Autor Wątek: Wesele bez poprawin??  (Przeczytany 68806 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline *Ewelina*

• Chuck Norris
  • data ślubu: 29.12.2007
Odp: Wesele bez poprawin??
« Odpowiedź #180 dnia: 13 Lipca 2007, 10:54 »
Ka_śka    zgadzam sie z Toba u mnie bedzie podobnie. U mnie tez wszyscy przyjezdni i bede spali w hotelu a jak sie wyspia odwiedza nas cos zjedza i sobie na spokojnie pojada.

Offline Agnieszka1

• forumowicz
  • data ślubu: 07.06.2008
« Odpowiedź #181 dnia: 5 Listopada 2007, 19:32 »
My też osobiście po rozmowach z rodzicami stwierdzilismy , że nie będziemy robić poprawin, bo każdy będzie zmęczony już po samym weselu i my jeszcze bardziej. Umówiliśmy się, że najwyżej w niedzielę, po południu w moim rodzinnym domku zrobimy obiad albo kolacje w kameralnym gronie. Pewnie może się, to jeszcze zmienić ale jak na razie tylko o tym myślimy.

Offline Netula

• Chuck Norris
  • data ślubu: 13.10.2007
« Odpowiedź #182 dnia: 5 Listopada 2007, 19:46 »
poprawiny okazaly sie u nas strzalem w 10tke;)   orkiestra grala ze nas zegna, autokar czekal na gosci a oni ejszcze na parkiecie szaleli;)

Offline kawaii2
  • uzależniony
  • data ślubu: 30-08-2008
« Odpowiedź #183 dnia: 5 Listopada 2007, 23:01 »
a my nie wiemy co zrobic z drugim dniem po ślubie :/ bo będzie na pewno koło 150 gości minimum, w tym pond 100 przyjezdnych. Po pierwsze trzeba znaleźć im nocleg, a po drugie poczęstować, żeby nie jechali do domów na głodnego. No i ostatecznie jakiś obiad pewnie będzie.. Ale nie wiem czy można to znawać "poprawinami", chyba nie.

Offline mk.mika
  • maniak
  • data ślubu: 6 czerwca 2009
« Odpowiedź #184 dnia: 6 Listopada 2007, 18:13 »
A mój narzeczony już wszystkim oznajmił że poniedziałek muszą brać wolny bo przecież na poprawinach młody może się pobawić dopiero stres  odpuszcza. Tak więc wszyscy znajomi szykują się na 2 dni imprezy jedną noc noclegu fundujemy a drugą niestety będą musieli sobie sami zafundować, aż tyle nie uzbieramy żeby za hotel płacić.
Poza tym przy zaproszeniach będzie informacja z datą do kiedy prosimy o informacje czy zjawią się na weselu i czy tylko na weselu czy również na poprawinach. Ale mam nadzieję że na jeden dzień pokonywać 300km im się nie będzie chciało i goście dopiszą również w poprawiny ;)

Moje oczy są nadal zielone w moim oknie wciąż kwitnie nadzieja

RELACJA

Offline Agnieszka1

• forumowicz
« Odpowiedź #185 dnia: 6 Listopada 2007, 23:24 »
Jak się bawić to sie bawić na całego!!!!!!!! ;D ;D ;D ;D

Offline mk.mika
  • maniak
  • data ślubu: 6 czerwca 2009
« Odpowiedź #186 dnia: 7 Listopada 2007, 08:20 »
Pewnie że tak, choć zanim podjęliśmy decyzje że będą równiez poprawiny mysleliśmy o małym weselu i potem okazało sie że mamy zbyt dużo przyjaciół żeby robić wesele tylko na jeden dzień, ponad 40 osób przyjezdnych a tak naprawde 50...i co zostawić ich bez obiadu, a przecież do obiadu doliczyć z 10 zł i są poprawiny...bo przecież około 40 zł musiałabym wydać na obiad dla jednej osoby.

Moje oczy są nadal zielone w moim oknie wciąż kwitnie nadzieja

RELACJA

Offline Agnieszka1

• forumowicz
« Odpowiedź #187 dnia: 7 Listopada 2007, 11:22 »
My w zasadzie to  podpisując umowę z kierowniaczką lokalu zaznaczylismy że nie chcemy poprawin ale pewnie zrobimy coś ( obiad i kawę) dla najbliższej rodziny. Trochę gości będzie u nas spało pewnie ,więc na pewno nie wypuścimy ich bez obiadu.

Offline izabell26

• kolorowe życie
  • entuzjasta
  • data ślubu: 09.08.2008
« Odpowiedź #188 dnia: 18 Listopada 2007, 19:21 »
u nas tez beda poprawiny- jedyna roznica to nie bedzie muzyki na zywo  tylko mechaniczna..i tez wszyscy nastawiaja sie na 2 dni zabawy:-)

Offline Beacia

• uzależniony
  • data ślubu: 19. 07. 2008 r.
« Odpowiedź #189 dnia: 18 Listopada 2007, 19:53 »
My zdecydowaliśmy się na mniej oficjalne poprawiny czyli grillowanie w moim domu rodzinnym (tzn w ogrodzie  :D) mam nadzieję, że pogoda dopisze. zaproszone będą osoby, które nie będą na weselu. pomysł z poprawinami w ogrodzie od razu odrzuciliśmy.

Offline izabell26

• kolorowe życie
  • entuzjasta
« Odpowiedź #190 dnia: 18 Listopada 2007, 20:06 »
my gdybysmy mieli ogrod tez tak bysmy zrobili, ale z powodu braku warunkow nie jest to dls nas wykonalne.Poza tym sala ktora wynajmujemy jest i tak na tydzien( to jest standard) wiec nie ponosimy dodatkowych kosztow, trzeba jedynie przewidziec troche wiecej jedzenia i napojow..

Offline Insomnia

• nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #191 dnia: 16 Stycznia 2008, 20:51 »
Kurde ja wlasnie nie wiem jak rozwiazac sprawe z poprawinami bo u mnie w rodzinie wszyscy licza na 2 dni imprezy, zreszta ja sama bardzo bym chciala bo moim zdaniem mloda para moze sie juz totalnie rozluznic, nie bedzie sie przejmowac jak bedzie jakas wtopa itd.  Moj Ł.  jest bardziej na nie, on woli od razu jechac na jakas  sloneczna wyspe.  I teraz nie wiem co robic bo jak tak czytam to lokale czasami berdzo duzo sobie zycza za 2 dniowa impreze, ogrodka zadnego nie mamy zeby grilla zrobic czy cos. . . . mam dylemat :-\

Offline Asi
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #192 dnia: 9 Lipca 2008, 15:01 »
Ja razem z narzeczonym postanowilsimy nie robic poprawin.  Szczerze mowiac to glownie z powodu dodatkowych kosztow.  I zgadzam sie z innymi forumowiczkami, ze poprawiny z regoly nie sa juz tak wielka przyjemnoscia.  Mamy mozliwosc zrobienia poprawin na moim ogrodku wiec na pewno czesc gosci zawita w niedziele na grillu.  Nic wielkiego nie oragnizujemy.  Chcemy tylko, zeby kazdy kto ma ochote porozmawiac, na herbatke i cos cieplego mogl wpasc zanim wyruszy w podroz powrotna do domu.  Poza tym dobosz nam gwarantuje zawiniecie calego jedzenia co zie zejdzie w czasie wesela, wiec na pewno bedzie wytsraczajaco.  Zastanawiam sie tylko jak to zorganizowac.  Mamy 104 osoby na liscie gosci (jeszcze dokladnie nie wiemy ile bedzie, ale przewidujemy tak okolo 80).  Jak i kogo poinformowac o malej imprezce na ogrodku.  Dobe hotelowa maja do 12 w niedziele wiec jakby zaczac tak o 13? Zalatwic im transport z dobosza z polic do mnie do domku.  Tylko problem w tym jesli zjawi sie nam wiecej chetnych niz pzrewidzielismy (stoly, krzesla sztucce moze ich zabraknac):)
poradzcie kochane?

rybkawiedenka
  • Gość
« Odpowiedź #193 dnia: 9 Lipca 2008, 20:15 »
Ja bym dała zaproszenia na grila wybranym osobom, podczas wręczania zaproszeń ślubnych. Możesz uznać że albo mają to być tylko bliscy z todziny albo np tylko przyjaciele.

Offline nikola/23

• Chuck Norris
  • data ślubu: 4.10.2008
« Odpowiedź #194 dnia: 29 Sierpnia 2008, 08:54 »
witam my rowniez mamy 1 dniowe wesele od kiedy pamietam nawet nie myslelismy o poprawinach. Drugi dzien spedzimy z wszytskimi mlodymi (czyli znajomi ,troszke rodzina) jedzonko ktore nam zostaje z wesela bedzie odgrzewane zobaczymy jak to wyjdzie  ;D

Niunx
  • Gość
« Odpowiedź #195 dnia: 31 Sierpnia 2008, 20:05 »
Dla mnie poprawinami zwiemy impreze nastepnego dnia po weselu. Czyli jesli organizuje obiad na drugi dzien to sa to jakies poprawiny.

I wlasnie mam dylemat. Ja bym poprawin nie robila wcale. Dla przejezdnych oczywiscie rano sniadanie w hotelu, pozegnanie i do domu.. ale rodzinka upiera sie zeby zorganizowac poprawiny, dla przyjaciol rodziny, szerszej rzeszy znajomych, ktorych na wesele nie zaprosimy ze wzgledu na koszta..

I teraz sa dwie opcje.. albo grill na dzialce w ogrodku (chociaz 27.09 moze byc brzydka pogoda juz), albo w hotelu gdzie bedzie wesele.. musze dopytac ile to by kosztowalo. Jesli nieduzo (na pewno zostanie i alkohol i napoje i jedzenie z wesela), to moze warto rozwazyc opcje poprawin w miejscu gdzie bylo wesele? Maja tam piekny apartament dla nowozencow, moglibysmy sobie wziac na dwie noce (pierwsza jest gratis) i spokojnie poprawiny tam "przezyc"..

Sama nie wiem, boje sie, ze nie podzwigniemy tych wszystkich kosztow ktore sie troja wrecz..  :Naciaga:

Offline wild_rose

• forumowicz
  • data ślubu: sierpień 2010
« Odpowiedź #196 dnia: 14 Września 2008, 21:34 »
U mnie od początku Mama z Teściową się nie zgadzają w najróżniejszych kwestiach ;) Kwestia poprawin nie jest wyjątkiem... Mama, że "absolutnie żadnych poprawin, bo teraz robi się wesela bez poprawin", a Teściowa- wręcz przeciwnie...  ::) Ja bym chyba nawet chciała, bo taki dzień jest raz w życiu, więc czemu by go nie przedłużyć ;) a wyśpimy się... później ;)
Z drugiej strony sami sobie wszystko finansujemy, więc ze względów ekonomicznych... wiadomo.  :-\
(ale słucham opowieści Mamy o tym jak balowali 3 dni- wesele, poprawiny i sprzątanie sali to Jej bardzo zazdroszczę... :) ).
Będziemy mieli gości przyjezdnych- około 10 z każdej "strony". I tak sobie pomyślałam, że pewnie nie puścimy ich bez obiadu, więc może jedna "dziesiątka" ze strony M. zajrzy do Jego Mamy, druga do mojej a my zaprosimy przyjaciół i gości "z naszego pokolenia" (kuzynów, kuzynki) na działkę i zrobimy ognisko :) Trochę potańczymy, poplotkujemy :) Myślę, że może być całkiem sympatycznie i bezstresowo przede wszystkim ;)
Ciekawe tylko czy nasze Mamy uznają ten pomysł za równie dobry...

Offline Madzior23
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 26 wrzesień 2009
« Odpowiedź #197 dnia: 20 Września 2008, 12:15 »
my robimy wesele bez poprawin na szczęście nasze mamy pod tym względem się zgadzają ;) planujemy zrobić właśnie grilla w ogródku dla rodziny naszej najbliższej i oczywiście tych gości którzy zostaną bo mają daleko do domku, zapraszamy też naszych znajomych najbliższych z tym, że planujemy potem gdzieś wyskoczyć na jakąś imprezkę :)

Offline lovelusia

• bywalec
  • * LoVe * FaMiLy * ;*
  • data ślubu: Już razem ;*
« Odpowiedź #198 dnia: 20 Października 2008, 18:08 »
Prawdopodobnie po moim weselu także poprawiny się nie odbędą, a piszę prawdopodobnie, ponieważ do końca jeszcze nie jest to uzgodnione. .  
Rodzice z obu stron są za poprawinami, natomiast my z narzeczonym nie bardzo.  Uważam, że jest to troszkę 'dobijanie się' i bywa dość męczące.  
Jednak pojawia się problem co zrobić z gośćmi przyjezdnymi (będzie około 20 osób) a oboje z moim przyszłym mężem mieszkamy w niedużych mieszkankach, więc chyba skończy się na ugoszczeniu przez każda rodzinę z osobna 'swoich' gości, bo niestety nie będzie warunków na to by zrobić to razem. .
Nie chcemy także urządzać specjalnej imprezy tylko dla ludzi, którzy przyjechali z daleka, bo reszta rodziny mogłaby się czuć urażona, a nie chcielibyśmy w żaden sposób gości dzielić.
Poza tym ważna jest tez kwestia finansowa, szykując się na wesele około 100 osobowe różnica cenowa z poprawinami a bez jest dość znacząca. .
Chyba musimy jeszcze raz wszystko przedyskutować z naszymi rodzicami, może dojdziemy do jakiegoś dobrego rozwiązania.

Offline izabell26

• kolorowe życie
  • entuzjasta
« Odpowiedź #199 dnia: 20 Października 2008, 22:26 »
jestem juz po i powiem wam, ze poprawiny byly fantastyczne..trwały do 1 rano, później były jeszczepoprawiny poprawin i wesele skonczyło sie w srode:-)) bylo meczaco, ale tak jak sobie wymarzyłam..ja mialam wynajeta sale na tydzien, wiec bylo nam latwiej, a jedzenia i tak starczylo:-) jeszcze rozdalismy

i powiem wam, ze gdybym nie mialo poprawin, to wiedzac to, jaka byla zabawa..pewnie bym załowała..a tak mialam wesele swoich marzeń..długie, huczne (mimo tylko 55 gości) z przytupem:-))

Offline paooolka

• Niufomaniaczka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 05.09.2009
« Odpowiedź #200 dnia: 28 Października 2008, 13:55 »
ja bede miala poprawiny, taka rodzinna tradycja. zreszta nie mam az tak duzo gosci wiec nawet chce pobawic sie drugi dzień. dopiero wtedy bede mogla zaszalec
Il corpo è solo uno strumento. Il corpo senza lo spirito non ha nessun valore.

całkiem nowa JA

Offline Fasolek
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 14.08.2009
« Odpowiedź #201 dnia: 7 Grudnia 2008, 14:08 »
a my planujemy następnego dnia po weselu dojadać resztki z wesela albo u nas w ogródku albo u moich przyszłych teściów w ogródku + może jakiś grill :D. Skład spotkanka bardzo skromny-tylko rodzice, rodzeństwo z partnerami i świadkowie- w sumie 10 osób. :) Mam tylko nadzieję, że pogoda dopisze, ale jakby co to spokojnie pomieścimy się domku :) Na pewno będzie super ;D
A wieczorem, jak starczy sił (ślub w piątek, czyli poprawiny w sobotę) to może ze znajomymi na jakieś tańce wyskoczymy :D ;D ;)
Max 13 wrzesień 2009
Leoś 30 maj 2011

Offline ska
  • forumowicz
  • data ślubu: 25-04-2009
« Odpowiedź #202 dnia: 11 Marca 2009, 13:39 »
Ja się zgodzę z przedmówczyniami, że poprawin nie trzeba robić, ale jak ktoś jest z daleka to śniadanko byłoby miłe. My nie robimy poprawin, bo dla nas to przeżytek, byliśmy na kilku, kiedy połowa rodziny przyszła zjeść tylko śniadanie i w drogę, bo dzieci, km, itp. i potem para z kilkoma parami zostawała sama. Ja robię śniadanie w hotelu dla osób przyjezdnych, miejscowych nie. Każdy się rozjeżdza już w dniu ślubu, nad ranem wracają na drugi koniec miasta i nie chce im się wracać-osobom starszym.

Offline Anusia86

• nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 07.08.2010
« Odpowiedź #203 dnia: 2 Kwietnia 2009, 10:03 »
a my zdecydowaliśmy że poprawin nie będzie i się bardzo z tego powodu cieszę.wesele nas za dużo wyniesie żeby jeszcze organizowac poprawiny,wolę porządne wesele do samego rana niż potem tacy zmęczeni jeszcze siedziec na poprawinach, bo wiem że byłoby mi ciężko wytrzymac.

Offline oleandro

• uzależniony
  • data ślubu: sierpień 2010
« Odpowiedź #204 dnia: 3 Kwietnia 2009, 21:12 »
po tym jak przeczytalam wypowiedz izabell to mam ochote na poprawiny :) tez bym chciala aby moji goscie bawili sie az do srody :)

Offline ska
  • forumowicz
« Odpowiedź #205 dnia: 3 Kwietnia 2009, 21:18 »
Poprawiny tak czy nie, to zależy od rodziny. Kiedyś robiło się wesela na 3 dni,a le często to były osoby z tej samej wioski/miasta. Norm,lne było 3 dniowe, potem 2 dniowe, a teraz ludzie się spieszą,nieraz jest to wolny weekend, którego dawno nie mieli i nie każdemu chce sie balować 2 dni. Wiem, bo przez 1.5 roku pracowałam w weekendy i wiem ile znaczy wyczekiwane wolne 2 dni. Teraz żyjemy szybciej, więcej pracujemy. U mnie pytała się rodzina, czy energii moga mieć tylko na 1 dzień. Ja ich rozumiem. :)

Offline obserwator
  • maniak
  • data ślubu: trochę czasu minęło
« Odpowiedź #206 dnia: 24 Kwietnia 2009, 14:49 »
Bez wzgledu na to w jakim tempie żyjemy jestem zwolennikiem poprawin, pod warunkiem, że goście dopiszą ;D

Offline ineeze

• entuzjasta
  • Miłość cierpliwa jest, łaskawa jest....
  • data ślubu: 2o.o6.2oo9[
« Odpowiedź #207 dnia: 27 Kwietnia 2009, 13:39 »
U nas koszty wesela są bardzo wysokie, dlatego też postanowiliśmy nie robić poprawin, co najwyżej jakiś obiad na dzień następny dla najbliższej rodzinki. Każdy będzie zmęczony po weselu i z doświadczenia wiem, że dzień po- to odsypianie i regeneracja sił na poniedziałkowy dzień pracy. Ale oczywiście, każdy robi tak jak uważa za stosowne, pozdrawiam weselników :)

Offline nikola/23

• Chuck Norris
  • data ślubu: 4.10.2008
« Odpowiedź #208 dnia: 28 Kwietnia 2009, 10:26 »
My poprawin nie mielismy i wcale nie żalujemy, jeden dzien nam w zupelnosci wystarczył. W niedziele co prawda spotkalismy sie z rodziną w domku (bo zostalo duzo jedzenia), co jeszcze rodzice goscili sie przez kilka dni , a my w poniedzialek na caly tydzien wyjechalismy na urlopik. Gdybym miala jeszcze raz planowac zrobilabym tak samo ale kazdy robi jak uwaza

Offline ska
  • forumowicz
« Odpowiedź #209 dnia: 28 Kwietnia 2009, 14:05 »
my też nie mieliśmy poprawin, bawiliśmy się super na weselu, tak, że na następny dzień co niektórzy nie mogli wstać :).