Ja robiłam tak
"Leśny mech"
CIASTO Leśny Mech
*tortownica 21 cm
Składniki na ciasto:
3 jajka
2 szklanki mąki
1 paczka mrożonego szpinaku mielonego (450 g ) (na dużą blachę użyłam póltorej paczki)
320 g cukru
320 ml oleju
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
300 ml śmietanki kremówki
1 Galaretka cytrynowa
2 Galaretki zielone
2 łyżki cukru pudru
1 owoc granatu
Szpinak rozmrozić, odcisnąć i zblenderować. Jajka ubić z cukrem na gęstą puszystą białą masę, nadal ubijając cienką stróżką wlać olej, 3 łyżki masy jajecznej dodać do szpinaku i wymieszać. Do reszty masy dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i zmiksować krótko na najniższych obrotach. Dodać szpinak i połączyć. Przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180*C przez około godzinę do tzw. suchego patyczka. Wystudzić, przekroić na dwa blaty na wysokości około 3/4 ciasta. Górną część ciasta pokruszyć, dolną umieścić z powrotem w blaszce.
Galeretki rozpuścić w 200ml wody na galaretkę.
Kremówkę ubić z cukrem pudrem, dodać tężejącą (nie moze się lać) galaretkę cytrynową. Zieloną galaterkę pokroić w kostkę i doddać do kremu, wyłożyć na ciasto, na wierzch ułożyć pokruszone ciasto i posypać owocem garantu.
Schłodzić w lodówce do czasu stężenia kremu.