Autor Wątek: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach  (Przeczytany 4049935 razy)

Offline sylwiq

• Chuck Norris
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach
« Odpowiedź #47490 dnia: 9 Lipca 2018, 00:14 »
 ::)Dla mnue facet w japonkach jest... odpychajacy ha ha sorki :)
Ale np ucze mojego k. Ze sandał czy crocsy sa zdecydowanie lepsze w tak7e upaly niz adidas bo stopa oddycha.
Kupil sobie jakies ecco czy adidasa typowo sportowe i oswaja sie z nimi.
Czapkę z daszkiem nosi , moi chlopcy nosza  i czapki i kapelusze a nawet ja sobie kupilam czapke z daszkiem ;)
Mysle ze istotne jest tez to jak ba co dzien ubieramy sie my i nasi mezowie.. jak spedzamy czas wolny w weekend.  Niby bzdury a istotne

Zawsze mowilam ze sandal i skarpeta to wiocha.. tlumacze synowi ze tak sie nie chodzi itp ale np gdyby mial problem zr stopami ze by sie bardzo obcueraly czy z SI to miałabym w nosie co ktos pomysli..
Ja wybieram zawsze wygode, bezpieczeństwo
Natomiast strasznie mnie irytuja matki ktore ubiora na niedzielny spacer dziecko w najlepszą kiece czy drogie ciuchy np tommy hilfiger i niw pozwalaja die pobrudzic..lub jak do przedszkola ubieraja w luksusowe ciuchy ktorych zakaz pobrudzenia.
Wtedy mam ochote przeklunac...
Bo jestem mega fanka zajec sensorycznycj i sensoplastyki a nie moge.. bo dzieci sie boja brudzic bo mama nakrzyczy!!!!
« Ostatnia zmiana: 9 Lipca 2018, 00:21 wysłana przez sylwiq »

Offline monijane

• maniak
  • data ślubu: 29.08.2009
« Odpowiedź #47491 dnia: 9 Lipca 2018, 06:28 »
Skarpetki do sandałow - nie  ;)
No i dziwactwo męża - nie ubierać chłopców w róż, czy fiolet  ;)
Nie łączę też kratki z kroplami czy paskami.
Reszta mi lotto ;) Ważna wygoda i żeby było czyste, bo uprasowane to już nie zawsze  ::)

A brudzić się dzieciom pozwalam, już pozwalam, bo się nauczyłam nie kisić w szafie najlepszych ubranek. Nie raz się okazywało, że coś już za małe i trzeba było się pozbyć  8)
Moje Szczęścia :-)
On 2011
Ona 2015
On 2017

Offline Vivka

• Chuck Norris
  • data ślubu: maj 2014
« Odpowiedź #47492 dnia: 9 Lipca 2018, 08:16 »
Moje dziecko chodzi w sandalach i skarpetkach ;D jeszcze na dodatek często wywinietych na lewą stronę  :P choćbym się na razie brzydko mówiąc zesrala to nie założy na gola stopę. Tak jak uczesanie kucyka na parę minut to święto  ;)

hahaha moja też nie założy sandałów bez skarpety! staram sie, żeby te skarpety były minimalistyczne do sandałów ale bez w ogóle nie ma opcji, więc wybieram mniejsze zło ;)

Offline Agnieszka_B

• Szczęśliwa żona i mama
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 26 grudnia 2008
« Odpowiedź #47493 dnia: 9 Lipca 2018, 10:43 »
Jak moje dzieci ida do przedszkola/szkoly to zakladaja skarpety do sandalow , bo w szkole przebieraja na pelne kapcie i nie zaloze takich butow na gola stope. Jak wychodzimy po prostu gdzies w sandalkach to bez skarpet.

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #47494 dnia: 9 Lipca 2018, 10:56 »
Nawet sportowych sandałów nie noszą? Nie wyobrażam sobie kisić stóp swoich czy dzieci w trampkach. Jak tylko robi się ciepło w maju czy czerwcu, zaczynamy z dziećmi nosić klapki czy sandały. Latamy z gołymi stopami aż do ostatnich ciepłych dni we wrześniu. Trampki czy adidasy tylko wtedy, gdy robi się chłodniej.
Mąż to inny przypadek :)

Marta, i w takim kapeluszu na placu zabaw też biega? U nas tradycyjnie czapki z daszkiem. Kapelusze mamy, ale eleganckie, do sukienek.

Nawet sportowych. Sandal to sandał.
Na basen czy plaze ma japonki.

Na plac zabaw już nie chodzi, ale jak byl młodszy to nosił kapelusz, a czemu nie? Do szkoly tez .

Przepraszam, ze to napisze ale japonki i facet kojarzą mi się z gejem i tyle :P

Mój mąż w życiu nie ubierze japonek.
I widać, że nigdy nie byłyście w prawdziwym upale ;)

Kiedy temp. sięga powyżej 40 stopni w cieniu, a wilgotność 90% wsadzić nogę w trampka to odparzenia murowane :)
I tu moda ma g*** do powiedzenia.

O i wlasnie przeczytalam co napisala Edzia :P

A Zuzi nigdy nie kupie bluzki czy sukienki typu hiszpanka choć usilnie mnie prosi bo uważam, ze to niestosowne dla 9latki.

Tymek uwielbia czapkę z daszkiem (ma 15 lat owa czapka ) i żeby go nakłonić do innej muszę się nieźle nagimnastykować :)
« Ostatnia zmiana: 9 Lipca 2018, 11:02 wysłana przez anusiaaa »
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline vonka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2008
« Odpowiedź #47495 dnia: 9 Lipca 2018, 11:11 »
u mnie młody nigdy nie wyjdzie z domu bez czapki z daszkiem,
mamy kilka na różne okazję  8)

Offline malgosiask

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
« Odpowiedź #47496 dnia: 9 Lipca 2018, 12:43 »
Pytanie natury stomatologicznej - czy któreś z Waszych dzieci miało usuwanego mleczaka tylnego? Czy zawsze trzeba wstawiać utrzymywacz przestrzeni?
Borykamy się próchnicą 4ki i mam już dość. Nie wiem czy to wina obecnej lekarki czy co. Plomba znów wypadła i boli...
Syn chce wyrwać, bo ma już po prostu dość.
Dziś idziemy do innego stomatologa.

Offline skulim
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #47497 dnia: 9 Lipca 2018, 17:57 »
Polecam olej z czarnuszki ze strony LINK USUNIETY Mają też inne oleje: lniany, z pestek dyni, rzepakowy

Oleje tłoczone są na zamówienie więc przychodzą świeże. Pamiętajcie o poprawnym przechowywaniu olei: ciemna butelka i lodówka
« Ostatnia zmiana: 9 Lipca 2018, 18:32 wysłana przez ~Ania~ »

Offline marta082008

• Chuck Norris
  • data ślubu: 16.08.2008
« Odpowiedź #47498 dnia: 9 Lipca 2018, 21:17 »
A moje chodzą w sandalach i skarpetkach, tu wszystkie dzieci tak chodzą. Jest bezpieczniej i wygodniej jak skaczą po skałach, kamieniach i w piasku  ;D i nic złego w tym nie widzę, jeszcze mają czas na stajla, moim zdaniem.  :P

Offline anulla_p

• Chuck Norris
  • data ślubu: 27-06-09
« Odpowiedź #47499 dnia: 9 Lipca 2018, 21:58 »
Mlgosiask jak tam po dentyście?
Bardzo mnie zaciekawiłaś tym utrzymywaczem przestrzeni. Pierwszy raz o tym słyszę. Napisz coś więcej.

Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline vonka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #47500 dnia: 9 Lipca 2018, 22:24 »
Jak dobrze, że piszecie o dentyście bo zapomniałabym o wizycie Patryka pomimo, że kartka na lodówce wisi na wprost oczu jak otwieram lodówkę  8)

malgosiask idę zajrzeć na google co to jest utrzymywanie przestrzeni  :D

Offline malgosiask

• Chuck Norris
« Odpowiedź #47501 dnia: 9 Lipca 2018, 22:38 »
Poczytajcie poczytajcie. Fajne są też zdjecia ;)

Zamiast wyrywać warto jednak przeleczyć mleczaki (o ile się da), żeby właśnie stałe zęby nie zaczęły potem "wędrować". Udało się nam jednak bez wyrywania. Dentysta przepłukał kanały i zalepil antybiotykiem. Za tydzień reszta. Zobaczymy na jak długo, mam nadzieję że spokój będzie do momentu aż wypadną.
Rano syn wyglądał okropnie, wkur.iony, spuchnięty polik a po wizycie inny chłopak. Dobrze, że jest dzielny i zawsze współpracuje.

Myjemy zęby i rano i wieczorem a próchnica i tak atakuje. 4 i 5 są okropnie słabe. Każdy ma już plombę. Reszta zębów prześliczna... Ciekawe czy stałe też będą tak słabe...
« Ostatnia zmiana: 9 Lipca 2018, 22:40 wysłana przez malgosiask »

Offline lusi251

• Chuck Norris
  • data ślubu: 28 04 2012
« Odpowiedź #47502 dnia: 9 Lipca 2018, 23:15 »
malgosiask Twoj syn jeszcze ma wszystkie mleczne zabki?

mojej corce pare dni temu wypadl pierwszy mleczak i juz widac ze idzie tam staly zab (prawdopodobnie on wypchnal mleczna jedynke). Straszny to byl dla mnie szok ze tak szybko :/ spodziewalam sie tak po 6 roku zycia :/

Offline malgosiask

• Chuck Norris
« Odpowiedź #47503 dnia: 9 Lipca 2018, 23:35 »
Ma 8 stałych - jedynki i szóstki.
« Ostatnia zmiana: 9 Lipca 2018, 23:38 wysłana przez malgosiask »

Offline Netula

• Chuck Norris
  • data ślubu: 13.10.2007
« Odpowiedź #47504 dnia: 9 Lipca 2018, 23:41 »
ja właśnie mam przejścia z 4 syna...Pierwszy dentysta zaplombował  a tydzień potem u innego musieliśmy otwierać plombę ...za tydzień kolejna wizyta.
 Co do ubrań to ja unikam ubierania japonek i skarpetek....

Offline dmonik44

• Chuck Norris
  • data ślubu: 19.06.2010
« Odpowiedź #47505 dnia: 10 Lipca 2018, 10:58 »
Moja ma bardzo słabe zęby....W dodatku zupełnie nie współpracuje  :'( nie da sobie nic zrobić. Czekałam i czekałam... I właśnie wczoraj bylysmy w Łodzi w klinice stomatologii i za tydzień uśpienie i będą jej robili te zęby  :-\ ma duuuzo popsutych ::) teraz już nie ma wyjścia... Bo spuchla, w dodatku nikt jej nie chce na zęba przepisać antybiotyku w zastrzyku...
Natalka 4.11.2012

Offline malgosiask

• Chuck Norris
« Odpowiedź #47506 dnia: 10 Lipca 2018, 11:07 »
Znam ten typ i bardzo współczuję.
Mój brat też nie dawał sobie "grzebać" w buzi i też miał leczone w narkozie. Przyznam, że dobrze że jest taka możliwość...

Offline mon_ka98

• Chuck Norris
« Odpowiedź #47507 dnia: 10 Lipca 2018, 11:13 »
Franek ma jedną plombę, za tydzień będzie miał drugą...fluoryzacja uchroniła nas przed 2 kolejnymi
Mam nadzieję że stałe zęby nie będą takie liche

Najlepiej widzę, kiedy zamknę oczy...

Offline vonka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #47508 dnia: 10 Lipca 2018, 21:13 »
Patrykowi dopiero niedawno wypadł pierwszy ząb (wypychany przez stałego), reszta zębów w porządku
boje się tylko, że będzie miał później krzywe zęby jeśli z resztą będzie podobnie

Offline joannaM
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #47509 dnia: 10 Lipca 2018, 21:16 »
U nas też trzymamy dwie 4ki tylko po to by miejsce trzymały dla stałych. Są otwarte i czyszczenie tego codziennie wykałaczkami i wyciorkami już mnie dobija
On 2011
Ona 2013

Offline masumi85

• Chuck Norris
  • data ślubu: 08.09.2007
« Odpowiedź #47510 dnia: 10 Lipca 2018, 23:59 »
Moj 8 latek ma wszystkie mleczaki jeszcze. Ale na szczęście rusza juz mu sie powolo jedynka wiec niedlugo wypadnie
Kubuś 10.10.2008,          Kacperek 09.07.2010        Aleksander 11.10.2013

Offline MARTKA

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.08.2008.
« Odpowiedź #47511 dnia: 11 Lipca 2018, 07:52 »
Moj osmiolatek ma stale 6, 1 i dolne 2. Górne 2 wypadly i lewa juz idzie.
Odpukac do dentysty chodzimy tylko na lakowanie i lakierowanie. Daje sobie zrobic, ale nie wiem jak by to bylo przy borowaniu, bo nawet przy szczepieniu drze sie. Oby jak najdluzej mial wszystko zdrowe.

Offline loona
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 25.08.2007r.
« Odpowiedź #47512 dnia: 11 Lipca 2018, 08:04 »
Pytanie do mam, których dzieci boją się chodzić do dentysty :)

Czy Wasze dzieci towarzyszyły Wam choć raz albo dwa podczas Waszych wizyt u dentysty ?

Offline MARTKA

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.08.2008.
« Odpowiedź #47513 dnia: 11 Lipca 2018, 08:35 »
Moj się nie boi i właśnie myślę, ze ro duza zasluga wizyt ze mna.  Jeszcze przed roczkiem bralam go ze sobą.  Podawal mi kubeczek z wodą Jemu tez od pierwszych ząbków przeglad robila.  Na początku co pol roku lakierowanie i juz jest przyzwyczajony. Dlatego mam nadzieję, ze jak trzeba będzie wiercic to da rade.

Offline .caril.

• Chuck Norris
  • data ślubu: 22.08.2009
« Odpowiedź #47514 dnia: 11 Lipca 2018, 08:43 »
Tosia ma 8 stałych (1 i 2), ale też kilka plomb, bo ma duże zęby i psują się na stycznej.
Na pierwszej wizycie najpierw ja usiadłam na fotelu do kontroli. Nigdy nie siedziała na moich kolanach, stoję obok, ale tak by nie przeszkadzać. Teraz już nawet nie musi mnie widzieć. Kluczem jest odpowiedni stomatolog, z podejściem.

Koleżanki córka nawet buzi nie chciała otworzyć, a o leczeniu nie było mowy. Przeniosła się do naszej stomatolog i 8 zębów udało się zrobić na 6 wizytach. Z każdą było lepiej, ale było potrzebne morze cierpliwości.

Offline japcio

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2009
« Odpowiedź #47515 dnia: 11 Lipca 2018, 08:44 »
Moje laski też nie boją się dentysty. Od małego chodzą ze mną. Co pół roku kontrola. Najpierw brałam je na kolana. Teraz już same siadają. Starsza miała już zakładaną plombę. Nawet nie drgnęła przy notowaniu.
Podobnie jest u fryzjera :)  siedzą spokojnie, nie ryczą. Przerażają mnie histeryzujące dzieci u fryzjera.

Offline vonka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #47516 dnia: 11 Lipca 2018, 09:08 »
U mnie z nikim innym innym nie pójdzie do dentysty oprócz mnie i muszę być koło niego,
za pierwszym razem (jakieś 1,5 roku temu) przy plombowaniu ugryzł dentystę w rękę  ;D
teraz chodzimy do innego stomatologa i tak jak piszecie - duże pokłady cierpliwości to podstawa bo mój Patryk musi wiedzieć wszystko zanim zaczną zaglądać mu do buzi  8)

Offline mon_ka98

• Chuck Norris
« Odpowiedź #47517 dnia: 11 Lipca 2018, 09:22 »
Tak, podejście stomatologa do dziecka to podstawa. Nasza pokazała i pozwoliła Frankowi dotknąć to czym wypełnia ząb, oboje stwierdzili że to ciastolina i było ok ;) I zawsze na koniec musi pojechać fotelem do samej góry i oczywiście on steruje ;)
Franek od małego chodził ze mną do dentysty bo po prostu nie miałam go z kim zostawić, ale on to takie dziecko które się zajmie sobą i zawsze był grzeczny i spokojny ale czy to miało wpływ na jego wizytę u dentysty to nie wiem

Najlepiej widzę, kiedy zamknę oczy...

Offline loona
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 25.08.2007r.
« Odpowiedź #47518 dnia: 11 Lipca 2018, 09:39 »
Dlatego właśnie zadałam to pytanie.
Też jestem zdania, ze podejście stomatologa to dużo, ale „obycie” się dziecka z gabinetem to dodatkowe 30% sukcesu. Moja Liwia długo jeździła ze mną i siedziała grzecznie na krzesełku obok. Obyła się z gabinetem, odgłosami, zapachem, nikt nie krzyczał, nikt się nie szarpał wiec wiedziała, że to nic strasznego. Czasem siadała na fotel, ciocia robiła przegląd tłumacząc krok po kroku co mama ręce, do czego służy itp.  (to, że dentystka to Ciocia także u nas pomaga, ale to jakieś 10% całości).

Jesteśmy już pierwszym borowaniu, które przebiegło bardzo spokojnie. Liwia wybrała sobie różową plombę, którą chwaliła się całej grupie w przedszkolu :)

Na całe szczęście Liwii zęby to geny taty... gdyby „odziedziczyła” moje ... pewnie co 3 miałby już z plombą ...
« Ostatnia zmiana: 11 Lipca 2018, 09:43 wysłana przez loona »

Offline malgosiask

• Chuck Norris
« Odpowiedź #47519 dnia: 11 Lipca 2018, 09:43 »
Ja nigdy nie brałam syna na moje wizyty. Na pierwszej wizycie siedział na kolanach taty, a potem sam. Nie wiem ile już wizyt za nami - 20?
Już na samym początku zrozumiał, że dentysta mu pomoże i teraz jak poczuje że coś go boli to mówi "mama pisz smsa do dentystki" i leci zakładać buty 8)
I tak jak pisałam wyżej, słabe ma czwórki i piątki, po tatusiu. Na nast wizycie musimy zalakować szóstki.