tylko to wersja dietetyczna 
Sałatka z makaronem i wędzoną makrelą
przepis na 2 porcje
5 liści sałaty
100 g makaronu pełnoziarnistego
120 g wędzonej makreli
200 g brokułów (1/2 brokułu)
12-15 pomidorków koktajlowych
2 łyżki drobno posiekanej cebuli
2 łyżeczki sezamu
opcjonalnie 4 łyżki jogurtu naturalnego do polania (przed samym podaniem)
Na parze lub w małej ilości wody gotujemy brokuły, powinny być lekko miękkie ale wciąż chrupkie.
Równolegle w lekko osolonej wodzie gotujemy makaron pełnoziarnisty - al dente, wystarczy kilka minut.
Ugotowane składniki dokładnie odsączamy, mieszamy z posiekaną cebulką, sałatą, kawałkami makreli i pokrojonymi pomidorkami, a całość posypujemy po wierzchu sezamem.
Opcjonalnie możemy polać sałatkę jogurtem naturalnym lub jogurtowym sosem. (przed samym podaniem).