Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2940767 razy)

0 użytkowników i 2 Gości przegląda ten wątek.

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12000 dnia: 19 Stycznia 2015, 10:53 »
tak o tym czytałam. Nasza lekarz zaleca zmianę cukru na ksylitol stąd podpytuję jak w realnym użyciu to wygląda :D

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12001 dnia: 19 Stycznia 2015, 10:55 »
Popieram.

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12002 dnia: 19 Stycznia 2015, 10:57 »
Rozumiem Aniu że używasz ksylitolu?
Jak kupujesz kierujesz się ceną? etykieta bio czy jeszcze czymś innym. Znalazłam ksylitol i za 26 zł za kg i taki za 45 zł za kg i zastanawiam się czym się różnią prócz ceny  ::)

No i zakochałam się w mleku kokosowym (nie mleczku a mleku, jako zamienniku dla mleka krowiego :) )

Offline .caril.

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10757
  • data ślubu: 22.08.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12003 dnia: 19 Stycznia 2015, 11:01 »
Marta, uważaj na tańsze wersje ksylitolu.
Ten dobry powstaje z kory brzozy (gł. producentem jest Finlandia), ale można też spotkać chińską wersję (z kukurydzy).

Offline Asiq
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5294
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 29.06.2013
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12004 dnia: 19 Stycznia 2015, 11:13 »
u nas ksylitol nie przejdzie. R ma straszliwe uczulenie na brzozę, a ja cierpię po herbacie z jedną łyżeczką tegoż cukru. Mnie nie służy. Stewia też nie. Ani żadne słodziki.

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12005 dnia: 19 Stycznia 2015, 11:18 »
Marta, uważaj na tańsze wersje ksylitolu.
Ten dobry powstaje z kory brzozy (gł. producentem jest Finlandia), ale można też spotkać chińską wersję (z kukurydzy).


O właśnie, o to mi chodziło, czy gdzieś jest kruczek :) Czyli czytać to co jest małym druczkiem :D Dziękuję

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12006 dnia: 19 Stycznia 2015, 11:20 »
Muszę jeszcze o agawie poczytać bo widzę że mleka które kupuję Nikoli w większości dosładzane są agawą czyli jest modna, zdrowa lub tania  ::)

Napiszcie mi jeszcze jakie mleko mm jest podawane dzieciom które są uczulone na białko mleka krowiego (chodzi nadal o Nikolę)?

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12007 dnia: 19 Stycznia 2015, 11:20 »
Tak, my tylko z brzozy. Kupuję w eko sklepie.

Offline Asiq
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5294
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 29.06.2013
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12008 dnia: 19 Stycznia 2015, 11:37 »
Muszę jeszcze o agawie poczytać bo widzę że mleka które kupuję Nikoli w większości dosładzane są agawą czyli jest modna, zdrowa lub tania  ::)

Napiszcie mi jeszcze jakie mleko mm jest podawane dzieciom które są uczulone na białko mleka krowiego (chodzi nadal o Nikolę)?


Nutramigen

Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12009 dnia: 19 Stycznia 2015, 11:42 »
Ja używam ksylitolu do wszystkiego, daję mniej bo inaczej czuję tak dziwny posmak. Daję połowę tego co dawała bym cukru albo jeszcze mniej.
Syrop z agawy też mam w domu. Jest popularna ponieważ ma niski IG. Można tym syropem np słodzić herbatę lub dodawać do ciasta jako zamiennik miodu.





Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline masumi85

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2503
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 08.09.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12010 dnia: 19 Stycznia 2015, 11:44 »
u mnie dziś na obiad rybka, mam ochotę na taką bez panierki z warzywami.
Zupka już się gotuję, będzie z zacierkami - średni syn sobie zażyczył. Jest w domu bo jest podziębiony więc on dziś wybierał obiad.
Kubuś 10.10.2008,          Kacperek 09.07.2010        Aleksander 11.10.2013

Offline andzelika

  • Małżeństwo jest zgodne, kiedy żona panuje nad mężem, a mąż nad sobą.
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4931
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 19.09.09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12011 dnia: 19 Stycznia 2015, 11:50 »
U mnie dzisiaj polędwiczki w cebuli, ziemniaki dla męża dla mnie ryż i surówka. A na deser z lodami
[/url]
[/url]

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12012 dnia: 19 Stycznia 2015, 11:53 »
Muszę jeszcze o agawie poczytać bo widzę że mleka które kupuję Nikoli w większości dosładzane są agawą czyli jest modna, zdrowa lub tania  ::)

Napiszcie mi jeszcze jakie mleko mm jest podawane dzieciom które są uczulone na białko mleka krowiego (chodzi nadal o Nikolę)?


Nutramigen

Dziękuję zaraz poczytam - mam na tym zrobić szyszki dla Nikoli  ::)

Offline Asiq
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5294
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 29.06.2013
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12013 dnia: 19 Stycznia 2015, 12:03 »
tylko on jest na receptę z tego co wiem...

Offline andzelika

  • Małżeństwo jest zgodne, kiedy żona panuje nad mężem, a mąż nad sobą.
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4931
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 19.09.09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12014 dnia: 19 Stycznia 2015, 12:08 »
[/url]
[/url]

Offline aisa
  • nowicjusz
  • *
  • Wiadomości: 36
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12015 dnia: 19 Stycznia 2015, 13:00 »
W kwestii mm dla alergików Bebilon Pepti - do kupienia w aptece bez recepty
Mati: 26. 07. 2012 r.

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12016 dnia: 19 Stycznia 2015, 13:22 »
Ja na ksylitolu pieklam ciasto jogurtowe i nie bylo roznicy w smaku


Offline ciriness

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 15056
  • data ślubu: 11.09.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12017 dnia: 19 Stycznia 2015, 13:56 »
Marta ale nutramigen jest ponoć okropny w smaku  ;D




Offline _patka_

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17532
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12018 dnia: 19 Stycznia 2015, 14:06 »
Co dzisiaj macie na obiad?
Ja robię bakłażany zapiekane z mozzarela :) dzisiaj lekko.

Cukier wanilinowy? Pierwsze słyszę.
A w lidlu ostanio zaopatrzyłem się w łaskę wanilii i cynamonu.

Offline .caril.

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10757
  • data ślubu: 22.08.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12019 dnia: 19 Stycznia 2015, 14:08 »
U nas dziś zupa z bagietką: http://dietetycznie-w-kuchni.blogspot.com/2013/05/pikantna-zupa-pieczarkowa-z-kurczakiem.html
Będę miała też na jutro do pracy 8)

Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6878
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12020 dnia: 19 Stycznia 2015, 14:10 »

Cukier wanilinowy? Pierwsze słyszę.
A w lidlu ostanio zaopatrzyłem się w łaskę wanilii i cynamonu.

Bo czytamy skrótowo i widzimy "waniliowy" ;) tymczasem wszelkie gellwe etc są cukrem wanilinowym ;)


Offline _patka_

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17532
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12021 dnia: 19 Stycznia 2015, 14:12 »
A faktycznie :D

Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12022 dnia: 19 Stycznia 2015, 14:21 »
U mnie placek po węgiersku.

Offline anka332

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4190
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2009-09-05
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12023 dnia: 19 Stycznia 2015, 14:44 »
u mnie pierogi z biedronki m nie ma 2 tygodnie to nie chce mi sie gotowac :P
Pawel 26.06.2013
Dominik 18.11.2016
Malwinka 28.06.2020

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12024 dnia: 19 Stycznia 2015, 14:47 »
Ja się nie mogę zdecydować.
Zrobiłam farsz do ruskich (te pewnie będą jutro). Mam też tartę z tuńczykiem i tortille z mielonym i fasolą (zapiekane). Nie wiem czy uda się to dzisiaj zjeść   ???
 
Chyba czas wrócić do pracy bo mi się linia produkcyjna włączyła :'(


Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12025 dnia: 19 Stycznia 2015, 15:15 »
   u mnie dzisiaj mielone z pieca ,surówka z marchewki i obrałam więcej ziemniaków  będą  albo  ruskie albo kopytka  zależy co mi się zachce  zrobić ;)
  cukier waniliowy  robię sobie sama   laski wanilii  zasypuję w słoiku zwykłym cukrem     i tu pytanie   mimo że słoik z gumka na zapinkę  czasem potrafi  się zbrylić  coś tam można  wrzucić  żeby  "smaku " nie popsuć   ,żeby się  nie  zbrylał ???



Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12026 dnia: 19 Stycznia 2015, 15:16 »
Ja piekłam jeden biszkopt w formie na babkę i jeden w okrągłej, nic nie obcinałam, nakładałam jedno na drugie i wyrównywałam kremem maślanym
tak wyszło:

http://tortownicaaa.blogspot.com/2014/09/barbie.html

lalka była cała - polecam owinąc ją folią spożywczą
jak chcesz to gdzieś powinnam mieć foty bez lukru, w trakcie robienia  ;)

  tort mistrzostwo świata  , siedzę i podziwiam non stop  .......pokazałam koleżance   obok i   kombinujemy ;)

Offline mon_ka98

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3673
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12027 dnia: 19 Stycznia 2015, 15:19 »
u mnie pomidorowa z makaronem :)



Najlepiej widzę, kiedy zamknę oczy...

Offline madziatko

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8927
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 03.07.2010/31.07.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12028 dnia: 19 Stycznia 2015, 15:26 »
A u mnie szpitalne jedzenie kolejny dzień...

Zupa brokulowa a na drugie makaron tagiatelle z mięsem i warxywami...

Jak na szpital pycha :)



Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12029 dnia: 19 Stycznia 2015, 15:33 »
U nas dziś bitki z indyka w sosie własnym z kaszą pęczak.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"