Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2942106 razy)

0 użytkowników i 6 Gości przegląda ten wątek.

Offline _patka_

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17532
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11730 dnia: 4 Stycznia 2015, 12:17 »
albo zamiast majonezu to bulke namoczona wczesniej i odcisnieta.
mozna ewentualnie z serem zoltym zrobic.
ja chyba z tego robilam. http://polki.pl/kuchnia_przepisy_lista_dania_glowne_przepis.html?cbr_id=1497

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11731 dnia: 4 Stycznia 2015, 12:53 »
dzieki laski
zaraz będe coś kombinować

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11732 dnia: 5 Stycznia 2015, 13:58 »
Prosze nauczcie mnie pracowac z zelatyna ;((
Zawsze mi wychodza gluty  :-X

Robie kostke caril.
Namoczyc mam 3 lyzeczki zelatyny w zimnej wodzie.
Ile tej zimnej wody?
Pozniej mam zalac kilkoma lyzkami goracej jak napecznieje ta w zimnej.
I co takie letnie do mascarpone i smietank8 mam wlac strumieniem?zazwyczaj na tym etapie mam gluty...
Jak ostudzam calkiem to mi zastyga ona buuuu


Offline Kiniutek
  • forumowicz
  • ***
  • Wiadomości: 247
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11733 dnia: 5 Stycznia 2015, 14:01 »
Ja żelatyne przykładowo 3łyżki rozpuszczam w pół szklanki gorącej wody, i jak ona ostygnie ale nie całkiem żeby nie stwardniała dolewam do smietany i miksuje żeby wszędzie dotarła i gotowe.

Offline kobietka
  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 2289
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11734 dnia: 5 Stycznia 2015, 14:03 »
Sylwia ja też nie umiem się żelatyną obsłużyć 8) dla tego do połączenia śmietanki z mascarpone używam tych gotowych mixów do ubijania śmietany i krem wychodzi super.

Offline miśka28

  • pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9429
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.09.2006
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11735 dnia: 5 Stycznia 2015, 14:09 »
ja z reguły nie bawię sie w to pęcznienie (choć jak już to na 3 łyzeczki dajesz ok 2 lyżki wody - tylko tyle, zeby zakryć) i rozpuszczam od razu w gorącej wodzie, jak wystygnie to dodaję do masy z danego przepisu, ale stopniowo i do tej pory zawsze wychodziło :)

Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11736 dnia: 5 Stycznia 2015, 14:12 »
Dobrze by było żeby żelatyna i to do czego ją dodajesz było w tej samej temp. LUB nie dodajesz żelatyny do np.serka mascarpone tylko na odwrót serek do żeltyny. Czyli żelatynę przelewasz do dużej miski i do żelatyny malutkimi porcjami dodajejsz co tam masz do dodania cały czas mieszając wszystko rózgą cukierniczą. Dopiero jak bardzo dokładnie rozmieszasz dodajesz kolejną porcję.
też nie bawię się w pęczninienie żelatyny, zalewam ją wodą około 80oC



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline Alis
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5770
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 7.06.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11737 dnia: 5 Stycznia 2015, 14:12 »
ja zawsze używam żelatynę w proszku a nie w płatkach,
do pół szklanki gorącej (ale nie wrzącej) wody wsypuje wymaganą w przepisie ilość żelatyny, mieszam aż się rozpuści (najwygodniej widelcem), czekam aż się chwile przestudzi (żeby masa się nie zważyła pod wpływem gorącej żelatyny), następnie wlewam przez małe siteczko (wyłapie ewentualne grudki)  do ubitej masy , mieszam jeszcze chwile az się wymiesza i gotowe  :)

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11738 dnia: 5 Stycznia 2015, 14:34 »
Jesli rozpuszcze ja w ok 80st , chwile przestudze ok 3 minuty dodam do niej lyzke-dwie ubitej jremowki i dopiero wtedy do reszty smietany to powinno wyjsc ?


Offline Alis
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5770
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 7.06.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11739 dnia: 5 Stycznia 2015, 14:52 »
powinno wyjść

Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11740 dnia: 5 Stycznia 2015, 15:08 »
powinno, ale 3 min na studzenie to trochę mało, przecież ta ciągle gorąca żelatyna rozpuści  Ci kremówkę



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11741 dnia: 5 Stycznia 2015, 15:47 »
Dziś z okazji rocznicy walnęłam obiad i muffinki z pomocą Nikoli i pędzę powiedzieć że wszyło niebo w gębie :) Z 24 mufinek zostały 4  ::)

Mufinki pomarańczowe:

ok. 250g mąki (dałam pszenną pełnoziarnistą pół na pół z kukurydzianą)
75g masła (rozpuścić i ostudzić)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
200ml soku z pomarańczy (ok. 4 pomarańcze)
skórka z tych pomarańczy starta na tarce
1 jajko

Wszystko razem wymieszać. Nakładać do foremek do środka wsadzić po kostce czekolady tak by nie wystawała. Wstawić na 20 minut do piekarnika nagrzanego na 200 st C


A na obiad zrobiłam roladki ze schabu - w środku ogórek konserwowy, ser żółty masło sól pieprz, musztarda plaster boczku. Na zewnątrz owinięty boczkiem. To wraz z ziemniakami w plastry, Marchewką w talarki wrzuciłam do naczynia żaroodpornego.

Do tego zrobiłam sos: śmietana mała, 2 ząbki czosnku, 2 łyżeczki cebuli suszonej, szczypta oregano, sól - wszystko zmiksowałam

Wyszło bosko  ::)

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11742 dnia: 5 Stycznia 2015, 15:58 »
Martucha moje smaki  ;D

Moj obiad w piekarniku.. mielone i domowe frytki.. plus buraczki beda

Uprzejmie donosze ze pierwsza proba wyszla do du.py :-)dodalam lyzke smietany rozmieszalam rozga  i byloby ok ale nieee.. dodalam druga lyzke smietany i zrobilam wielka smietanowa kule  ;D
Wywalilam i z resztki zelatyny zrobilam to samo ale tylko lyzka smietany.. wlalam do reszty i gluta chyba nie bylo :-D ale tej zelatyny tez prawie nie bylo he he  8)


Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6878
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11743 dnia: 5 Stycznia 2015, 16:00 »
A nie lepiej  żelatynę do śmietany ???
u mnie dziś były podudzia z piekarnika+ziemniaczki+buraczki+surówka i brokuły :D
dzieci miały jeszcze pomidorową z ryżem made in mama :P


Offline malgosiask

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8926
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11744 dnia: 5 Stycznia 2015, 16:04 »
Wyszło bosko  ::)

Brzmi bosko, więc wierzę, że w smaku też. Zazdroszczę, bo dziś mi się nie chce gotować. Podgrzałam wczorajszy makaron z sosem pomidorowym dla syna i tyle.

W tym roku chcę wprowadzić do menu więcej ryb. Macie jakiegoś bloga typowo rybnego? Znalazłam jak na razie taki zbiór przepisów http://jejswiat.pl/t/24406,ryby-przepisy

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11745 dnia: 5 Stycznia 2015, 16:17 »
Sylwia ja ci pomogę z żelatyną a ty mi pomóż z dzikie. Bo za 10 min dostanę całego dzika

A miało być romantycznie z okazji 7rocznicy ślubu, a będzie rzeźnia  ::)

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11746 dnia: 5 Stycznia 2015, 16:18 »
Kurde nigdy nie obrabialam dzika  :-\
Gdyby to byla swinka to bym wpadla z winem i ci pomogla  :D


Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6878
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11747 dnia: 5 Stycznia 2015, 16:23 »
A to chyba podobnie ;)


Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11748 dnia: 5 Stycznia 2015, 16:32 »
Kurde nigdy nie obrabialam dzika  :-\
Gdyby to byla swinka to bym wpadla z winem i ci pomogla  :D


Phhiii ja wina pić nie mogę  :P

dzik ma mniej dorodne niektóre mięśnie  ::)

Offline Alis
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5770
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 7.06.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11749 dnia: 5 Stycznia 2015, 16:34 »
ja obrabiałam z mamą bo mają myśliwego za płotem ale na szczęście był bez głowy, skóry i wnętrzności  :P :P :P :P
i taki nie za duży był tez

dasz sobie rade na pewno  :) :) :) :)

Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6878
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11750 dnia: 7 Stycznia 2015, 18:00 »
Dziś mężuś ma urodzinki, więc planuję zrobić mu, jak wróci z pracy, kolację: ryż z kurczakiem w kokosie, ciekawe, czy mam jeszcze w szafce grzyby mun, byłyby dobre jako dodatek np. do lekkiego sosu, jak nie, zrobię surówkę z kapusty i marchewki :) o ile dzieciaki mi pozwolą ;)


Offline _patka_

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17532
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11751 dnia: 7 Stycznia 2015, 18:03 »
To najlepszego dla meza. :)

Ja dzisiaj zobilam risotto z krewetkami. Tyle wyszlo, ze na jutro i pojutrze starczy :D

Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6878
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11752 dnia: 7 Stycznia 2015, 18:17 »
To najlepszego dla meza. :)


Dziękować ;)
to pierwszy rok, w którym nie wyprawiamy jego urodzin dla znajomych  :dno:


Offline _patka_

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17532
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11753 dnia: 7 Stycznia 2015, 18:23 »
moj nigdy nic nie wyprawial z tego tytulu, moze dlatego, ze u niego w domu w ogole urodziny nie byly jakims waznym swietem...
torta dostal dopiero ode mnie ::)
nawet 30stki nie chcial... gdzie ja zrobie mega chuczna impreze!!! ;D ale troche lat do tego ;)

Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6878
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11754 dnia: 7 Stycznia 2015, 18:26 »
chyba huczną :P
ja swoich nie wyprawiam, nie lubię. 30 bliziutko...za bliziutko...pojadę co najwyżej do spa z tej okazji :P


Offline _patka_

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17532
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11755 dnia: 7 Stycznia 2015, 18:51 »
huczna :D
bliziutko to kiedy? ;)

Offline malinowa__mamba

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5066
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11756 dnia: 7 Stycznia 2015, 19:32 »
ja obrabiałam z mamą bo mają myśliwego za płotem ale na szczęście był bez głowy, skóry i wnętrzności :P :P :P :P
Myśliwy? :o :o :o Nieźle 8)
 ;) :D


Sto lat dla Męża doksik :)
Pati jak masz za dużo to prześlij trochę :P Doksik też możesz podesłać jak Ci zostanie ;D

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11757 dnia: 7 Stycznia 2015, 20:05 »
U mnie dzis byl pyyycha obiad- makaron z brokulami pieczarkami w sosie smietanowym. Mniaaam
Jutro to dojem a mezulowi nalesniki machne


Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11758 dnia: 7 Stycznia 2015, 20:13 »
U mnie pieczeń z dzika w ciemnym sosie, pyrki tluczone z masłem i warzywa z patelni

Na kolację Nikola zazyczyla sobie sandacza ::)

Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11759 dnia: 7 Stycznia 2015, 23:05 »
Sylwia :) ja miałam dzis prawie to samo, tyle, ze zamiast pieczarek miałam boczek ;) pycha :) i też mi na jutro zostało :)

Patrycja? Gdzie kupujesz krewetki? Mam fajny przepis tylko nie wiem, które krewetki są najlepsze.