Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2936261 razy)

0 użytkowników i 2 Gości przegląda ten wątek.

Offline _patka_

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17532
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8550 dnia: 24 Marca 2014, 14:22 »
Hmmm golabki :) zjadlabym...
U mnie dzisiaj risotto z krewetkami :)

Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8551 dnia: 24 Marca 2014, 14:43 »
ja bardzo często robię z  puszkowych pomidorów   smażę na maśle     podlewam bulionem  warzywnym  a potem zaciągam łyżka maki  wymieszaną ze  śmietaną   dodaję  soli i odrobinę cukru

Offline zaba

  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 2181
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: lipiec 2011
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8552 dnia: 24 Marca 2014, 14:50 »
aniolku napisz prosze tak lopatologicznie jak robisz to risotto, bo mnie zaintrygowalo ;)...


Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8553 dnia: 24 Marca 2014, 14:51 »
ja bardzo często robię z  puszkowych pomidorów   smażę na maśle     podlewam bulionem  warzywnym  a potem zaciągam łyżka maki  wymieszaną ze  śmietaną   dodaję  soli i odrobinę cukru

Ciekawe tylko czy z inną mąką mi wyjdzie  ::) Idę robić :)

Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8554 dnia: 24 Marca 2014, 15:02 »
kiedyś  sypnęłam  ziemniaczanej , bo tylko taka była  smaku nie  zmieniło   ;)

Offline _patka_

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17532
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8555 dnia: 24 Marca 2014, 15:22 »

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8556 dnia: 24 Marca 2014, 22:13 »
A ja dziś popełniłam swój pierwszy chleb na zakwasie....niebo w gębie :)

Zakwas dostałam od koleżanki, szkoda tylko, że zapomniałam wziąć "odszczepu"  ::)
teraz sama próbuje wyhodować zakwas :)
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline hany81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7960
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8557 dnia: 25 Marca 2014, 12:38 »
Ja zakwasu nie potrafię a nawet nie próbuje  ;D.
U mnie dziś ryba ...hmm z pieczonymi ziemniakami i surówka. Mam ochotę na botwinke  ;) może jutro zrobię.

Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8558 dnia: 25 Marca 2014, 15:26 »
  dziewczyny  zakwas to nic innego jak  ta sama ilość  wody   i mąki
 np  pół szkl  wody i pół szkl maki 
  zasypuję się to  przez 4 dni  taką sama ilością i po 4 dniach po  dokarmieniu     3 godziny i można robić  zaczyn
też się bałam   a dokarmienie  to nic innego jak dosypanie tej samej ilości  wody i maki i   pomerdanie
 zrobiłam na  mące żytniej razowej    wyszedł  nic się nie dzieje nic zepsuć nie  da rady 
 odebrałam łyżkę   zakwasu żytniego i  "pędzę " na nim zakwas  z mąki pszennej razowej   nic się nie dzieje  "pachnie owocowo" i dzisiaj wieczorem nastawiam zaczyn  z niego

 chleb pięknie  rośnie bez żadnych ulepszaczy 
próbujcie nie taki straszny diabeł ;)  znaczy zakwas

 próbuję różne przepisy   najbardziej nam smakował chleb  z orzechami  i żurawiną (wrzuciłam przepis ze 2 strony chyba wcześniej)  i oczywiście nie byłabym sobą,  bo  ilościowo  może trzymałam sie przepisu jedynie co do zaczynu  i maki i wody     ............orzechów i żurawiny dałam więcej  i mąka  była pomieszana żytnia z orkiszową  ,razową pszenną   itp

Offline hany81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7960
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8559 dnia: 25 Marca 2014, 15:42 »
nic nie zrozumiałam... ::)

Offline _patka_

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17532
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8560 dnia: 25 Marca 2014, 16:13 »
ja planuje zrobic ten chlebek :)
http://kotlet.tv/prosty-chleb-pszenno-zytni/

Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8561 dnia: 25 Marca 2014, 19:08 »
 :)  sorry   pisałam  na szybko 

  a pierwszy zakwas  robiłam  podpatrując  tu

http://www.mojewypieki.com/przepis/zakwas

 pszenny  jest na  łyżce  zakwasu  żytniego   odebrałam  sobie z robionego  wcześniej  i dokarmiam  go sobie taką sama ilością wody i mąki  np :łyżka wody  i łyżka  mąki    według instrukcji  żytniego  zakwasu

  zaczyn  robi się 12  godzin wcześniej  ilość przeważnie podana w przepisach  ilość zakwasu , mąki i  wody

i  co zauważyłam ,że  chleby   te  co  mają w przepisie zaczyn,który  "stoi " 12  godzin są  bardziej puszyste   niż   te  co w przepisie mają   zakwas  dodawany bez  robienia   zaczynu

ale to takie moje odczucie

 w każdym razie   wszystko   jest w miarę proste  i wychodzi  pyszny chlebek  domowy   warto próbować

Offline Vivka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6224
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: maj 2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8562 dnia: 28 Marca 2014, 14:30 »

Tu przepis http://bezchemii.blogspot.com/2013/11/risotto-z-krewetkami.html :)

Aniołku a ten ryż to taki surowy dać na patelnię?  ::) ??? czy jaki?  ;D






Offline Alis
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5770
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 7.06.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8563 dnia: 28 Marca 2014, 15:09 »
Vivka widzę ze u Ciebie risotto a mnie naszło na zrazy  :P :P :P

dziewczyny jak robicie zrazy bo mi nigdy nie wychodzą takie ciemne i pyszne a robię tak jak mama (jej wychodzą) może robię cos źle  ???

macie pewnie swoje sprawdzone przepisy, będę wdzięczna  ;)

Offline hany81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7960
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8564 dnia: 28 Marca 2014, 17:23 »
Ale chodzi Ci o ciemne zrazy czyli mięcho czy sosik ciemny?

Offline _patka_

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17532
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8565 dnia: 28 Marca 2014, 17:58 »
Tak surowy ryz dajesz :) dolewasz bulionu i on pecznieje :)

Offline Alis
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5770
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 7.06.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8566 dnia: 29 Marca 2014, 12:17 »
Ale chodzi Ci o ciemne zrazy czyli mięcho czy sosik ciemny?

Mięsko ciemne,  mam wrażenie że trzeba je tak mocno przysmazyc  ??? ??? ???

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8567 dnia: 29 Marca 2014, 12:24 »
Zrazy..
Ja kupuje wolowine zrazowke lub ekstra.
Rozbijam dosc mocno jak na kotlety.
Sole, pieprze, smaruje musztarda.
Na to kladeogorek kiszony, kawalek cebuli i kawalek sloniny/boczku wedzonego.
Sorki za szybko sie wyslalo.
Zwijam to w roladke dosc mocno.
Obtaczam w mace i smaze na zlocisty kolor.
Przekladam do garnka.
Na tej samej patelni smaze cebule. I wrzucam do zrazow. Patelnie zalewam woda zeby ten smaczek trafil do sosu ;))
Ptzyprawiam czasem dodaje grzyba suszonego czasem marchewke czasem pieczarki. I wychodza ciemne ;)))


Offline Alis
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5770
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 7.06.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8568 dnia: 29 Marca 2014, 12:27 »
Ja cebuli nie dodawalam nigdy,  może dlatego wchodziły mi jasne,  jutro robię z Twojego przepisu  ;) ;)

Offline hany81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7960
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8569 dnia: 29 Marca 2014, 12:50 »
Robię dokładnie tak samo :). Musisz ładnie przysmazyc bo to da kolor ciemny.  Ja do środka daje sol,pieprz,musztardę,cebule,boczek,ogórek i marchewkę. Czasami kawałek sera.

Offline bubulina
  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 2063
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8570 dnia: 29 Marca 2014, 13:57 »
Jak to moj dziadek mawial:"by sos byl ciemny trzeba mieso przypalic":)

Offline Ninka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14816
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8571 dnia: 29 Marca 2014, 15:50 »
Foremki kochane! Odpowiedzcie proszę na pytanie w ankiecie. Zajmie Wam to max 3 minuty!

 https://docs.google.com/forms/d/1V246TNivVcWDaxtWGElBQHktQX-SDBhBprq5z7FE9gM/viewform

Offline Alis
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5770
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 7.06.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8572 dnia: 30 Marca 2014, 08:46 »
Ja się właśnie zawsze bałam że przypale i pewnie dlatego takie blade mi zawsze wychodziły  ;)

Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6878
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8573 dnia: 30 Marca 2014, 09:09 »
A ja nie przysmażam mocno, podsmażam lekko i dolewam wody, żeby się podgotowało i zmiękło, a zawsze wychodzi ciemne i mięsko i sos. Proponuję dodać paprykę dla smaku i sok z ogórków kiszonych- troszkę dolać, fajny aromat daje.
Ja dolewam jeszcze zawsze winka, sos ma lepszy smak, taki bardziej zrazowy, bo wina czy alkoholu nie czuć.
Zawijam w mięsko ogórka kiszonego, kawałek szynki, cebulę.
Na patelni podsmażam marchewkę, trochę pory, cebulki, selera, papryki...co wpadnie pod rękę, jak się TO przyrumieni, dolewam wina, wody, dopiero wkładam zrazy, podsmażam, przykrywam przykrywką i się robi....203 godziny, na koniec zagęszczam sos...w miedzyczasie można dolać wody/wina czy sypnąć jakąś przyprawą, wg uznania.


Offline Gemini
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5362
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 30.06.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8574 dnia: 30 Marca 2014, 09:23 »
Ja tylko chciałąm wtrącić, ze wczoraj w końcu zrobiłam po raz pierwszy Meksykańskiego króla imprezy :D doprawiłam trochę bardziej niż w przepisie i jak dla mnie super :) Na pewno zrobię ją jeszcze nie raz :)


Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6878
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8575 dnia: 30 Marca 2014, 09:28 »
Z sałatek proponuję spróbować warstwowego gyrosa :D mniam i pycha :D
kawałki piersi smażymy w przyprawach, w gyrosie, kebabie, papryce ostrej lub pieprzu cayenne.
Wrzucamy to na dół miski, najlepiej przezroczystej.
Na to por, krążki, ale porozdzielane.
To nalezy przykryć delikatną warstwą sosu czosnkowego (jogurt naturalny, ew. trochę majonezu, przyprawa tzatziki).
Na to warstwa kukurydzy konserwowej, warstwa plasterków ogórków konserwowych, warstwa papryki drobno pokrojonej (świeżej, czerwonej).
Znów warstwa sosu czosnkowego, troszkę można "przelecieć" też ketchupem.
Na to drobno pokrojona kapusta pekińska.
Na koniec fajnie jest położyć pomidory w cienkich plasterkach.
Gwarantuję zachwyt WSZYSTKICH.

Hihi mam jeszcze kilka potajemnych przepisów, na zarąbiste szaszłyki z piekarnika i takie tam  ::)
Na sajgonki najlepsze na świecie :D


Offline Gemini
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5362
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 30.06.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8576 dnia: 30 Marca 2014, 10:03 »
No właśnie jestem chyba jedyną osobą ( wszyscy się zachwycają :) ) ,która nie lubi sałatki gyros ;) Uwielbiam sałatki, ale gyros mi nie smakuje


Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6878
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8577 dnia: 30 Marca 2014, 10:09 »
No właśnie jestem chyba jedyną osobą ( wszyscy się zachwycają :) ) ,która nie lubi sałatki gyros ;) Uwielbiam sałatki, ale gyros mi nie smakuje

To aż dziwne :D
ale ja robię inną niż wszyscy  ::)


Offline Alis
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5770
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 7.06.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8578 dnia: 30 Marca 2014, 10:19 »
Ja nie lubię jak mięsem gyrosa jest wieprzowina,  lubię tylko jak jest kurczak  ;) ;)

Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6878
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8579 dnia: 30 Marca 2014, 10:22 »
Wieprzowina nawet nie powinna być brana pod uwagę przy tej sałatce ;)