Autor Wątek: CENA muzyki  (Przeczytany 95319 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline missmax

• entuzjasta
Odp: CENA muzyki
« Odpowiedź #570 dnia: 8 Kwietnia 2009, 13:04 »
jeden jest w stanie wydac 1.500 a drugi 6.000, jakos nie przychodzi mi do glowy ze ktos odrazu spi na forsie i nie wie co z nia zrobic

6000 tak luzniutko wydac na zespół - to chyba raczej ktoś wyda, dla którego muzyka jest najważniejszym priorytetem w dniu wesela i resztą się chyba mniej liczy ? ::) Mówię tutaj o przeciętnym statusie finansowym populacji polskiej ;). Nie oszukujmy się, ale wiekszosc ludzi ma srednie dochody, wiec wydac na zespół 6000 to <- albo ci wydają, którzy ok, może nawet "nie spią na forsie", ale raczej mają wyższe dochody, niz przecietny Polak.. A przecietniacy ? Moze i wezmą kredyty, pozyczki by miec właśnie ten zespół marzeń - ale to tylko tacy, którzy nie wyobrazają sobie innego zespołu, niż właśnie TEN ! Ten - który wezmie za wesele te 6000 ! Nawet za jedną noc ! Zainwestują tyle w zespół, który zagra pięknie i koncertowo - no właśnie, z wesela zrobią bardziej  KONCERT, a nie - rodzinne przyjęcie weselne, na którym PRIORYTETEM i ważną osobistością jest PARA MŁODA, a nie jakiś 'diamentowy zespół'. Nie wyobrażam sobie, by jakiś zespół, który ma swój styl i gra koncerty w pubach zagrał np. coś z biesiady, disco czy innego typu muzyki na wesele :D.
No to takie moje osobiste wyobrażenie o zespole na weselne granie :). Dużo osób się może ze mną nie zgodzić  ;D

Podsumowując ... to spotyka się też ludzi, którzy własnie "spią na kasie" -  dla nich to nie problem zainwestować nie tylko 6 tysiaków w zespół, ale też dużo kasy w miejsce przyjecia, menu, suknie, garnitur, i inne atrakcje...
Takie moje zdanie :).
« Ostatnia zmiana: 8 Kwietnia 2009, 13:07 wysłana przez missmax »

Offline veronka17

• zapaleniec
  • .: co mnie nie zabije , to mnie wzmocni :.
  • data ślubu: Jak będzie , to sie dowiecie :)
« Odpowiedź #571 dnia: 8 Kwietnia 2009, 19:30 »
:) Ja byłam gotowa zapłacić za zespół 6.ooo ( a dokładnie 6.200 ) :) i wcale nie śpię na kasie , a powiem więcej - jestem przeciętniakiem , jak to określiła missmax  :)

6000 tak luzniutko wydac na zespół - to chyba raczej ktoś wyda, dla którego muzyka jest najważniejszym priorytetem w dniu wesela i resztą się chyba mniej liczy ?
,
.....czy tak lecitko , to bym nie powiedziała :) , ale to prawda , cała reszta schodziła dla mnie na dalszy plan i jeśli chodzi o mnie , to mogłabym iść w worku jutowym do ołtarza ;) po prostu stwierdziłam , że skutecznie można zaoszczędzić na pozostałych wydatkach.

Nie wyobrażam sobie, by jakiś zespół, który ma swój styl i gra koncerty w pubach zagrał np. coś z biesiady, disco czy innego typu muzyki na wesele .
No to takie moje osobiste wyobrażenie o zespole na weselne granie .

............no niestety missmax , proszę tylko sie nie obraź , ale Twoja wiedza w tym zakresie widocznie jest zerowa . To jest właśnie to myślenie ludzi , że jak zespół gra koncerty w pubie , to już nic więcej z siebie nie wykrzesa jak Rolling Stones'ów itp. Profesjonaliści , którzy oprócz koncertów graja także wesela , mają opracowany repertuar w tym zakresie i zapewniam cię , że są w stanie zagrać wszystko to , co przeciętny zespół weselny - z tą różnicą , że nie z podkładów , a na żywo :)......no chyba , że trafi się zespół  , który uważa się za gwiazdę światowego formatu i obraża się za samą prośbę o disco polo na przykład :)  miałam okazję słyszeć kilka zespołów , które traktują takie prośby jak wyzwanie i trochę z przymróżeniem oka , ale grają takie rzeczy ku uciesze Młodych i ich Gości.

A tak na marginesie , to słyszałam również zespoły typowo weselne ( 2 , 3 -osobowe) , które z wesela robią KONCERT , więc na to nie ma reguły. Podstawą dobrego zespołu moim zdaniem jest dobry repertuar i dobry prowadzący , no a jakość wykonania-nie czarujmy się-zależy od kasy :)

Offline missmax

• entuzjasta
« Odpowiedź #572 dnia: 8 Kwietnia 2009, 23:57 »
... no veronka17 - nie obrazę sie przecież za to, że mogę miec zerowąwiedzę (ale widocznie? :D he he he ;)) . Wiesz, w sumie jezeli sklad jest np 6-7 osobowy i muza leci z wypasionych instrumentów na zywo, no i zespół ma renomę, bo grywa tu i tam, w mało obciachowych miejscach, nagrywa płyty - owszem można polecieć na niego i wydać 6, 7, czy 8 tysiaków nawet, za te kilkanascie godzin.

Tyle, że , no nie łudźmy się, przeciętny człowiek albo się bardzo zapożyczy w kredytach, albo zaoszczędzi na pozostałych rzeczach bardzo - a to nie byłoby dobre.... inne rzeczy tez wymagają starannosci i jakosci (no a przewaznie jakosc = cena).

No i tez stwierdzenie -> ze 2-3 osobowe zespół także odgrywa KONCERT? No tutaj jakos trudno sobie wyobrazic 2 osoby np. grające na perkusji, na klawiszach, gitarze, do tego spiewajace - w jednym czasie. Muszą się tylko wzmacniac podkładami - wiec jaki to koncert, jak muza nie na żywo ;P  ;D

.. no i stwierdzenie "spanie na forsie" . A dlaczego jest coś w tym złego ? Chyba tylko Ci, którzy są przyzwyczajeni od urodzenia do wysokiego statusu i kasę mają lekko - mogą się obrażać ... chociarz, niby dlaczego ? Mogą sobie przecież pozwolić na wesele w stylu Kopciuszka w pałacu za siedmioma górami, lasami.. ;) :)

A Ci "nie spiacy na kasie" ? To powodzenia z braniem zespołu za 6 klocków czy więcej, a co tam - raz się żyje, jedna - najważniejsza noc w życiu.... Ale nie lepiej już wybrać się własnie później na koncert z małżonkiem/małżonką, aniżeli robić go za wszelką cenę na weselu? coś wspomniał o tym obserwator :)

To tyle :). A  tak w ogóle czuję, że w niedalekiej przyszłości z wesel będa robić zwykłe show, i zeby zrobic wesele takie by wszytskim dogodzic, trzeba będzie naprawdę dużo wyłożyć majątku ... No a najwięcej na muzę - by miec "najllepszy=najdrozszy" zespół w miescie. Może jeszcze jakas trupa cyrkowa będzie, klowny, rewia.. ;) A rodzinna atmosfera??? A po co tam..// Tego się najbardziej boję. No ale świat tak powoli schodzi ... ale żeby aż tak za daleko nie zszedł..

Offline agairish

• Chuck Norris
  • Nasz aniołek 10t3d (9.07.10) godz. 13.15 [ * ]
  • data ślubu: 01.08.2009
« Odpowiedź #573 dnia: 9 Kwietnia 2009, 00:08 »
A i tak najwięcej zależy od ludzi, którzy bawia się (lub nie) na weselu. Bo jak goście będą sztywni i niechętni do zabawy to obojętnie czy za zespół (czy też dj'a) zapłaci się 1000 czy 8000 - i tak zabawa będzie nieudana...

Offline carollaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #574 dnia: 9 Kwietnia 2009, 07:23 »
agairish, zgadzam się z Tobą, od tego wiele zależy

Offline paooolka

• Niufomaniaczka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 05.09.2009
« Odpowiedź #575 dnia: 9 Kwietnia 2009, 08:46 »
rzecz gustu i tyle. sama nie wydaje 6 000 tys ale cos ok 3000-4000, jak dla mnie norma, poprostu szukalam i wiem.
ale gdybym znalazła zespol ktory bardzo mi sie podoba i kosztował by ok 6000 to zapewne gral by na moim weselu.

nie spie na forsie. pracuje, pewnie duzo wiecej niz "przecietniak", nie pale nie pije.
ktos kogo stac na takie rzeczy nie koniecznie "spi na forsie". kasa z nieba nie leci! trzeba ja zarobic i tyle!! znam mnostwo przypadków ze ktos komus zazdrosci. mam kolezanke, siedzi w domu palcem nie ruszy ale wiecznie narzeka ze ja to mam dobrze. ale ja w tyg pracuje, mam etat a w weekendy prowadze firme rodziców i nie mam tyle czasu na narzekanie jak ona.
wiem tez ze sporo ludzi zapozycza sie by spelnic swoje marzenie, ja ich nie potepiam. kazdy ma swoj rozum i tyle.
Il corpo è solo uno strumento. Il corpo senza lo spirito non ha nessun valore.

całkiem nowa JA

Offline missmax

• entuzjasta
« Odpowiedź #576 dnia: 9 Kwietnia 2009, 12:04 »
Powiem szczerze - ze gdyby mi rodzice nie wyprawiali wesela, i bym zarobkami swoimi mogła pokryc dużą czesc kosztów weselnych - to wzielabym spokojnie zespol max 3000 - 3300. Bo nawet taki mi się jeden podobał ze Szczecina :)  No ale ze względu na rodziców to szukałam nieco tańszego i też dobrego - i udało się :). Aczkolwiek, poszukiwania trwały trochę czasu, a znalazłam dzięki temu forum, bo inna forumowiczka poleciła.... :)

Gdybym "spała na forsie" - to tą forsę raczej wrzuciłabym do skarbony na super podróż poślubną i inne niż zespół droższy powyzej tych ok 3300 . A może i nawet trzeba byłoby wydac te nawet 4000, by mieć muzyczkę na żywo.
Zdaje sobie dziewczyny sprawę z tego, że ludzie są skłonni dawać te 6 000 - 8 000 :).  Myślę, że półki cenowe powinny się ustawiać: 1) granie z podkładów - niższa cena, 2) granie wyłącznie na żywo - wyższa cena, bo i wiecej osob.
Wiecie, po częsci  i mogłabym wziąć np.ten zespol za te 3300 , ale własnie kierowalam sie tą powyzsza klasyfikacją, i oni muzyki z instrumentów na zywo nie grają (bo jak 3 osoby...). Jednak wiem za co biorą te ponad 3000, za całokształt, za ogólnie prowadzenie zabawy i wokal. Kryterii wyboru jest dużo - ja postawiłam na cenę, dobry wokal i prowadzenie zabawy na poziomie. Aczkolwiek... może gdybym nie musiala rozsądnie, ekonomicznie wybierac - bym miała własnie zupełnie inne zdanie .. ? Może jednak rozsądek by wygrał, a kasę by się włożyło w co innego, niż w bardzo drogi zespół na wesele.

No i podsumowując, przyznaję rację przedmówcom, co do tego, że nie koniecznie ktoś musi własnie "spac na forsie" -  by  brać zespół za 6 - 8 tysięcy PLN nawet :). I sorry za to stwierdzenie, mam nadzieję, że nikogo nie obraziłam...  :P Sama może jakbym miała kasy co np. Forresterowie z Mody na Sukces, to bym mogła się obrazic :P (jakby co,fanką tego tasiemca filmowego nie jestem ;)). Oczywiscie tych, których stac i są skłonni wydać b.dużo na zespół też nie potępiam - nawet jak nie zaliczają się do tych "spiących na forsie" ;)

Pozdrawiam i zycze dobrych muzycznych wyborów co do weselnego zespołu :) ;) /wiem, że marudzę trochę w tym wątku, ale cosik stres juz przedslubny bierze i  juz jestem zbyt wylewna /

Offline ineeze

• entuzjasta
  • Miłość cierpliwa jest, łaskawa jest....
  • data ślubu: 2o.o6.2oo9[
« Odpowiedź #577 dnia: 9 Kwietnia 2009, 12:49 »
Missmax całkowicie się z Tobą zgadzam :)

Offline marta83

• bywalec
  • Nareszcie...
  • data ślubu: *  09.05.2009   *
« Odpowiedź #578 dnia: 9 Kwietnia 2009, 22:23 »
missmax to ile ostatecznie za zespol zaplaciliscie i jesli mozna wiedziec to jak sie nazywa?   ;)

Do slubu juz tylko miesiac, zaczynam sie denerwowac czy dobrze wybralam  :-\

Offline missmax

• entuzjasta
« Odpowiedź #579 dnia: 10 Kwietnia 2009, 21:47 »
wybralismy zespół FAMA, a to dzięki forumowiczce, która polecała go po swoim weselu w pewnym temacie. Powiem tak, 3 tysiakow nie wydałam, bo dla mnie trochę kasa się liczyła jednak, przy wyborach. Jeszcze dopowiem o zespole, ze "cena < jakość ;)".  Nie wiem jak teraz u nich z cennikiem , ale myślę, że nie przesadzają...  ::)

Offline obserwator
  • maniak
  • data ślubu: trochę czasu minęło
« Odpowiedź #580 dnia: 14 Kwietnia 2009, 09:40 »
Z ocenami zespołówe jest różnie, wszystko zależy od gustu. Ktoś zapłaci za zespół 6 tysięcy i powie, że to najlepszy zespół w okolicy , świetnie grają i bawią gości. Jest WART tych pieniędzy. No i dobrze, ale to tylko w jego mniemaniu bo innemu ten sam zespół w ogóle się nie podoba, jakość grania pod zdechłym azorkiem, repertuar taki sobie, żadnej rewelacji, zabawy jakie prowadzi są chamskie, niesmaczne i nie na miejscu. Njlepszym zespołem jest zespół, którego zna osobiście i  akurat gra za 2 tysiące złotych, jest rewelacyjny i w ogóle najlepszy w okolicy. Mógłbym tak pisać dalej, ale nie o to chodzi. Chodzi o to, że znam zespoły, które biorą kolosalne pieniądze za wesele, ale nie odbiegają od innych zespołów dużo tańszych. Rzecz w tym, że mają inny sprzęt, dużo lepszy za który zapłacili niezłą kasę . Bolesna prawda jest taka, że najlepszy sprzę nic nie da jeżeli kapela jest słaba, a wokalista/wokalistka nie umie spiewać. ;)

Offline Bartii
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 22.05.2009
« Odpowiedź #581 dnia: 15 Kwietnia 2009, 11:34 »
Cytat: obserwator link=topic=278. msg883663#msg883663 date=1239694848
Bolesna prawda jest taka, że najlepszy sprzę nic nie da jeżeli kapela jest słaba, a wokalista/wokalistka nie umie spiewać.  ;)

Dobry sprzęt - profi oświetlenie + nagłośnienie to wydatek ok 30 000 - 60 000 dla DJ'a ze średniej! półki (w porównaniu do tych naprawdę najlepszych).  Zespół, który dysponuję dodatkowo instrumentami posiada czasem znacznie droższy sprzęt - powiem szczerze - ciężko w tej branży być kiepskim "grajkiem" i dysponować jednocześnie sprzętem wysokiej klasy - jakoś trzeba na to zarobić. . .  a przyzwoicie w branży zarabiają z reguły Ci naprawdę dobrzy w tym co robią, którzy dodatkowo znajdują satysfakcję w ciągłym rozwoju i wzbogacaniu usług.  Fakt są DJ'e i Zespoły grające z "kasprzaków" dobrze bawiący weselników, ale przeważająca część tych "kasprzakowców" dzięki powyższym tekstom znajduje tylko dobre usprawiedliwienie dla braku profesjonalizmu.  Ot moje skromne zdanie.  

Offline obserwator
  • maniak
« Odpowiedź #582 dnia: 15 Kwietnia 2009, 12:55 »
Bartii nie wiem o jakim zespole muzycznym  piszesz sugerując, że koszt sprzetu wynosi powyżej 60 tyś. złotych. Sądzę, że nie masz na myśli kapel weselnych. Wystarczy zorientować się ile kosztuje średniej klasy perkusja, klawisze i gitary. Podejrzewam ,że nie masz o tym bladego pojęcia, albo udajesz , że nie masz. Owszem, że możesz kupić gitarę fendera za 20 tyś zł. , a nawet więcej tylko, że żaden gitarzysta z kapeli weselnej nie kupuje takiego sprzętu bo mu się po prostu nie opłaca i nie ma takiej potrzeby. Piecyk do basu lub gitary solowej to około 1,5 tyś. zł. ,nagłośnienie pod vocal ( wzmacniacz + 2 kolumny ) około 3 tyś. zł. Zakładam koszt gitary: 1.5 tyś zł. i oczywiście perkusja, około 2 do 2,5 tyś zł. (możesz kupić droższą, ale po co?). Dorzuć 3 tyś. zł na klawisze oraz na nagłosnienie też ze 3 tyś. zł. , to bedzie 17,5 tyś. zł. Jeszcze jakieś bajery za 5 tys. zł. Razem: 22,5 tyś zł.Zaokrąglam do 25 tyś. złotych. Za taką kwotę kapela weselna nie będzie się wstydzić swojego sprzętu, a jak umie grać to mogę zapewnić wszystkich, większość będzie zadowolona.  Powiedzmy sobie prawdę jeszcze taką, że kapela rozpoczynająca grę nie kupuje od razu sprzętu za takie pieniądze. Oni dorabiają się tego małymi kroczkami. :) Grając tylko po weselach i czasami na jakiś festynach czy też na zabawach sylwestrowych sprzęt za 25 tyś. zł. w zupełności wystarcza. :D

Offline LittlePoodle

• forumowicz
  • data ślubu: 01. 08. 2009
« Odpowiedź #583 dnia: 15 Kwietnia 2009, 13:19 »
Jejku dla mnie 25 brzmi bardzo duzo, a co dopiero 60  :o

Offline Bartii
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #584 dnia: 21 Kwietnia 2009, 00:16 »
Cytat: obserwator link=topic=278. msg885371#msg885371 date=1239792931
Bartii  Grając tylko po weselach i czasami na jakiś festynach czy też na zabawach sylwestrowych sprzęt za 25 tyś.  zł.  w zupełności wystarcza.  :D

. . .  no cóż być może masz rację - po co klient ma kupować Mercedesa za milion skoro na rynku jest mająca klimatyzację i poduszkę powietrzną Dacia Logan w cenie 30 000 zł - to przecież w zupełności wystarcza, więc za co oni chcą u merca 30 x więcej? Ale do rzeczy - na rynku mamy różne półki jakościowe, dla zróżnicowanych klientów - na co wskazałem w poście, więc nie generalizujmy w temacie, a znajomość szczegółowych cenników sprętu zachowajmy dla siebie. . . 

Offline obserwator
  • maniak
« Odpowiedź #585 dnia: 21 Kwietnia 2009, 09:03 »
Barti, akurat nie zgadzam się z Tobą. Rozmawiamy o zespołach weselnych. Jeżeli ma się dochody z grania wysokie, to zespół kupi sobie porządny sprzęt, jeżeli nie to kupi sprzęt niższej klasy czyli tańszy. Mówiąc o wysokich dochodach nie mam na myśli dochodów, które ma średniej klasy (przeciętny) zespół weselny. Przeciętny nie znaczy zły. Co do mercedesa (mam na myśli nowy) to, ktoś co ma niskie dochody ,może sobie tylko o nim pomażyć. Kupując sprzęt muzyczny trzeba mieć na uwadzę, że zakupiony sprzęt ma się zwrócić w dość szybkim czasie. Jeżeli chodzi ogeneralizowanie sprawy to akurat ja tego nie robię... :) Pozdrawiam.

Offline Bartii
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #586 dnia: 21 Kwietnia 2009, 12:30 »
Cytat: obserwator link=topic=278. msg891919#msg891919 date=1240297436
Barti, akurat nie zgadzam się z Tobą.  Rozmawiamy o zespołach weselnych.  Jeżeli ma się dochody z grania wysokie, to zespół kupi sobie porządny sprzęt, jeżeli nie to kupi sprzęt niższej klasy czyli tańszy.  Mówiąc o wysokich dochodach nie mam na myśli dochodów, które ma średniej klasy (przeciętny) zespół weselny.  Przeciętny nie znaczy zły.  Co do mercedesa (mam na myśli nowy) to, ktoś co ma niskie dochody ,może sobie tylko o nim pomażyć.  Kupując sprzęt muzyczny trzeba mieć na uwadzę, że zakupiony sprzęt ma się zwrócić w dość szybkim czasie.  Jeżeli chodzi ogeneralizowanie sprawy to akurat ja tego nie robię. . .  :) Pozdrawiam.

Nie wiem skąd jesteś, ale po Twoich postach wnioskuję że typowy zespół na wesele zarobi w tych okolicach niewiele.  W moich stronach przyzwoity "typowy zespół weselny" zarobi średnio od 3000 do 5000 i są to całkiem normalne kwoty zaakceptowane przez tutejszy rynek.

Offline mk.mika
  • maniak
  • data ślubu: 6 czerwca 2009
« Odpowiedź #587 dnia: 21 Kwietnia 2009, 12:56 »
Zaakceptowane przez rynek - śmieszne, narzucone przez rynek to odpowiednie słowo.

Moje oczy są nadal zielone w moim oknie wciąż kwitnie nadzieja

RELACJA

Offline obserwator
  • maniak
« Odpowiedź #588 dnia: 21 Kwietnia 2009, 14:25 »
W moich okolicach za 1 dzień zespoły żądają sobie od 2000 do 2500 zł. Czasami zdarzy się zespół który chce ponad 3000 zł, ale inni przebijają go mniejszą ceną. Powodem jest duża ilość zespołów i pseudozespołów. ;)

Offline Bartii
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #589 dnia: 22 Kwietnia 2009, 19:35 »
Nic tylko przenosić się do Opola ;D

Offline obserwator
  • maniak
« Odpowiedź #590 dnia: 22 Kwietnia 2009, 20:37 »
Przekażę Twoją propozycję odpowiednim osobom i może któryś się zdecyduje? :D

Offline Miya

• forumowicz
  • data ślubu: 09-07-2011
« Odpowiedź #591 dnia: 23 Kwietnia 2009, 15:53 »
My mamy zespół 6 osób, 100% na żywo, 2 gitary, bas, perkusja i dwa wokale(męski i żeński) i płacimy za zespół 4000 zł plus około 1500 zł dojazd.  Myślę, że cena za zespół nie jest bardzo wysoka tylko ten dojazd robi koszty. . .

Offline obserwator
  • maniak
« Odpowiedź #592 dnia: 24 Kwietnia 2009, 14:13 »
Za taką kwotę w moich okolicach można opłacić 2 zespoły czteroosobowe i jeszcze reszta zostanie. :D

Offline Bartii
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #593 dnia: 29 Kwietnia 2009, 22:55 »
U nas co najwyżej starczyłoby na 2 kapelki wąsatych, podpitych grubasków wyglądających zza "parapetów":))
« Ostatnia zmiana: 5 Czerwca 2009, 11:48 wysłana przez Maja »

Offline obserwator
  • maniak
« Odpowiedź #594 dnia: 30 Kwietnia 2009, 17:11 »
Barti określenie grubasek w ogóle nie wziąłem do siebie. Daleko mi do tego. Masz rację , że na tym rynku jest wiele, a nawet bardzo wiele tandety i nic na to nie poradzimy. Widzę czasami kapele, które mają bardzo dobry sprzęt (ale nie za 100 tyś. :D) i .... katastrofa. Wokalnie - dno, instrumentalnie - drugie dno. Ale widzę też zespoły (nawet te z brzuszkiem :D) które są w posiadaniu "starego sprzętu z czasów PRL" i uwierz mi na słowo, aż miło posłuchać. Muszę też przyznać Ci rację , że są i tacy jak ich ładnie nazwałeś (grubaski wyglądający zza "parapetów") którzy nic sobą nie reprezentują, a tylko przynoszą wstyd i złą opinię weselnym zespołom :tak_smutne:

Offline mk.mika
  • maniak
  • data ślubu: 6 czerwca 2009
« Odpowiedź #595 dnia: 4 Maja 2009, 12:48 »
Byłam na weselu gdzie grał kwartet smyczkowy, fantastyczne wrażenie, coś niesamowitego, ale oni przygrywali na wejściu i w trakcie kolacji, a potem na scenę wszedł DJ, który puszczał dość dziwne przeboje, jak się okazało było to ustalone z młodymi. No jak wybiera się Titanica na wesele, no cóż, można i tak.
Gdyby było mnie stać może i chciałabym do kościoła taki kwartet. Ale nie stać mnie i mam problem z głowy, więc na sali  będzie nas bawić zespół, jak dla mnie super, a inni pewnie, że mogą go krytykować, każdy ma prawo do tego.
A co do cen sami wiecie ile jest czynników które wpływają na koszt jaki musimy ponieść.

Moje oczy są nadal zielone w moim oknie wciąż kwitnie nadzieja

RELACJA

Offline obserwator
  • maniak
« Odpowiedź #596 dnia: 4 Maja 2009, 13:51 »
Ja doskonale orientuję się w cenach i dlatego mam świetny ubaw jak czytam niektóre posty z których wynika, że mało kto ma zespół za 2 - 2,5 tyś. zł. Wszyscy (może większość :D) twierdzi, że zamawia zespoły za 3 - 4 tyś zł. bo  te tańsze  są guzik warte. A w ogóle takich tanich zespołów nie ma. No i oczywiście sprzęt na którym grają. Wartość tego sprzetu przekracza 100 tys. zł. Jedna wielka bzdura. Są zespoły ( jest ich większość) grających na Śląsku i Zagłębiu za 2 - 2,5 tyś. zł za 1 dzień na sprzęcie o wartości do 20 tyś. zł. (to już jest bardzo dobry sprzęt jak na kapele weselną). Niedawno już o tym pisałem. Jeszcze raz się cieszę, że wśród forumowiczów są osoby takie jak Ty patrzące realistycznie na świat, a zwłaszcza na sprawy związane z weselem.  :)

Offline missmax

• entuzjasta
« Odpowiedź #597 dnia: 19 Maja 2009, 19:57 »
..hm hm, ja tak chwaliłam swój zespół za niższą kwotę - ale, aż tak rewelacyjni nie byli, jak Ci, nad którymi się na początku zastanawiałam (ci co chcieli 3 tys,a z wyprowadzeniem 3.200). Mogłam jednak zainwestować większą kasę w zespół, bo ... w sumie ... przeważnie jest jaka cena taka jakość.

No i stało się - tak właśnie napisałam ^ !

Mi zespół, który grał na moim weselu mi się podobał i sama byłam zaskoczona, że za taką cenę, niższą od tych wszystkich mają - a śpiewają podobnie (ładne głosy, fajny repertuar - mieszany, czyli stare i nowe). Jednak ... problemem na weselu stało się ich doświadczenie.. a raczej jego brak. Wyciągnęłam wnioski, że nie poradzili sobie z prowadzeniem wesela, zachęcaniem gości. Mało ludzi tańczyło - dało się to niestety zauwazyć. Trochę tak smutno się robiło z tego powodu. Tymbardziej, że JA SAMA PODPOWIADAŁAM ZESPOŁOWI - CO MA ROBIĆ, co np. grac. Kiedy podejśc np. do stołu, kiedy toast .... Troszkę mnie zawiedli. Dlatego ... trochę żałuję, że nie złamałam, tzn. nie przekroczyłam budżetu weselnego i nie wydałam więcej kasy na zespół z doświadczeniem. Takie moje zdanie (trochę już zmienione niż moje poprzednie wypowiedzi, bo człowiek mądry po fakcie i po błędach, jakie popełnił  ::) ;))

Nawet jakby ten zespół (który grał na moim weselu) przeczytał to co napisałam - to proszę się nie gniewać, ja byłam świadoma tego, że nie biorę zespołu znanego i reklamującego się. Stawiałam ogólnie na ładne wokale i dobrą muzykę. Szkoda, że nie poradziliście sobie z lekko kryzysową sytuacją dla Was, jak wystąpiła na przyjęciu weselnym, czyli: nie dopasowaliście się do lokalu i obsługi (do ich programu ogólnie), do ludzi myślę - nie wychwyciliście co najlepiej grać, jak ich przyciągnąć, zabawić ... No ja po rozmowie z zespołem stwierdziłam, że raczej problemu by z tym nie mieli - bo b. sympatyczni i otwarci ludzie. Jednak ... chyba trochę za bardzo w ich ... uwierzyłam ???  ::)

Offline marta83

• bywalec
  • Nareszcie...
  • data ślubu: *  09.05.2009   *
« Odpowiedź #598 dnia: 19 Maja 2009, 21:43 »
missmax   nie przejmuj sie i wspominaj tylko to co najmilsze  ;)

Ja swoj zespol musze pochwalic, grali rewelacyjnie :) niska cena i wysoka jakos-pasja. Goscie caly czas na parkiecie tancowali, niektorzy nawet powiedzieli, ze czasu na jedzenie nie maja  ;D Choc przyznam, ze wiele zalezy tez od gosci, nie tylko od wieku, ale i od checi do zabawy...
Polecam Trzynastke, dziekuje im za wspaniala zabawe do 5 rano :D

Offline MGI1
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #599 dnia: 20 Maja 2009, 15:43 »
Ja doskonale orientuję się w cenach i dlatego mam świetny ubaw jak czytam niektóre posty z których wynika, że mało kto ma zespół za 2 - 2,5 tyś. zł. Wszyscy (może większość :D) twierdzi, że zamawia zespoły za 3 - 4 tyś zł. bo  te tańsze  są guzik warte. A w ogóle takich tanich zespołów nie ma.

Ja nie mam takiego wrażenia, raczej wręcz przeciwnie. Myślę że te za 2 tys. to absolutna większość. A też one nie są ani lepsze ani gorsze od tych droższych tylko są zupełnie inne. Zespół 2 - 3 osobowy jest nieporównywalny z pełnym, żywym składem i świadczy nieco inną usługę więc porównania tutaj to tak jakby wybierać między samochodem i rolkami - trochę trudno choć oba jeżdżą. Ale trudno powiedzieć które lepsze bo służą do czego innego.

Wracamy do gustów i potrzeb. I myślę że od tego trzeba zacząć szukanie muzyki na wesele (zresztą nie tylko muzyki) - od zastanowienia się czego tak naprawdę szukamy, co nam jest potrzebne, czego chcą nasi goście i co ich zadowoli. Może trzeba wziąć kartkę i wypisać za i przeciw ? Wtedy się uniknie rozczarowań i niepotrzebnych wydatków.