Autor Wątek: Ile ksiedzu za zgode na slub w innej parafi??  (Przeczytany 24528 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

• nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 06-08-2011
Odp: Ile ksiedzu za zgode na slub w innej parafi??
« Odpowiedź #150 dnia: 20 Grudnia 2010, 23:12 »
Dziewczyny a co jeśli biorę ślub ani nie w mojej ani mojego narzeczonego parafii? Wystarczy jedna licencja? jak tak to obojętnie z której? to może popytam gdzie taniej dają :P

Offline ivy
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 18.06.2011r.
« Odpowiedź #151 dnia: 21 Grudnia 2010, 11:52 »
Wystarczy jedna zgoda, pozdrawiam
Doceń to co masz,
Walcz o to, czego pragniesz.  .  .

Offline ejotek

• Chuck Norris
  • ONLY YOU
  • data ślubu: 03.10.2009
« Odpowiedź #152 dnia: 21 Grudnia 2010, 20:32 »
wystarczy jedna
albo dokumenty zawiezione do parafii gdzie ślub bierzecie i nie trzeba wtedy licencji

Offline ksiezna_kluska

• użytkownik
  • **
  • data ślubu: 24.09.2011
« Odpowiedź #153 dnia: 1 Kwietnia 2011, 18:28 »
przeczytałam całość, połączyłam z tym co pamiętam z rozmowy z księdzem przy zaklepywaniu terminu. wychodzi mi, że:

jeśli ślub bierzemy w parafii, do której żadne z nas nie należy to nasze akty urodzenia, chrztu i bierzmowania zawozimy do parafii panny lub pana młodego celem uzyskania licencji.

zgadza się?

a co z zapowiedziami - zawozimy je już tylko do kościoła, w którym będziemy ślubować czy jeszcze gdzieś trzeba je dostarczyć?

czy akty urodzenia, chrztu i bierzmowania + zapowiedzi to jest wszystko co potrzebujemy?
czy może jeszcze coś.... :-\

Offline ejotek

• Chuck Norris
  • ONLY YOU
« Odpowiedź #154 dnia: 1 Kwietnia 2011, 20:25 »
a co z zapowiedziami - zawozimy je już tylko do kościoła, w którym będziemy ślubować czy jeszcze gdzieś trzeba je dostarczyć?

no i jeszcze zawozimy do parafii do których należycie oboje (jedna lub dwie różne)

czy akty urodzenia, chrztu i bierzmowania + zapowiedzi to jest wszystko co potrzebujemy?

i jeszcze papierek z USC że możecie wziąć ślub i jakie nazwiska będziecie po nim nosili Wy i dzieci

Offline ksiezna_kluska

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #155 dnia: 1 Kwietnia 2011, 21:24 »
dziękuję za odpowiedź! bardzo to zawiłe, pozwól, że dopytam jeszcze...:

no i jeszcze zawozimy do parafii do których należycie oboje (jedna lub dwie różne)

...to jeśli zapowiedzi robię w mojej parafii (gdzie jestem zameldowana) a PM w swojej to musimy... zawieźć je 'na krzyż' czyli moje do niego do parafii a jego do mojej?
czy może jest opcja, że robimy zapowiedzi w parafii przy której mieszkamy ale nie jesteśmy tu zameldowani?
i wówczas zawozimy te zapowiedzi z parafii, gdzie mieszkamy do tych parafii, gdzie każde z nas jest zameldowane?
 ???

i jeszcze papierek z USC że możecie wziąć ślub i jakie nazwiska będziecie po nim nosili Wy i dzieci
to zrozumiałam :):)

Offline ejotek

• Chuck Norris
  • ONLY YOU
« Odpowiedź #156 dnia: 2 Kwietnia 2011, 10:32 »
Sorki, ale tak namieszałaś z tymi zapowiedziami że nie bardzo rozumiem.... dlatego napiszę tak:
prośbę o wygłoszenie/wywieszenie zapowiedzi dostaniecie od księdza z parafii gdzie będzie ślub.
Zapytajcie jego albo on zapyta Was gdzie będą te zapowiedzi kierowane (do jakich parafii) bo on to do tej prośby wpisuje. Zdecydujecie wtedy czy parafie zameldowania czy ta jedna zamieszkania.
Zapowiedzi nie będą "na krzyż" bo nie dotyczą jednej osoby np. Anna Kowalska wychodzi za mąż i jej zapowiedz wisi tylko w jednej parafii (jego), zapowiedzi dotyczą Was obojga, więc w obu prośbach będą Wasze dane.
U nas było tak, że prośby były do dwóch parafii: gdzie jestem  zameldowana ja i mój mąż - w obu były wywieszone w gablocie a w parafii gdzie odbywał się ślub ksiądz je wyczytywał.

Mam nadzieję że pomogłam

Offline ksiezna_kluska

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #157 dnia: 2 Kwietnia 2011, 11:51 »
jasne, że pomogłaś  :)
ogromnie dziękuję!

Offline agnesik
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 11.06.2011
« Odpowiedź #158 dnia: 10 Kwietnia 2011, 18:44 »
Ogólnie to troszkę trzeba się nalatać niestety.  Sama "darowizna" dla księdza to najmniejszy kłopot ;) Standardowo mówią "co łaska" w takich przypadkach, ale za zgodę więcej jak 50 zł nie powinno się dawać bo w sumie gdzie jest napisane, że obowiązkowo trzeba brać ślub we własnej parafii? Także księża żadnej laski tutaj nie robią ;)

Offline aaaniulkaaa
  • użytkownik
  • **
  • data ślubu: 2012
« Odpowiedź #159 dnia: 6 Maja 2011, 19:54 »
Ojej dziewczyny jak czytam wszystkie komentarze to aż mnie ciarki przechodzą  :( a to dopiero początek.
No nic do dzieła  :)

Offline Lilea_com
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #160 dnia: 16 Czerwca 2011, 09:56 »
Czasami księża robią problemy z wydaniem zgody - bo przecież zapłacisz za ślub nie w jego parafii i za wydanie zgody stawiają "co łaska, nie mniej niż np 300zł" Niestety tak bywa.   Ale wtedy interwencja u Biskupa i wszystko gra :) Niestety, znam takie przypadki, gdzie to bylo koniecznośćią :)

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
« Odpowiedź #161 dnia: 16 Czerwca 2011, 09:50 »
Jestem aktualnie w trakcie organizacji Chrztu w innej parafii i wiecie co mi powiedział ksiądz z parafii, w której chcemy chrzcić :?:

Moi drodzy, nie ukrywajmy, że chodzi o kasę  ;) Jak pójdziecie po zgodę to podzielcie sobie ofiarę, którą chcecie przeznaczyć na Chrzest i połowę dajcie tamtemu księdzu i powinno być dobrze

Także same widzicie, jakie to jest oczywiste - jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o pieniądze ;D

Offline typowo_amatorsko
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: styczeń/luty 2012
« Odpowiedź #162 dnia: 7 Grudnia 2011, 11:34 »
To za zgodę też trzeba dać?? Ja byłam u siebie w parafii i nic nie dała. . .  bo nawet do głowy mi nie przyszło, że trzeba. 

Za odpis aktu chrztu daje się 20 zł tak??
A ile za ślub??

Nie mam kompletnie pojęcia jakie są stawki "co łaska". 

Offline polemika_schola

• zapaleniec
  • data ślubu: 01.10.11r.
« Odpowiedź #163 dnia: 10 Grudnia 2011, 12:17 »
my placiliśmy:
za zgode 50
za odpisy chrztu 20 + 20
za zapowiedzi 100 + 50
za kościelnego 100
za organistkę 100 (podobno marudzila że nie 150)
za ślub czyli dla księdza 500