wesele2012 my też stoimi przed wyborem fotografa.
A oto na co my zwracamy uwagę:
1. przede wszystkim portfolio i ogólna estetyka zdjęć, czy nam się podoba i czy te zdjęcia będą nam się podobać przez lata. Zbyt wymyślne plenery i udziwnienia typu sesje "kill the bride" i odgrywanie głupkowatych scenek gangsterskich nie są w naszym stylu, szukamy czegoś romantycznego, ukazującego naszą miłość a nie będące spełnieniem artystycznych zachcianek Pana bądź Pani fotograf
2. Warto jest też poprosić, aby zobaczyć cały ślub od początku do końca, bo zazwyczaj do portfolio wybierane są te najlepszejsze zdjęcia

Wtedy po zobaczeniu pełnego materiału z 2-3 ślubów można w pełni ocenić potencjał fotografa
3. Warto jest też poprosić o referencje, dobry fotograf to taki, który ma mnóstwo zadowolonych klientów.
4. Cena i to co w niej jest zawarte jest dla nas bardzo ważne. Szukamy kogoś, kto za przyzwoitą cenę ( nasz budżet to ok 3000zł) zaoferuje nam reportaż + plener + jakiś foto album czy coś w tym stylu. Ilość zdjęć też jest ważna, bo nie chce zapłacić za cały dzień reportażu a dostać tylko 50 zdjęć na płycie. Chciałabym aby każdy moment został uwieczniony na zdjęciach, bez pominięcia najważniejszych momentów, z powodu, że zdjęcie nie było zbyt artystyczne i fotograf uznał, że nie jest godne oddania nam go na płycie.... Poza tym uważamy, że nie warto przepłacać za fotografa, który wygrał/a 1-2 konkursy i automatycznie wywindował/a swoje ceny w kosmos, a jego/jej zdjęcia nie różnią się od innych fotografów o tym samym poziomie
5. Photoshop + oświetlenie.... bardzo ważne aby zdjęcia były edytowane, piękne kolorki, niebieskie niebo, zielona trawka, dobrze naświetlone, nie za ciemne, itp Ale co do tego photoshopa to chciałabym zachować umiar, bo chciałabym wygladac tak jak ja a nie zbyt wyretuszowana twarz nie przypominajaca mnie tylko jakiegos cyborga

LoL
6. A i nie lubimy chwalipięt

Rozmaiwaliśmy z jednym z fotografów ze Szczecina i nam zaczął sie wychwalać jaki to on sprzęt ma, i że najdroższy i najlepszy w Szczecinie, i że ma sprzęt wart 100tyś zł..... Troszkę na sprzecie sie znamy, więc nam to nie imponuje. Męczą mnie ludzie, którzy chcą sprzedać swoje zdjęcia ilością sprzętu jaki posiadają.... Oni powinni wychwalać swoja pracę a nie sprzęt hihihih
No to by było na tyle, jeżeli ktoś jeszcze wie na co zwrócić uwagę to proszę pisać, wszelkie wskazówki mile widziane