Autor Wątek: Wózek i fotelik samochodowy, nosidełko  (Przeczytany 286427 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline _patka_

• Chuck Norris
Odp: Wózek i fotelik samochodowy, nosidełko
« Odpowiedź #840 dnia: 23 Listopada 2013, 20:06 »
Kupilam diono radian rxt. Mam duzo miejsca w aucie i fotelik powinien sie zmiescic. Tylem do kierunku jazdy mozna w nim wozic do 20 kg. Ogolnie zapowiada sie dobrze...

Offline agulla1919

• Chuck Norris
« Odpowiedź #841 dnia: 17 Grudnia 2013, 23:49 »
Hej.
Mamy jeszcze sporo czasu na zmianę fotelika,ale już zaczynam sie zastanawiać jaki wybrać.A to dlatego ze u nas często sa przeceny na foteliki więc czemu by nie skorzystać.

Jak narazie biorę pod uwage maxi cosi 9-18kg.
Co prawda 0-13kg z tej firmy nie mamy i bardzo ubelewam (nawet w weekend fajną ofertę widziałam z bazą ... )/
Będę chciała właśnie do tego fotelika baze isofix.

Zastanawiam się nad:

Maxi Cosi Axiss 9-18 Kg (mąż jest za tym bo dodatkowy bajer z przekrecaniem)
Maxi Cosi Tobi 9-18 Kg
Maxi Cosi, Rubi 9-18 Kg

Który lepszy ??

Offline zaba

• maniak
  • data ślubu: lipiec 2011
« Odpowiedź #842 dnia: 18 Grudnia 2013, 08:33 »
my wlasnie po swietach mamy zamiar kupic fotelik i tez sie nad tobi zastanawialam tylko on jest maly, ma waskie siedzisko jak na naszego wielkoludka, wiec na dlugo by mu nie posluzyl...
nie wiem jaka Wasza corcia jest duza ale najlepiej isc razem z maluchem, poprzymierzac i zobaczyc w jakim jest mu najlepiej...
my chyba zdecydujemy sie na romer king plus albo recaro ale jeszcze mam zamiar poprzymierzac ;)
a jak agulla sprawuje Ci sie laret?

Offline agulla1919

• Chuck Norris
« Odpowiedź #843 dnia: 18 Grudnia 2013, 09:29 »
Laret w miare ok.Ale wlurza mnie ten kosz na zakupy.Ostatnio zamiast 5kg mialam 8 ... i taki ciezki ten wozek byl.Sama Julka wazy cos kolo lub ponad 6kg.Wozek tez swoje wazy.
Wizualnie bardzo mi sie podoba,ale gdyby mial mniej kg byl by super.
Chyba dla kolejnego bede miec inny wozek
Teraz nue wiem jaki bonnajbardziej podoba mi sie laret :D no ale za duzo wazy.I dlatego poluje na spacerowke luna abym miala do autka.Tego lareta musimy rozkladac na pierwsze czesci.

A Tobie jak sie sprawdza?

Offline _patka_

• Chuck Norris
« Odpowiedź #844 dnia: 18 Grudnia 2013, 09:34 »
Dotarl do mnie diono i jestem nim zachwycona! Zmiescil sie do naszego auta tylem do kierunku jazdy, auto nie jest jakies ogromne ( mietek c klasa w sedanie).  Jedynie dlugi okres oczekiwania na niego odstrasza, ale doszedl caly i zdrowy.  :) 6 tygodni trwa transport ze Stanow.

Offline kjp83

• Chuck Norris
  • data ślubu: 13.09.2008
« Odpowiedź #845 dnia: 18 Grudnia 2013, 10:16 »
Aniolek pokąz fote tego fotelika. Swojego czasu długo szukałam tyłem do kierunku jazdy ( jakieś 5 lat temu) i nie było nic dostępnego. Jak on jest montowany? pasami czy isofix? I jak z crash testami w każdej kategorii wagowej? bo podejrzewam że inaczej zachwouje się przy 13kg a inaczej przy 30.

♡ Szymon & Leon ♡

Offline _patka_

• Chuck Norris
« Odpowiedź #846 dnia: 18 Grudnia 2013, 11:58 »

tak wyglada moje dziecko w nim

my nie mamy w aucie isofixa, montowany jest pasem, przechodzi on w podstawie siedziska.
Ale jest pas, ktory "wtyka" sie w isofix w kanapie.
Crash testy (NCAP) wskazuja na 5 gwiazdek, nawet wyzej. Ponoc amerykanskie testy (IIHS) sa "ciezsze" dla fotelikow, a ten ma bardzo dobre oceny.
Mnie przekonal wlasnie tym, ze dlugo dziecko moze jezdzic tylem do kierunku jazdy.

Offline _patka_

• Chuck Norris
« Odpowiedź #847 dnia: 18 Grudnia 2013, 12:00 »

Offline kjp83

• Chuck Norris
« Odpowiedź #848 dnia: 18 Grudnia 2013, 12:05 »
No to brzmi fajnie. Też jestem za jak najdłuższą jazdą tyłem do kierunku jazdy. W zdjęciu przeraża mnie tylko ten zagłówek. Przy takim maluchu nic nie chroni główki dziecka i przy zderzeniu bocznym może być kiepsko... zaraz sobie wygoogluje ten fotelik.

♡ Szymon & Leon ♡

Offline _patka_

• Chuck Norris
« Odpowiedź #849 dnia: 18 Grudnia 2013, 12:14 »
jest taka dodatkowa oslonka na glowe dla mniejszych maluchow, ale nie wzielam jej do auta wtedy... jest osobna na glowe i cialo.

Offline kjp83

• Chuck Norris
« Odpowiedź #850 dnia: 18 Grudnia 2013, 12:23 »
Kurcze sporo tego weszło przez ostatnie 5 lat. Ten diono też fajny, minusem moze być przesyłka ze stanówi przypasowanie do auta. Ryzyk fizyk. Ale mój drugi dzieć raczej też dostanie taki fotelik. Jako fanka recaro ten mi przypadł do gustu http://www.recaro-polska.pl/foteliki-dzieciece/9-18kg/fotelik-polaric.html

♡ Szymon & Leon ♡

Offline .caril.

• Chuck Norris
  • data ślubu: 22.08.2009
« Odpowiedź #851 dnia: 18 Grudnia 2013, 12:28 »
moje drugie też będzie jeździć w innych fotelikach niż Tosia. skłaniam się ku BeSafe.

Offline _patka_

• Chuck Norris
« Odpowiedź #852 dnia: 18 Grudnia 2013, 12:32 »
jak szukalam fotelika to przerazily mnie te z oslona na tulow, tylko i wylacznie :o
przestrzegam przed nimi  ::)
recaro tez mi sie podobal, ten 9-36 :)
z isofiem macie fajnie, zazdroszcze, poza tym kwestia bezpieczenstwa...
w przyszlym roku zmieniamy prawdopodobnie te auto i bede szukac z isofixem!

Offline kjp83

• Chuck Norris
« Odpowiedź #853 dnia: 18 Grudnia 2013, 12:35 »
My jeszcze nie mamy isofixa, starszy jeździ na pasach. Ale planujemy zmienić auto zanim się drugie pojawi.

♡ Szymon & Leon ♡

Offline zaba

• maniak
« Odpowiedź #854 dnia: 18 Grudnia 2013, 13:36 »
a jak sobie dzieciaki radza z nozkami w tych fotelikach tylem do kierunku? jest jakos wiecej miejsca? nasz mlody juz sie wkurza bo mu nogi po oparciu kanapy lataja i musza byc podkurczone, a co dopiero ze starszymi dzieciakami...
fajny ten recaro ::)...

Offline _patka_

• Chuck Norris
« Odpowiedź #855 dnia: 18 Grudnia 2013, 13:47 »
Antek ma duzo miejsca na nogi, siedziska sa w tych fotelikach dluzsze wiec robi sie wiecej miejsca na nogi. Wy pewnie jezdzicie jeszcze w tym 0-13 kg?

Offline zaba

• maniak
« Odpowiedź #856 dnia: 18 Grudnia 2013, 15:49 »
tak,tak my jeszcze 0-13, chce kupic pod koniec miesiaca 9-18 i sie zastanawiam ktory, pewnie i tak mlody zweryfikuje nasze plany jak bedziemy go przymierzac w sklepie ;)...
agulla nam sie laret baaardzo dobrze sprawuje, gondolka byla super, teraz w spacerowie jezdzimy i tez jest rewela, szczegolnie lubimy dlugi, skladany daszek na slonce czy wiatr, deszcz,snieg...mnie nie przeszkadza, ze ciezki jest, nigdzie wnosic go nie musze, a przynajmniej jest stabilny...tylko faktycznie z transportem jest niefajnie, my tez na czynniki pierwsze rozbieramy zeby gdzies pojechac, glownie do rodzicow, bo do marketu zabieramy nosidlo, a wdomku juz skarbonka na nowy wozio spacerowy jest i sie zapelnia, wiec na wiosne zakupimy parasolke akurat na wyjazdy ;D

Offline agulla1919

• Chuck Norris
« Odpowiedź #857 dnia: 18 Grudnia 2013, 23:11 »
Mi to do pchania też ciężki czasem,ale jak naładuje zakupow.A często chodzę na sklepy.
A w Twoim wózku też tak jak by lekko opada rączka ?Tak leciusio.

My jak jedziemy z wózkiem to często w parę miejsc i za każdym razem składać i rozkładać wózek.
Też poluje na spacerówkę jakąś co mało miejsca zajmuje.Taka do autka.
Ja raz małą w spacerówce miałam bo z gondoli poprałam wszystko,a msiałam wyjść.Taka malusia była Julka w tej spacerówce :D.I faktycznie ten daszek jest rewelacyjny!A ja jeszcze (bo mocno wiało ) od ochraniacza-śpiworka to coś wziełam do góry plus buda rozkładana to prawie małej nie było widać i nic jej nie wiało ;).

Offline zaba

• maniak
« Odpowiedź #858 dnia: 29 Grudnia 2013, 09:51 »
nie zauwazylam zeby raczka opadala...jedyne co to musielismy juz raz kola dopompowywac, powietrze ucieklo, a detki cale byly...teraz wide, zekolejny raz sie zbliza nieublaganie, a strasznie ciezko dojsc do tych wentyli :-\...
moze faktycznie Tobie przeszkadzac ta waga, ja to rzadko wozkiem na zakupy, wiec ciezarow nie woze, same pierdoly...
nawiekszym plusem dla nas jest super amortyzacja, bo centrum miasta glownie brukowana jest, same kocie lebki i gdyby nie to, to pewnie mlody mialby wstrzasnienie mozgu z tysiac razy :P...
jeszcze jedno pytanie do dziewczyn co maja foteliki tylem do kierunku dla starszych dzieciakow, jak Wasze maluchy to znosza? nie buntuja sie, ze jezdza odwrotnie niz wszyscy pasazerowie? jakos sobie nie wyobrazam spokojnie tylem siedzacego 2-3latka, a moze sie myle hmm...

Offline _patka_

• Chuck Norris
« Odpowiedź #859 dnia: 29 Grudnia 2013, 10:01 »
podejrzewam, że Antek tak długo nie będzie jeździł tyłem do kierunku jazdy... na razie siedzi grzecznie, za każdym razem jak go wkładam to zaraz zasypia ;)
myślę, że do 2 rż będzie tak jeździł... ale zobaczymy. ograniczeniem jest też waga dziecka, nasz fotelik zezwala na taką jazdę do 20 kg, Antek teraz waży 10 kg.

Offline misia241

• Chuck Norris
  • data ślubu: 27.08.2011
« Odpowiedź #860 dnia: 29 Grudnia 2013, 11:55 »
ja sie nie wypowiem bo mam fotelik przodem do kierunku jazdy a i tak moje dziecie drze sie niemiłosiernie jak gdzies dalej sie wybieramy ::) a mamy romera :D

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
« Odpowiedź #861 dnia: 29 Grudnia 2013, 12:30 »
Moj syn ma 6.5roku a waży teraz 22kg. Nie wyobrażam sobie wozić tak 5-6letniego dziecka. Ba! Ja sobie 1.5roczniaka nie wyobrażam.

Offline _patka_

• Chuck Norris
« Odpowiedź #862 dnia: 29 Grudnia 2013, 12:42 »
Ania a czemu 1,5 roczniaka sobie nie wyobrażasz? Jeśli jest spokojny i mu to nie przeszkadza to neich tak jeździ.

Offline anulla_p

• Chuck Norris
  • data ślubu: 27-06-09
« Odpowiedź #863 dnia: 29 Grudnia 2013, 16:39 »
Nie wyobrażam sobie wozić tak 5-6letniego dziecka. Ba! Ja sobie 1.5roczniaka nie wyobrażam.
Ania, ale z całym szacunkiem do Ciebie, tu nie chodzi o jakieś Twoje dziwne wyobrażenia a o wiele większe BEZPIECZEŃSTWO dziecka przewożonego  tyłem do kierunku jazdy. Na szczęście coraz więcej osób posiada tą świadomość. Ciekawe, że moja, 22 miesiące tak jeździ i i jest zadowolona. Dziw nad dziwy krzywda jej się nie dzieje ;D

Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
« Odpowiedź #864 dnia: 30 Grudnia 2013, 21:27 »
Mogę miec zdanie inne niż Wasze? Czy wiecznie trzeba wszystkim przytakiwac? Mam dwoje dzieci i ich sobie nie wyobrażam, piszę o sobie, chyba mam prawo? Moje dzieci jeżdżą w jednych z najlepszych i najbezpieczniejszych fotelikow na rynku, sama tyłem tez nie jeżdże. I wypraszam sobie Twoje stwierdzenie, że mam "dziwne wyobrazenie" tylko dlatego, ze jest inne niz Twoje. Tyle w temacie.

Offline Nika
  • Przyjaciele
  • Chuck Norris
  • Pola i Lenka nasze szczęście ...
« Odpowiedź #865 dnia: 30 Grudnia 2013, 21:58 »
Moje dzieci mają chorobę lokomocyjną, która potęguje się kiedy jadą tyłem do kierunku jazdy. Ja też sobie tego nie wyobrażam, chociażby z tego względu, ale nie tylko. Co do bezpieczeństwa fotelików, też mam dla moich córek jedne z najlepszych fotelików, ale przodem do jazdy.

Offline agulla1919

• Chuck Norris
« Odpowiedź #866 dnia: 30 Grudnia 2013, 21:59 »
A jaki ??
Pytam się bo za parę miesięcy i ja będę kupować (chyba że wcześniej trafi się jakaś fajna przecena).

Offline Nika
  • Przyjaciele
  • Chuck Norris
  • Pola i Lenka nasze szczęście ...
« Odpowiedź #867 dnia: 30 Grudnia 2013, 22:03 »
Romer kid plus

Offline misia241

• Chuck Norris
  • data ślubu: 27.08.2011
« Odpowiedź #868 dnia: 30 Grudnia 2013, 22:13 »
tez mamy romera i sobie chwale ;D i nie wyobrazam sobie wozic Mlodego tylem ::)

Offline mikoala

• Chuck Norris
« Odpowiedź #869 dnia: 30 Grudnia 2013, 22:17 »
My mamy Romera kid fix sict w naszym przypadku spisuje sie idealnie choć niektórzy dziwili sie jak moge tyle kasy na fotelik wydac.