Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2946659 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8310 dnia: 4 Marca 2014, 11:15 »
W chipsch? No cos Ty?

Robie z tego, wydal mi sie bardziej sensowny, kura sie juz moczy, panierka gotowa, a w brzuchu burczy

http://www.doradcasmaku.pl/przepis/68722/kurczak-a-la-kfc-stripsy-.html

Co do wczorajszego ciasta to smaczne, szybko sie robi, ale tak slodkie, ze buzie wykreca, troche za duzy hardcore dla mnie ;)


Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8311 dnia: 4 Marca 2014, 11:17 »
Nooo  ;D Na imprezki robię czasami bo to szybkie danie. Wystarczy podać salsę i przekąska gotowa.
Robię tak pierś z kuraka. Piekę w piekarniku bez tłuszczu bo ten chipsów jest wystarczający.



Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8312 dnia: 4 Marca 2014, 11:47 »
Ja dziś zrobię te stripsy co Sylwia wkleiła :) Ciekaweeee :)

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8313 dnia: 4 Marca 2014, 11:50 »
No to Ania, szkoda, ze nie mozemy porownac, ale zawsze  Ty napiszesz czy dobre, ja czy dobre i do czegos dojdziemy
Kurcze, nie czekam do obiadu, chociaz ze dwa sobie usmaze  ;D ide


Offline elisabeth81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7820
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8314 dnia: 4 Marca 2014, 12:04 »
Sałtka "naczosowa" niestety dla Nas też mdła ::)

no popatrz... też nie doprawiłaś "po swojemu"? :P

martyna! pierwszy raz słyszę,że ty kaczkę piekłaś... ;D ciągle tylko pałki i pałki  :P

tymi stripsami kusicie... ;) chyba też wypróbuję..w końcu dzisiaj ostatki..
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8315 dnia: 4 Marca 2014, 12:11 »
No to moge polecic tenmoj przepis, tylko nastepnym razem dodalabym znikoma ilosc curry, lostre mi wyszlo jak diabli, wiec przypraw idealnie, no i trzeba dodac odrobine soli, bo w przepisie nie ma. A poza tym, pycha, panierka chrupka, kurczak w srodku soczysty. Choc do kfc mu troche brakuje. Ania, teraz czekam na Twoja opinie a jaide smazyc dalej :)


Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8316 dnia: 4 Marca 2014, 12:25 »
Ania daj znac jak wyszlo :-)
Mi sie straaaasznie chce tatara ::)
moja mama jeczy ze zjadlaby pizze z picolo- podobno to pizza jej mlodosci ;D ::)
powinnam zrobic golabki to dwa-trzy dni spokoju by bylo  :P
a wyjeta mam karkowe  ::)
i badz tu madry..

Aaaa Martyna odnalazlas moze przepis na ta pyszna zalewe do oluwek z tratorii?


Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8317 dnia: 4 Marca 2014, 12:38 »
Tatr u mnie dziś na kolację, jutro będę się głodzić  8)


Offline malgosiask

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8926
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8318 dnia: 4 Marca 2014, 12:48 »
U mnie padła lodówka w nocy... Więc dziś mamy nieplanowaną wyżerkę.
Rozmrożone pierogi już z synem zjadłam. Z wywaru i zielonego groszku zrobię krem, potem kurczak z piekarnika (muszę jakiś przepis znaleźć). Jeszcze jest otwarty słoik z pomidorami i tuńczyk w puszce - będzie makaron na kolację.
Aaaa, jeszcze trochę twarogu mam, będą leniwe.
Z kupnem lodówki w wynajmowanym mieszkaniu nie jest tak łatwo ;) Dobrze, że na termometrze 5st...

Offline _patka_

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17532
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8319 dnia: 4 Marca 2014, 12:54 »
malgosiak wspolczuje... choc dobrze, ze nie w lato ;)

oj tatara tez bym zjadla ::)
sa takie gotowe miesa, ale tam troche E jest... a dobra wolowine ciezko kupic...

teraz wcinam kuskus z warzywkami, a pozniej biore sie za kaczke.

stripsy na pewno wyprubuje!

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8320 dnia: 4 Marca 2014, 13:12 »
Pati, widze, ze Ty sie ostatnio spelniasz w kuchni :)

Oj tatarka tez bym zjadla, juz sie nie moge doczekac kiedy wreszcie bede mogla to juz 1,5 roku jak nie jadlam  tak samo ostrygi i kolejne tyle pewnie mnie czeka, ale odliczam ;)


Offline Edzia
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6932
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 05.07.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8321 dnia: 4 Marca 2014, 15:30 »
Edzia, a nie dodaja platkow?  Bo w niektorych przepisach jest.

Sylwia, smaczne bylo?

Marta, efekty chrupkosci panierki uzyskuje sie w KFC wlasnie poprzez zanurzenie w goracym oleju (nie pamietam juz, ale to bylo cos kolo 600 stopni C), tam nie ma zadnych platkow.
W domowych warunkach zalecaja dodanie platkow.

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8322 dnia: 4 Marca 2014, 15:48 »
Zrobiłam :)

Są MEGA pyszne!!! Nie robiłam bardzo pikantnych ze względu na dzieci :) Ale wyglądają identycznie jak w KFC, aż byłam w szoku :) Różnią się właśnie tym o czym pisze Edzia - nie są aż tak chrupiące. Tzn ogólnie są chrupiące, ale jednak to nie to samo. Bardzo mocno należy rozgrzać olej, ale do takiej temp. jak w KFC to wiadomo, że nie dojdziemy :)

A zaraz się chyba za 3bita wezmę :) Dzięki anusiiii :) Już raz kiedyś robiłam ale z gotowym budyniem, teraz zrobię dokładnie jak w przepisie z moich wypieków :)

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8323 dnia: 4 Marca 2014, 16:17 »
Sprobuj dosac nastepnym razem tych platkow, bo faktycznie moje chrupkie byly.

Edzia, na jakim oni oleju smaza?


Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8324 dnia: 4 Marca 2014, 16:48 »
Ania, daj ciut mniej mleka albo ciut więcej mąki....bo ten budyń był
...lekko rozjeżdżający się...ale i tak mega pyszny!
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8325 dnia: 4 Marca 2014, 17:09 »
dzieki Aniu za info ;)))
a robilas kiedykolwiek takie w platkach?


Offline Edzia
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6932
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 05.07.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8326 dnia: 4 Marca 2014, 17:24 »
Sprobuj dosac nastepnym razem tych platkow, bo faktycznie moje chrupkie byly.

Edzia, na jakim oni oleju smaza?

Marta  nie pamietam, czy to byl jakis specjalny. Wiem tylko, ze o ta temperature wlasnie chodzilo.

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8327 dnia: 4 Marca 2014, 17:26 »
Oni to chyba we fryturze smażą


Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8328 dnia: 4 Marca 2014, 17:28 »
Jakiś czas temu pytałam Was o oczy misia. Wybrnęłam z tego tak, że kupiłam biały marcepan, rozwałkowałam go i wycięłam oczy owalnymi foremkami od wiltona. Kropki na oczach zrobiłam czarnym lukrem w pisaku. Utalentowana manualnie nie jestem ale starałam się jak mogłam ;D
Miś wyglądał tak:



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8329 dnia: 4 Marca 2014, 17:34 »
Ale pieknie :)

Maju, no na pewno nie na oleju, temperatura dymienia rzepakowego, ktory jest chyba najtrwalszy dochodzi tylko do 220 stopni, w zyciu sie rakiego efektu nie osiagnie


Offline Edzia
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6932
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 05.07.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8330 dnia: 4 Marca 2014, 17:37 »
Moze to jakis kukurydziany?
Oni maja tez  tam takie specjalne maszyny, calkiem inne niz te w ktorych robia frytki.

Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8331 dnia: 4 Marca 2014, 17:49 »
Marta dziękuję :)
Najtrwalsze jest masło Ghee osiąga 252oC. Można je kupić w PL :drapanie:? nawet nie mam pojęcia.
Z osobistego doświadczenia napiszę Wam, że do takiego fast foodu przychodzą specjalne komponowane frytury. Frytura jest roślinna. Np takie frytki w jednej z sieciówek smażą się w temp 168-172oC, 3min +/- 5 sek.  Ale na pewno nie przyznam się się Wam gzie pracowałam ;D ;D ;D ;D
Edzia, moim zdaniem pomyliłaś temperaturę. Mogło być 600o ale chyba fahrenheit a nie celcjusza ;)



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline Edzia
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6932
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 05.07.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8332 dnia: 4 Marca 2014, 18:08 »
Moze, juz nie pamietam tak dawno to bylo. Ale wiem, ze byla bardzo wysoka. I scisle sie jej trzymali, musiala byc dokladnie taka.

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17583
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8333 dnia: 4 Marca 2014, 18:20 »


martyna! pierwszy raz słyszę,że ty kaczkę piekłaś... ;D ciągle tylko pałki i pałki  :P


[/quote]

Zaskocze Cie, dzisiaj mielone ;)

Offline andzelika

  • Małżeństwo jest zgodne, kiedy żona panuje nad mężem, a mąż nad sobą.
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4931
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 19.09.09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8334 dnia: 4 Marca 2014, 18:29 »
ja właśnie dzisiaj zrobiłam kurczaka z tego przepisu http://www.uwielbiamgotowac.com/2013/04/stripsy-kfc.html?m=1 do tego sałata lodowa, pomidor, ogórek, grzanki z chleba razowego i sos czosnkowy (jogurty, majonez i czosnek) wszystko zawinęłam w tortille i na patelnie grillową. Pyszności brakowało mi tylko placka ziemniaczanego i byłby Mega Pocket polecam ;) ;)
[/url]
[/url]

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8335 dnia: 4 Marca 2014, 18:49 »
Sylwusia nie piekłam nigdy w płatkach kukurydzianych.

Mój mąż właśnie wrócił z pracy i powiedział, że są lepsze niż z KFC i już nigdy tam kupować nie będziemy (bardzo rzadko tam kupujemy ale zdarza się) :) :)

Aniu już zrobiłam a dopiero przeczytałam :) Na szczęście mój budyń wyszedł gęęęęęęęęęsty :)

Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8336 dnia: 4 Marca 2014, 19:45 »
Jakiś czas temu pytałam Was o oczy misia. Wybrnęłam z tego tak, że kupiłam biały marcepan, rozwałkowałam go i wycięłam oczy owalnymi foremkami od wiltona. Kropki na oczach zrobiłam czarnym lukrem w pisaku. Utalentowana manualnie nie jestem ale starałam się jak mogłam ;D
Miś wyglądał tak:


cudny  podziwiam

 a zapytam co w środku ??

  i jeszcze  hasło  mielone  ;)  a dokładniej zmielona łopatka   jakieś nowości w temacie moze  ??? cos ,ktoś nowego  próbował ??

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8337 dnia: 4 Marca 2014, 19:54 »
Ja kiedys robilam ale z wolowiny to http://www.wielkiezarcie.com/recipe23192.html


Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8338 dnia: 4 Marca 2014, 21:00 »
cudny  podziwiam

a zapytam co w środku ??
Dzięki :D
Ciasto to ten przepis: http://www.mojewypieki.com/przepis/bomba-truskawkowo---czekoladowa
Jednak wprowadziłam swoje modyfikacje tzn chciałam żeby ciasto wyglądało jak tort i miało warstwy więc mus podzieliłam na 3 części. Jedna część musu była truskawkowa, druga wiśniowa i na samym dole najciemniejszy mus jagodowy. Spód też dałam inny bo nie z biszkoptów tylko z tego samego ciasta bo po upieczeniu okazało się, że jest go dość sporo i wystarczy. imaginacja2 jak chcesz to jutro wyszukam zdjęcie jak wyglądał w środku bo jednak trochę się różnił od tego na blogu.



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline Asiq
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5294
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 29.06.2013
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8339 dnia: 4 Marca 2014, 21:30 »
o matko, jaki miś piękny. Żal by mi było go kroić...