Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2938303 razy)

0 użytkowników i 2 Gości przegląda ten wątek.

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12960 dnia: 2 Marca 2015, 13:38 »
Ja robiłam tak

"Leśny mech"

CIASTO Leśny Mech
*tortownica 21 cm
Składniki na ciasto:
3 jajka
2 szklanki mąki
1 paczka mrożonego szpinaku mielonego (450 g ) (na dużą blachę użyłam póltorej paczki)
320 g cukru
320 ml oleju
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
300 ml śmietanki kremówki
1 Galaretka cytrynowa
2 Galaretki zielone
2 łyżki cukru pudru
1 owoc granatu
Szpinak rozmrozić, odcisnąć i zblenderować. Jajka ubić z cukrem na gęstą puszystą białą masę, nadal ubijając cienką stróżką wlać olej, 3 łyżki masy jajecznej dodać do szpinaku i wymieszać. Do reszty masy dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i zmiksować krótko na najniższych obrotach. Dodać szpinak i połączyć. Przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180*C przez około godzinę do tzw. suchego patyczka. Wystudzić, przekroić na dwa blaty na wysokości około 3/4 ciasta. Górną część ciasta pokruszyć, dolną umieścić z powrotem w blaszce.
Galeretki rozpuścić w 200ml wody na galaretkę.
Kremówkę ubić z cukrem pudrem, dodać tężejącą (nie moze się lać) galaretkę cytrynową. Zieloną galaterkę pokroić w kostkę i doddać do kremu, wyłożyć na ciasto, na wierzch ułożyć pokruszone ciasto i posypać owocem garantu.
Schłodzić w lodówce do czasu stężenia kremu.

"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12961 dnia: 2 Marca 2015, 14:01 »
leśny  mech pyszny
Anusiaaa dobrze ,ze masz w przepisie ,ze szpinak mielony  :) mój pierwszy biszkopt trochu się ciągnął bo miałam liście   blendowałam ale  i tak  nitki  były :)  8)

  o i krem masz inny   
pierwszy jaki jadłam był na kremie budyniowym
muszę  spróbować ten

Offline Kiniutek
  • forumowicz
  • ***
  • Wiadomości: 247
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12962 dnia: 2 Marca 2015, 14:13 »
Maju robiłaś tą czekoladową drożdżówkę z truskawkami? bo się zastanawiam nad nią.

Offline miśka28

  • pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9429
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.09.2006
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12963 dnia: 2 Marca 2015, 14:26 »
anusiaaa dzięki, własnie ten krem widziałam w różnych wersjach, ale wypróbuje  podany :)

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12964 dnia: 2 Marca 2015, 14:30 »
Anusiaaa prawda - 3 bit jest mega!

Offline liliann

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 37559
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 30 września 2006
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12965 dnia: 2 Marca 2015, 17:34 »
chiquita_84 masz podłe przedszkole pod kątem menu...
nasze było pokazowe pod tym kątem...
świeże warzywa, owoce na deser, żadnych słodyczy...
obawiam, że to się nie powtórzy  :)
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline Asiq
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5294
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 29.06.2013
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12966 dnia: 2 Marca 2015, 17:55 »
U Tosi w przedszkolu jest teraz super wyżywienie :)

Offline kkotek
  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 2463
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 13.09.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12967 dnia: 2 Marca 2015, 18:11 »
Ja robię "leśny mech" z kremem śmietanowym  ;D
Kajetan  *† 31.12.2015 (15 tc)
Paulinka ❤️ 19.03.2018

Offline Justys851
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 28242
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12968 dnia: 2 Marca 2015, 18:14 »
Moja Zuza parówek nie lubi więc problem z głowy  ;D Alr to dziwne dziecko bo frytek nie lubi. Zdrowych/niezdrowych...żadnych. Dziwna jest bo ja chociaż ostatnie niezdrowe frytki jadłam z rok/dwa temu to je uwielbiam 8)



Ja wczoraj jadlam frytki do mięsa z mężem, a mój syn poprosił o kaszę ulubiona czyt. Jaglana :)



Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12969 dnia: 2 Marca 2015, 18:31 »
chiquita_84 masz podłe przedszkole pod kątem menu...
nasze było pokazowe pod tym kątem...
świeże warzywa, owoce na deser, żadnych słodyczy...
obawiam, że to się nie powtórzy  :)


Owoce też są, warzywa niby też np do kanapek, ale pozostałe rzeczy te co wymieni lam pozostawiają wiele do zyczenia. A do tego Nikola reaguje na chemię w jedzeniu bólami brzucha i wysypka

Gdy chodziła prywatnie do przedszkola sytuacja żywienia wyglądała inaczej. Menu często gęsto było lepsze niż w domu

Offline lusi251

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4193
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 28 04 2012
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12970 dnia: 2 Marca 2015, 18:34 »
moja tez niefrytkowa ;) w ogole ziemniakow nie chce jesc.. raz na jakis czas w zupie zje troche. gotowanych nie ruszy, to samo z jakakolwiek wersja smazonych. parowke czasem zje.. ale tez rzadko.. kupuje czasem z bacowki takie wydaje mi sie ze lepsze, albo parowki albo kielbaski.. mroze od razu bo zuzywamy srednio pol na tydzien ;)

mam dzis dzien zarloka i mam smaka na wszystko o czym piszecie i nie tylko  :-\ :P chyba zmolestuje meza zeby po drodze z pracy kupil chinszczyzne..

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12971 dnia: 2 Marca 2015, 18:49 »
U mnue dzis plany pokrecone i pieke pizze..
Pachnie pieknie


Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12972 dnia: 2 Marca 2015, 18:58 »
Melduję, że Dorada wciągnięta nosem przez moje dziecko. Bataty nie są jej miłością ale słodkie nigdy nie było jej nr 1.
Za to dzisiaj w przedszkolu przy lekturze menu usłyszałam głos zawodu jednego z rodziców
- o Boże, czym oni dzieci karmią, chleb żytni  ???

No fuj, padkudztwo jakieś  ;D
Nie dogodzisz każdemu


Offline mon_ka98

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3673
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12973 dnia: 2 Marca 2015, 18:58 »
Ja dzis robiłam dorsza w sosie pomidorowym z chorizo i ciecierzycą- mniam :)
i chlebek na własnym zakwasie pyszny ;D



Najlepiej widzę, kiedy zamknę oczy...

Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6878
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12974 dnia: 2 Marca 2015, 19:32 »
żytni super, ale takim maluchom chyba nie wolno za bardzo ???


Offline selena

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5874
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10.10.2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12975 dnia: 2 Marca 2015, 19:58 »
Miśka, kobieto, ubrałaś w słowa wszystko to, co mam na myśli  8).

A mi wisi ilość i 'jakość' mięsa w parówce czy kiełbasie, bo to nadal dla mnie coś przetworzonego, a wolę kupić kawałek mięsa i zjeść je przygotowane po swojemu.

Anusia, dzięki za przepis na leśny mech, muszę koniecznie zrobić!

Offline carollaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5375
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12976 dnia: 3 Marca 2015, 14:34 »
Dziewczyny poratujcie mnie, proszę!!! Za tydzień moje panny kończą 4 lata. Założenie jest takie, że impreza to tort a porem ciepła kolacja. Nie chcę robić dań typu obiadowych. Co moge przygotować dla 20 osób, dzieci i dorosłych?



Offline malgosiask

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8926
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12977 dnia: 3 Marca 2015, 14:47 »
Zrobiłabym przystawkę w formie zupy krem z grzankami - zje dorosły i dziecko.
I może jakieś tarty, można przygotować wcześniej a jak będą jeść zupę to wrzucić do piekarnika.

Offline masumi85

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2503
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 08.09.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12978 dnia: 3 Marca 2015, 14:53 »
u mnie dziś kapuśniaczek i na drugie sosik ze schabu z ryżem. Mąż chcę sos z dodatkiem przecieru pomidorowego więc przyprawię mu jak wróci z pracy.
Kubuś 10.10.2008,          Kacperek 09.07.2010        Aleksander 11.10.2013

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12979 dnia: 3 Marca 2015, 15:27 »
Karola a moze ten bigos cyganski o ktorym.od kilku dni mowa?
Albo strogonoff lub leczo?
Plus ten rwany nadziewamy chlebek.
Mozna przygotowac obie rzecz dzien wczesniej :-)
Fajna jest tez zwykla domowa pizza lub tarta na francuskim ciescie  :)


Offline kasia_1979
  • zapaleniec
  • *****
  • Wiadomości: 492
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12980 dnia: 3 Marca 2015, 16:42 »
Moze slimaczki z ciasta francuskiego

Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6878
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12981 dnia: 3 Marca 2015, 16:44 »
- pieczone ziemniaki z wiejskim jogurtem (jogurt naturalny+szczypior, koper, pietruszka, czosnek)
- szaszłyki
- sałatka ryżowa z tuńczykiem/łososiem
- faszerowane pomidory
- papryka faszerowana kuskusem


Offline andzelika

  • Małżeństwo jest zgodne, kiedy żona panuje nad mężem, a mąż nad sobą.
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4931
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 19.09.09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12982 dnia: 3 Marca 2015, 19:11 »
podpisuję się pod menu sylwusi085 polecam również http://www.poezja-smaku.pl/muffiny-mini-lasagne/
[/url]
[/url]

Offline andzelika

  • Małżeństwo jest zgodne, kiedy żona panuje nad mężem, a mąż nad sobą.
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4931
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 19.09.09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12983 dnia: 3 Marca 2015, 19:24 »
potrzebuje smacznych przepisów na dorsza
[/url]
[/url]

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12984 dnia: 3 Marca 2015, 19:39 »
Oj z dorszem nie pomoge bo ja tylko tlusto ryby lubie :-p
Czyli smazone np w ciescie piwnym lub zwyklym nslesnikowym :-D


Offline andzelika

  • Małżeństwo jest zgodne, kiedy żona panuje nad mężem, a mąż nad sobą.
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4931
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 19.09.09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12985 dnia: 3 Marca 2015, 20:05 »
Oj z dorszem nie pomoge bo ja tylko tlusto ryby lubie :-p
Czyli smazone np w ciescie piwnym lub zwyklym nslesnikowym :-D
myślę że dorsz w cieście naleśnikowym też będzie smaczny :D
[/url]
[/url]

Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12986 dnia: 3 Marca 2015, 20:11 »
A ja jakoś nie widzę dla dzieci, bo też będą na imprezie bigosow, gulaszy... Bardziej bym poszła w jakieś lasagne czy pizze, te szaszłyki tez fajne...




Offline mon_ka98

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3673
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12987 dnia: 3 Marca 2015, 21:09 »
potrzebuje smacznych przepisów na dorsza
u nas to często gości na stole http://www.kwestiasmaku.com/ryby_i_owoce_morza/dorsz/dorsz_z_chorizo/przepis.html
Jak dla mnie i męża i znajomych pycha :)



Najlepiej widzę, kiedy zamknę oczy...

Offline jekky
  • nowicjusz
  • *
  • Wiadomości: 8
  • Płeć: Mężczyzna
  • data ślubu: 11.11.2016
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12988 dnia: 3 Marca 2015, 23:59 »
Gołąbki z kaszą pęczak
 



Składniki:
1 woreczek kaszy pęczak (100g)
1 pierś z kurczaka (250g)
2 duże cebule (200g)
kapusta włoska
przyprawy  (sól, pieprz)



 


Przygotowanie:
Liście kapusty włoskiej gotujemy we wrzątku kilka minut, żeby były miękkie i elastyczne. 
Kaszę pęczak gotujemy.  Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy.  Surową pierś z kurczaka mielimy w maszynce do mięsa.  Wszystko dokładnie mieszamy i przyprawiamy. 
Rozkładamy sparzone liście kapusty nakładamy farsz i zawijamy.  Gołąbki układamy na patelni, podlewamy na ok.  1cm wody i dusimy pod przykryciem ok.  20-30 minut.  Z podanych proporcji wychodzi 8szt. 



Wartość energetyczna całego farszu i kapusty - 800kcal

Wartość energetyczna 1 gołąbka - 100kcal

 



Kasza pęczak bardzo dobrze komponuje się z sosem pieczarkowym. 

Składniki na sos:
pieczarki (250g)
1 duża cebula (100g)
jogurt naturalny (100g)
przyprawy (sól, pieprz)

Przygotowanie:
Pieczarki drobno kroimy, cebulę kroimy w kostkę i smażymy z pieczarkami pod przykryciem, aż puszczą soki i zmiękną.  Po przestudzeniu dodajemy jogurt naturalny i przyprawiamy.  Sos podgrzewamy.  Z podanych proporcji wychodzą 3 porcje sosu (jedna to tyle co na zdjęciu). 

Offline carollaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5375
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12989 dnia: 4 Marca 2015, 08:29 »
Te mini lasagne super pomysł. Bigosy i inne ciężkie rzeczy odpadają, z resztą nie lubię ;)
Szukam czegoś, co można przygotować w miare wcześniej, bo nie będę siedziała w kuchni i gotowała, jak goście są przy stole :) Raczej coś do odgrzania by się lekkiego przydało.
Coś zawiniętego w ciasto francuskie też w sumie dobre, tylko wrzucić potem do piekarnika.

Dzięki za pomysły

andzelika, robiłam ostatnio dorsza z gazetki biedronkowej portugalskie smaki czy coś. Fajnie wyszedł, delikatny w smaku.