Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2941761 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1950 dnia: 4 Czerwca 2009, 14:00 »
O ja chyba też :)


Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1951 dnia: 4 Czerwca 2009, 14:14 »
rewelacja
zastanawia mnie jedno - 3 szklanki maki to 250 ml????

Offline isiaczek
  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 800
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: Long time ago ;D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1952 dnia: 4 Czerwca 2009, 14:48 »
Nie nie jedna szklanka mąki to około 170 g maki



Offline isiaczek
  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 800
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: Long time ago ;D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1953 dnia: 4 Czerwca 2009, 14:49 »
W 3 szklanki mąki mieści się 500 g maki



Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1954 dnia: 4 Czerwca 2009, 14:56 »
bo tak jest w przepisie....


a co z ta mąką pełnoziarnistą? moze być?

Offline Anjuschka

  • Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 10267
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 15.05.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1955 dnia: 4 Czerwca 2009, 18:19 »
Wiecie co, właśnie robię ciasto wg przepisy Isiaczka i mam mieszane uczucia czy wyjdzie.
Po pierwsze jakieś takie gęste to ciasto mi się wydaje, a napisane było, aby je wylać na blachę.
No i blacha wydaje mi się za duża do tej ilości ciasta. Dlatego dałam mniejszą.

Za 40 minut się przekonam czy wyjdzie, ale ostatnio jestem antytalenciem jeśli chodzi o pieczenie ciast, także nie spodziewam się sukcesu.

Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1956 dnia: 4 Czerwca 2009, 18:30 »
Aniu robisz to słynne ;) ciacho z rabarbarem i truskawkami? Mi też wyszło takie gęste, dolałam więc trochę mleka i trochę oleju i już było ok. Na pewno Ci wyjdzie!
A bułeczki wyglądają smakowicie. ;D

:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline Anjuschka

  • Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 10267
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 15.05.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1957 dnia: 4 Czerwca 2009, 18:39 »
Tak, robię właśnie to ciasto.
Na razie wygląda dobrze, zobaczymy jak będzie smakować.


Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1958 dnia: 5 Czerwca 2009, 09:36 »
I jak wyszło?


Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1959 dnia: 5 Czerwca 2009, 09:38 »
Aha, ja tez wczoraj robiłam po raz kolejny, ale wczoraj po raz pierwszy nie wyszło gęste, nie wiem czemu.
Mąż wrócił o 22 i zgadnijcie co? Dzis rano już ciasta nie było ;D


Offline Anjuschka

  • Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 10267
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 15.05.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1960 dnia: 5 Czerwca 2009, 09:39 »
Hmmm.... w smaku dobre, jednak chyba więcej już go nie zrobię. Jakieś takie dziwne było. Mała blaszka (taka keksówka).
Nie wiem jak mogłoby mi to ciasto zmieścić się na blasze 22 cm. Może coś źle zrobiłam? Chyba, że ono na tej blasze tak wyrasta :)

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1961 dnia: 5 Czerwca 2009, 09:45 »
Moje ma na takiej dużej blasze jakieś 3-4 cm wysokości,jak na placek to w zupełności wystarcza dla mnie


Offline isiaczek
  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 800
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: Long time ago ;D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1962 dnia: 5 Czerwca 2009, 09:52 »
już wiem o co chodzi z tym że 3 szklanki mąki i 250 ml. Chodzi o to że to mają byc 3 szklanki mąki, gdzie jedna szklanka ma mieć pojemność 250 ml. Wiecie o co chodzi... może w róznych krajach szklanka szklance nie jest równa.



Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1963 dnia: 5 Czerwca 2009, 09:53 »
ja tez piekę na blasze 22cm i wyrasta - jak u marty na 3-5cm

ciekawe marta co zrobiłas, ze ciasto nie było gęst? może masło było bardziej rozpuszczone???
a w smaku? było czuć różnice?

___________

dzięki isiaczek!
a ja myslałam, ze szklanka to 200 ml  8)

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1964 dnia: 5 Czerwca 2009, 10:10 »
W przepisie jest zdaje sie że masło ma byc ochłodzone, a ja dodałam gorace, może to dlatego?
A w smaku różnicy żadnej


Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1965 dnia: 5 Czerwca 2009, 10:13 »
to napewno masło "robi" różnicę  ;)

Morgan
  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1966 dnia: 5 Czerwca 2009, 15:30 »
isiaczek ja sie zgadzam, ze szklanka szklance nierowna :) my w angli mamy troszke inne rozmary szklanek ;) dlatego ja zawsze z miarka wspolpracuje ;)

Offline Anjuschka

  • Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 10267
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 15.05.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1967 dnia: 6 Czerwca 2009, 20:34 »
I co, upiekła któraś te bułeczki rosnące w nocy? Bo jestem bardzo ciekawa.

Offline madziq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6009
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1968 dnia: 6 Czerwca 2009, 22:18 »
ja 2 godziny temu robiłam to ciasto z truskawkami co JoasiaOl wkleiła jest pyszne (oj będzie jutro brzuś bolał ze świeżego ciasta  ::) )

Offline Anjuschka

  • Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 10267
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 15.05.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1969 dnia: 7 Czerwca 2009, 11:03 »
OK, to napiszę co następuje :) zrobiłam wczoraj wieczorem ciasto na bułeczki.

Dałam tak jak w przepisie: 25g drożdży, 25g masła, ok 3 szk. mąki, 1 szk. mleka, 1 jajko, szczyptę soli.

Ciasto wyszło ładne, uformowałam 12 kuleczek - bo na tyle miało starczyć ciasta i wsadziłam do lodówki:



Po ok 10 godzinach (jak wstałam) bułeczki w lodówce wyglądały nadal tak samo - nic mi chyba nie urosły.



I na 10 minut do piekarnika nagrzanego na maksa (ok. 250 stopni).
Po 10 minutach wyjęłam - dół ciut się przypiekł (a piekłam na papierze do pieczenia).
Bułeczki wielkością nie powalały:



A w smaku: jakieś takie bez smaku :)
Ogólnie były bardzo dobre z masełkiem. Skórka chrupiąca, środek mięciutki.

Czekam na Wasze spostrzeżenia, czy i Wam ciasto nie wyrośnie. Może ja coś źle zrobiłam (chociaż wszystko tak jak w przepisie).
Moim zdaniem, bułeczki trzeba by czymś przykryć w tej lodówce (w przepisie nie było o tym wspomniane), bo trochę wyschły.

Offline elisabeth81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7820
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1970 dnia: 7 Czerwca 2009, 22:05 »
Też zrobiłam te bułeczki i szczerze mówiąc szału nie ma. Spodziewałam się czegoś lepszego choć to nie znaczy że już ich nigdy nie zrobię.
Ania, mi też jakoś spektakularnie nie rosło to ciasto ale to chyba tak ma być.
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline Anjuschka

  • Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 10267
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 15.05.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1971 dnia: 7 Czerwca 2009, 23:35 »
Tak teraz myślę, że to są przecież bułeczki, a nie bułki.

Wieczorem były jeszcze lepsze niż rano :)

Fajne w nich jest to, że rzeczywiście rano wstałam, posmarowałam je mlekiem i wsadziłam na 10 minut do rozgrzanego piekarnika.
Ale nie pachniało mi tak jak w piekarni :)

Offline JoasiaOl

  • zapaleniec
  • *****
  • Wiadomości: 443
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1972 dnia: 8 Czerwca 2009, 07:57 »
ja 2 godziny temu robiłam to ciasto z truskawkami co JoasiaOl wkleiła jest pyszne (oj będzie jutro brzuś bolał ze świeżego ciasta  ::) )
ja w weekend też je zrobiłam i znów momentalnie zniknęło

Offline isiaczek
  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 800
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: Long time ago ;D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1973 dnia: 8 Czerwca 2009, 08:20 »
Ja bułeczki zrobiłam jedne i drugie. Te pierwsze wyszły tak jak u Ani. Małe i bez smaku. Nie smakowały mi...ale te drugie co wkleiłam
http://kuchareczka.blox.pl/2009/04/Zawijane-nocne-buleczki.html ....


 Po prostu rewelacja. Pyszne.
Mój mąż chodził cały dzień i powtarzał "Jezu te twoje bułki są boskie". One smakują tak chałkowato. Z masłem były po prostu  pyszne. Od teraz będę robić tylko te zawijane. To ciasto wyrosło pięknie i jest takie plastyczne że można robić z nim cuda.  Z pewnością będę je robić bo mąż już złozył zamóiwenie.



Morgan
  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1974 dnia: 8 Czerwca 2009, 10:22 »
Isiaczek dziekuje za przepis i napewno wyprobuje przy najblizszej okazji :))

Offline isiaczek
  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 800
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: Long time ago ;D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1975 dnia: 8 Czerwca 2009, 10:38 »
spróbuj koniecznie. Są pyszne. Jeśli chcesz może dodać do niech nieco więcej cukru. Wtedy otrzymasz pyszne maślano-słodkawe bułeczki



Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1976 dnia: 8 Czerwca 2009, 13:41 »
A ja zrobiłam pizze z przepisu Ani i jakos mi tak wyschła, że była jak kamień, ciekawe czemu


Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1977 dnia: 8 Czerwca 2009, 13:46 »
z przepisu, który ja polecałam?
szkoda...nie wiem czemu ci taka wyszła...  :-[

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1978 dnia: 8 Czerwca 2009, 14:34 »
Tak z tego twojego, może za długo siedziała w piekarniku? Nie wiem, ale sos przepyszny.
I tak ją zjedliśmy, częśc zrobiłam z kiełbasa, mozzarellą, pomidorami, brokułami i jajkiem, a część z rybą wędzoną, brokułami i pieczarkami, no i oczywiście serem. Smakowała nam mimo wszystko


Offline Elcik

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4144
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 02.06.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1979 dnia: 8 Czerwca 2009, 16:00 »
A ja zrobiłam ciacho ale zamiast rabarbaru dałam wiśnie mrożone... opadły na dno i zrobiły lekki zakalec ale w pracy posżła cała blacha :)

No i w końcu zrobiłam piersi w porach - mniamuuuuśnie :)