Autor Wątek: Jaka powinna być kapela? orkiestra? zespół? dj?  (Przeczytany 6009 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline MELODYJKA

• bywalec
  • data ślubu: oj dawnoo;)
Odp: Jaka powinna być kapela? orkiestra? zespół? dj?
« Odpowiedź #90 dnia: 21 Października 2010, 12:15 »
 :brawo_2: jak dla mnie, nic dodac nic ująć.....

prawdziwy przyjeciel wie o Tobie wszystko ...a mimo to nadal Cię lubi...

Offline GeriavitDrinker
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #91 dnia: 21 Października 2010, 12:56 »
chodzi mi o to, że dobry muzyk potrafi improwizować , wie co to jest harmonia, koło kwintowe, skale  i na tym opiera swoją muzyczną wyobraźnie i korzysta z niej . Każdy w swoim zawodzie powienien korzystać ze swoich zasobó wyobraźni i tworzyć.

Pięknie piszesz  :brawo:
Niestety w branży weselnej dla większości klientów:
króluje elektronika, która pozwoli przynajmniej na uzyskanie niemal identycznej kopii oryginalnego wykonania

Nie ma tu miejsca na artyzm, twórczość i improwizację.  To upośledzenie artystyczne naszego społeczeństwa wyśmiewał już Bareja w "Misiu":
"Mnie się podobają melodie, które już raz słyszałem. Po prostu. No... to... poprzez... no, reminiscencje. No jakże może mi się podobać piosenka, którą pierwszy raz słyszę?"...

Offline syladance1979
  • użytkownik
  • **
  • data ślubu: 12.12.2012
« Odpowiedź #92 dnia: 21 Października 2010, 13:50 »
Ależ Słońce! przecież przy improwizacji nie zmieniamy piosenek tak, że nie można ich poznac i wydaje Ci się jakbyś pierwszy raz to słyszał.....wiem, co miałes na myśli, ale ja tez może coś wyjaśnie...

chodzi mi o to, że np jakąkolwiek piosenke by sobie zaakompaniować lub wykonac po prostu na jakimś instrumencie muszę mieć dar do improwizowania, żeby sobie ją zagrać np w walcu wiedeńskim, lub angielskim, lub w jakies bossa novie itp itp , czy nawet zmiana tonacji, ktoś oryginalnie śpiewa np w a dur , a mi pasuje np w d -dur...improwizacja to jest nasze wnętrze, myślę, że technika te nasze wnętrze zabija.... no cóż.... takie sa czasy , że postawiliśmy sobie taką poprzeczkę.... prawda jest taka, że to zespoły sobie zgotowały taki los.... to my się prześcigamy w tych całych sprzętach, podpatrujemy co mają inni, studiujemy strony internetowe z technicznymi nowinkami i zakupujemy to i owo, by być lepsi niż tamci, by być modnym lub bardziej unowoczesnionym, żeby brzmieć prawie jak oryginał , a wydaję mi się, że wykoanania takie jak oryginał  są dla oryginałów, a my powinniśmy po swojemu interpretowac dany utwór, bo co  to za radocha wykonywac coś tak jak inni........ myślę, że powinniśmy być sobą, że powinniśmy jak najwięcej pokazać siebie ale  nie neguję tych , którzy dążą do tego by  być kopią oryginału, jest to też fajne, ale brakuje mi w tym własnego stylu ale też fajnie czasem posłuchac kogos takiego , a uwierzcie mi uwielbiam słuchac innych zespołów bo nienawidzę słuchac siebie:)....

kiedyś usłyszałam taką  uwagę, że skoro mamy w naszym zespole akordeon i na nim gramy to pewnie gramy wiochę.... hm.... nawet się nad tym nie zastanawiałam, skąd w ogóle taki pomysł i opinia, no ale każdy ma swoje zdanie........ kiedyś akordeon był instrumentem przodującym w kapelach, nadawał brzmienie i rytm i u nas jednak często go wykorzystujemy do walców, francuskich piosenek itp itp...  niektórzy się śmieją z tego i wolą przechwalać się maszynami grającymi, z których wydobywa sie mechaniczna muzyczka.....smutne jest to, że śmieją się muzycy.... no cóż....

poza tym muzyki weselnej nie można wsadzac do jednego wora! ona tez jest piękna! też może być w niej artyzm!!! zależy od wrażliwości słuchacza i tego co ją wykonuje. JA śpiewając muzykę weselną też czuję ją, staram się rozumiec tekst, słyszę dźwięki i instrumenty, niejednokrotnie zachwycałąm się nawet prostymi brzmieniami biesiadnego walczyka lub namiętnego tango......  inaczej nie chciałabym takiego "seksu".... na pewno nie czułabym się spełniona.....i dodam, że jeszcze nie udało mi się wykonać dwa razy tak samo danego utworu.... jakoś nie umiem....

Offline GeriavitDrinker
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #93 dnia: 21 Października 2010, 14:49 »
No to się nie zrozumieliśmy  ;D
Ty piszesz interpretacji i aranżacji utworu, a to jest coś zupełnie innego niż improwizacja.

Co do syntezatora marszczonego - prawdziwy muzyk nie będzie się śmiać.
W przeciwnym razie należałoby wyśmiać Brathanków, Golców i inne foklowe bandy...

Offline syladance1979
  • użytkownik
  • **
  • data ślubu: 12.12.2012
« Odpowiedź #94 dnia: 21 Października 2010, 15:25 »
ojej....tak, pisze też o interpretacji i aranżacji , ale głównie mi chodzi o to, że improwizuje grając lub śpiewając. Improwizowac trzeba się nauczyć , niektórzy się z tym rodzą i dzięki improwizacji mogą stworzyć utwór  bez przygotowania i bez nut, jedynie znając utwór np ze słuchu.  Mi to się włącza podczas grania. Samo mi się to układa w czasie takiego występu i nie ważne czy jest to partia na instrument czy na wokal.

ale z drugiej strony odpowiadałam na wypowiedź na temat kopiowania oryginałów i elektroniki wśród muzyków.... wiesz.... jest dużo dróg ale i tak wszystkie prowadzą do muzyki, sceny, wykonawcy i odbiorcy....

Offline karolka86
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 18.06.2011
« Odpowiedź #95 dnia: 15 Listopada 2010, 10:52 »
Witam, z przyczyn osobistych odstąpię zespół weselny Nie-Banalni z mikołowa, dwoje młodych ludzi, spiewają naprawdę świetnie.  Jedyne co chcę odzyskać to zaliczka w wysokości 200zł, cena ustalona z zespolem za 12h występu to 1400 zł.  
P. S.
Mam jeszcze salę i fotografa, pytania proszę na mail kasik1904@onet. eu lub tel 697137953

Offline obserwator
  • maniak
  • data ślubu: trochę czasu minęło
« Odpowiedź #96 dnia: 15 Listopada 2010, 14:30 »
karolka86, nie teraz, nie teraz!!! . Zepsułaś ciąg ciekawych wypowiedzi.  :Mikrofon:

Offline jarry
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 17.09.2011
« Odpowiedź #97 dnia: 26 Grudnia 2010, 12:32 »
kapela ma być doświadczona, wykwalifikowana i na poziomie!

Offline GeriavitDrinker
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #98 dnia: 26 Grudnia 2010, 22:45 »
Przecież wszystkie takie są  :P

Offline MGI1
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #99 dnia: 27 Grudnia 2010, 07:32 »
Taaa, różnica polega tylko na tym, w czym dana kapela jest doświadczona, do czego ma kwalifikacje i na jakim jest poziomie  :D

Offline obserwator
  • maniak
  • data ślubu: trochę czasu minęło
« Odpowiedź #100 dnia: 27 Grudnia 2010, 08:05 »
Każda kapela z którą rozmawiałem uważa się za profesjonalistów, muzyków grających na wysokim poziomie ;D

Offline MGI1
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #101 dnia: 27 Grudnia 2010, 18:15 »
Każda kapela z którą rozmawiałem uważa się za profesjonalistów, muzyków grających na wysokim poziomie ;D

No jakbyśmy dopiero co słuchawki odłożyli !   ;D