Autor Wątek: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach  (Przeczytany 4028175 razy)

Offline ooppoonnkkaa

• Traktuj ludzi tak jak byś sam chciał być traktowany...
  • Chuck Norris
  • Jeszcze 3 lata :)
  • data ślubu: 29.07.2006
Odp: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach
« Odpowiedź #4710 dnia: 22 Sierpnia 2009, 21:41 »
Nie no BOMBA!!! Film rewelacja.

Centymetry nadchodźcie!!!

Offline peacelove
  • bywalec
  • data ślubu: 13.10.2007
« Odpowiedź #4711 dnia: 23 Sierpnia 2009, 00:04 »
S.aga - to możecie iść teraz - lepiej późno niż wcale ;) na pocieszenie powiem Ci, że gdyby miała jakiś duży wcześniaczy okulistyczny problem (typu retinopatii i odwarstwienia siatkówki, to byś to raczej zauważyła (zezowałaby, miała oczopląs, etc.) Niemniej jednak uważam, że powinnyście pójść do okulisty (ja generalnie uważam, że do okulisty trzeba pójść z każdym niemowlakiem). Swoją drogą jakby co - to kryminał niewpisanie takiego zalecenia mimo rozporządzenia Ministra Zdrowia.
Rozporządzenie to zmieniło się zresztą 2 lata temu i teraz nie ma obowiązkowych kontroli okulistycznych dzieci donoszonych, lecz poddanych po urodzeniu intensywnej tlenoterapii i fototerapii. Sprawdzić zawsze dobrze, ale toksyczność inkubatorowego tlenu dla w pełni rozwiniętej siatkówki donoszonego dziecka jest znikoma.

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
« Odpowiedź #4712 dnia: 23 Sierpnia 2009, 14:16 »
dziewczyny mam pytanie:
od kiedy można wg Was wkładac dzieci do huśtawek na baterie typu Fisher price itp?
od jakiego miesiaca życia?
od urodzenia?
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4713 dnia: 23 Sierpnia 2009, 14:21 »
Ale ta hustawka jest taka jak fotelik? Taka, ze dziecko nie jest na prosto??
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline martulka

• Chuck Norris
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
« Odpowiedź #4714 dnia: 23 Sierpnia 2009, 15:23 »
Mariolka ja chłopców do leżaka-bujaka wkładałam po skończonym 2 m-cu, ale widzę po forum, że niektóre mamuśki już wcześniej wkłada swoje dzieciaczki do tego typu urządzeń.

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 13.08.2005
« Odpowiedź #4715 dnia: 23 Sierpnia 2009, 16:13 »
Mariola chodzi Ci o taki ?

czy o taki ?

Mój mały lezał od urodzenia w lezaczku ale my nie mieliscmy z Fishera i miał pozycje całkowicie na płasko , nie tak jak ten pierwszy .

To, że się uśmiecham, śmieje i żartuje jak zawsze nie znaczy, że u mnie jest zajebiście. Ja po prostu nie lubię pokazywać, że jest mi bardzo źle. -

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4716 dnia: 23 Sierpnia 2009, 18:12 »
Mariolka pytala o hustawke nie lezaczek ??? No chyab, ze dla nie to to samo ;D

Ja wkladalam kolo 2 miesiaca na dluzej (tj,. max 2 godziny dziennie), ale wczesniej na chwile też sie zdarzalo...mialam cos w stylu nr 1.

Offline jagodka24

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4717 dnia: 23 Sierpnia 2009, 20:54 »
ja po poście mariolki wydedukowałam że chodzi jej o taką hustawke na bateryjki która sama buja dzieciaczka
a one są chyba on urodzenia no bo potem to dzieciakowi juz to niepotrzebne nie??????

ja mialam taki lezaczke jak ten pierwszy i małą szybko kłądłam napewno przed skonczeniem miesiąca

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline KAHA

• Przyjaciele
  • Chuck Norris
  • Denique non omnes eadem mirantur amantque
  • data ślubu: 11.09.1999
« Odpowiedź #4718 dnia: 23 Sierpnia 2009, 21:23 »
a nie o taki typ chodzi?

Offline ooppoonnkkaa

• Traktuj ludzi tak jak byś sam chciał być traktowany...
  • Chuck Norris
  • Jeszcze 3 lata :)
  • data ślubu: 29.07.2006
« Odpowiedź #4719 dnia: 23 Sierpnia 2009, 22:27 »
Dziewczyny czy, którejś z Was dzidziuś miał dużo większą główkę niż norma??? Chodzi mi o ok. 37cm przy porodzie i jak było potem? Jak rosłą?

Centymetry nadchodźcie!!!

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
« Odpowiedź #4720 dnia: 24 Sierpnia 2009, 09:14 »
chodzi mi o coś tego typu

na baterie, nie usi być fishera(podałam za przykład, bo ma najwięcej i widziałam,ze na forum dziewczyny mają takie cuda)
oraz leżaczki tego typu

czy czekałyście,aż dziecko skończy miesiąc czy może dwa...?
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline jagodka24

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4721 dnia: 24 Sierpnia 2009, 09:18 »
ja nie czekałam

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline jagodka24

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4722 dnia: 24 Sierpnia 2009, 09:37 »
magda a kto jest z małym jak pracujesz?

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline dziubasek

• Chuck Norris
  • data ślubu: .:25.08.2006:.
« Odpowiedź #4723 dnia: 24 Sierpnia 2009, 09:51 »
Mój mały miał ok 6 tyg jak pierwszy raz położyłam go do leżaczka, a regularnie przesiadywał od ok 2,5-3 miesięcy.

Offline jagodka24

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4724 dnia: 24 Sierpnia 2009, 10:17 »
a ja uważam że babcie nie są od rozpieszczania tylko od pomagania rodzicom w wychowywaniu
moja mama robi tylko tak jak ja sobie życze
i powiem szczerze że żałuje że nie może się mała zajmować bo pracuje

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline martulka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4725 dnia: 24 Sierpnia 2009, 10:53 »
Mariolka a w opisie tych huśtawek nie podają "wieku"?

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4726 dnia: 24 Sierpnia 2009, 11:32 »
Oponko. moja Zu jak się urodziła to miała 35 cm w obwodzie główki. Potem rosła w tych górnych granicach normy; tak mniej więcej mi wychodziło z mojego mierzenia, liczenia i z tego co wyszukałam w necie. Niestety nie mam "schematu" jakie są normy przysostu główki w obwodzie. W pewnym momencie pytałam się nawet pediaty o to czy nie ma za dużej główki i czy może nie ma wodogłowia (to po nastraszeniu przez panią, która wykonywała małej usg przez ciemiączko i która wykryła tam "wodniaki"). Obesnie Zu ma sporą głowę (po tatusiu  ;) bo ten też ma wilgachną głowę) ale jest ona proporcjonalna do jej budowy ciała. Do tego ma główkę pięknie wykształconą. Także może się aż tak bardzo nie denerwuj, tylko obseruj i dopytaj się pediatry przy następnej wizycie.

Mariolka a tych leżaczko-bujaczkach jest napisane, że jak babel skończy miesiąć (+1) to możesz go połozyć w pozycji najbardziej poziomej.  

Offline peacelove
  • bywalec
« Odpowiedź #4727 dnia: 24 Sierpnia 2009, 11:57 »
Mariolka - ja mam ten drugi leżaczek, który wkleiłaś (FR na plastikowych niebieskich płozach); kładłam w nim Kamilka jak skończył ok 3 tygodnie (bo wtedy zaczęły się kolki a te wibracje leżaczka bardzo mu pomagały); tylko wtedy miał w zagłębienie między pupą a plecami włożony zwinięty kocyk (na to kładłam jeszcze jeden kocyk, żeby go ten zwinięty nie uwierał ).- bo moim zdaniem dla malutkiego niemowlaka ten leżaczek jest trochę za bardzo "siedzący" - ale z kocykiem była pozycja leżąca. Jak podrósł - kocyki wyjęłam. Kamilek bardzo lubi ten leżaczek :))

Oponko - 37 cm to jest spora główka, lecz wg. siatek centylowych które ja (a zapewne i Ty) mam w książeczce zdrowia dziecka mieści się w normie (czyli pomiędzy 3 a 97% wyników wszystkich dzieci); jest to wynik powyżej średniej ale w normie. Na pewno mieliście USG przezciemiączkowe główki w szpitalu? jeśli wynik był OK a główka będzie rosła zbyt szybko (czyli więcej niż 1 cm na miesiąc, choć oczywiście zależy też jak rośnie całe dziecko) to USG trzeba by było powtórzyć.
« Ostatnia zmiana: 24 Sierpnia 2009, 12:02 wysłana przez peacelove »

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4728 dnia: 24 Sierpnia 2009, 11:58 »
A mój Ziutek jest z babciami i:
a) ciesze sie, ze za zaoszczedzone pieniadze za nianie moge np.kupic jej zabawki
b) nikomu nie zaufam na tyle jak babciom
c) Lepiej sie zajmuje Zu moja tesciowa, niz moja mama, a spodziewałam sie, ze bedzie na odwrot
tyle, że dzis jedna babcia sie pochorowala, a druga nie mogla przyjsc i mam przymusowe wolne w pracy 8) Za to bylysmy zrobic morfologie i badanie moczu wiec dzien sie nie zmarnowal :)

Offline martulka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4729 dnia: 24 Sierpnia 2009, 11:59 »
Moi chłopcy też urodzili się z dużymi głowami, nieproporcjonalnymi do reszty ciała. Przez to też Oskar miał podejrzenie wodogłowia (w USG p/ciemiączkowym wyszły poszerzone komory) i miałam mu mierzyć obwód główki co tydzień. W szpitalu powiedziano mi, że jeżeli obwód zwiększy się maksymalnie o 1 cm na tydzień to jest w porządku.

Offline peacelove
  • bywalec
« Odpowiedź #4730 dnia: 24 Sierpnia 2009, 12:04 »
1 cm na tydzień to bardzo dużo... w pierwszym roku życia główka rośnie ok. 12 cm w obwodzie...

Offline martulka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4731 dnia: 24 Sierpnia 2009, 12:19 »
Wiem, że dużo, ale właśnie tyle nam rosła. Później 0,5 cm. a po wizycie u neurologa, który powiedział, że z małym wszystko jest ok przestałam mierzyć. Pogodziłam się z faktem, że moi chłopcy mają duże głowy i muszę im kupować rozpinane bluzeczki :)

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4732 dnia: 24 Sierpnia 2009, 12:47 »
jeśli dobrze pamiętam to w pierwszych trzech miesiącah główka może rosnąć nawet do 1,5 cm na miesiąc.
ja się Marta martwie co będzie z czapką. bo teraz nosi 52 (na ścisk) lub 53-54.  I już w to lato miałam problem z kapeluszem. A co będzie z zimową czapką ? Bo to albo kolor nie ten albo rozmiar nie ten.

Offline chlebosia

• Mąż i żona to jedna dusza w dwóch ciałach...
  • Chuck Norris
  • SZCZĘŚLIWI JAK NIGDY
  • data ślubu: 16.08.2008
« Odpowiedź #4733 dnia: 24 Sierpnia 2009, 13:43 »
Oponko znalazłam coś takiego bo swego czasu też się tym interesowałam:

"Noworodek ma obwód głowy większy od obwodu klatki piersiowej, jednak wraz z kolejnymi miesiącami życia obwód klatki piersiowej zaczyna przekraczać obwód głowy. Średni urodzeniowy obwód głowy u dziewczynek wynosi 34,3 cm, a u chłopców 35 cm. Przez pierwsze 3 miesiące życia obwód głowy powinien powiększyć się o około 6 cm, a przez kolejne 3 miesiące (czyli w przedziale wieku 3-6 miesięcy) o kolejne 3 cm. Potem przyrost obwodu głowy jest jeszcze wolniejszy. W wieku 12 miesięcy obwód głowy u dziecka wynosi średnio 46,3 cm u dziewczynek i średnio 47,3 cm u chłopców."

Moja Zunia ma 42 cm , ale z czapkami nie ma problemu bo jak napisała Magda dla dziewczynek to jest do wyboru do koloru

Offline aaaneta

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4734 dnia: 24 Sierpnia 2009, 13:50 »
gdybyśmy mieszkali w Grudziądzu - a planujemy za jakiś czas przeprowadzkę). Niestety obawiam się, że teściowa po kryjomu wprowadzałaby swoje zasady

Magda, to jak będziesz w któryś weekend w Grudziądzu to daj znać, bo my do Lisich bardzo czesto na szybowce jeździmy wszyscy, to byśmy się spotkały.
A wieczorem zapraszam do mnie na relację "Ewa pilotka-szybowniczka"  ;D

Ps. często czytam co  Ciebie, a Staś jest do Ciebie bardzo podobny  :D
« Ostatnia zmiana: 24 Sierpnia 2009, 13:56 wysłana przez aaaneta »

Offline aaaneta

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4735 dnia: 24 Sierpnia 2009, 14:02 »
Jak będzie lotnicza pogoda to my będziemy, podjedźcie na lotnisko, niech Stasio samoloty oblooka.
A relacja będzie późnym wieczorkiem, po 20 jak Ewa pójdzie spać  ;D Tak na forum tu: https://e-wesele.pl/forum/index.php?topic=12677.0
« Ostatnia zmiana: 24 Sierpnia 2009, 14:06 wysłana przez aaaneta »

Offline madziq

• Chuck Norris
  • data ślubu: 26.04.2008
« Odpowiedź #4736 dnia: 24 Sierpnia 2009, 14:52 »
aż zajrzałam so książeczki jak to u nas było... przy urodzeniu 34cm, 6tygodni 38cm  ??? 12 tygodni 40cm... ale młoda w 4 tyg miał usg główki przez tego naczyniaka i wsio było ok... chyba że w szpitalu źle zmierzyli?

Offline chlebosia

• Mąż i żona to jedna dusza w dwóch ciałach...
  • Chuck Norris
  • SZCZĘŚLIWI JAK NIGDY
  • data ślubu: 16.08.2008
« Odpowiedź #4737 dnia: 24 Sierpnia 2009, 15:13 »
Madziu to idealnie. skoro pisze że w ciągu 3 miesięcy powinna urosnąć 6 cm to akurat tyle było  :)

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4738 dnia: 24 Sierpnia 2009, 17:15 »
Bardzo prosze nasze forumowe lekarki o interpretacje wyników Zuzi bo jakos nie wydają mi sie ok, a wizyta dopiero w środe..zaczynam się martwić ::)

Mocz
Ciężar - 1,010
Białko - obecne w ilości 0,3 [g/l]
Nabłonki płaskie i okragłe- pojedyńcze  wpolu widzenia
sluz - obfity w preparacie
Leukocyty - 6-8 w polu widzenia
Składniki min. - liczne trójfos amonowo-magnezowe, b.liczne fosforany bezpostaciowe
Bakterie- nieliczne w polu widzenia

Morfologia z palca (tylko to co jest nie w normie napisze)
RBC - 3,79
MCV 93
RDW 10,9
NEUT [%] - 23,7
Lymph - [%] 68,5
BASO [10/3 /ul] - 0,25
Baso[%]- 2,1

Z góry dzięki.

Offline peacelove
  • bywalec
« Odpowiedź #4739 dnia: 24 Sierpnia 2009, 21:50 »
Internisty na razie na forum chyba nie ma, więc oto interpretacja okulistyczna ;) :

Anusia - badanie moczu jest do powtórzenia - nie powinno być białka (chociaż u niektórych zdrowych osób po wysiłku fizycznym białko może się pojawić - u dorosłego max. 100 mg. dobę - więc u Zuzi jest trochę za dużo). Gdyby się białkomocz powtórzył to należałoby ocenić ilość białka w dobowej zbiórce moczu.
Leukocyty są tak pośrednio - do 5 można traktować jako normę, od 10 wskazują na stan zapalny - z tego też względu badanie do powtórzenia.
Nie wiem jak u dzieci ze składnikami mineralnymi - u dorosłych jak bardzo liczne to trzeba wykonać powtórne badanie i jeśli są nadal b. liczne - to dalsza dgn.
Bakterie nieliczne mogą być - zwłaszcza jak mocz postał trochę przed badaniem (lepiej by było gdyby było podane, ile tych bakterii jest, opis "nieliczne" to jak dla mnie mniej niż 1 w polu widzenia)
Reszta jest OK - a jakie jest pH?

W badaniu krwi neutrofile i limfocyty są OK - dzieci w odróżnieniu od dorosłych mają znacznie więcej limfocytów niż neutrofili - a normy na wyniku są normami dla dorosłych, więc tu wartościami się nie przejmuj.
Rozumiem, że HGB jest OK? Krwinki czerwone dla wieku Zuzi to norma acz bliżej dolnej granicy, trochę większe MCV (czyli objętość krwinki czerwonej) może wskazywać na niewielki niedobór kwasu foliowego lub wit. B12 (ale może nie wskazywać na nic - normy dla jej wieku są rózne od 84 do 97).

Ja bym jeszcze jutro powtórzyła jej badanie moczu (badanie płatne to około 10 zł) - a taka powtórka da sporo informacji.
Dziewczynce chyba ciężko ten mocz pobrać, żeby się woreczek nie odkleił, nie? :) no i przed przyklejeniem dokładne mycie - ale to na pewno zrobiłaś. Nie martw się - po prostu powtórz badanie :) żadnych bardzo strasznych rzeczy tam nie ma, a te małe odchylenia trzeba wyjaśnić.

Całusy :)