czemu bezsens??
W naszym mieszkaniu (72m
2) zainstalowany jest system HOMIQ. Zakładany był na zlecenie dewelopera- każde z 40 mieszkań miało go od początku, metraże od 45 m
2 do 72 m
2.
Sterowanie iPodem, aplikacja zawiera gaszenie i świecenie żarówek w mieszkaniu, oraz sterowanie ogrzewaniem- każde pomieszczenie może mieć swoją temperaturę.
Niestety schody zaczęły się przy ustawiaiu temperatur- nie mam drzwi do kuchni i salonu więc korytarz-salon-kuchnia to jedna strefa temperatury- zły odczyt jesli by ustawić w każdym inną.
Do tego coś było z kalibracą czujników- na iPodzie 23 stopnie w rzeczywistości 18.
Pozatym zamknięte elektrozawory na grzejnikach gdy blokowały dopływ były gorace czyli zużywały prąd.
Sytem na parterze steruje jeszcze opuszczaniem rolet zewnętrznych, no to akurat fajna sprawa bo jednym przyciskiem wszystkie sie podnoszą.
W naszym jest jeszcze podłączone niby jeszcze coś takiego, że jak otwiera się okno to idzie sygnał do wyłączenia grzejnika- zamyka zawór.
Jest też przycisk przy wyjściu z mieszkania "wychdzę z domu"- gasi światło, zmniejsza temperaturę ogrzewania.
Jest jakaś symulacja obecności, ale w jakimś dodoatkowym module- chyba płatnym.
No i jakby się alarm włączył w mieszkaniu - zaczyna dzwonić dzwonek i wysła mail.
Ogólnie założenie było wspaniałe- strefowanie ciepła, sterowanie światłem, oszczędnosci na gazie itp.
W praktyce światło steruję ręcznie wchodząc do pomieszczenia, zawory zdjęłam z grzejników bo były gorące, a jak grzałam w mieszkaniu to temperatura była nie adekwatna do ustawień.
Piec gazowy miał ciągłe awarie ( u sąsiadów) bo grzejniki nie odbierały ciśnienia gdy któryś był całkiem zamknięty.
Do tego w ścianach jest wszędzie mnóstwo kabli- my nie mamy planów tego, więc strach gdzieś wiercić.
Sąsiadka wierciła w pokoju dziecka a nie działa jej kinkiet w łazience- wszystko jest sterowane tak: klik przy wejściu- sygnał do głównej skrzynki- sygnał do kinkietu. Kable to plątanina.
Napisałam jak to jest u nas, nie było to starannie zrobione, dostaliśmy to z mieszkaniem. Ja nie korzystam.
No i wszystkie zmiany i dodatki było bardzo drogie. A nawet włącznik światła jest na tyle skomplikowany, że samemu nie jest się wstanie go wymienić.