moje właśnie bez tych dodatków, bo dzieci i tak wydłubują
bazowy przepis był chyba kiedys na forum, ja tylko lekko modyfikuje , dzięki ubitym jajkom z cukrem jest baardzo puszyste 
Ciasto marchewkowe
• 4 jajka
• 1,5 szklanki cukru (ja daje dobrą szklankę trzcinowego)
• 1 szklanka oleju
• 2 szklanki mąki (na początku mieszałam pszenną z razową, teraz już sama razowa)
•
• 2 szklanki startej marchewki (na drobnych oczkach tarki; ok. 2-3 duże marchewki)
•
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
•
• 1 łyżeczka sody oczyszczonej
•
• 2 łyżeczki cynamonu
• Czas przygotowania: ok 40 min
• Czas gotowania: 40-50 min
• Poziom trudności: łatwe
Przygotowanie
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, powoli dodawać olej i mąkę, następnie marchewkę, proszek, sodę i cynamon.
Piec w wysokiej blaszce wyłożonej pergaminem (ja użyłam tortownicy) w temperaturze 180 stopni około 40-50 ( należy zrobić tzw. test suchego patyczka).
Ciasto można posypać cukrem pudrem, polać polewą czekoladową, bądź masą z serka mascarpone:
• 100 g serka mascarpone
• łyżka mleka
• szklanka cukru pudru
• łyżeczka cukru waniliowego
Zmiksować składniki, wstawić do lodówki. Gdy ciasto ostygnie, posmarować na wierzchu
polewę sobie z reguły daruje, bo bez tez jest dobre, ostatnio dodawalam jeszcze troche zmielonych gożdzików i imbiru i mialo delikatny posmak piernikowy 