Autor Wątek: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach  (Przeczytany 4028218 razy)

Offline Elcik

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.06.2007
Odp: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach
« Odpowiedź #10530 dnia: 27 Sierpnia 2010, 15:24 »
Ja też odpuszczam, Bartki za 190zł wcale nie zniszczone po 1 sezonie... teraz zamierzam oscylować ok 100 Elephanten...

Mówisz Lil że warto? może spróbuję jak w sklepach będzie bida...

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #10531 dnia: 27 Sierpnia 2010, 15:27 »
wg mnie tak...
z tych jesienno-wiosennych butków ja i Ewa jesteśmy zadowolone...
zresztą ja widzę po dziecku...jak zakłada i od razu biega to znaczy że buty ok..bo jak nie ok to ściąga...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline marcella

• Chuck Norris
  • data ślubu: 21.05.2011
« Odpowiedź #10532 dnia: 27 Sierpnia 2010, 15:32 »
Moja Zuzia również dalej je w nocy.. I chyba szybko nie przestanie.. bez butli nie ma szans żeby zasnęła.. Oponko jeszcze raz gratulacje dla Norbercika!!! A w ogóle to moja Zuzia chora.. ma straszny katar.. pogoda na urlopie była beznadziejna i musieliśmy wrócić wcześniej.. No nic takie życie.. :)
A te buty bardzo fajne więc może i ja Zuzi takie kupię..

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #10533 dnia: 27 Sierpnia 2010, 19:50 »
ja kupuję przeważnie Bartka bo u mnie w mieścicie jest szwalnia tych butów i wychodzą duużo taniej. Ale na zimę miała z Dawida i też były ok, choć gorsze niż te z bartka. Lila muszę przejrzec tego linka.

A ostatnio Zu dostała trampki za kostkę za całe 17 zł i jest przeszczesliwa  ;D nawet dziś zadeklarowała się ,ze po kałużach nie chce skakać, bo chce założyć trampki

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #10534 dnia: 27 Sierpnia 2010, 20:39 »
właśnie zamówiłam dwie pary butów stamtąd...jesienne i zimowe...
230zł z przesyłką za dwie pary naprawdę dobrych jakościowo butów wydaje mi się porządną ceną...

dostałam rabat (jako stały kilent) - 2 pary za 210zł z przesyłką... :)
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline baska98

• Chuck Norris
  • data ślubu: 31 maj 2008
« Odpowiedź #10535 dnia: 27 Sierpnia 2010, 21:09 »
Lila to buciki z tego sklepu co podałaś linka

opis:
Producent: Ani-But
- trzewik zdrowotny, profilaktyczny; posiada obcas Thomasa oraz profilowaną wkładkę wewnętrzną; (możliwość wykonania płaskiej wkładki wewnętrznej);
- elastyczna antypoślizgowa podeszwa, łatwo zgina się na linii śródstopia;
- usztywniona, zapewniająca stabilność piętka (zabezpieczenie przed przesuwaniem się pięty na boki),
- usztywniona cholewka sięgająca ponad kostkę;
- szeroki przód - miejsce na prawidłowe ułożenie palców i swobodne poruszanie nimi ;
- wykonany w całości ze skóry naturalnej,
- na podeszwie znak stopki - polecany przez lekarzy do nauki chodzenia.

Po co te buty posiadają obcas Thomasa?
po co jeśli nie ma wskazań dawać coś co ma pomóc przy np. koślawości?
dla mnie to jest bezsensu i na pewno nie kupię dziecku takich butów...
buciki nie powinny być zbytnio profilowane, bo mięśnie stopy przestają pracować i później wiele dzidzi ma wady stóp. Nie mówię, że nie należny zwracać uwagi na obuwie ale po co od razu kupować obuwie ortopedyczne?

a tak w ogóle to wszystkie buty tej firmy w tym najmniejszym przedziale mają obcas Thomasa...

Offline Ewelina_Michał

• Chuck Norris
  • data ślubu: czerwiec 2007
« Odpowiedź #10536 dnia: 27 Sierpnia 2010, 21:18 »
stewe a dlaczego chcesz odstawić jedno karmienie? Jeśli sugerujesz się tym co napisali na opakowaniu mleka to to jest tylko orientacyjna ilość karmień. Taki maluch ma jeść ile potrzebuje. Wg tego co na opakowaniu i w zaleceniach, powinien jeść 5 posiłków dziennie. Je 7, ale mniejszych. Nie da rady go przetrzymać bez karmienia, a wagę ma książkową. Idealnie 50 centyl. Nie da rady na razie odstawić mu karmienia nocnego, bo jest krzyk i alarm na cały dom. Po prostu musi zjeść. Inaczej nie zaśnie.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #10537 dnia: 27 Sierpnia 2010, 21:24 »
Baska ....i bardzo dobrze - tak powinno być...
Dużo firm tak ma, tylko o tym nie piszę...
Standardowy obcasa Thomasa ma wspomóc profilaktykę leczenia wady stopy. Polega na podwyższeniu obcasa na całej swojej powierzchni (5mm od strony wewnętrznej i 5mm po stronie zewnętrznej) powodując nieznaczne podniesienie pięty w stosunku do palców. I tak powinno wyglądać obuwie dla dziecka w tym wieku.
Zazwyczaj ten obcas jest schowany do środka, zatem go nie widać...

...to jest profilaktyka...

Co innego zdrowotny obcas Thomasa:

- obcas Thomasa z supinacją - ma za zadanie zwalniać szybkość wzrostu po stronie przyśrodkowej (bardziej obciążanej) i zachować tempo wzrastania kończyny od strony bocznej. Służy do korekcji odchylenia osi podudzia na zewnątrz od osi środkowej (czyli koślawości). Efekty jego stosowania widoczne są po kilkunastu miesiącach (w zależności od tempa wzrastania dziecka)

- obcas Thomasa z pronacją - podobne działanie jak z supinacją tylko że odwrotnie (dotyczy szpotawości).

— Richard M. Devos

Offline Gemini
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30.06.2007
« Odpowiedź #10538 dnia: 27 Sierpnia 2010, 21:39 »
A moja Daria ma w buzi afty

To by tłumaczyło że nie chce jeśc, ani pic, ślini się bardzo no i ma temperaturę. Z tym, ze jakoś nie jestem przekonana, ze przy aftach temperatura jest aż tak wysoka. Ale lekarz jest przekonany ;)

Dostała Bactrim, Tantum Verde w sprayu no i Ibufen na zbicie gorączki. Jest tak marudna, ze ja już mam ochotę tylko siąśc i płakac razem z nią. Widac, ze męczy ją bardzo. Dziś za cały dzień zjadla 4 łyzeczki zupy i 70 ml mleka z kaszką

Co do butów jeszcze się nie rozglądaliśmy, na pewno kupię jakieś dobre, ale nie z tej najwyższej półki, tak jak pisze Dziubasek, ja mam tańsze buty ;)

Offline jagodka24

• Chuck Norris
« Odpowiedź #10539 dnia: 27 Sierpnia 2010, 21:59 »
żadnego likwidowania jedzenia w nocy
majka ma 5 mies i budzi sie czasem trzy razy na jedzenie

jagoda nie budziła sie w jej wieku ale zaczeła ok 7 mies i jadła do 1,5 roku raz w nocy

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline marcella

• Chuck Norris
« Odpowiedź #10540 dnia: 27 Sierpnia 2010, 22:44 »
Ciężka sprawa z tymi butami.. Mój ortopeda dr Zacha (jeden z najlpeszych w Szczecinie) kazał Zuzi chodzić tylko i wyłącznie na bosaka, albo co najwyżej w skarpetkach antypoślizgowych.. i jakieś zwykłe buty na dwór.. Zabronił kupować ortopedyczne.. No i komu wierzyć jakie buty powinny być... bo ja już nie mam pojęcia jakie Zuzce kupić.. Dziś zrobiła pierwsze 4 kroczki :):):)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #10541 dnia: 27 Sierpnia 2010, 22:50 »
w jej wieku jeszcze powinny być płaskie, albo faktycznie na boso...

te profilaktyczne to ciut później jak dziecko już zupełnie pewnie chodzi... po 1,5 roku kole 2 urodzin i później w wieku przedszkolnym
— Richard M. Devos

Offline baska98

• Chuck Norris
  • data ślubu: 31 maj 2008
« Odpowiedź #10542 dnia: 27 Sierpnia 2010, 23:03 »
z tego co mnie uczono to dziecko do 3 roku życia powinno chodzić w obuwiu płaskim. Dopiero potem dodaj się obcasik (5mm).
każdy robi jak uważa.
Ja jestem zdania, że dziecko powinno biegać jak najdłużej na boso (po dywanie, trawie, piasku, kamyczkach), a buty nie powinny być sztywne i zbyt profilowane, bo to tylko osłabia mięśnie i w rezultacie nie pomaga tylko pogarsza sprawę.

Mój ortopeda dr Zacha (jeden z najlpeszych w Szczecinie) kazał Zuzi chodzić tylko i wyłącznie na bosaka, albo co najwyżej w skarpetkach antypoślizgowych.. i jakieś zwykłe buty na dwór.. Zabronił kupować ortopedyczne..
takie zdanie ma moja znajoma, która zajmuje się wadami postawy u dzieciaczków (to jest jej konik) i jej wieżę, bo ma ogromną wiedzę.

Co po profilaktyki to tak samo jest z kolankami. Mówi się żeby zwracać uwagę jak dziecko siada - żeby nie siadało w siadzie płotkarskim z obiema nogami z tyłu tylko po turecku, a efekt jest taki, że jak ciągle siedzi po turecku to potem ma kolanka szpotawe...
Jeśli ktoś chce buciki z obcasem Thomasa to niech sobie kupuje tylko niech kupi drugie buciki normalne (bez udziwnień ortopedycznych).

Offline Elcik

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.06.2007
« Odpowiedź #10543 dnia: 27 Sierpnia 2010, 23:26 »
Ciekawe jak moja przyjmie zwyczaj chodzenia w przedszkolu w kapciach (od lipca 2009 roku do teraz w żłobku nie miała żadnych kapci, tylko skarpetki albo boso w lato - w zime również, żadnych choróbsk nic) ... kupiłam kapciochy i pierwszy raz wsadziła na bosą stopkę wieczorem i niedobre... ale wczoraj dorwała je, założyła sobie sama i skakała jak żabka :) no zobaczymy :)

Na zimowe Bartki dałam w zeszłym roku 189zł... teraz przeznaczam na to max 120zł... nie ma.. teraz kupić na jesień... zaraz na zimę.. o nie..

Offline stewe_griffin

• bywalec
  • data ślubu: 28.09.2007
« Odpowiedź #10544 dnia: 28 Sierpnia 2010, 08:27 »
ja też uważam, że jeszcze za mała na likwidację karmienia w nocy, ale pediatra zasugerowała żeby ewentualnie zlikwidować to karmienie, jeśli Mała nie będzie potrzebować.. ale Weruś się budzi, więc dostaje jedzonko.. nie zamierzam wcale na siłę jej przetrzymywać, bo tak sobie wymyśliłam..
a z 6 karmieniami, to zaczęła po prostu dłużej spać pomiędzy (jeśli zasypia), czyli sama się reguluje.. przecież nie będę jej budzić i na siłę pchać butli, bo karmień ma być 7 i koniec..

kurcze, ale Wy już o 'dorosłych' sprawach tu dyskutujecie - od tematu butkowego dzielą nas, mam wrażenie, lata świetlne  ::)

Offline dziubasek

• Chuck Norris
  • data ślubu: .:25.08.2006:.
« Odpowiedź #10545 dnia: 28 Sierpnia 2010, 09:40 »
zaledwie minuty Stewe... ani się obejrzysz ;)
Przejrzałam stronę podaną przez Lilę i raz- buty mi się zupełnie nie podobają no i faktycznie, jak byk piszą, że są ortopedyczne (i na takie wyglądają  ::) ) My zostaniemy przy "standardowych" butkach skoro nie mamy żadnych problemów ::)

Offline nikola/23

• Chuck Norris
  • data ślubu: 4.10.2008
« Odpowiedź #10546 dnia: 28 Sierpnia 2010, 09:51 »
my rowniez  ;), ale tak z drugiej strony to ja od malenkosci chodzilam na boso wlasnie badz w skarpetach i co wiecznie piety mialam "poodbijane", ogolnie teraz nie dam rady w butach na obcasach chodzic  :-\

Offline stewe_griffin

• bywalec
  • data ślubu: 28.09.2007
« Odpowiedź #10547 dnia: 28 Sierpnia 2010, 10:17 »
zaledwie minuty Stewe... ani się obejrzysz ;)

pewnie masz rację :).. z resztą jeszcze chwilę temu wyszłyśmy ze szpitala i myśl, że moje dziecko może mieć ponad miesiąc byla totalną abstrakcją  ;)

Offline nikola/23

• Chuck Norris
  • data ślubu: 4.10.2008
« Odpowiedź #10548 dnia: 28 Sierpnia 2010, 10:26 »
Ja wczesniej tez tak mówilam i co minąl rok tak szybko, w sumie to nawet nie wiem kiedy  ;D

Offline Katrinka
  • My:)
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 04.08.2007
« Odpowiedź #10549 dnia: 28 Sierpnia 2010, 11:10 »
Ja dla małej mam teraz adidaski Nike właśnie i ona je uwielbia! Na zimę dopiero kupię buty, ale na pewno 299 zł nie dam ;)
A widziałyście ciekawe kombinezony? Ja musze oddzielnie spodnie i kurtke bo Laura ma długaśne nóżki

Offline madziq

• Chuck Norris
  • data ślubu: 26.04.2008
« Odpowiedź #10550 dnia: 28 Sierpnia 2010, 11:36 »
mnie przerażają ceny obuwia dla szkrabów - i to tylko kilka miesięcy dziecko w nich ma pochodzić... ale u mnie podstawą jest miękka podeszwa, ala ortopedyczne w życiu nie kupię (jeżeli tfu tfu nie będzie takich wskazań) na jesień młoda ma adidaski ze smyka a o zimowych na razie wolę nie myśleć ... ceny są jak dla mnie kosmiczne i nie mam zamiaru wydać więcej niż 150 zł na nie

Offline ooppoonnkkaa

• Traktuj ludzi tak jak byś sam chciał być traktowany...
  • Chuck Norris
  • Jeszcze 3 lata :)
  • data ślubu: 29.07.2006
« Odpowiedź #10551 dnia: 28 Sierpnia 2010, 11:56 »
Madziu ja też. My dostaliśmy 100zł od dziadków na buty bo ja nie wiem jak to by było. Ale szczerze dla mnie to 140-150zł to już abstrakcja  :-[ Niestety tyle kosztują skórzane buciki. Można dostać w Deischmanie po 99zł ale ja nie mam jak dojechać :( A u nas najtańsze 149zł  :-[

A taka marka jak RENBUT? Miał ktoś?

Centymetry nadchodźcie!!!

Offline jagodka24

• Chuck Norris
« Odpowiedź #10552 dnia: 28 Sierpnia 2010, 12:06 »
w zeszłym roku buty były conajmniej 20,- tańsze mówie o zimowych

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #10553 dnia: 28 Sierpnia 2010, 12:20 »
ja wczoraj kupiłam elefanten za 79pln - buty na jesień; przecenione ze 120

Offline Katrinka
  • My:)
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 04.08.2007
« Odpowiedź #10554 dnia: 28 Sierpnia 2010, 12:48 »
Ja mojej kupiłam ze smyka coolclub ale nie chciała w nich chodzić i sprzedałam! Elefanten są super, też miała i polecam.
Ja córce kupuje co 3 miesiące buciki tak stópka jej rośnie. Obecnie nosi rozmiar 23 ;) i jest w nim troszkę luzu.

Gemini jak tam Twoja mała? Moja na antybiotyku, zaczęło się biegunką i wysoką temp. Ale dzisiaj już lepiej :)

Offline Agnieszka_J

• entuzjasta
  • data ślubu: 16-17.08.2008 :)
« Odpowiedź #10555 dnia: 28 Sierpnia 2010, 21:00 »
buciki wklejone przez Morgan czy liliann to nie są buty ortopedyczne tylko profilaktyczne, a to wielka różnica, ktoś nazywając je tak myli pojęcia
prawie 5 lat w czasie studiów przepracowałam w sklepie ze zdrowymi butami dla dzieci

Offline marcella

• Chuck Norris
« Odpowiedź #10556 dnia: 28 Sierpnia 2010, 21:07 »
ktoś ostatnio pisał coś o kaloszach.. kupiłam Zuzi takie zwykłe w bebe club ale mimo ze kupiłam o rozmiar większy to i tak nie byłam w stanie ich założyć Zuzi.. Można kupić w ogóle kalosze na zamek??

Morgan
  • Gość
« Odpowiedź #10557 dnia: 28 Sierpnia 2010, 21:38 »
buciki wklejone przez Morgan czy liliann to nie są buty ortopedyczne tylko profilaktyczne, a to wielka różnica, ktoś nazywając je tak myli pojęcia
prawie 5 lat w czasie studiów przepracowałam w sklepie ze zdrowymi butami dla dzieci
Ano dokladnie... kiedys pisalam o tym u siebie w watku ;)

Offline Ewelina_Michał

• Chuck Norris
  • data ślubu: czerwiec 2007
« Odpowiedź #10558 dnia: 28 Sierpnia 2010, 21:44 »
Dziewczyny mam pytanie - czy 8 miesięczne dziecko może bezpiecznie spać w nocy na brzuszku? Mój maluch jak zasypia za wszelką cenę próbuje się ułożyć na brzuszku. Często jest tak, że jak już się ułoży to wtedy podnosi głowę i zaczyna harce, ale tak jak teraz na śnie wywrócił się na brzuch i zasnął. Może tak spać? Mam podłączony monitor oddechu, ale ogólnie zastanawiam się czy tak jest bezpiecznie. Ruchowo mały już nam nawet na nóżki wstaje podpierając się o coś, swobodnie obraca się na plecki i z powrotem, sam też już siada - ale czy takie odwracanie się na śnie jest świadome? Jak śpią wasze dzieciaki?

Morgan
  • Gość
« Odpowiedź #10559 dnia: 28 Sierpnia 2010, 21:46 »
Moja spi na brzuchu, glowa z dol tylkiem do gory ;)  zmienia pozy non stop ;) ale glownie taka od miesiaca ;)