maja za soba ten kurs.

Offline ANNUUSSIIA

• uzależniony
« Odpowiedź #81 dnia: 23 Kwietnia 2010, 13:01 »
Jeśli rozmawiasz z proboszczem to zawsze znajdzie się jakiś problem, ale z ks. Piotrem, ks. Adamem powinnaś wszystko załatwić po swojej myśli.

Offline Izabela82

• zapaleniec
  • data ślubu: 03.07.2010
« Odpowiedź #82 dnia: 23 Kwietnia 2010, 20:49 »
oleandro: w czerwcu bierzemy tam slub, gdybym jednak wczesniej wiedziala jak sprawy sie maja, podejrzewam, ze w ogole nie zdecydowalibysmy sie na katedre.. nie wiem ile kosztuje chor i instrumenty, ale za organiste i florystke placi sie 500zl, do tego trzeba doliczyc "co laska" dla ksiedza za poprowadzenie mszy.. rece opadaja..
ile????? skąd masz takie nowiny????
My byliśmy w biurze parafialnym i ksiądz nam podał:
1. za organy 300 zł (chyba, że chcemy dodatkowo chórek, dodatkowe instrumenty, bogatszą oprawę mszy to wówczas płaci się dodatkowe pieniądze dla organisty), wiem, bo my tak mamy i jesteśmy już po rozmowie z organistą i wybraniu ''repertuaru''.
2.florysta 200-300 zł
3. rezerwacja daty w katedrze 100zł
4. ''co łaska'' za prowadzenie mszy
tyle

Offline oleandro

• uzależniony
« Odpowiedź #83 dnia: 23 Kwietnia 2010, 21:27 »
Izabela82 a czy piszesz o katedrze w Szczecinie? Pytam bo widzę, że jesteś z Bydgoszczy  :D

A jesli piszesz o Sz-nie, to czy bedziecie mieli dodatkowy chor?

Offline ani0lka
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #84 dnia: 23 Kwietnia 2010, 21:43 »
Izabela82: organista (300zl) + florysta (200-300zl) = 500-600zl, czyli to dokladnie to samo.

Offline Izabela82

• zapaleniec
« Odpowiedź #85 dnia: 25 Kwietnia 2010, 13:10 »
Aha, ja zrozumiałam, że 500 i za organistę i za florystę.
Oleandro, tak ślub mamy w Szczecinie w katedrze, pochodzimy z szczecińskich stron, do bydzi przybyliśmy za pracą.
My mamy organistę w tym 3 dodatkowe osoby (do grania na innych instrumentach i śpiewania)

Offline oleandro

• uzależniony
« Odpowiedź #86 dnia: 25 Kwietnia 2010, 15:54 »
Izabela napisz proszę jak załatwialiście to wszystko w katedrze, tzn z kim? bo my pod koniec maja bedziemy w Sz-nie i chcemy to wszystko załatwić i nie wiem jak sie do tego zabrać  ;)  Czy ślub będzie Wam udzielał  ks. Piotr?

My rownież bardzo chcemy aby śpiewał chór, który zawsze śpiewa  na mszach studenckich.

A jak z florystka? rozmawialiscie już? czy każda para płaci 300zł czy jeśli więcej par bierze ślub tego dnia to można się złożyć?

Izabela bardzo dziękuje za wszelkie odpowiedzi  :Daje_kwiatka:

Offline Izabela82

• zapaleniec
« Odpowiedź #87 dnia: 26 Kwietnia 2010, 20:03 »
Oleandro my poszliśmy do biura parafialnego bodajże na 16.00 i tam siedział jakiś młody ksiądz chyba ma na imię Paweł (baardzo miły, uprzejmy). Zapytałam go jak to jest ze ślubami kto udziela, ale on na to, żę jeszcze za wcześnie (byliśmy jakieś 3 lub 2 miesiące temu), na miesiąc przed będzie już wiadomo kto będzie udzilał ślubu( jak to sam powiedział ''księża też chorują, umierają itp'')
co do chóru,  to naszą oprawę mszy będzie prowadził jeden z organistów katedry (pan M.W.) i on ma ludzi do śpiewu i grania ( współpracuje z jakąś grupą_ale to chyba nie chórek który śpiewa na mszach studenckich  ??? )
co do florystki/ty , to będzie ten katedralny/a koszt 200-300zł, jak się dogadasz z parami które ślubują w tym samym dniu to możecie podzielić koszty. My dzielimy.
My na dniach -jak się uda wziąć wolne to jedziemy do Szczecina spisać protokół może będę miała już bardziej aktualne informacje :).
Ależ proszę bardzo.

Offline oleandro

• uzależniony
« Odpowiedź #88 dnia: 26 Kwietnia 2010, 23:27 »
Super Iza bardzo dziękuje  :Daje_kwiatka: , cenne info dla mnie  ;D

W maju jak bedziemy w Szczecinie to na pewno udamy sie do biura parafialnego to może uda nam sie odnaleźć pary, które biorą ślub tego samego dnia :)
Usmiałam się:  
na miesiąc przed będzie już wiadomo kto będzie udzilał ślubu( jak to sam powiedział ''księża też chorują, umierają itp'')
 ;D  ;D  ;D

Czyli podsumowując - wszystkie opłaty w katedrze to prawie 1000zł, my byliśmy na to przygotowani.

Offline Izabela82

• zapaleniec
« Odpowiedź #89 dnia: 28 Kwietnia 2010, 17:02 »
 :D :D tak nam ksiądz powiedział  :D.
na to wychodzi, że zostawimy tam całkiem niezłą sumkę.
buziole :-* :-*