Autor Wątek: Obrączki  (Przeczytany 11209 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Piotrek
  • nowicjusz
  • *
Obrączki
« dnia: 10 Grudnia 2004, 10:54 »
Dostałem cynk od znajomej ktora pracuje w firmie jubilerskiej ze od stycznia ma podrozec zloto. Nie dam sobie głowy obciąć ani niczego innego  :P  jednakże jak maci ejuż jakieś upatrzone obrączki to może warto pomyśleć o ich zakupie teraz. A przy okazji będzie fajny prezent gwiazdkowy  :jupi:

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Obrączki
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Grudnia 2004, 11:25 »
Z "prezentem gwiazdkowym" to chyba trochę przesadziłeś Piotrusiu  :lol: ale zrobienie obrączek we własnym zakresie (polecam) albo zakup wcześniej jest dobrym pomysłem, bo jak my robiliśmy swoje (akurat mieliśmy złoto) to jubiler powiedział, że od maja skupuje gdzie się da złoto bo wtedy ma wyżzą cene - sezon  :D

Offline Piotrek
  • nowicjusz
  • *
Obrączki
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Grudnia 2004, 12:16 »
Z tym prezentem to był oczywiście przedwekendowy żart. A mogłabyś mi Maju powiedziec czemu polecasz obrączki na zamówienie?? I jaka jest różnica kosztów??

pozdrawiam

p.s. Wolno, lecz w sposob nieunikniony

zblizamy sie do weekendu !
 :D

Offline aniac

• entuzjasta
Obrączki
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Grudnia 2004, 14:43 »
dobrze wiedziec

choc ja i tak po siwetach wbieram sie na zakupy obraczek, bedzie to az pol roku przed slubem, ale z tego wzgledu ze moj narzeczony bedzie tu i bedziemy mieli troche czasu zeby na spokojnie je wybrac zdecydowalismy sie zrobic to teraz, i jesli cos wybierzemy to napewno juz teraz kupimy!! moze przez to uda sie oszczedzic troche grosza przed podwyzkami :)
02.07.2005

Offline Sylvi

• Administrator
  • maniak
Obrączki
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Grudnia 2004, 14:48 »
Aniu! Gdzie zamierzacie mieszkac po slubie W Polsce, czy tez wyjedziecie do kraju tulipanow? (mam nadzieje,ze pytanei nie jest niedyskretne  :) )

Offline aniac

• entuzjasta
Obrączki
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Grudnia 2004, 15:00 »
jak najbardziej nie jest!

nie jest to zadna tajemnica.
mam zamiar wyjechac po slubie....
ale nie wiem na jak dlugo
planujemy nasza najblizsza przyszlosc w holandii, ale czy do konac zycia to nie wiem,,,,,

M szukal pracy w sz-nie i okolicach, ale coz.....nic nie znalazl....
a ja od sierpnia zaczynam prace w holandii, mi latwiej jest tam niz jemu tu.
02.07.2005

Offline Sylvi

• Administrator
  • maniak
Obrączki
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Grudnia 2004, 15:02 »
Skoro mazie juz tam zapewniony start to fantastycznie! Wszystkiego naj !!! :brawo:

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
Obrączki
« Odpowiedź #7 dnia: 10 Grudnia 2004, 15:08 »
Tam chyba będzie wam łatwiej niż tu  :) fiansowo przynajmniej  :roll:

Offline zibi

• Administrator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 31.07.1999
Obrączki
« Odpowiedź #8 dnia: 10 Grudnia 2004, 17:03 »
Ale jak już wyjedziesz Aniu... zaglądaj do nasz czasem... będzie miło forumowiczom...
i pewnie mnóstwo cennych porad od Ciebie..

Offline aniac

• entuzjasta
Obrączki
« Odpowiedź #9 dnia: 10 Grudnia 2004, 18:20 »
bede bede zagladac, za dobrze mi z Wami, zeby was ot tak, porzucac!!!   :lol:

nasze meblowanie zaczniemy od komputera  :chat:

lozko juz mamy,bedzie gdzie spac, wiec tylko komputer nam do szczescia potrzebny ;)

PS (jestesmy w trakcie poszukiwania lokum)
02.07.2005

Offline M.N. Wozniak
  • nowicjusz
  • *
Obrączki
« Odpowiedź #10 dnia: 4 Lutego 2005, 13:13 »
ja sporo zaoszczedziłam na obrączkach:
zebrałam wszystkie porwane łańcuszki, pierścionki bez oczek, połamane kolczyki i zaniosłam do jubilera.
wybralismy obrączki, jubiler sprawdził nasze rozmiary palców, zważył nasze złoto i zrobił dokładnie takie jak wybraliśmy.
oczywiście nasze złoto było z różnymi próbami ale to nie jest problem, mogliśmy także sobie wybrać naszą próbę.
tak więc obrączki o rozmiarach 13 i 34 z grawerowanym imieniem i pełną data ślubu kosztowały nas 200zł :D , za takie same obrączki w salonie jubilerskim z Warszawie życzyli sobie 1000zł bez grawery... :shock:

Offline merkunek

• Chuck Norris
Obrączki
« Odpowiedź #11 dnia: 4 Lutego 2005, 13:38 »
Ja też polecam obrączki na zamówienie u złotnika, jest tylko jeden warunek, to musi być ktoś sprawdzony!!!! My upatrzyliśmy sobie wzór obrączek u WKRUKa, a następnie takie same zamówiliśmy u złotnika. Jesteśmy z nich zadowoleni no i zaoszczędziliśmy sporo - zapłaciliśmy za dwie obrączki+ grawerowanie+ pudełeczko tyle, ile w salonie musielibyśmy dać za jedną (moją-mniejszą)!!!

Offline aniac

• entuzjasta
Obrączki
« Odpowiedź #12 dnia: 4 Lutego 2005, 13:52 »
mi w KRUKu powiedzieli, ze cena obraczek nie zalezy od rozmiaru...wiadmo, ze 14 i 13 bedzie maila tyle samo gramow zlota, ale 12 i 20 bedzie mial juz chyba troche inna, a mi powiedzieli, ze cena i tak sie nie rozni.....
02.07.2005

Offline merkunek

• Chuck Norris
Obrączki
« Odpowiedź #13 dnia: 4 Lutego 2005, 14:04 »
My rozglądaliśmy się za obrączkami ponad rok temu i wtedy obrączka dla pani miała inną cenę niż dla pana (przynajmniej tak było przy modelu, który nas interesował)! Ale faktycznie obecnie (sprawdziłam na stronie WKRUKa) ceny są takie same!!!

Offline aniac

• entuzjasta
Obrączki
« Odpowiedź #14 dnia: 4 Lutego 2005, 14:12 »
nie pamietam juz czy dla Pana i Pani sie roznily, ale wiem, ze jak mierzylismy obraczki to pow ze taka cena jak jest taka zostanie....ja bylam troche zdziwiona, bo my nie mamy duzych palcoe (11 i 18) wiec moglibysmy troche zaoszczdzic.... a tu nic!! ale to tylko w kruku tak powiedzieli, w innych powiedzieli ze zalezy od ilosci zlota, wiec ceny beda rozne przy roznych rozmiarach!
02.07.2005

Offline asiek

• Chuck Norris
  • data ślubu: 14.08.2004
Obrączki
« Odpowiedź #15 dnia: 4 Lutego 2005, 17:02 »
to zrezygnujcie z Kruka.... w takim razie oszukują, ale to nie jest jedyny znany mi argument na to,żeby ich nie polecać :(
Wiadomo, że mała obrączka ma mniej złota, ale jest ona trochę grubsza,dla trwałości jej.Tak mi wytłumaczono w Virago. Ale jest znaczna różnica w cenie  np 10 i 20. A tak przy okazji kolejny raz polecam Virago.Mają te same modele obrączek co Apart np, i dużo tańsze.Przynajmniej tak było rok temu. Różnica ok 200-300 zł na parze!!

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
Obrączki
« Odpowiedź #16 dnia: 7 Lutego 2005, 08:45 »
Ja też, z tego co pamiętam to w kRUKU cena jest a przynajmniej była niezależna od rozmiaru obrączek, cena dotyczyła pary obrączek danego wzoru i tyle, u innych różnie bywało, a zrobienie jest na prawdę tańsze. Myślę, że 200 zł za obrączki z własnego złota to nie jest tak starsznie tanio. My bez własnego złota zapłaciliśmy odrobinkę więcej (grawer i pudełeczko były  wcenie)  :lol:

Offline Sylvi

• Administrator
  • maniak
Obrączki
« Odpowiedź #17 dnia: 9 Lutego 2005, 16:54 »
Z tego co ja pamietam ceny obraczek dla pana  pani zawsze sa rozne (no, moze oprocz wposmnianego tu kruka). Do dzisiejszego dnia lubie ogladac obraczki w salonach jubilerskich i ceny sa zroznicowane.
W przypadku naszych obraczek roznica wyniosla okolo 70 zl.

Offline pola-cocta

• nowicjusz
  • *
Obrączki
« Odpowiedź #18 dnia: 7 Kwietnia 2005, 12:28 »
Mam pytanie do wszystkich co zamawiali obraczki u jubilera.
Wymyslilam sobie obraczki ze zlota z bursztynem (wiem, wiem, bursztyn jest nie trwaly)
Beda to II to takich zwyczajnych codziennych obraczek.

"Zlom" i kamienie w ilosciach zdecydowanie ponad potrzeby wyrobu mam.

Kontaktowalam sie z kilkoma jubilerami z Wawy i okolic ale przywalili mi ceny ze az kucnelem - ze to niby jeden egzemplarz, rekodzielo, itd

Czy macie jakies taniego i solidnego jubilera?
Ktorego mozecie polecic?

Offline olimpx
  • użytkownik
  • **
Obrączki
« Odpowiedź #19 dnia: 7 Kwietnia 2005, 12:36 »
My zamówilismy sobie obrączki w salonie Terpiłowskich w Galaxy , będą z białego złota( łączone matowe i blyszczace) cena za dwie 520 zl ale mamy dostać jeszcze jakiś rabat, więc pewnie wyjdzie mniej niż 500 zl. Ja mam rozmiar 11 a narzeczonek 20, ceny zmieniaja sie tam w zależności od wielkości obrączek.Poza tym mają tam konkurs dla nowożeńców, można wygrać wekeend w Maciejewie. Pani była bardzo miła i kompetentna, mogę tak powiedzieć bo obeszliśmy większość salonów w Szczecinie, u "Kruka" pani ekspedientka wprost obraziła się, że nie chcemy ogladać obrączek w cenie 1200 zł i wyżej ;-)

Offline pola-cocta

• nowicjusz
  • *
Obrączki
« Odpowiedź #20 dnia: 7 Kwietnia 2005, 12:39 »
Ale Galaxy to chyba w Sopocie?  :?

Jak pojedziemy na wakacje nad morze to sprobujemy, ale slub bedzie wczesniej  :(

A ile czekaliscie na zrobienie?

Offline Madzialena

• Prawdziwie kochasz wtedy, kiedy nie wiesz dlaczego...
  • maniak
  • Aniołek [*] 16.01.2009
  • data ślubu: 17.09.2005r.
Obrączki
« Odpowiedź #21 dnia: 7 Kwietnia 2005, 13:15 »
nie, Galaxy to w Szczecinie...   :)

a my będziemy mieć z Apartu..   :lol:
(tylko sie zastanawiam czy ceny w salonie w Galaxy a w King Kross są takie same czy się różnią)..
 mamy juz upatrzone dwa modele..  :) i rabat 25 %

Tutaj cena zależy od wagi obrączek... tylko coś chyba ostatnio podrożały..właśnie sprawdziłam na stronie i cos mi się nie zgadza.. napisali,ze cena z 20% rabatem to popnad 800zł. a jak patrzeliśmy w sklepie 2 miesiące temu, to zwykła wynosiła 750... hmm dziwne..

Oby potaniały...

Offline Tajusia

• Chuck Norris
  • data ślubu: 17.09.2005
Obrączki
« Odpowiedź #22 dnia: 7 Kwietnia 2005, 21:58 »
Nie chcę nikomu robić relkamy ale chyba poznański WKruk różni się od szczecińskiego bo u nas jest rewelacyjnie, bardzo porządny salon, obsługa fachowa i miła, ja mam pierścionek zaręczynowy z tej właśnie firmy i jestem bardzo zadowolona. Fakt nie jest tu tanio ale porównaniu z innymi jubilerami w naszym mieście ceny są porównywalne a czasem niższe (w porównaniu z niewielkimi zakładami złotniczymi) a do tego serwis, że tak to nazwę, czyli czyszczenie, zmiana rozmiaru itp. gratis do końca + grawer i opakowanie z upominkiem też gratis. I w salonie firmowym są różne ceny w zależności od np. szerokości obrączek.
Nie wiem z czego wynikają te różnice... ale my chyba zdecydujemy się na obrączki właśnie od nich :)

Pozdrawiam :)
"...Jest na ziemi jedno moje małe miejsce, gdzie poza biciem serca nie liczy się NIC więcej..."

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Obrączki
« Odpowiedź #23 dnia: 13 Kwietnia 2005, 13:19 »
Ja obrączki też brałam w Aparcie i jestem zadowolona. Do tego 25 % rabatu i grawer gratis
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline Agnieszka32

• phpBB Moderator
  • uzależniony
Obrączki
« Odpowiedź #24 dnia: 9 Września 2005, 11:52 »
My dostaliśmy od mojego przyszłego teścia nieprzyzwoicie grubą obrączkę z przeznaczeniem na nasze ślubne. Wyjdą dwie 5,5 mm (rozmiar 11 i 24). Obrączki będą w zasadzie klasyczne, tylko w moją będzie wtopiony maleńki brylancik, a Wojtek chce mieć po zewnętrznej stronie wygrawerowaną jedną literkę. Całość będzie matowa. Złotnik chce za "robociznę" 360,00 zł plus 200 zł za brylancik. Zastanawiam się, czy to dobra cena....może ktoś coś wie na ten temat (póki jest jeszcze pora na ucieczkę z tego zakładu :wink:  Bo oczywiście mam nadzieję, że on jeszcze nie przetopił naszego złota.

Offline agulkaaa
  • Chuck Norris
  • MISIO 13.05.2007, MACIUŚ 21.10.2009
Obrączki
« Odpowiedź #25 dnia: 11 Września 2005, 19:30 »
Agnieszka my też będziemy mieli robione obrączki tylko że brylancik chce facet 80 zł taki 0,001
200zł to troche dużo chyba że rozmiaru 0,003
:/
jak cos to ci napisze gdzie robi facet nawet nie drogo  jeszcze widze ze masz malutki rozmiar wiec moze sie tam przejedziesz

[ Dodano: Nie Wrz 11, 2005 7:31 pm ]
za gram złota bierze 60zł

[ Dodano: Nie Wrz 11, 2005 7:31 pm ]
za gram złota bierze ok 60zł

Offline Agnieszka32

• phpBB Moderator
  • uzależniony
Obrączki
« Odpowiedź #26 dnia: 12 Września 2005, 08:29 »
Agulkaaa, no jasne, że mi podeślij namiary, jeśli to nie problem. Zorientuję się przynajmniej jak to tam wygląda cenowo. Ten mój brylancik, z tego co mówił złotnik, ma być maleńki- 0,0018, więc może rzeczywiście 200 zł to sporo. No, ale z drugiej strony facet działa na rynku już bardzo długo, kamienie w jego wyrobach są certyfikowane (mój pierścionek zaręczynowy pochodzi z tego zakładu). Tak czy siak, chciałabym cokolwiek wiedzieć na temat cen złota, robocizny, wyrobów, kamieni itp.....może uda mi się trochę ponegocjować :wink:

Offline asik131
  • forumowicz
  • data ślubu: 30.08.2008
Odp: Obrączki
« Odpowiedź #27 dnia: 7 Września 2007, 10:13 »
Znacie sprawdzonego złotnika z okolic Zabrza, który przerobiłby obrączki?