Autor Wątek: Proszę o poradę...cena za usługą od znajomego -foto  (Przeczytany 2461 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Misia

• zapaleniec
Proszę napiszcie mi swoje zdanie....oraz porady ad mojej sytuacji....

Mam mozliwość aby zdjęcia na weselu robił chłopak mojej koleżanki.Robi zdjęcia b.dobrym sprzętem cyfrowym...i zajmuje sie fotografią ( niestety jeszcze nie widzialam jego prac), na weselu jeszcze nigdy nie robił zdjęc,ale na impreach masowych.performansch ito ..to tak.
Chciałabym aby zrobił Nam zdjęcia weslne.....
tzn:.....foto-repotraż od momentu slubu ...do 2-3 rano na weselu  +  plener albo gdzies na zamku pozowane zamiast studio.

no i pojawia sie problem ceny....na razie była mowa o 850 zł
i teraz pytania...czy ON nie powinien...mi oprucz CD ze zdjęciami...zrobic album z fotkami z sesji plenerowej...czy jeszcze pare fotek z samego wesela wywołanych

Jeśli nie będzie w stanie tego zalatwić...to cz mam sie targować...aby zszedł z ceny...bo sama będe musiala te zdjęcia sobie wywolac i album zrobić
i jakie sa tego koszta?...o ile wtedy miałabym odliczyc od tych 850

podkreslam jest to osoba prywatna....wiec troche inaczej na to patrze...niz na studio foto- gdzie sa konkretne ceny

proszę doradźcie....jak mam sie ustosunkowac do tego..jakiej ceny i jakich wymagań rządać

Offline okruszek

• maniak
Proszę o poradę...cena za usługą od znajomego -foto
« Odpowiedź #1 dnia: 8 Marca 2006, 19:45 »
Misia, ja mam studio, które zrobi mi cały fotoreportaz za 750 zł - w tym mam albumy dla rodziców, album dla nas, 100 szt zdjęc wywołanych z płytami CD (około 800 zdjęc z całego dnia, do godz. 2.00), ktore moge sobie potem wywołac! Wywołanych zdjęc mam 100 szt, jak wspomniałam i sama ustalam które to fotki będą. Oprócz tego - foto w plenerze w Dniu Ślubu i foto w plenerze po ślubie! Zdaje się, że madziulek ma tę sama firmę co ja. Firma zajmuje sie wykonywaniem zdjęc i nie ma dla nich sytuacji zaskakujących.
hmm... coż moge powiedzieć .... nie wiem czy się targować, ale jak tylko za samo zrobienie i oddanie zdjęc na płycie to troszkę za dużo. Zapytaj co jeszcze dostaniesz oprócz CD ...
1 kwietnia 2006 - ślub cywilny

Będą bliźniaki :)

Offline Aniołek

• uzależniony
  • data ślubu: 20-05-2006
« Odpowiedź #2 dnia: 8 Marca 2006, 20:39 »
to zdecydowanie za duzo. moim fotografem bedzie kolezanka-jeszcze nie ustaliłyśmy kosztów. zrobimy to w przyszłym tygodniu. Ale za samą CD tyle kasy to jest stanowczo za duzo. współczuję sytuacji, bo trudniej sie rozmawia o finansach ze znajomymi

Offline okruszek

• maniak
« Odpowiedź #3 dnia: 8 Marca 2006, 22:18 »
Cytat: "Aniołek"
trudniej sie rozmawia o finansach ze znajomymi

dlatego ja unikam takich sytuacji jak ognia.

Offline Misia

• zapaleniec
« Odpowiedź #4 dnia: 9 Marca 2006, 08:14 »
dzieki serdeczne....otworzyłyście mi oczy...bo ja się nie znalam kompletenie.....to mam ogromną prośbe...Okruszku...dasz namiary na swoje studio foto?..to może ja skożystam

Offline okruszek

• maniak
« Odpowiedź #5 dnia: 9 Marca 2006, 08:25 »
Poszły namiary. Misia, a jaki masz termin slubu? I masz już sukienkę?

Offline Misia

• zapaleniec
« Odpowiedź #6 dnia: 9 Marca 2006, 18:57 »
hej..termin 24 czerwca 2006:)
sukienka już jest...jeszcze tylko ostatnie przeróbki ...ale to jak butki kupie (możliwe że w tą sobote)...bo te zmiany są ad długości...wiec zobaczymy jaki obcas będzie.

a butki to chyba ryłka....tam w mrówkowcu na Placu Żołnierza jest sklep ryłka.Maja tam takie fajne ( przynajmiej mi sie podobają)...że będą na po weselu na normalne chodzenie,sa ze skorki...i fason fajny.
No i jeszcze jeden plus tych butkow..mają tez wersje ecru...ale taką ładną...bo jak widzialam gdzie indziej buty niby do sukien ecru...to wydawały mi sie brudne kolorystycznie.a moja suknia jest leciutko ecru

Offline Madzialena

• Prawdziwie kochasz wtedy, kiedy nie wiesz dlaczego...
  • maniak
  • Aniołek [*] 16.01.2009
  • data ślubu: 17.09.2005r.
« Odpowiedź #7 dnia: 9 Marca 2006, 22:17 »
hmmm no ciut duzo, ale to zależy jaka liczba tych zdjęć miała by być...

powiem Ci tak
nam zdjęcia robił kolega, on nie wziął za to ani grosza, z tym, ze on robił nam tylko plener i dodatkowo załatwił kolege do zdjęc w kościele, natomiast zdjęcia z samego wesela to juz róznie, troszke on troszke goście...

łącznie wyszło mi, ze mam jakies ok 360zdjęc na ołytce (łącznie od różnych osób) wywołanych ok 250 nie wiem ...  

w albumie dla ludzi mam 200 najlepszych + albub z duzymi zdjęciami plenerowymi.

Za wywołanie zdjęc zapłacilismy jakos 320zł, do tego album na 200zdjęc, ceny nie pamiętam i album 16 kartkowy (32 duze zdjęcia) za 50zł.. łącznie wyszło ponad 400zł...

Dlatego czy to duzo czy mało musisz ocenic sama... mówiłas, ze on ma byc z wami od rana, a na weselu ma pełnic rolę typowego fotogrsafa, więc myśle, ze tych zdjęc będziecie mieli spokojnie z 400.. a samo wywołanie kosztuje... do tego robocizna.. hm

Offline okruszek

• maniak
« Odpowiedź #8 dnia: 9 Marca 2006, 22:24 »
ja tych u mojego zdjęć mam zapewnionych około 700-800 szt na płycie CD

Offline Misia

• zapaleniec
« Odpowiedź #9 dnia: 10 Marca 2006, 07:32 »
Będe szła zobaczyc do PAGOMY..polecanej przez OKruszka:)....bo oferte maja baaaardzo przystępną:)....ale więcej fotek zobaczyc musze...bo te co przysłali mi na maila..to jedne fajne jedne  niefajne.

Offline groszek
  • maniak
« Odpowiedź #10 dnia: 10 Marca 2006, 19:57 »
Myślę, że cena zażądana od znajomego jest absolutnie zawyżona!
My płacimy też facetowi, który pstryka "hobbystycznie" trochę "artystycznie" i też bez prowadzenia żadnej działalności, a więc podateczków kochanych 450 zł. Uważam, że to niemmało. Mamy dostać płytę z około 300 zdjęciami w czym 100 wywołanych. Gościu będzie z nami w dniu ślubu oraz po slubie w plenerze.
Więc sobie porównaj... przesada. A poza tym, czy konieczny jest fotograf do rana? Weselnicy im później tym buzie mają bardziej "niewyjściowe" a i po oczepinach za bardzo nie ma czego fotografować? Tylko tańce i resztki jedzenia...

Offline madziulek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #11 dnia: 10 Marca 2006, 20:01 »
Cytat: "okruszek"
Misia, ja mam studio, które zrobi mi cały fotoreportaz za 750 zł - w tym mam albumy dla rodziców, album dla nas, 100 szt zdjęc wywołanych z płytami CD (około 800 zdjęc z całego dnia, do godz. 2.00), ktore moge sobie potem wywołac! Wywołanych zdjęc mam 100 szt, jak wspomniałam i sama ustalam które to fotki będą. Oprócz tego - foto w plenerze w Dniu Ślubu i foto w plenerze po ślubie! Zdaje się, że madziulek ma tę sama firmę co ja. Firma zajmuje sie wykonywaniem zdjęc i nie ma dla nich sytuacji zaskakujących.
hmm... coż moge powiedzieć .... nie wiem czy się targować, ale jak tylko za samo zrobienie i oddanie zdjęc na płycie to troszkę za dużo. Zapytaj co jeszcze dostaniesz oprócz CD ...

Tak dokładnie polecam  z cąłą odpowiedzialnośćią - wspaniali ludzie i profesjonaliści  :lol:
Kuba 2007
Szymon 2010