Autor Wątek: Menu  (Przeczytany 105607 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Menu
« Odpowiedź #240 dnia: 10 Stycznia 2008, 14:47 »
Ja uważam, że nie jest źle..jedynie miałabym zastrzeżenia do porcji miesa - zarówno obiadowego, jak i zimnej płyty. Dlaczego :?:
Wg mnie wybór jest ciekawy ale takie kotlet może ważyć tyle ile przewidziana porcja, a co jesli ktoś zechce sobie skonsumować np. zraziki i dewolaja, bo lubi ;) wówczas faktycznie może zabraknąć...co innego, gdyby wyboru nie było i tylko po sztuce na łep ;D o ziemniaczki i surówki można być spokojnym.
Podobnie rzecz ma się z zimną płytą - o sałatki byłabym spokojna, to raczej nie jest rozchwytywane na weselu, podwieczorek i kolacja, jak najbardziej ok.,  bo wychodzi po porcji (czy ten barszczyk i szaszłyki to tak po 50% czy każdego po porcji :?: ), ale mięsko na zakąski to troche mało ::) zobacz ile może ważyć porcja np.ryby po grecku :-\


Offline mckr

  • Małgosia ;-)
  • bywalec
  • ****
  • Wiadomości: 305
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 28.06.2008
Odp: Menu
« Odpowiedź #241 dnia: 10 Stycznia 2008, 15:05 »
 Dzieki dziewczyny ;)

 mam jeszcze sporo czasu i postarm się coś z tym zrobić.  Może poradze się jakieś znajomej kucharki.

Offline met

  • Młoda Żonka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4643
  • Płeć: Kobieta
  • Amor Vincit Omnia
  • data ślubu: [size=
Odp: Menu
« Odpowiedź #242 dnia: 10 Stycznia 2008, 18:21 »
mckr, to dobry pomysł popytać kogoś, kto obługuje wesela etc.
Zawsze też można zapytać w jakimś innym/konkurencyjnym lokalu jak wygląda u nich sprawa porcji i co najwyżej próbować coś zmienić w swoim lokalu.

Offline Akacja_

  • nowicjusz
  • *
  • Wiadomości: 25
Odp: Menu
« Odpowiedź #243 dnia: 11 Stycznia 2008, 09:27 »
Mckr :
Wydaje mi się , że jak na 120 zł to trochę za małe porcje i za mało dań na ciepło.  (Prowadzę restaurację)
Szczególnie 200g porcje na zimnej płycie.  U nas jest 100g wędlin, 100g ryb, tymbalik /os, 100g pieczystych.
Zależy jeszcze na ile osób to wesele i na ile godzin.

Offline mckr

  • Małgosia ;-)
  • bywalec
  • ****
  • Wiadomości: 305
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 28.06.2008
Odp: Menu
« Odpowiedź #244 dnia: 11 Stycznia 2008, 09:59 »
 Witaj Akacja,

 te wesele jest na ok 80-90 os i trwać będzie do białego rana.  Na drugi dzień są poprawiny.

 

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Menu
« Odpowiedź #245 dnia: 11 Stycznia 2008, 10:02 »
Jeśli z poprawinami to faktycznie mało, chyba że na drugi dzień obowiązuje osobne menu :drapanie:


Offline mckr

  • Małgosia ;-)
  • bywalec
  • ****
  • Wiadomości: 305
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 28.06.2008
Odp: Menu
« Odpowiedź #246 dnia: 11 Stycznia 2008, 10:07 »
 N poprawiny jest to co zostanie z wesela :o+ sniadanie (jajecznica)+obiad (żur po staropolsku)

Offline mk.mika
  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 1781
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 6 czerwca 2009
Odp: Menu
« Odpowiedź #247 dnia: 11 Stycznia 2008, 10:34 »
ja nie jestem pewna ale to jakos i tak wydaje mi sie że to troche mało jedzenia, a poza tym bardzo mała kwota... na ile osób będzie wesele i w jakich godzinach?


Moje oczy są nadal zielone w moim oknie wciąż kwitnie nadzieja

RELACJA

Offline anetka71

  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 1864
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 11.10.2008
Odp: Menu
« Odpowiedź #248 dnia: 13 Stycznia 2008, 13:13 »
Mam do Was prosbe,abyscie ocenily moje wstepne menu.
Troche sie przerazilam,bo jak widz,eile wy macie lub mialyscie jedzonka,to u mnie jest tego chyba malo:(
Chociaz pani z hotelu mowila,ze spokojnie wystarczy i ze jeszcze nam zostanie,wole zapytac sie jeszcze Was:)
Wedlin nie bede miala,bo pani powiedziala,ze nigdy nie schodza.Wesele mam na ok 75-80(max) osob,bez poprawin
Dokupuje napoje gazowane i wodke,dodatkowe bede miala jeszcze wedzonego pstraga.Z tego menu,co wysylam rezygnuje z ryby po grecku i zamiast niej bedzie jakas inna(miesna) przystawka i dodam owoce,bo pani z hotelu przeoczyla je.
Prosze o pomoc i z gory dziekuje:)
Aha i bede miala stol wiejski, na ktorym beda kielbaski wedzone,jakies rybki,miesa,smalec ze skwarkami i tego rodzaju inne pysznosci:)
a oto menu:
MENU:

I POWITANIE MŁODEJ PARY - CHLEBEK WESELNY
( RODZICE WITAJĄ, 1xWODA, 1xSZAMPAN )
II POWITANIE GOŚCI - SZAMPAN
III   I DANIE - ROSÓŁ Z MAKARONEM DOMOWYM   84 PORCJI
IV  II DANIE :
POLĘDWICA W SOSIE Z KUREK + ZIEMNIAKI +         
3 RODZAJE SURÓWEK                84 PORCJI

V ZAKĄSKI NA ZIMNO:
SANDACZ W GALARECIE            50 PORCJI
RYBA PO GRECKU               60 PORCJI
ŚLEDŻ W OLEJU Z CEBULKĄ            40 PORCJI         
GALARETKA DROBIOWA            60 PORCJI      
JAJKO W SOSIE TATARSKIM            50 PORCJI                 
SAŁATKA JARZYNOWA            60 PORCJI
SAŁATKA Z KURCZAKIEM I ANANASEM                      60 PORCJI   
PÓŁMISKI WARZYW RÓŻNYCH
(ŚWIEŻE I KONSERWOWE)            40 PORCJI
PÓŁMISEK MIĘS PIECZONYCH:
- KARKÓWKA               30 PORCJI   
- BOCZEK FASZEROWANY            30 PORCJI
- SCHAB ZE ŚLIWKĄ               30 PORCJI
KORECZKI NA ANANASIE            3 SZT   
PIECZYWO+MASŁO               B / O

VI DANIA NA GORĄCO:
21.00 ŻUREK W CHLEBKU            84 PORCJI         
23.00 PROSIE PIECZONE W CAŁOŚCI    
02.00 KAPUŚNIACZKI Z BARSZCZEM         84 PORCJI            

VII NAPOJE:
SOK  ( RÓŻNE SMAKI )             BEZ OGRANICZENIA            
KAWA, HERBATA               BEZ OGRANICZENIA
SZAMPAN                  8 SZT
WÓDKA BOLS 0,5 L               40 SZT      


CIASTO - 3 RODZAJE                    
 (TORT PIĘTROWY, WESELNY,Z PARĄ MŁODĄ I RACAMI 

WE WŁASNYM ZAKRESIE:
- RYBA WĘDZONA
- NAPOJE GAZOWANE
- ALKOHOL CZĘŚĆ

Offline Kora29

  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 772
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 30.08.2008 r.
Odp: Menu
« Odpowiedź #249 dnia: 14 Stycznia 2008, 22:24 »
Ten wątek mnie przerasta...pyszności...i jak ja mam linię trzymać.... ??? ??? ???
Ja fachowcem nie jestem...ale jak dla laika - jest git!!!!

Offline aga8207

  • bywalec
  • ****
  • Wiadomości: 253
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 06.06. 2009 Catamaran :)
Odp: Menu
« Odpowiedź #250 dnia: 16 Stycznia 2008, 09:12 »
anetka71 menu ok.  Nie wiem co prawda ile płacisz za swoje jedzonko. Jedyne co bym zmieniła to mięsko do obiadu a raczej nie zmieniłabym ale dodała bo dla mnie niedopuszczalne jest by mięsko bylo wyliczone co do sztuki na osobę. My mamy 2 sztuki mięsa do wyboru ROLADKI ZE SCHABU, POLĘDWICZKI, WIEPRZOWE Z GRILLA Z MASŁEM SMAKOWYM, MIESZEK CEGLASTY,  PIERŚ W PARMEZANIE, INDYK Z PLASTERKAMI ANANASA I ŻÓŁTYM SEREM i 1 zt. ryby do wyboru ŁOSOŚ Z GRILLA Z MASŁEM, PSTRĄG W ZIOŁOWEJ PANIERCE, SANDACZ W MIGDAŁACH, HALIBUT Z MASŁEM, SOLA W TOWARZYSTWIE ŁOSOSIAna osobę. Reszta chyba ok. moje menu masz dostępne kilka stron wcześniej :)



Offline agu-s

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7420
  • Płeć: Kobieta
Odp: Menu
« Odpowiedź #251 dnia: 27 Stycznia 2008, 16:16 »
witam, a my z narzeczonym ustaliliśmy takie wstępne menu:
OBIAD:
•   rosół z makaronem;
•   dewolaj;
•   ziemniaki pieczone- półksiężyce;
•   surówki:kapusta biała z marchewką na zimno;kapusta pekińska z nowalijkami;mizeria;kapusta czerwona; sałatka cesarska;
NA ZIMNO:
1.   półmiski mięs pieczonych: karkówka, łopatka, schab, boczek;
2.   sałatka jarzynowa;
3.   sałatka grecka z kurczakiem smażonym;
4.   sałatka z kurczakiem wędzonym i brokułami;
5.   śledź w oleju z cebulą;
6.   galaretki z kurczaka;
7.   pstrąg w galarecie;
8.   tatar wołowy;
9.   smalec, ogórki małosolne;
10.   jajka w sosie tatarskim;
11.   mozarella z pomidorami;
12.   półmiski warzyw konserwowych;
13.   kulki mielone z łopatki;
14.   roladki dewolaj faszerowane papryką;
15.   igiełki z indyka
I DANIE NA GORĄCO:
•   bigos z kiełbaską;
•   udka z pieczarkami;
II DANIE NA GORĄCO:
•   krokiety z barszczem czerwonym;
III DANIE NA GORĄCO:
•   żurek podany w chlebie;
dla dzieci: rosół z makaronem, udko/ filet z kurczaka z frytkami
dodatki:
1.   masło
2.   ćwikła, chrzan, musztarda +sosy do mięs pieczonych+sałatek
3.   kawa herbata wg potrzeb
4.   tort+fontanny+figurka+chlebek weselny
5.   ciasto
To menu zostało wycenione na 133 zł/os, alkohol i napoje we własnym zakresie bez dopłat.
co o tym sądzicie?

Offline madziq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6009
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: Menu
« Odpowiedź #252 dnia: 6 Lutego 2008, 10:43 »
ale macie pyszności my jeszcze nie mamy menu a niecałe 3 mieszki zostały :-\ jedno jest pewne DUFINKI muszą być!!

Offline mk.mika
  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 1781
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 6 czerwca 2009
Odp: Menu
« Odpowiedź #253 dnia: 6 Lutego 2008, 10:47 »
a co to są DUFINKI?? - madziq


Moje oczy są nadal zielone w moim oknie wciąż kwitnie nadzieja

RELACJA

Offline agu-s

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7420
  • Płeć: Kobieta
Odp: Menu
« Odpowiedź #254 dnia: 6 Lutego 2008, 10:49 »
a co to są dufinki?  :)

Offline madziq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6009
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: Menu
« Odpowiedź #255 dnia: 6 Lutego 2008, 10:51 »
dufinki to są takie zmielone gotowane ziemniaczki z pomieszane z jajkiem, mąką ziemniaczaną i przyprawą jaką lubicie.  następnie z tego formułuje się kuleczki i obtacza w bułce tartej i na olej!! podczas smażenia troszkę pęcznieją i są naprawdę przepyszne  POLECAM!!

Offline agu-s

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7420
  • Płeć: Kobieta
Odp: Menu
« Odpowiedź #256 dnia: 6 Lutego 2008, 10:56 »
trzeba będzie spróbować  ;D

Offline mk.mika
  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 1781
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 6 czerwca 2009
Odp: Menu
« Odpowiedź #257 dnia: 6 Lutego 2008, 11:00 »
czyli sposób robienia jak kluski ślaskie tylko końcówka dodatkowo bułeczka tarta i samżenie.
Kochana to ja jadłam coś takiego, tylko w środku był jeszcze farsz z pieczarek....mmmmmmmmmmmm pychotka - dzięki madziq


Moje oczy są nadal zielone w moim oknie wciąż kwitnie nadzieja

RELACJA

Offline madziq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6009
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: Menu
« Odpowiedź #258 dnia: 6 Lutego 2008, 11:03 »
najlepsze w dufinkach jest to że pasują do każdego dania tylko odradzam te gotowe mrożone ani troszeczkę nie przypominają tych robionych własnymi łapkami. ś

Offline mk.mika
  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 1781
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 6 czerwca 2009
Odp: Menu
« Odpowiedź #259 dnia: 6 Lutego 2008, 11:27 »
najlepsze to co sami zrobimy ;)


Moje oczy są nadal zielone w moim oknie wciąż kwitnie nadzieja

RELACJA

Offline parisienne81

  • nowicjusz
  • *
  • Wiadomości: 42
  • Płeć: Kobieta
menu wesela -potrawy
« Odpowiedź #260 dnia: 27 Lutego 2008, 14:32 »
witajcie kochane... oto moje menu które mogę modyfikować (eliminować , zmieniać , dodawać, zmianiać godziny) jak waszym zdaniem ono się prezentuje? wesele jest na 70 osób, w sierpniu (ciepło) zaczyna się o 18.00 i trwa miejmy nadzieję do białego rana...  ;D ;D ;D

co byście mi doradziły?zmieniły? ???

pozdrawiam :-*


Oferta weselna nr 3

Menu serowane (cztery dania):
Wędzona pierś kurczaka podana na pomarańczowo na sałatach
*
Rosół z kurczaka
*
Zrazy wołowe w sosie prawdziwkowym z pieczonymi ziemniakami i  zestawem  surówek
*
Torcik lodowy z owocami

Wystawione na bufecie po kolacji serwowanej:
Pomidory z mozzarellą
Szynka z dzika z melonem
Pasztet drobiowy na jabłuszku
Rostbef pieczony z sosem francuskim
Rolada z kurczaka z sosem brzoskwiniowym
Platery szczecińskich wędlin
Galaretka z kurczaka
Sandacz w galarecie garnirowany świeżym szczypiorkiem
Grenadier w sosie greckim
Marynowane śledzie w pomidorach
Marynowane śledzie w sosie curry
Łosoś wędzony z sosem miodowo-musztardowym
Sałatka hawajska z wędzonym kurczakiem
Sałatka meksykańska
Sałatka jarzynowa
Marynowane ogórki, pieczarki, cebulki
Pieczywo, masło, margaryna
***
Świeże owoce
Wybór ciast deserowych
***
Wystawione na bufecie:      Udko z kurczaka na płonąco (około godziny 22:00)
***
Tort weselny (około godziny 24:00)
***
Wystawione na bufecie:            Barszcz czerwony z pasztecikiem
Szaszłyk wieprzowy (około godziny 1:00)
Napoje:
* kieliszek wina musującego na powitanie
* butelka wódki (biała, Polska ) na parę
* sok pomarańczowy / napoje gazowane - 2 litry na osobę
* kawa, herbata bez ograniczeń

Dodatkowe informacje:
-   dekoracja: kompozycje ze świeżych kwiatów i balony
-   karty menu dla każdego gościa oraz imienne wizytówki
-   tradycyjne powitanie Pary Młodej przez rodziców: chlebem i solą

Offline *Ewcia*
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7539
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 24.05.2008
Odp: pomóżcie mi z moim menu :D
« Odpowiedź #261 dnia: 27 Lutego 2008, 14:43 »
Rozumiem, że o 18 rozpoczynają się zaślubiny w kościele, a zabawa weselna rozpoczyna się koło godz. 20 ;> Bo jeżeli masz na myśli obiad na 18 to do 22 jest zdecydowanie za długa przerwa pomiędzy gorącymi posiłkami.
U nas ciepłe dania będą serwowane co 2 godziny, a obiado-kolację, czyli pierwszy posiłek planujemy na 19, ostatni zaś na 3 w nocy ;-)


Offline parisienne81

  • nowicjusz
  • *
  • Wiadomości: 42
  • Płeć: Kobieta
Odp: pomóżcie mi z moim menu :D
« Odpowiedź #262 dnia: 27 Lutego 2008, 15:32 »
hmmm... dzięki za odpowiedź :) ślub jest na 17.00, a wesele w hotelu tuż obok, więc sądzę że impreza zacznie się o 18.00, nie później...

jak rozplanować ciepłe posiłki? tzn co i o której? :-\

Offline ricardo

  • Patrycja
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26650
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 08.09.2007
Odp: pomóżcie mi z moim menu :D
« Odpowiedź #263 dnia: 27 Lutego 2008, 19:50 »
eeeeeee, ja bym obstawiała że najprędzej zacznie się 18:30... przecież jeszcze po ślubie są życzenia



Offline Akacja_

  • nowicjusz
  • *
  • Wiadomości: 25
Odp: pomóżcie mi z moim menu :D
« Odpowiedź #264 dnia: 27 Lutego 2008, 20:52 »
Myślę , że jest OK. W zasadzie i tak dania gorące nie wjeżdżają co do minuty o wyznaczonej porze. Może i trochę długo pomiedzy obiadem a pierwszym daniem gorącym , ale to jest czas na pierwszy taniec, pojedzenie zimnych dań ...szybko leci  :)

Offline parisienne81

  • nowicjusz
  • *
  • Wiadomości: 42
  • Płeć: Kobieta
Odp: pomóżcie mi z moim menu :D
« Odpowiedź #265 dnia: 27 Lutego 2008, 23:49 »
dzięki:D w piątek mam zobaczyć sie z panią odpowiedzialną za kuchnię i wszystko jej przedłożyć, na razie sama doszłam do tego żeby wywalić śledzie, bo z nich są aż dwa dania a przeciez większośc ich nie jada (ja np nie:D)

czyli przede wszystkim powinnam zniwelować przerwę między obiadem a pierwszym daniem ciepłym? jak? (wybaczcie brak obeznania)

Offline Akacja_

  • nowicjusz
  • *
  • Wiadomości: 25
Odp: pomóżcie mi z moim menu :D
« Odpowiedź #266 dnia: 28 Lutego 2008, 19:00 »
No nie znam Twojej rodziny, ale śmiem powiedzieć , że co do śledzi to się mylisz. Do wódki idą lepiej jak wędlina. Zmieniła bym tylko rodzaj , bo masz dwa i oba marynowane i czerwone. Zrobiłabym w oleju z cebulką , w śmietanie i w marynacie. Po 1/3 porcji na gościa z każdego rodzaju - czyli 1/3 x ilość gości śledzi w śmietanie, 1/3 x ilość gości śledzi w oleju, 1/3 x ilość gości śledzi w marynacie.

Offline parisienne81

  • nowicjusz
  • *
  • Wiadomości: 42
  • Płeć: Kobieta
Odp: pomóżcie mi z moim menu :D
« Odpowiedź #267 dnia: 28 Lutego 2008, 22:30 »
ok,akacj,pomyślę, chyba zostawię w takim razie jeden talerz śledzi,ale drugi obowiązkowo wylatuje... ;D

Offline ania8731

  • ania8731
  • nowicjusz
  • *
  • Wiadomości: 22
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20,06,2009
Odp: Menu
« Odpowiedź #268 dnia: 29 Marca 2008, 16:15 »
Dziewczyny pomórzcie mi z menu bo robimy wesele na 60 osób ale wiem ze ok 23 większość gości pojedzie napewno ok 20 pojedzie bo maja drugie wesele jeszcze i niewiem jak zrobić i ustawic to wszystko

Offline Kora29

  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 772
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 30.08.2008 r.
Odp: Menu
« Odpowiedź #269 dnia: 30 Marca 2008, 22:08 »
Ania...jak dziwnie...to jak ...wyjdą o 20?Serio????