Autor Wątek: Podziękowanie dla rodziców- mam problem..  (Przeczytany 6349 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mimsik
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 3.10.2019
  • Ślub w: Włocławek
Podziękowanie dla rodziców- mam problem..
« dnia: 21 Sierpnia 2019, 13:22 »
Moi drodzy! Mam problem.. Chodzi niestety o podziękowanie dla rodziców.
Rodzice przyszłego męża są razem, moi niestety po rozwodzie.
Tata ma kobietę z którą od czasu do czasu się spotyka (od lat) ale rodzina jej nie trawi.
Mama ułożyła sobie życie- ma partnera, który traktuje mnie trochę jak swoją córkę. Pomaga zawsze kiedy trzeba lub o to poproszę. Bardzo dobrze się dogadujemy. Mają dwójkę snów. Rodzice nie rozmawiają ze sobą od ok 20 lat. Od początku rozwodu była tzn 'kosa'
.

I tu mam problem.. przyszli teściowie na ślubie córki 4 lata temu mieli podziękowania bo oba małżeństwa były razem.
Teściowa jest trochę wymagająca i za pewne chciałaby wyjść na środek sali, pobujać bioderkiem i dostać jakiś prezent. Moja mama się krępuje i chciałaby uniknąć sytuacji niekomfortowej.

Nie wiem co począć  :'( :'(

Czy ktoś kiedyś był w podobnej sytuacji?

HELP, poproszę o jakieś rady.

Offline zibi

• Administrator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 31.07.1999
Odp: Podziękowanie dla rodziców- mam problem..
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Sierpnia 2019, 14:16 »
Temat nie jest łatwy, dlatego chyba kwestia podziękowań podczas wesela mogłaby wypaść niezbyt dobrze.
Zawsze to grozi jakimś zgrzytem...
Ja bym szukał rozwiązania poprzez podziękowania indywidualne poza weselem.
Czasem pary tak, wolą. Np. Zapraszają na obiad rodziców aby im podziękować.
W tym wypadku nie byłby to jeden obiad, tylko pewnie dwa, może trzy odrębne.
To też zależy od Was, czy którąś parę da się połączyć, albo czy tacie takie podziękowanie organizować.

wtedy na weselu wznosi się ogólny toast za rodziców, można też wskazać, że podziękowania się odbyły przed weselem

Offline Janina123
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 2019
  • Ślub w: szczecin
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Sierpnia 2019, 15:05 »
Ja będę w takiej sytuacji w październiku.

I rozmawialiśmy z rodzicami, żeby nie było nie komfortowych sytuacji nie będzie podziękowań dla rodziców na weselu, że muszą nas zrozumieć, bo będzie niezręcznie.. Wręczcie im po weselu.. Jeśli są normlani to zrozumieją.

Offline agulka3092
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 16.08.2019
  • Ślub w: Włoszakowice
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Września 2019, 10:44 »
Razem z siostrą miałam ślub w przeciągu kilku miesięcy, ona podziękowanie miała na sali (gdzie miała ślub kościelny), ja również mialam podziękowanie mamom na sali (gdzie tu ślub cywilny i malutkie przyjęcie, teściu nie żyje, ja z ojcem nie rozmawiam). Natomiast kuzyn żenił sie tydzień temu i raczej w domu przy błogosławieństwie mieli podziękowania, bynajmniej tak miał kuzyn 3 lata temu, a kuzynka miała w kościele też 3 lata temu. Zależy wszystko od was, ja by polecala w domu przy błogosławieństwie