Autor Wątek: biała suknia - dziewictwo ?  (Przeczytany 6682 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline patka_24
  • użytkownik
  • **
  • data ślubu: sierpień 2013
biała suknia - dziewictwo ?
« dnia: 5 Sierpnia 2012, 22:12 »
dziewczyny,
jak powszechnie wiadomo - biała suknia ślubna jest symbolem dziewictwa,
zatem czy trochę nie jest obciachowo zakładać białą suknie kiedy na ślubie jest np.  Twój EX :) ?

jakie są wasze opinie ?

Offline candy88
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 15.06.2012
Odp: biała suknia - dziewictwo ?
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Września 2012, 11:44 »
A po cholerę zapraszać swojego ex na ślub? ;)

Myślę, że w tych czasach nie ma to żadnego znaczenia.  Jeśli biała suknia ślubna nie jest w XXI wieku przymusem, to tak samo nie trzeba być dziewicą by iść w białej do ślubu :)

Offline Asiq
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 29.06.2013
« Odpowiedź #2 dnia: 6 Maja 2013, 08:33 »
Nie wyobrażam sobie zapraszać byłego faceta na ślub. Nie chodzi tu nawet o moje z nim relacje, bo mogą być poprawne, ale o szacunek do narzeczonego... Ja bym jego byłych nie chciała na  ślubie ani nie chciałabym takiej przykrości robić jemu. I to w tak istotnym dla nas dniu.

Offline mala_mi
  • maniak
  • this is love
  • data ślubu: 9.08.2014r.
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Maja 2013, 10:46 »
Popieram AiR. Nawet gdybym miała dobre relacje z ex, a nie mam  ;D, nie zaprosiłabym go na ślub ze względu na D. Sama też poczułabym się urażona, gdyby D. chciał zaprosić swoją byłą  ::) chyba, że jesteście dobrymi przyjaciółmi, czy łączą Was inne "więzy" np. przychodzi na wesele jako osoba towarzysząca czy coś...

Wracając do tematu. U nas welon=dziewictwo. Biała suknia już niekoniecznie. Osobiście nie przeszkadza mi jak np. panna w ciąży idzie do ślubu w białej sukni, choć sama nie założyłabym welonu mając dziecko - głupio bym się czuła. Ale to kwestia indywidualna.

Offline mulma

• nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 29 Maja 2013, 19:35 »
A ja jako eks nie chciałbym patrzeć np.  jak np.  dziewczyna którą kochałem czy kocham idzie do ślubu.

Biały to symbol czystości, czy dziewictwa? Nic nie wiem o tym. . .

Offline patka_24
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 30 Maja 2013, 14:54 »
a co Twoim zdaniem znaczy czystość? wykąpana dziewczyna ?, haha, z dziewicą nie masz szans na ślub... musisz po kims orać pole:)

Offline Alis
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 7.06.2014
« Odpowiedź #6 dnia: 13 Lutego 2014, 13:35 »
a u mnie mój ex być może pojawi się w kościele, bo należy do tej parafii, będzie słyszał zapowiedzi itp., oczywiście nie mam zamiaru informować go o tym w jakikolwiek sposób po prostu istnieje duże prawdopodobieństwo ze po prostu sam się dowie i być może przyjdzie, kościół ostatecznie jest otwarty dla wszystkich   ::) ::) ::)

Nie wydaje mi się żeby biała suknia była symbolem dziewictwa, może bardziej welon ale ostatecznie jak kto idzie do ślubu to indywidualna sprawa, i na pewno nie brałabym pod uwagę przy kupowaniu sukienki faktu czy ex bedzie w kościele bo nie spodziewam się jego obecności i nie zapraszałam go, jeśli przyjdzie - jego sprawa, ja mu ręki nie podam i życzeń od niego nie przyjmę

suknie wybieram taka żeby mi się podobała i chce się podobać narzeczonemu, ex mnie nie interesuje i nawet bym nie próbowała się zastanawiać w co się ubrać żeby jemu się podobało  ;)

Offline Jadziab
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 25.05.2014
« Odpowiedź #7 dnia: 12 Maja 2014, 19:22 »
Cytat: patka_24 link=topic=40315. msg1908861#msg1908861 date=1369918461
a co Twoim zdaniem znaczy czystość? wykąpana dziewczyna ?, haha, z dziewicą nie masz szans na ślub. . .  musisz po kims orać pole:)

Nie ujełabym tego w ten sposób, ale zgadzam się z tym, że znaczenie białej sukni ślubnej jako symbolu dziewictwa to już niekatualne!

Offline patka_24
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 13 Maja 2014, 22:06 »
w sumie to tylko moda , dzisiajsze dodatki, suknia sa pod dyktando producentow... i nic tak naprawde nie znacza...

Offline Asiq
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 29.06.2013
« Odpowiedź #9 dnia: 13 Maja 2014, 22:21 »
no dla mnie moja suknia znaczenie jednak miała...

Offline Megumi
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 3 Lipca 2014, 09:02 »
Przede wszystkim nie rozumiem po co zapraszać swojego ex na ślub. . .  A jeśli chodzi o kolor sukni, to już nikt się do tego nie stosuje ;).

Offline camilla03
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 01-08-2015
« Odpowiedź #11 dnia: 3 Lutego 2015, 15:41 »
A która panna młoda dotrzymuje w dzisiejszych czasach dziewictwa hehe stary zabobon

Offline darling
  • użytkownik
  • **
  • data ślubu: 30.08.2014
« Odpowiedź #12 dnia: 31 Marca 2015, 02:03 »
wg mnie nie ma się co tym przejmować, jak się podoba komuś biała sukienka to niech ją po prostu założy i po problemie:)