Autor Wątek: Wizytówki na stolach, winietki  (Przeczytany 13050 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline OlaSzelag

• Już na zawsze razem !!!
  • użytkownik
  • **
  • data ślubu: 07.08.2010
Odp: Wizytówki na stolach, winietki
« Odpowiedź #30 dnia: 22 Czerwca 2010, 07:56 »
Chciałabym posadzić właśnie "młodych" z obu rodzin blisko siebie i "tych troche starszych" też razem ale nie wiem jak to zrobić skoro świadkowie są młodzi a będziemy mieli ich po swoich bokach ( stoły będą w podkowę) to jeden ze świadków będzie bardziej po stronie "tych starszych"

Ja to rozwiązałam w ten sposób: po stronie Pana M będą siedzieli świadkowie najpierw świadek bo jest bez pary potem świadkowa i jej partner już na miejscu co prawda obok ale przy stole prostopadle ustawionym, od tej strony zacznie się stół młodych wymieszanych z obu rodzin. Po stronie Panny M będzie siedział chrzestny z żoną bo tak się złożyło że został tyko jeden mój i oni zaczną stół dorosłych gości mamy stoły w literę U a przy głównym stole jest 6 miejsc. Było trochę kombinowania ale się udało trzeba tylko usiąść rozrysować ustawienie stołów i pomyśleć!! POWODZENIA!!

Offline Moniskaa
  • użytkownik
  • **
  • data ślubu: 15.05.2010
« Odpowiedź #31 dnia: 4 Sierpnia 2010, 09:28 »
U nas winietki sprawdziły się świetnie. Zero zamieszania z miejscami, a goście byli zadowolenie z rozszadzenia. Stół mieliśmy w literę T. Na daszku siedzieli: po środku Para Młoda, a po bokach świadkowie z osobami towarzyszącymi. W nóżce siedzieli po stornie Pana M rodzice, chrzestni, dziadkowie, wujkowie ciocie a potem zaczynali sie młodzi: kuzynostwo i znajomi. Tak samo było po stronie Panny M.

Offline incognito
  • użytkownik
  • **
  • data ślubu: czerwiec 2010r. :)
« Odpowiedź #32 dnia: 4 Sierpnia 2010, 23:04 »
My też polecamy winietki. Sami zdecydowaliśmy się na 100% po tym, jak nasz DJ przestrzegał nas przed sytuacją, kiedy to ciotka Klotka rzuca z odległosci 10metrów torebkę na miejsce przy stole, które jej się najszybciej spodobało  ;D Podobno dj już był takich rzeczy świadkiem i zamieszanie robi się czasami komiczne :)

Offline evcia-e1

• użytkownik
  • **
  • data ślubu: 25.09.2010
« Odpowiedź #33 dnia: 8 Września 2010, 11:19 »
Ja też jestem za winietkami. To wiele ułatwia. Zastanawiam się jeszcze nad planem ułożenia stolików, czy to jest konieczne?

Offline Nemezis

• maniak
  • data ślubu: 3 lipca 2010
« Odpowiedź #34 dnia: 8 Września 2010, 11:42 »
U nas był taki plan i mało kto z niego korzystał ;) Z drugiej strony wiele zależy od tego, ilu będziesz miała gości. Jednak dużo łatwiej jest znaleźć swoje miejsce w przypadku wesela na 60 osób niż na weselu 150-osobowym ;)

Offline evcia-e1

• użytkownik
  • **
  • data ślubu: 25.09.2010
« Odpowiedź #35 dnia: 8 Września 2010, 11:51 »
Dzięki Nemezis. Będę miała 40 gości i ułożenie stolików będzie jak odwrócone U: na przeciwko wejścia my, czyli "państwo młodzi", świadkowie i rodzice, a po bokach rodziny, więc myślę że każdy bez problemu znajdzie swoje miejsce.

Offline madzia_n

• Chuck Norris
  • data ślubu: 22 sierpnia 2009
« Odpowiedź #36 dnia: 8 Września 2010, 19:05 »
U nas planu nie było, wesele było na trochę ponad 60 osób i wszyscy bez problemu sobie poradzili :)

Offline orinokooo

• Marzenia trzeba spełniać.. same się nie spełnią:D
  • użytkownik
  • **
  • data ślubu: 10-07-2010
« Odpowiedź #37 dnia: 16 Września 2010, 13:29 »
Polecam winietki i plan, nie dość ze dodają elegancji uroczystości to goście są z nich zadowoleni. Nam na przykład część rodziny podziekowała za takie a nie inne usadzenie ich - świetnie się dogadali z rodzinką z drugiej strony (to w końcu my znamy naszych gos ci i wiemy kto jak sie bawi, wiec usadzenie dziadka obok kogoś kto opowiada sprośne dowcipy zepsuje atmosferę). Goście dogadali sie świetnie i zabawa była niesamowita.

A byłam na weselu  z cyklu siadamy gdzie chcemy a rodziny sie nie znały i niestety pierwsze kwasy były już przy siadaniu: grupki co sie znały prosiły innych gości o posunięcie sie żeby sie wszyscy z danego towarzystwa zmieścili obok siebie.

Offline malgosieńka

• nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 28.05.2011
« Odpowiedź #38 dnia: 16 Września 2010, 18:57 »
popieram pomysł . . lepiej żeby młodzi siedzieli z młodymi. . .
Moim zdaniem to jest tak . Wesele to impreza rodzinna. . . Każdy wiec samowolnie siadając przy stole siada przy swojej najbliższej rodzinie czyli domownikach. . .  i co pozostało obgadywanie innych a tak Starzy maja o czym pogadać.  młodzi razem tez się pośmieją i jest spoko.  Byłam na wielu imprezach i taki system jest najfajniejszy i najlepiej się sprawdza.

Offline dogma23

• forumowicz
  • data ślubu: 11.06.2011
« Odpowiedź #39 dnia: 16 Września 2010, 20:32 »
byłam w zeszłym roku na weselu gdzie nie  było winietek gości było około 120 było straszne zamieszanie i wyszło na to,że starsi siedzieli koło młodych, których na dodatek nie znali :-(jestem jak najbardziej za winietkami

Offline malgosieńka

• nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 28.05.2011
« Odpowiedź #40 dnia: 16 Września 2010, 20:35 »
popieram dogma23 bo jak robi sie zamieszanie to już jest taka lipa że szok bo w rezultacie ktoś się zawsze zle bawi przez to że zle usiadl bo na przyklad nie mógł swobodnie porozmawiać

Offline alicja25

• nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #41 dnia: 22 Września 2010, 14:27 »
Zapraszam do salonu Cartali w Bydgoszczy, jest tam ogromny wybór winietek na stoły i inych ciekawych pomysłów ślubnych.

Offline orinokooo

• Marzenia trzeba spełniać.. same się nie spełnią:D
  • użytkownik
  • **
  • data ślubu: 10-07-2010
« Odpowiedź #42 dnia: 23 Września 2010, 11:17 »
Tylko ceny dość wysokie ja zamawiałam piękne winietki po chyba 0,50 zł na allegro i goście byli zachwyceni - niektórzy wzięli do domu na pamiątkę (zauważyłam ostatnio u znajomych w domu, któryz byli na naszym weselu). Jak ktoś chce sprawdzony namiar - podajcie maile.

Offline Nemezis

• maniak
« Odpowiedź #43 dnia: 23 Września 2010, 11:53 »
Na ostatnim weselu, na jakim byłam, Młodzi sami zrobili winietki i to bardzo prosto - kupili taki ozdobny sztywny papier, wydrukowali na nim imiona gości, wycięli i poskładali karteczki z imionami na pół. Na identycznym papierze wydrukowali zaproszenia. Też wyglądało to ładnie i może jest to dobra alternatywa dla osób, które szukają oszczędności ;)

Offline OlaSzelag

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #44 dnia: 23 Września 2010, 12:35 »
Ja zrobiłam jeszcze inaczej wydrukowałam same prostokąty z imionami i nazwiskami ozdobna trzcionką na białym, ale ozdobnym sztywnym papierze (faktura lnu) kupiłam duże arkusze brystolu kolorowego ( bordowy) wycięłam większe prostokąty zgięłam na pół i w środek przykleiłam te mniejsze białe. Brzegi tych mniejszych ozdobiłam wycinając serduszka takim dziurkaczem który zaokrągla rogi i w środku wycina wzorek. a w lewym górnym rogu przykleiłam ozdobne serduszka jedno białe drugie czerwone które się kupuje w wstążkach z metra w pasmanterii trzeba je tylko porozcinać.

Zabawy miałam sporo ale efekt fantastyczny i koszt około 0,22 groszy za sztukę nie licząc kosztu dziurkacza bo mam go już bardzo długo w podstawówce kiedyś kupiłam jak robiliśmy kartki walentynkowe na technice  ;) przydaje się do dziś.

SZCZEGÓŁOWO
3X brystol = 3,60 zł
5x białe kartki = 2,5 zł
2 metry serduszek po metr z każdego koloru = 3 zł
1 x klej = 2 zł

Offline zaba

• maniak
  • data ślubu: lipiec 2011
« Odpowiedź #45 dnia: 23 Września 2010, 16:07 »
Olu a masz moze fotke tych winietek? wrzuc prosze jesli mozna, strasznie mnie tym zaciekawilas - az chce sie zobaczyc efekt koncowy;D...

Offline OlaSzelag

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #46 dnia: 23 Września 2010, 19:51 »
zaba postaram się poszukać czy gdzieś na zdjęciach nie została jakaś uwieczniona bo szczerze nie wpadłam na to by zrobić im jakąś fotkę a szkoda  :-\

Offline Baby

• użytkownik
  • **
  • data ślubu: 21.08.2010
« Odpowiedź #47 dnia: 24 Września 2010, 17:59 »
Ja również miałam winietki na weselu. Zarówno winietki, zaproszenia, zawiadomienia jak i zawieszki na wódkę robiliśmy sam  :)

Oto potrzebne "produkty":

- papier: z hurtowni
- wstążka: z hurtowni pasmanteryjnej
- kokardki: wiązane samemu z zakupionej wstążki
- taśma dwustronna
- pistolet z klejem na gorąco: do przyklejenia wstążeczek (zakupiony w markecie z wiewiórką  ;D)
- własna drukarka
- cięcie gilotyną w punkcie ksero za 3 zł  ;D
- wielkie chęci tworzenia  :skacza:

A oto wynik:

Aha, panie miały bordową winietkę, a panowie złotą  ;D

Offline zaba

• maniak
« Odpowiedź #48 dnia: 24 Września 2010, 22:34 »
no prosze ilez to mamy tu forumek z talentem;D... pieknie! ja rowniez sie zastanawiam czy by samemu nie zrobic bo lubie tego typu reczne robotki a i przy okazji nastepne oszczednosci mozna zrobic, tak polaczyc przyjemne z pozytecznym;p...

Offline Nemezis

• maniak
« Odpowiedź #49 dnia: 27 Września 2010, 11:40 »
Wiecie co, tak naprawdę nie ma większego znaczenia, czy zamówicie winietki w drukarni, zrobicie same, czy po prostu weźmiecie zwykłe białe kartki i napiszecie na nich nazwiska gości. Najważniejsze żeby te winietki w ogóle były!!! W ostatnią sobotę byłam na weselu bez winietek i to co się tam działo, to była jakaś masakra... Zaraz po powitaniu goście wręcz rzucili się na salę... :???: Wesele na ponad 150 osób, 4 wielkie stoły, totalna dezorientacja... Ja tam byłam z rodzicami i z mężem, dlatego szybko wybrałam jakiekolwiek miejsce, gdzie były jeszcze 4 wolne krzesła. Po chwili na przeciwko nas siadają jacyś młodzi nieznani mi ludzie i jedna laska mówi: "2 miejsca na przeciwko nas są zajęte".  Rozglądam się po sali i widzę, że na inne 4 krzesła obok siebie nie ma już co liczyć, więc odpowiadam: "Sorry, my byliśmy tu pierwsi" :P Zrobiło się nieprzyjemnie, do końca wesela nie zamieniliśmy z tą dziewczyna ani słowa... W ogóle na sali zrobił się kocioł, znajomi młodej pary siedzieli przy ich ciociach i babciach, rodziny zostały porozdzielane... Dla mnie to była żenada, której można było łatwo uniknąć, wystarczyło wykazać odrobinę dobrej woli... :-\

Offline zaba

• maniak
« Odpowiedź #50 dnia: 27 Września 2010, 13:05 »
swieta racja...my rowniez bylismy w zeszlym roku na weselu bez winietek, nie znalismy nikogo procz mlodej pary, wiec na sale weszlismy jako ostatni i wyobrazcie sobie, ze jedyne wolne miejsce bylo przy tym glownym stole - tak, tak jako znajomi mlodych siedzielismy cale wesele przy stole razem z nimi i ich rodzicami, czulam sie z tym strasznie dziwnie, ludzie na nas patrzyli jak na jakichs intruzow :-\...

Offline Nemezis

• maniak
« Odpowiedź #51 dnia: 27 Września 2010, 14:10 »
Eee, to dobrze że chociaż siedzieliście obok siebie ;) Bo zdarza się tak, że zostaną dwa ostatnie miejsca... na dwóch różnych końcach stołu :razz: Moim zdaniem winietki powinny być już standardem na weselach i kierownicy lokali sami powinni o nich przypominać niektórym młodym parom...

Offline katepolak

• bywalec
  • data ślubu: 11.06.11.
« Odpowiedź #52 dnia: 27 Września 2010, 22:38 »
zaba ...to straszne!!! ...i niedopuszczalne, naprawdę współczuję - też bym się czuła niekomfortowo :-\

Offline Grarem
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: wrzesień 2010
« Odpowiedź #53 dnia: 3 Października 2010, 19:09 »
M juz jesteśmy po, u nas winietki sprawdziły się, wszyscy goście, podchodzili do planu stołów i bez problemu trafili na swoje miejsce, winietki przy okrągłych stołach sa swietnym rozwiązaniem, polecam nie jest to aż taki duży koszt, a usprawnia samo wejście gości. Poza tym jeżeli zna sie swoja rodzinę mozna dobrać towarzystwo nam sie udało młodzież osobno no i starsze pokolenia odpowiednio wg wieku i preferencji. :)