Autor Wątek: PRANIE/CZYSZCZENIE SUKNI  (Przeczytany 2443 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline AnnaMaria87

• użytkownik
  • **
  • data ślubu: 27.06.2014
PRANIE/CZYSZCZENIE SUKNI
« dnia: 16 Lipca 2014, 09:30 »
Witam

mam takie pytanko GDZIE W MIARĘ ROZSĄDNEJ CENIE WYCZYSZCZĘ SUKNIE ŚLUBNĄ:)???? DOBRZE I PROFESJONALNIE bo w auchan jest np. pralnia gdzie wypiorą mi w pralce!!!! A TO SOBIE SAMA MOGE ZROBIĆ.... ale mi pani powiedziała że za 130zł na własną odpowiedzialność bo koraliki świecące mogą poodpadać:(

Offline PiotrNalewajk

• nowicjusz
  • *
Odp: PRANIE/CZYSZCZENIE SUKNI
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Lipca 2014, 15:04 »
Pralnia w Foscusie i Tesco
Clean & Fresh w Drukarnia

cenki 120-150 czasami jest promocja 99 pln
Piotr Nalewajk

Offline azanna
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: maj 2015r.
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Lipca 2014, 12:21 »
Tej w Drukarni już nie ma. 

Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 06.09.2014
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Lipca 2014, 12:25 »
Ja byłam w Galerii Pomorskiej, ale Pani odesłała mnie do salonu sukien na Focha.....bo podobno srebrne aplikacje często się stapiają w takiej zwykłej pralni (podczas prasowania), musi być profesjonalny sprzęt....ehh.

Offline Alis
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 7.06.2014
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Lipca 2014, 11:56 »
ja wyprałam we własnej wannie, trochę proszku, nieco wybielacza, szczoteczka i wszystko zeszło, schła 4 dni na balkonie w cieniu przykryta prześcieradłem żeby nie wyblakła, zeszło wszystko, nic się nie zniszczyło, wygląda jak nowa

jedyny minus był taki ze jak nasiąkła wodą do nie dałam rady jej wyjąc z wanny ale od czego się ma się chłopa w domu  ;D

z tego co pamiętam masz suknie z Kasi, macałam ich suknie na targach ślubnych i ich materiał jest o połowę cieńszy niż ten z mojej sukni i widziałam ze nie masz tak obszernej sukni jak moja wiec powinno Ci pójść dużo łatwiej, na płukanie i wirowanie możesz wrzucić do pralki tylko wrzuć najpierw w podszewkę lub siatkę żeby ewentualne koraliki nie wkręciły się w bęben bo szkoda pralki ;D

Robiłam rekonesans i właściwie wszystkie pralnie chemiczne w Bydgoszczy (a zwiedziłam ich przynajmniej z 15) piorą suknie po prostu w pralce mimo ze się do tego czasami nie chcą przyznać i właściwie we wszystkich usłyszałam "na własną odpowiedzialność" - także dziękuję, dałam rade sama  :P :P :P

Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 06.09.2014
« Odpowiedź #5 dnia: 18 Lipca 2014, 12:53 »
Wyprać to jeszcze, ale co z prasowaniem???
Nie chcesz mi wyprać? :P

Offline Alis
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 7.06.2014
« Odpowiedź #6 dnia: 18 Lipca 2014, 13:07 »
no moja nie wymaga prasowania bo jest tak sztywna ze się nie gniecie ale prasowałam siostrze suknie w dzień jej ślubu normalnie żelazkiem i było ok  ;)

Offline agnes3

• użytkownik
  • **
  • data ślubu: 25.06.2016
« Odpowiedź #7 dnia: 13 Października 2015, 10:01 »
Dziewczyny, odświeżam wątek.

Gdzie prałyście swoje suknie? Możecie polecić jakieś miejsca gdzie mogę oddać swoją bez obaw :) ?

Offline violiza

• uzależniony
« Odpowiedź #8 dnia: 17 Października 2015, 16:01 »
Podbijam!!!!!
jestem forumową skrzypaczką,->
https://e-wesele.pl/forum/index.php?topic=49937.new#new  zagram też na Waszym ślubie ;)
zapraszam do kontaktu :)

Offline Pudelek_29
  • użytkownik
  • **
  • data ślubu: Jesień
« Odpowiedź #9 dnia: 18 Października 2015, 21:21 »
Hej,

swoją suknię kupiłam w Laurze, tam też oddałam ją do prania - koszt 100 zł. Nie wiem, czy klientki z innych salonów mogą oddawać tam swoje suknie, ale warto zadzwonić i podpytać.

Offline Nodi
  • Moderator
  • forumowicz
  • data ślubu: 26.09.2015
« Odpowiedź #10 dnia: 21 Października 2015, 20:55 »
W imieniu Żonki swojej i swoim jako jej męża ;) informujemy, że praliśmy w wannie albo we wannie...jak kto woli ;) proszek do białych, dobrze wymieszany z dużą ilością wody, najpierw pranie części dolnej, bo wiadomo, najbardziej brudna...później drugie pranie całej kiecki i trzecie płukanie :) i włola ;)
Żonki suknia na sprzedaż: suknia ślubna na sprzedaż: http://e-wesele.pl/forum/index.php?topic=55372.0

Koleżanka odstąpi termin 15.07.2017: http://e-wesele.pl/forum/index.php?topic=56064.0

Offline majkaaaa

• bywalec
  • data ślubu: 22.04.2016
« Odpowiedź #11 dnia: 22 Października 2015, 16:59 »
Super,dobrze wiedzieć,że można oddać suknię do Laury.Tam ją kupiłam,więc nie bedzie problemu.

Offline agnes3

• użytkownik
  • **
  • data ślubu: 25.06.2016
« Odpowiedź #12 dnia: 23 Października 2015, 09:36 »
W imieniu Żonki swojej i swoim jako jej męża ;) informujemy, że praliśmy w wannie albo we wannie...jak kto woli ;) proszek do białych, dobrze wymieszany z dużą ilością wody, najpierw pranie części dolnej, bo wiadomo, najbardziej brudna...później drugie pranie całej kiecki i trzecie płukanie :) i włola ;)

Nodi, Ty to szalony jesteś :D

Moja suknia to używka i wiem, że poprzednia właścicielka też sama ją prała, ale ja mimo wszystko mam obawy. Może między ślubem a sesją tak, ale przed samym ślubem chciałabym jednak żeby ktoś to zrobił profesjonalnie. Do tego jeszcze prasowanie!

Nadal czekam na jakieś porady, a do Laury może zadzwonię i podpytam :) Może przygarną obcą sukienkę ;)

Offline violiza

• uzależniony
« Odpowiedź #13 dnia: 23 Października 2015, 21:34 »
Nodi, czy tiul nie zmienił swojej elastyczności? Tego jedynie boi się moja teściowa, bo jak przygotowywała mi welon to właśnie miała takie wrażenie. Pewnie wiele zależy od proszku.... pewnie płynu do płukania nie używaliście?
jestem forumową skrzypaczką,->
https://e-wesele.pl/forum/index.php?topic=49937.new#new  zagram też na Waszym ślubie ;)
zapraszam do kontaktu :)

Offline Nodi
  • Moderator
  • forumowicz
  • data ślubu: 26.09.2015
« Odpowiedź #14 dnia: 23 Października 2015, 22:03 »
Kiecka była nówka sztuka więc faktycznie nie było stresu z czyszczeniem przed ślubem,  a do sesji no to już nie było takiej presji, można było zaryzykować :-) a co do tiulu nie stwierdziliśmy jakieś zmiany w jego elastyczności, ale czy to jest tiul...czy coś podobnego do tiulu to już nikt nie pamięta ;-)  a no i bez płynu do płukania było :-) a zelazkiem też się udało trochę ja wygladzic no ale do sesji już nie musiało być idealnie ;-)
Żonki suknia na sprzedaż: suknia ślubna na sprzedaż: http://e-wesele.pl/forum/index.php?topic=55372.0

Koleżanka odstąpi termin 15.07.2017: http://e-wesele.pl/forum/index.php?topic=56064.0

Offline em_ka89

• bywalec
« Odpowiedź #15 dnia: 24 Października 2015, 18:22 »
moja to już dwa razy we wannie nurkowała :D
ale i tak oddam ją do czyszczenia przed sprzedaniem albo dziewczyny w Laurze to zrobią muszę iść do nich i pogadać