Autor Wątek: Menu  (Przeczytany 105418 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline MagdaMa

• zapaleniec
Odp: menu wesela -potrawy
« Odpowiedź #300 dnia: 18 Marca 2009, 11:59 »
wiesz - to zależy; ale z tego co widzę to prosiaki mało schodzą na tego typu imprezach;

Offline Doradca_śląsk

• nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #301 dnia: 18 Marca 2009, 14:49 »
Witam serdecznie.
Jeżeli chodzi o jedzenie to powiem tak :
Do obiadu proponuję mięsa mieszane to znaczy 2 rodzaje w sosie i 2 rodzaje smażonych
Jeżlei chodzi o zimną płyte to wędliny tradycyjne sklepowe schodzą nie za dobrze ,ale mięsa już pieczone typu boczek,karczek ,schab i inne bardzo fajnie .Ale wydaje mi się że niewielka ilość wędlin musi być dosłownie dekoracyjnie.Jeżeli chodzi o kolacje to prosze sie nie dać nabiarac na duże ilośći to znaczy 4czy 5 kolacji bo to jest bzdura w zupełności 3 dania kolacyjne wystarczą pod warunkiem że zostaną podane o właściwym czasie bo wiele sal weselnych czy restauracji podaję kolacje w momencie gdy orkiestra zcazyna grać i ze 100 osób kolację jedzą tylko 40 gości .Warto sutalić to z organizatorem i orkiestrą o której godzinie mniej więcej beda podawane kolacje i wtedy jak podają żeby była przerwa a orkiestra przy ostatnim kawałku jak bedziegrała zeby zapowiedziała ze zaprasza gości na ciepły posiłek to uniemożłiwi wyjście gosći np. na papierosa czy na spacerek z sali. I wtedy 3 kolacje wystarczą w zupełności. A jak słysze ze 5 kolacji jest na weselu to jak dla mnie to jest nieporozumienie .Warto też do mięs i wędlinek dobrać sobie jeżeli jest taka możliwość sery .Wędzony ,zólty tradycyjny ,pleżniowe itp. Schodza dośc fajnie na weselu.Jeżlei chodzi o stoły wiejskie cieszą sie dość dużą popularnośćią i zainteresowaniem wśród gości weselnych.Prosiaki są fajne ale bardzo dużo sie marnuje ich podczas imprezy.Mam fotki z kuchni po krojeniu prosiaków ile zostaje dla zainteresowanych mogę wysłać na maila.Pozdrawiam serdecznie wszystkich forumowiczów.

Offline MagdaMa

• zapaleniec
« Odpowiedź #302 dnia: 18 Marca 2009, 15:52 »
o to mi właśnie chodziło z prosiakami - dużo osób [wbrew pozorom] nie je, albo dziubnie i zostawi; trochę szkoda kaski,jak się ma zmarnować;

ja obiecuję - za niedługo mój PanIWładca będzie,bo pojechał trochę krwi oddać - i napiszę to menu :-)

wędliny odpadają - ew. szynka konserwowa i kabanosy do dekoracji; bo to ma być eleganckie przyjęcie ;D i ieczemy PRZEDE WSZYSTKIM; wtedy się nic nie zmarnuje, bo kucharz skroi tylko na stoły,a później będzie tylko dokładał; zatem to co zostanie to będzie w kawałku i można wziąć do domu; a jak by było w plasterkach to by się zeschło i do wyrzucenia; [oczywiście nie bierzemy nic ze stołów po 10/12 godzinnym leżeniu!!!- piszę, bo bardzo często to się zdarza ;D]

tzw "deskę serów" można zrobić - bdb schodzi, ludziom smakuje - ale duży koszt, bo tam są takie już fajne serki [bardzo duży wybór jest w Auchan w Katowicach - świetne sery; i ryb zresztą też]:-)

w restauracjach każdy sam ustala menu, trzeba to robić z głową, i orkiestra dogaduje się z obsługą kiedy się przerwę robi - i wtedy prosi orkiestra na obiadek/kolację/coś tam;   a nie podaje się w trakcie - dobrze że się z czymś takim nie spotkałam, bo już sobie wyobrażam sytuację: tańczę z jakimś wujaszkiem i nagle: wujku,przepraszam ale muszę iść obgryź nogę z kurczaka,bo mi wystygnie ;D ;D ;D;
hehehe

Offline aniutkaz

• DOTĄD DWOJE CHOĆ JESZCZE NIE JEDNO ,ODTĄD{12.09.09} JEDNO CHOĆ NADAL DWOJE
  • użytkownik
  • **
  • data ślubu: 12.09.2009
« Odpowiedź #303 dnia: 18 Marca 2009, 16:00 »
o witam pana ja pana znam dzwonilam pan mi podal numer do kucharzy pozdrawiam

Offline paooolka

• Niufomaniaczka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 05.09.2009
« Odpowiedź #304 dnia: 18 Marca 2009, 16:09 »
na ostatnim weselu na którym bylam prosik cieszyl sie ogromnym powodzeniem
szynka konserwowa? mi sie to kojarzy z jakas mielonka z puszki beeeeeeeeeeeee
Il corpo è solo uno strumento. Il corpo senza lo spirito non ha nessun valore.

całkiem nowa JA

Offline MagdaMa

• zapaleniec
« Odpowiedź #305 dnia: 18 Marca 2009, 16:28 »
no widzisz, a ja mam inne doświadczenia :-)

szynka konserwowa jest do dekoracji; najlepsza wędlina do robienia z niej cudów. Chyba nie sądzisz, że leżą płaskie plasterki na talerzach? Dekoracja, a nie degustacja ;D ;D ;D

Offline MagdaMa

• zapaleniec
« Odpowiedź #306 dnia: 18 Marca 2009, 17:53 »
nooo wreszcie spisane - nawet nie wiedziałam co będzie, bo to mój PM wymyślał ;D ;D ;D

Menu ślubne:

Wesele

1.   Obiad  18:00:
Rosół z makaronem;
Mięsa: rolada śląska, sznycel zapiekany z serem, rolada drobiowa ze szpinakiem, warkocz z polędwicy w sosie śliwkowo-bekonowym, schabowy;
Ziemniaki młode, kluski śląskie;
surówki: młoda kapusta zasmażana, czerwona kapusta, marchewka lub biała kapusta w sosie czosnkowym;
kompot;

2.   Tort, ciasta, kawa, herbata 19:00

3.   Zimna płyta 19:30:

Półmiski mięs pieczonych: karczek, boczek, schab, szynka;
Półmisek wykwintny: pieczone pasztety z jajkami faszerowanymi z kawiorem,
Roladki szynkowe z masłem czosnkowym,
Śledź po kaszubsku, śledź w pierzynce, śledź w śmietanie lub po japońsku, różyczki z łososia wędzonego z serkiem ziołowym,
Sałatka jarzynowa na babeczkach, sałatka z wołowiną (wołowina,ogórek,cebula,fasola konserwowa czerwona,majonez), sałatka ryżowa z kurczakiem wędzonym,
Wiejski stół
Deska serów;
Sushi

4.   Lody z musem naturalnym (własnej roboty) i rumem

5.   kolacja I:   22:30

Rolada w sosie karmelowym z migdałami i octem balsamicznym, ziemniaki zasmażane, sałatka z kapusty pekińskiej z sosem vinegre i jogurtem naturalnym,

6.   Kolacja II:   00:45

Indyk pieczony w całości z żurawiną i brukselką

7.   Kolacja III:   2:30

Barszcz z krokietem

8.   Kolacja IV: 4:00

Strogonow

Poprawiny:

1.   Obiad: 15:30

Żurek z jajkiem w chlebie,
Udko wytrybowane, bez kości, z farszem pieczarkowym w sosie pieczarkowym, ryż czerwony na ostro, surówki
+ mięsko z dnia wcześniejszego

2.   Zimna płyta 17:00 - wspomnienie dnia wczorajszego + dorobione świeże; + wiejska płyta; + ciasta

3.   Kolacja:

Zupa węgierska na ostro.

Ogólnie dojadamy

Alkohol:

Wódka
Wino
Koniak, metaxa, whiskey,
Piwo
bimber

Obsługa:

1 dzień - 6 kelnerów, 3 kucharz + 3 osoby na kuchnię, + 2 dochodzące na początku; barman;
2 dzień - 3 kelnerów,  3 kucharzy;

Offline Doradca_śląsk

• nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #307 dnia: 18 Marca 2009, 18:27 »
Proponuje jeżeli jest taka możliwość zamienić w salatce z kurczaka zamiast wedzonego to z pieczonych filecików są dużo lepsze i nie śmierdzi po godzinie jakby kurczak był zepsuty.Pozdrawiam serdecznie.

Offline MagdaMa

• zapaleniec
« Odpowiedź #308 dnia: 18 Marca 2009, 19:39 »
chciałam zauważyć, że to NIE ŚMIERDZI; sałatka sprawdzona, nie raz na niejednej imprezie całonocnej :-) i nie tylko;

Offline paooolka

• Niufomaniaczka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 05.09.2009
« Odpowiedź #309 dnia: 18 Marca 2009, 19:42 »
hmmm sama wezme to rade pod uwage, zreszta nie lubie wedzonego kurczaka, tym bardziej ze sklepu :)
Il corpo è solo uno strumento. Il corpo senza lo spirito non ha nessun valore.

całkiem nowa JA

Offline Doradca_śląsk

• nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #310 dnia: 18 Marca 2009, 20:09 »
No moze nie smierdzi jak sama robisz ,ale sama bedziesz ją robiłą czy obsługa jakaś .

Offline MagdaMa

• zapaleniec
« Odpowiedź #311 dnia: 18 Marca 2009, 20:47 »
ja nie - ja wtedy będę wałki kręcić; moja obsługa - ale nie ma problemu, nie martwię się, bo robią na co dzień i zawsze jest dobre ;D

ciekawe, że ma Pan takie doświadczenia - zastanawiam się od czego to może zależeć?

samemu trzeba kurczaczka robić ;D nie kupujemy w sklepie wędzonego; zresztą żadnego mięsa nie kupujemy w sklepie - tylko swojskie, sprawdzone, wiejskie prosiaczki ;D

Offline Doradca_śląsk

• nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #312 dnia: 18 Marca 2009, 20:50 »
No jak sami bedziecie wedzic to co innego.Ja robilem kiedys  te salatki wlasnie z wedzonego i po kilku godzinach śmierdziała dziwnie pomimo kurczak ze byś swieży .Potem zastąpiłem to filecikami z kuczaka samzonymi jak schabowe panierowane i są bombowe.Pozdrawiam serdecznie.

Offline aniutkaz

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #313 dnia: 18 Marca 2009, 21:00 »
w kazdym regionie sa inne potrawy inaczej robione moje prosiaczki beda swieze ktos ma gospodarke i piekarnie piecze je w ciescie chlebowym w piecu a co do tej salatki to ja wykreslam z listy jestem strasznie wyczulona na takie rzeczy  i stres typu smierdzi.... nie potrzebny po za tym stawiam na dania wydawane na biezaco cieple tylko  ze 3 -4 salatki na stol plus warzywka nio i ten wiejski stol swoja droga wedza sami dzin przed slubem pod okiem taty nie mam sie co martwic

Offline ajka85

• entuzjasta
  • Miłość, miłości jakże pięne bramy
  • data ślubu: 21.08.2010
« Odpowiedź #314 dnia: 18 Marca 2009, 21:17 »
a na torcik to troszke nie za wczas? Wiem, ze kazdy robi jak uwaza, ale zaraz po obiedzie niewielu go sprobuje:) pozdrawiam

Offline aniutkaz

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #315 dnia: 18 Marca 2009, 21:24 »
ooooo nie u mnie bedzie tak  ;D  ;D  ;D   ;D
24.00- 15minut huku czyli fajerwerki profesionalne z kobylanki ..
24.20 tort -oczepiny z   torta dzieleniem oczepiny  beda trwaly okolo godz. czasu
p*o*z*d*r*a*w*i*a*m*

Offline MagdaMa

• zapaleniec
« Odpowiedź #316 dnia: 18 Marca 2009, 22:52 »
No jak sami bedziecie wedzic to co innego.Ja robilem kiedys  te salatki wlasnie z wedzonego i po kilku godzinach śmierdziała dziwnie pomimo kurczak ze byś swieży .Potem zastąpiłem to filecikami z kuczaka samzonymi jak schabowe panierowane i są bombowe.Pozdrawiam serdecznie.

a to sobie pozwolę i wypróbuję :-)
w kazdym regionie sa inne potrawy inaczej robione moje prosiaczki beda swieze ktos ma gospodarke i piekarnie piecze je w ciescie chlebowym w piecu a co do tej salatki to ja wykreslam z listy jestem strasznie wyczulona na takie rzeczy  i stres typu smierdzi.... nie potrzebny po za tym stawiam na dania wydawane na biezaco cieple tylko  ze 3 -4 salatki na stol plus warzywka nio i ten wiejski stol swoja droga wedza sami dzin przed slubem pod okiem taty nie mam sie co martwic

super - to właśnie jest wiejski stół :-)   - zapomniałam dopisać, będzie jeszcze smalec :-)
nam też właśnie na tym zależało;
długo się zastanawiałam,ale jednak się zdecydowałam że...
tort po obiedzie ma swoje plusy,bo:
1. właśnie każdy zje coś słodkiego - po obiedzie; w końcu to tylko kawałeczek ciasta :-) [a w sumie  i tak połowa nie zje czy tak czy siak - nie wypada odmówić,więc się bierze, a później nie je ;D]
2. będzie trochę dzieci dla których właściwie ten tort to frajda - a do 00:00 nie dotrzymają :-) To jednak na 1 miejscu argument :-)
3. ułatwienie dla obsługi, dania na spokojnie później wydawane i nie trzeba gonić z niczym;

Offline Doradca_śląsk

• nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #317 dnia: 18 Marca 2009, 22:58 »
MagdaMa powiedz mi jak rozwiązujecie problem chłodni bo z tego co sie orientuje to masz wesele w czeladzi w OSP?

Offline MagdaMa

• zapaleniec
« Odpowiedź #318 dnia: 19 Marca 2009, 08:59 »
kupiłam zamrażarkę, jedna jeszcze jest już uruchomiona i biorę lodówkę - taką jak coca cola/czy pepsi daje na napoje [będą butelki szklane więc potrzebuję duuużo miejsca]; jeśli będzie potrzeba to jeszcze jedną się przywiezie; [bo to maj :-) więc liczę że będzie gorąco].
a to co jest na miejscu powinno wystarczyć na  bieżące jadło - u znajomych przynajmniej wystarczyło;

Offline aniutkaz

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #319 dnia: 19 Marca 2009, 09:27 »
 :skacza: wy o lodowkach a ja nawet jednej tam nie mam   :skacza: ale tez mamy te od coca coli ......  wiec nie ma problemu

Offline angel

• forumowicz
« Odpowiedź #320 dnia: 19 Marca 2009, 13:33 »
a ja w sprawie jajek :) hihi

Na poczatku ten pomysl mi sie nie podobal. Jednak wlasciciel nas przekonal i mam do wyboru np. jajka z lososiem.
A wiec nie beda to tradycyjne jajka z majonezem jak w domu, ale jakies bardziej wymyslne :)
Mam nadzieje, ze to dobry wybor i ze bedzie to ladnie podane i bedzie swieze:)

pozdrawiam

Offline MagdaMa

• zapaleniec
« Odpowiedź #321 dnia: 19 Marca 2009, 14:03 »
takie jajka są ok;
mnie chodziło o takie majonezowe, zwykłe - wbrew pozorom b.dużo osób tak podaje  ;D

Offline franekkimono
  • bywalec
Odp: pomóżcie mi z moim menu :D
« Odpowiedź #322 dnia: 31 Marca 2009, 12:02 »
a ja kompletnie nei mam pomysłu na weselne menu.  Mam miec 110 osob, impreza bedzie na działakach wiec musze coś stworzyc. moglabym was prosić o pomoc bo sama chyba nei dam rady...;/ 

Offline ajka85

• entuzjasta
  • Miłość, miłości jakże pięne bramy
  • data ślubu: 21.08.2010
Odp: pomóżcie mi z moim menu :D
« Odpowiedź #323 dnia: 5 Kwietnia 2009, 20:22 »
przedstawiam moja pierwsza wersje menu ( bo moze sie zmienic)

1.przystawka - ok 18 pasztet z dzika z grzybkami marynowanymi i sosem tatarskim
2. I Danie - krem z pomidorow z bazylia i tartym parmezanem
3. II Danie - pieczone udzce z indyka z jablkkiem i zurawina, de volaile faszerowany serem i maslem czosnkowtm, zwijaniec schabowy, faszerowany grzybami i kapusta, kluski slaskie, ziemniaki z koperkiem, frytki, surowki 3 - mix kolorowych salat z warzywami i sosem vinegret, fasolka szparagowa obsmazana w bulce, z marchwi i jablka, z selera z rodzynkami
4. Deser o 19 30 - lody w pucharkach z owocami i bita smietana
5. zimne zakaski- zimne pieczone miesa i wedliny ( poledwica w pieprzu, schab pieczony z morelami, schab karkowy ze sliwka etc), pasztet, deska serow z krakersami, sledzie na 3 sposobby, marynaty, tymbaliki drobiowe, kurczak faszerowany, ryba po grecki
6. Salatki = wloska caprise z mozzarela i pomidorami, grecka z derem feta i oliwkami, tradycyjna
7.I goraca kolacja ok 21 warkocz z lososia i soli pieczony  z zapiekanka z warzyw
8. Tort - ok 22 smietanowy z owocami
9. II Kolacja - kolduny litewskie  w bulionie ok 23
10. III kolacja barszczyk czerwony z krokietem i pierozkami
11 stol wiejski - miesa, kielbasa, wedlina, zurek smalec, ogorki kisozne, i inne puierdoly:)
12 owoce i 8 rodzajow ciast

w wersji ostatecznej napewno cos sie zmieni, ale jeszcze jest czas na przemyslenia

Offline Miya

• forumowicz
  • data ślubu: 09-07-2011
Odp: Menu
« Odpowiedź #324 dnia: 23 Kwietnia 2009, 16:41 »
Ja również mam prośbę o ocenę wstępnego menu. Wesele mamy na 80 osób.
Aperitif:
Lampka szampana

Obiad:

Przystawka
Łosoś wędzony z musem paprykowym , kawiorem i sosem ziołowym

Zupa
Krem grzybowy w chlebie

Danie główne
Kaczka pieczona z jabłkiem i żurawiną, talarkami ziemniaczanymi i sałatką z czerwonej kapusty  lub Polędwica wołowa w sosie borowikowym z ziemniakami i kompozycją sałatek

Deser
Jogurtowy przysmak z pomarańczowym lustrem lub Puchar lodowy z owocami i bitą śmietaną 

Bufet
Rolada z perliczki z kurkami
Cielęcina pieczona na sosie podana
Rożki z polędwicy wołowej
Rolada łososiowa z marynowaną krewetką
Roladki z pstrąga
Zapiekany bakłażan z pomidorami i mozzarellą
Kurki duszone z cebulą i cukinią
Deska rozmaitych serów (pleśniowych, wędzonych, ziołowych )
Sałatka selerowa
Sałatka z kurczakiem i słonecznikiem
Sałatka wegetariańska
Sos paprykowy
Sos musztardowy
Koszyk pieczywa, masło
Owoce sezonowe

Dania gorące
Filet drobiowy panierowany w płatkach zbożowych z pyzami ziemniaczanymi podany na grillowanej cukinii z ziołowym sosem de paris
Barszczyk czerwnony lub chrzanowy

Plus stół wiejski który wygląda tak:

Prosiak płonący
Udziec wieprzowy w całości
Golonka peklowana z jarzynami
Kaszanka na ciepło z cebulą
Pierogi (z kapustą , grzybami , szpinakiem ,mięsem)
Pomidory faszerowane
Kapusta kiszona zasmażana
Ogórki kiszone
Musztarda
Chrzan
Ketchup
Chleb wiejski

Myślicie, że wystarczy? Oczywiście dla wegetarian będzie inny obiadek. :)

Offline ineeze

• entuzjasta
  • Miłość cierpliwa jest, łaskawa jest....
  • data ślubu: 2o.o6.2oo9[
« Odpowiedź #325 dnia: 27 Kwietnia 2009, 14:09 »
Miya, masz za 2 lata wesele, a już dokładnie wiesz co będziecie mieli w menu, podziwiam. My na ostateczne ustalenia odnośnie jedzonka jedziemy na salę na 10 dni przed weselem. Pozdrawiam.

Offline Miya

• forumowicz
  • data ślubu: 09-07-2011
« Odpowiedź #326 dnia: 27 Kwietnia 2009, 14:32 »
Niewielkie zmiany mogą zostać naniesione ale u nas od menu zależy cena i przez to wartość wesela.  W każdym razie z powodu umowy musimy wiedzieć ile mniej więcej nas będzie wesele kosztować a to zależy od menu. :) Tak więc proszę o opinie. :)

Offline obserwator
  • maniak
  • data ślubu: trochę czasu minęło
« Odpowiedź #327 dnia: 28 Kwietnia 2009, 14:44 »
Najczęściej cena wynajęcia sali z konsumpcją zależy od menu. :)

Offline ineeze

• entuzjasta
  • Miłość cierpliwa jest, łaskawa jest....
  • data ślubu: 2o.o6.2oo9[
« Odpowiedź #328 dnia: 29 Kwietnia 2009, 14:27 »
Niewielkie zmiany mogą zostać naniesione ale u nas od menu zależy cena i przez to wartość wesela.  W każdym razie z powodu umowy musimy wiedzieć ile mniej więcej nas będzie wesele kosztować a to zależy od menu. :) Tak więc proszę o opinie. :)
W każdej restauracji, cena za osobę uzależniona jest od , jego różnorodności, ilości, itp.
W większości restauracji, jest zarys/w granicach odpowiednich kwot/- do wyboru zależnie od gustów, potem przed ceremonią ustala się szczegóły.
Pozdrawiam.

Offline ismenka1986

• zapaleniec
  • data ślubu: 17.10.2009
« Odpowiedź #329 dnia: 22 Lipca 2009, 23:33 »
A oto moje menu :D :D :D

Szampan

Obiad:
- Rosół z makaronem
- Ziemniaki
- Kotlet schabowy
- Zestaw surówek

Zimna Płyta:
- karczek pieczony
- schab pieczony z jajkiem lub śliwką
- boczek faszerowany
- pasztet
- szynka
- polędwica
- baleron
- salami
- kabanosy
- tymbaliki drobiowe
- roladki szynkowe w galarecie
- ser żółty
- jajka faszerowane
- galareta
Śledzie (2 rodzaje):
- salsa
- śledzie w oleju
Sałatki ( 3 rodzaje)
- jarzynowa
- z makaronem
- ????????

Dodatki I:
- pomidor
- ogórek Świerzy
- ogórek konserwowy
- papryka konserwowa
- pieczarki konserwowe
- masło
- chleb

Gorące kolacje:
- strogonow w chlebkach
- kluski śląskie, rolada wołowa, surówka
- dufinki lub frytki, udko z kurczaka, surówka
- barszcz czerwony z pasztecikami

Desery:
- ciasto
- cukierki
- owoce

Napoje:
- gazowane
* Coca Cola
* Sprite
* Fanta
- soki
* pomarańczowy
* czerwony grejpfrut
- woda mineralna
* gazowana
* niegazowana

Alkohole:
- szampan
- wino
* czerwone
* białe
- piwo (poprawiny)
- piccolo

;D ;D ;D ;D ;D
Mam nadzieję, że niczego nie zapomniałam:)