Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2936021 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline beta80
  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 1857
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 11.07.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #13320 dnia: 8 Kwietnia 2015, 13:05 »
u mnie miała być ogórkowa..ale mąż zamiast ogórków kiszonych kupił w occie :) także jest pomidorowa, a jutro potrawka z kurczaka



Offline selena

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5874
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10.10.2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #13321 dnia: 8 Kwietnia 2015, 13:10 »
U nas dziś lekko, warzywny rosołek z makaronem orkiszowym. Dla mnie właściwie same warzywka z rosołku  8)

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #13322 dnia: 8 Kwietnia 2015, 13:24 »
Beta  ;D
U mnie tez byl problem z ogorkami bo z calego sloja wielkiego chyba 5l typko 4 ogorki byly ok reszta miekka :/:/
Na szczescie starczylo na maly garnek zupki..



Offline beta80
  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 1857
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 11.07.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #13323 dnia: 8 Kwietnia 2015, 13:43 »
Sylwusia to i tak lepiej niż u mnie  ;D męża pochwaliłam, ze pyszne ogórki kupił hahaha



Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #13324 dnia: 8 Kwietnia 2015, 13:58 »
Spokoo
Zawszw jak wysylam.k. po pietruszke to wraca i z nacia i korzeniem bo zapomnial zapytaj jaka chce ;)


Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #13325 dnia: 8 Kwietnia 2015, 18:00 »
U nas dziś kebab. Czyli resztki pieczonego indyka, rukola, kapusta biała, natka pietruszki i brokuł + sos zawinięte w ziolowego naleśnika

Dziewczyny zachwycone

Offline _patka_

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17532
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #13326 dnia: 8 Kwietnia 2015, 18:21 »
U Nas kaczka, zrobilam ja podsmazona i duszona w sosie pomaranczowym na patelni. Do tego ziemniaki pieczone plus salata.

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #13327 dnia: 8 Kwietnia 2015, 19:34 »
Maju czy myślisz ze może być kurczak zamiast indyka w tej jaglanej panierce ???
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #13328 dnia: 9 Kwietnia 2015, 10:06 »
Sieeeeemaaaa
Dzis gotuje gulasz  ;)

No i salatke z zupek chinskich machne


Offline masumi85

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2503
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 08.09.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #13329 dnia: 9 Kwietnia 2015, 10:08 »
a ja zupełnie brak jakiegoś pomysłu na drugie danie.
Wczoraj było spaghetti i ani my ani dzieci nie chcemy dziś mięsa.
Mam zupke koperkową z ryżem, a na drugie może machnę domowe frytki z piekarnika - dzieci się ucieszą.
Kubuś 10.10.2008,          Kacperek 09.07.2010        Aleksander 11.10.2013

Offline dmonik44

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5748
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 19.06.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #13330 dnia: 9 Kwietnia 2015, 10:10 »
A u mnie ( w sumie u mojej mamy, ale pewnie będę doprawiała i zawijała) dziś krokiety z pieczarkami i serem żółtym :) mniam!
Natalka 4.11.2012

Offline aadaa

  • Ada
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3770
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 06/09/2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #13331 dnia: 9 Kwietnia 2015, 10:11 »
U mnie pierogi ze szpinakiem -- robione przez tesciową ... pycha....
B .: 02/06-2010    K.: 20/06-2012

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #13332 dnia: 9 Kwietnia 2015, 10:17 »
U mnie już jest buraczkowa, a później zrobię warkocz z polędwicy i do tego mieszanka warzywna lub sałatka ze świeżych warzyw. I to wsio :P

Offline andzelika

  • Małżeństwo jest zgodne, kiedy żona panuje nad mężem, a mąż nad sobą.
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4931
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 19.09.09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #13333 dnia: 9 Kwietnia 2015, 11:35 »
A u mnie ( w sumie u mojej mamy, ale pewnie będę doprawiała i zawijała) dziś krokiety z pieczarkami i serem żółtym :) mniam!
i już mam pomysł na jutro na obiad dla męża. Dziękuje  ;D,
[/url]
[/url]

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #13334 dnia: 9 Kwietnia 2015, 12:52 »
A powiecie mi przepis ale dokładny na takie krokiety.
Też bym zrobila mężowi  8)
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline andzelika

  • Małżeństwo jest zgodne, kiedy żona panuje nad mężem, a mąż nad sobą.
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4931
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 19.09.09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #13335 dnia: 9 Kwietnia 2015, 12:58 »
ja znalazłam na necie taki przepis , tylko ja nie będę pieczarek blendowac ;D

KROKIETY Z PIECZARKAMI I SEREM ŻÓŁTYM
800 g pieczarek
2 cebule
oliwa
sól, pieprz, słodka papryka

 200 g startego sera żółtego

 naleśniki -> przepis

 jajo, bułka tarta do panierowania
olej do smażenia


Zaczynam od usmażenia naleśników, zawijam je folią i odstawiam na czas przyrządzenia farszu, zmiękną i łatwiej się je zwija.

 Pieczarki kroję na mniejsze kawałki i podsmażam na niewielkiej ilości oleju, to samo robię z pokrojoną w piórka cebulą.  Następnie rozdrabniam je za pomocą stojącego blendera lub mielę w maszynce na dużych oczkach. Doprawiam do smaku solą, pieprzem i słodka papryką - pamiętając o tym, że farsz powinien być wyrazisty w smaku.Na naleśnikach rozsmarowuję farsz pieczarkowy, posypuję startym serem i zawijam w rulony zamknięte.  Panieruję w roztrzepanym jaju i bułce tartej, następnie smażę na złoty kolor.
[/url]
[/url]

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #13336 dnia: 9 Kwietnia 2015, 13:00 »
Ania smazysz nalesniki.

Kroisz lub scierasz na tarce pieczarki.
Kroisz w kostke cebule.
Smazysz pieczarki z cebula jak puszcza wode i odparuja przyprawiasz.
Ja do tego dsje pokrojona natk3 pietruszki, szczypior i sol z pieprzem.
Jak ostygnie to fmdodaje starty ser
I zawijam jak golabki.
Panieruje w jajku lub tym ciescie nalesnukowym w bulke tarta i gotowe


Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #13337 dnia: 9 Kwietnia 2015, 13:19 »
OK dzięki.
I smażycie na patelni?
A można w piekarniku?
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline _patka_

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17532
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #13338 dnia: 9 Kwietnia 2015, 13:37 »
u mnie dzisiaj placki ziemniaczane :)

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #13339 dnia: 9 Kwietnia 2015, 13:50 »
Anusiaa robilam juz rozne wersje sle najczesciej smaze na patelni ::)

Dziewczyny a robilas ktoas z was sajgonki w piekarniku??


Offline sylwuskaOP
  • nowicjusz
  • *
  • Wiadomości: 5
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.05.2015
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #13340 dnia: 9 Kwietnia 2015, 13:56 »
Ja polecam de volaille ze szpinakiem i mozzarellą :)

Potrzebujemy:
*mięso z piersi kurczaka
*ser mozzarella
*szpinak baby
*czosnek
*sól
*pieprz
*masło
*mąka
*jajko
*bułka tarta
*olej do smażenia

Piersi z kurczaka rozbijamy, dosyć cienko (należy uważać, żeby mięso się nie podziurawiło) i przyprawiamy z obu stron solą i pieprzem.  Szpinak smażymy na maśle z 2 ząbkami czosnku, doprawiamy solą i pieprzem.  Na rozbite mięso układamy plaster sera mozzarella, następnie szpinak i zawijamy (można też dodać plaster masła).  Przygotowane roladki obtaczamy w mące, następnie w rozmąconym jajku i w bułce tartej.  Smażymy na złoty kolor ok. 10 min.

SMACZNEGO!!! :)

Jako, że jestem fanką szpinaku na deser polecam również ciasto ze szpinakiem na słodko.  Może dla niektórych brzmi nieco kontrowersyjnie, ale zapewniam, że jest bardzo smaczne :)

Ciasto:
*450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku
*2 szklanki mąki krupczatki
*3 całe jajka
*1 szklanka oleju
*1 szklanka cukru, w tym cukier wanilinowy
*3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Masa śmietanowa:
*400 g śmietany kremówki 30 lub 36 %
*2 łyżki cukru pudru
*2 pełne łyżeczki żelatyny

Do dekoracji:
*owoce leśne lub owoc granatu

Szpinak rozmrozić i dobrze odsączyć z wody.  Jajka ubić z cukrami na puszystą masę, dodać powoli olej, mąkę z proszkiem i wszystko połączyć miksując.  Na koniec dodać szpinak , wymieszać łyżką.  Tortownicę 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto.  Piec 1 godzinę w 180 C.  Ciasto wyjąć i ostudzić.  Wierzch ciasta skroić i pokruszyć w ręce lub widelcem wydłubać kawałeczki- odłożyć.  Masa śmietanowa: Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody, ostudzić. Bardzo zimną śmietanę ubić mikserem na średnich obrotach pod koniec wsypując cukier puder.  Wlać powoli żelatynę i połączyć.  Ciasto posmarować ubitą śmietaną, posypać pokruszonym ciastem i lekko docisnąć.  Na koniec udekorować owocami leśnymi lub pestkami granatu.

SMACZNEGO!!! :)

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #13341 dnia: 9 Kwietnia 2015, 16:19 »
Anusiaa robilam juz rozne wersje sle najczesciej smaze na patelni ::)

Dziewczyny a robilas ktoas z was sajgonki w piekarniku??

Doksik była ekspertem od sajgonek :)


Offline MARTKA

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4060
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 02.08.2008.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #13342 dnia: 9 Kwietnia 2015, 17:06 »
Wczoraj była to może podpowie  ;D

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #13343 dnia: 9 Kwietnia 2015, 17:22 »
Trzeba by było poprosić :p

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #13344 dnia: 9 Kwietnia 2015, 18:17 »
Zawsze smażę sajgonki ale nie w głębokim tłuszczu


Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #13345 dnia: 9 Kwietnia 2015, 19:46 »
Maja ja tez smaze nie w glebokim ale mysle o eksperymencie i piekarniku :-)


Offline b@by

  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 2332
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 15.08.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #13346 dnia: 9 Kwietnia 2015, 20:50 »
moj malz na delegacji wiec ja dzis w kantynie zjadlam ;) mlody wtrabil natomiast leniwce
A jutro bedzie karczek po krolewsku z ziemniakami i buraczkami


Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #13347 dnia: 9 Kwietnia 2015, 22:35 »
Baby a jaki to jest po krolewsku? :-)


Offline malinowa__mamba

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5066
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #13348 dnia: 9 Kwietnia 2015, 23:03 »
Ja robilam w piekarniku...te gotowe z lidla ;D

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #13349 dnia: 10 Kwietnia 2015, 08:29 »
U nas dziś na obiados kotleciki z kapusty kiszonej i kaszy  8)
Oby były dobre 8) 8)
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"