Autor Wątek: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach  (Przeczytany 4074981 razy)

Gabiś
  • Gość
Odp: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach
« Odpowiedź #31620 dnia: 26 Marca 2014, 10:27 »
KappAhl też ma super bieliznę. Tez czasem kupujemy.

Offline dmonik44

• Chuck Norris
  • data ślubu: 19.06.2010
« Odpowiedź #31621 dnia: 26 Marca 2014, 11:22 »
Dziewczyny chcę kupić fotelik rowerowy, już wybrałam Hamax tylko Siesta czy Smiley? jakie macie doświadczenia w tym temacie? funkcja odchylenia się przydaje? proszę pomóżcie ;)
Natalka 4.11.2012

Offline nadzieja

• Chuck Norris
  • Kocha się za nic. Nie istnieje powód do miłości...
« Odpowiedź #31622 dnia: 26 Marca 2014, 16:51 »
My mamy obecnie bieliznę tylko z kappahl
Kamil VIII.2008  Kaja VII.2011  Klara IX.2013      https://e-wesele.pl/forum/index.php?topic=48945.new

Offline ~monika~

• Chuck Norris
  • data ślubu: 06.08.2006
« Odpowiedź #31623 dnia: 26 Marca 2014, 20:28 »
Dzięki dziewczyny:) Koniec końców majtasy kupiłam w c&a, a skarpety w kappahl właśnie. Wyglądają na porządne i młodemu się podobają bo slipki  są ze Star Wars, więc szał:)

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #31624 dnia: 26 Marca 2014, 20:30 »
Dziewczyny chcę kupić fotelik rowerowy, już wybrałam Hamax tylko Siesta czy Smiley? jakie macie doświadczenia w tym temacie? funkcja odchylenia się przydaje? proszę pomóżcie ;)

U nas funkcja odchylenia sprawdzała się rewelacyjnie, bo córka na każdej przejażdżce zasypiała.

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #31625 dnia: 26 Marca 2014, 20:55 »

My Hamaxa mamy bez odychlania bo myślelismy, że nie ma szans aby Zuza zasnęła w czasie drogi...jakże się myliliśmy.
Teraz bym kupila z funkcją odchylania.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline Daruda

• Chuck Norris
  • data ślubu: 20.06.2009
« Odpowiedź #31626 dnia: 26 Marca 2014, 22:14 »
drogie te gatki macie;-))))

Offline marta082008

• Chuck Norris
  • data ślubu: 16.08.2008
« Odpowiedź #31627 dnia: 27 Marca 2014, 06:59 »
Chyba mi sie dziecko od cyca odstawilo :( probowalamna wszelkie sposoby i nic, a z butli wypil.. Mozliwe, zeby w tym wieku?

No i mam pytanie, czy ktos moze gdzies slyszal o dibrym pediatrze w Gdansku? Akurat jestem na tydzien, a maly kaszle, w Norwegii mi mowia, ze zdrowy, ale mi sie nie bardzo wydaje

Offline dmonik44

• Chuck Norris
  • data ślubu: 19.06.2010
« Odpowiedź #31628 dnia: 27 Marca 2014, 07:20 »
Marta możliwe moja Natalia jest z listopada, a w sierpniu sama się zaczęła odstawiać. Na początku sierpnia jeszcze proponowałam co chwilę pierś, prosiłam ;) ale w połowie sierpnia już nic się nie dało zrobić, nie chciała, uciekała, odwracała głowę, a z butli piła :) ale ja w sumie byłam bardzo zadowolona z takiego obrotu spraw :)
Natalka 4.11.2012

Offline vonka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2008
« Odpowiedź #31629 dnia: 27 Marca 2014, 07:22 »
marta082008 u mnie w podobnym okresie Patryk sam odstawił się od cyca, skorzystałam z okazji i zakończyliśmy cyckowanie bezproblemowo

Offline kjp83

• Chuck Norris
  • data ślubu: 13.09.2008
« Odpowiedź #31630 dnia: 27 Marca 2014, 12:19 »
Mam pytanie do dziewczyn z No i Szwecji, czy Wasze dzieci dostawaly wit K po porodzie? Zastanawia mnie jakie sa zalecenia odnosnie tej wit w skandynawii bo u nas dostaja je wszystkie dzieci, cesarkowe i trudne porody domiesniowo ( chociaz o sposobie podania ostatecznie decyduje lekarz).

♡ Szymon & Leon ♡

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
« Odpowiedź #31631 dnia: 27 Marca 2014, 12:28 »
W NO podają tuż po urodzeniu, domięśniowo
Wyniki badań obserwacyjnych dowodzą, że jednorazowe wstrzyknięcie witaminy K domięśniowo po urodzeniu jest najskuteczniejszą metodą zapobiegania zarówno klasycznej postaci VKDB, jak też postaci późnej (do <0,2 przypadków na 100 000). Należy jednak pamiętać, że omyłkowe pominięcie jednorazowej dawki zwiększa istotnie ryzyko krwawienia. Z kolei jednorazowe podanie witaminy K doustnie po urodzeniu (nawet w dużej dawce) słabo zabezpiecza przed wystąpieniem późnej postaci VKDB.

tutaj artykuł ale całość dostępna po zalogowaniu  ::)

http://www.mp.pl/artykuly/39404

Offline elisabeth81

• Chuck Norris
« Odpowiedź #31632 dnia: 27 Marca 2014, 12:38 »

U nas funkcja odchylenia sprawdzała się rewelacyjnie, bo córka na każdej przejażdżce zasypiała.

u nas dokładnie tak samo...bardzo często syn zasypiał
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline kjp83

• Chuck Norris
« Odpowiedź #31633 dnia: 27 Marca 2014, 12:54 »
No właśnie Maja, to wszystko tak przerażająco brzmi... ale to są zalecenia od ok 6 lat ( pamiętam że jak rodziłam Szymka to była nowość). Jakie jest realne zagrożenie wystąpienia takiego krwawienia, jak często występowały takie przypadki zanim wprowadzono zalecenia podawania wit. noworodkom w pierwszej chwili po urodzeniu? Strasznie mało info na necie, tylko straszenie jakie to niebezpieczne... jasne że tak, każda matka to łyknie ale jakbyśmy mieli stosować profilaktyke na wszystko dookoła to szło by zwariować... nie da się.
Z drugiej strony może rzeczywiście krwawienia u noworodków było poważnym i stosunkowo powrzechnym zjawiskiem i ta suplementacja ma sens. Bo tłumaczenie że jest sens skoro ktoś tam, to wprowadził mnie w ogóle nie przekonuje. W ogóle jestem przeciwna suplementacji u noworodków bez wykonanych badań, tak o " z urzędu".

♡ Szymon & Leon ♡

Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 06.09.2014
« Odpowiedź #31634 dnia: 27 Marca 2014, 13:01 »
Wit. K podaje się też przy karmieniu piersią w kropelkach, jak wit. D.
Wynika to z tego, że noworodki mają rzadką krew i jeszcze nie mają "wyrobionej" prawidłowej krzepliwości krwi. GDYBY coś się dziecku stało, to MOŻE BYĆ ciężko zatamować krwotok, ale nie jest to regułą, czasem po prostu zrobi się strupek. Po prostu ryzyko jest wyższe i konsekwencje groźniejsze, jak to przy noworodkach w wielu kwestiach.

Offline _patka_

• Chuck Norris
« Odpowiedź #31635 dnia: 27 Marca 2014, 13:10 »
kurde, w ksiazeczce Antka nie jest napisane w jaki sposob wit. K zostala podana...  :-\

Offline lusi251

• Chuck Norris
  • data ślubu: 28 04 2012
« Odpowiedź #31636 dnia: 27 Marca 2014, 13:40 »
w irl daja zastrzyk z wit K. po urodzeniu. pamiętam jak się potem meczylam żeby jej ten plasterek odkleić w miare bezboleśnie  ::)

Offline marta082008

• Chuck Norris
« Odpowiedź #31637 dnia: 27 Marca 2014, 20:39 »
Ja nie mam pojecia. Nie widzialam zeby xokolwiek Adasiowi wstrzykiwali ani podawali, caly czas byl ze mna. Takze nie wiem jak to jest w praktyce. O niczym takim nie zostalam tez poinformowana, ani przed ani po porodzie, nie bylo ez suplementacji, jedyne co podawalam to tran, a potem zamienilam go na wit d.  Po porodzie, jedyne co mu robili to pobieraøi krew do badan.

Offline anulla_p

• Chuck Norris
  • data ślubu: 27-06-09
« Odpowiedź #31638 dnia: 27 Marca 2014, 22:49 »
W UK się pytają czy ma być domięśniowo czy doustnie.

Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline kjp83

• Chuck Norris
« Odpowiedź #31639 dnia: 28 Marca 2014, 08:51 »
Wlasnie Marta mi tez sie obilo o uszy ze w NO nie podaja. A pytam bo ten kraj ma jeszcze jakieś sensowne podejście do noworodków, porodów itp. Anglia nie jest dla mnie zadnym autorytetem, wręcz przeciwnie.
Marta a moglabys spojrzec w książeczkę czy Adas ma tam wpisana wit. K. Przy Szymku tez nic nie odnotowalam, ale wpis ma. Nie wiem tylko w jakiej formie.

♡ Szymon & Leon ♡

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #31640 dnia: 28 Marca 2014, 08:53 »
Wit. K podaje się też przy karmieniu piersią w kropelkach, jak wit. D.
Wynika to z tego, że noworodki mają rzadką krew i jeszcze nie mają "wyrobionej" prawidłowej krzepliwości krwi. GDYBY coś się dziecku stało, to MOŻE BYĆ ciężko zatamować krwotok, ale nie jest to regułą, czasem po prostu zrobi się strupek. Po prostu ryzyko jest wyższe i konsekwencje groźniejsze, jak to przy noworodkach w wielu kwestiach.
Doksik ty jesteś lekarzem z wykształcenia ???

Offline doksik86
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #31641 dnia: 28 Marca 2014, 09:21 »

Doksik ty jesteś lekarzem z wykształcenia ???

LEKARZEM NIE, ALE KOŃCZYŁAM KIERUNEK PARA MEDYCZNY I MAM DOŚĆ SPORE POJĘCIE NA TEGO TYPU TEMATY.

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #31642 dnia: 28 Marca 2014, 09:31 »
Spoko pytałam z ciekawości  ::) nie musisz od razu pisać dużymi literami, nie mam problemu ze wzrokiem

Offline doksik86
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #31643 dnia: 28 Marca 2014, 09:32 »
Spoko pytałam z ciekawości  ::) nie musisz od razu pisać dużymi literami, nie mam problemu ze wzrokiem

Przepraszam, duże litery były mi potrzebne do czegoś innego i nie zmieniłam Caps Locka po prostu ;)
Nie zdenerwowało mnie to pytanie, nie krzyczałam ::)

Offline marta082008

• Chuck Norris
« Odpowiedź #31644 dnia: 28 Marca 2014, 16:09 »
Wlasnie Marta mi tez sie obilo o uszy ze w NO nie podaja. A pytam bo ten kraj ma jeszcze jakieś sensowne podejście do noworodków, porodów itp. Anglia nie jest dla mnie zadnym autorytetem, wręcz przeciwnie.
Marta a moglabys spojrzec w książeczkę czy Adas ma tam wpisana wit. K. Przy Szymku tez nic nie odnotowalam, ale wpis ma. Nie wiem tylko w jakiej formie.

On nie ma czegos takiego jak ksiazeczka zdrowia, mam tylko kalendarz wizyt. Tu nie podaja lekow, itd. A cala hostoria chorob, wizyt lekarskich i szczepien jest w systemie informatycznym, do ktorego maja dostep jedynie lekarze. Tu, szary czlowiek nie otrzymuje takiej wiedzy ;) jedyne co, to kiedy przychodze na szczepienie, to wiem na co, bo mam rozpiske. Takze nie pomge, ale na prawde, jestem prawie pewna, ze nic takiego nie mialo miejsca. Bo informuja o wszystkim co sie z dzieckiem dzieje. Tak tez bylo po porodzie, ani na minute nikt go nie wzial ode mnie i jedyne o czym mi mowili to to pobieranie krwi.

Offline kjp83

• Chuck Norris
« Odpowiedź #31645 dnia: 28 Marca 2014, 17:35 »
Dzieki serdeczne. Tez mi sie wydaje ze czytalam ze w NO nie daja tej witaminy. Pogadam jeszcze z lekarzem i zdecyduje. Na domiesniowe na pewno sie nie zgodze,, moze doustnie ale ciagle nie wiem skad sie to zalecenie wzielo, jakie moga byc skutki uboczne.

♡ Szymon & Leon ♡

Offline marta082008

• Chuck Norris
« Odpowiedź #31646 dnia: 28 Marca 2014, 18:11 »
Jeszcze masz troszke czasu, mysle, ze bede jeszcze w przychodni na jakims wazeniu czy czyms to moge sie jeszcze dopytac

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #31647 dnia: 28 Marca 2014, 20:46 »
kjp83 mam nadzieję, że Ci się link odpali...
o chorobie krwotocznej noworodków

http://pediatria.mp.pl/choroby/noworodek/show.html?id=66452
http://www.mz.gov.pl/__data/assets/pdf_file/0020/5375/zalecenia_kk_4.pdf
wit K produkują bakterie jelitowe (jedno źródło) lub wątroba w tzw. cyklu regeneracji wit K
noworodek nie ma flory jelitowej (nabywa ją przez pierwsze dni życia), a produkcja wątrobowa może nie być na tyle sprawna by go zabezpieczyć...
stąd profilaktyka...

jakoś nie mogę sobie przypomnieć w jakiej formie moje dzieci dostały wit K, czy dostały i kiedy dostały...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline dagmaral
  • bywalec
  • data ślubu: 07.08.2010
« Odpowiedź #31648 dnia: 28 Marca 2014, 20:51 »
Cytat: kjp83 link=topic=2305. msg2067615#msg2067615 date=1396024524
Dzieki serdeczne.  Tez mi sie wydaje ze czytalam ze w NO nie daja tej witaminy.  Pogadam jeszcze z lekarzem i zdecyduje.  Na domiesniowe na pewno sie nie zgodze,, moze doustnie ale ciagle nie wiem skad sie to zalecenie wzielo, jakie moga byc skutki uboczne.

kjp83 a dlaczego domięśniowo nie chcesz podać tej wit.  Niesie to za sobą jakieś ryzyko bo ja za bardzo nie ejstem w temacie.

Offline marta082008

• Chuck Norris
« Odpowiedź #31649 dnia: 28 Marca 2014, 21:53 »
Czasem sobie mysle, ze lepiej internetu nie czytac, ja nawet o tym nie slyszalam do dzis