Internisty na razie na forum chyba nie ma, więc oto interpretacja okulistyczna

:
Anusia - badanie moczu jest do powtórzenia - nie powinno być białka (chociaż u niektórych zdrowych osób po wysiłku fizycznym białko może się pojawić - u dorosłego max. 100 mg. dobę - więc u Zuzi jest trochę za dużo). Gdyby się białkomocz powtórzył to należałoby ocenić ilość białka w dobowej zbiórce moczu.
Leukocyty są tak pośrednio - do 5 można traktować jako normę, od 10 wskazują na stan zapalny - z tego też względu badanie do powtórzenia.
Nie wiem jak u dzieci ze składnikami mineralnymi - u dorosłych jak bardzo liczne to trzeba wykonać powtórne badanie i jeśli są nadal b. liczne - to dalsza dgn.
Bakterie nieliczne mogą być - zwłaszcza jak mocz postał trochę przed badaniem (lepiej by było gdyby było podane, ile tych bakterii jest, opis "nieliczne" to jak dla mnie mniej niż 1 w polu widzenia)
Reszta jest OK - a jakie jest pH?
W badaniu krwi neutrofile i limfocyty są OK - dzieci w odróżnieniu od dorosłych mają znacznie więcej limfocytów niż neutrofili - a normy na wyniku są normami dla dorosłych, więc tu wartościami się nie przejmuj.
Rozumiem, że HGB jest OK? Krwinki czerwone dla wieku Zuzi to norma acz bliżej dolnej granicy, trochę większe MCV (czyli objętość krwinki czerwonej) może wskazywać na niewielki niedobór kwasu foliowego lub wit. B12 (ale może nie wskazywać na nic - normy dla jej wieku są rózne od 84 do 97).
Ja bym jeszcze jutro powtórzyła jej badanie moczu (badanie płatne to około 10 zł) - a taka powtórka da sporo informacji.
Dziewczynce chyba ciężko ten mocz pobrać, żeby się woreczek nie odkleił, nie?

no i przed przyklejeniem dokładne mycie - ale to na pewno zrobiłaś. Nie martw się - po prostu powtórz badanie

żadnych bardzo strasznych rzeczy tam nie ma, a te małe odchylenia trzeba wyjaśnić.
Całusy