Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2913679 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline bubulina
  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 2063
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7500 dnia: 10 Grudnia 2013, 23:36 »
Dziewczyny potrzebowała bym przepis na pierniczki ale takie bez lezakowania...najlepiej z nadzieniem:)

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7501 dnia: 11 Grudnia 2013, 08:28 »
To idz do innego wątku  ;)
Boże narodzenie...tam masz przepisy ;)
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7502 dnia: 11 Grudnia 2013, 12:11 »
To nei jest akurat tort ale robiłam to ciasto kilka razy i jest MEGA PYSZNE!!!

http://www.mojewypieki.com/przepis/sernik-snickers

Offline marcella

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10942
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 21.05.2011
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7503 dnia: 11 Grudnia 2013, 12:40 »
Wygląda pysznie..


Offline _patka_

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17532
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7504 dnia: 11 Grudnia 2013, 14:22 »
Marcys, co dajesz do sushi?
Losos, paluszki krabowe, ogorek, krewetki... Cos jeszcze?

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17583
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7505 dnia: 11 Grudnia 2013, 21:26 »
Dziewczyny moja siostra jest miłośniczka nutelli i snikersow. We Wigilię ma urodziny i chce jej zrobić tort. Macie może pomysły na kremy zbliżone do jej ulubionych smaków ::)

Ja robiłam krem z nutelli do tortu. Nic prostszego, do całego słoiczka (tego mniejszego) dodajesz pół kostki masła i masz gotową masę.

na KW była masa z orzeszków, będziesz miała smak przybliżony do snickersa:)

o tu, ale to z ziemnych:

http://www.kwestiasmaku.com/desery/brownie/karmelowe_brownie/przepis.html

tu mus z masła orzechowego:

http://www.kwestiasmaku.com/desery/torty/dacquoise_z_maslem_orzechowym/przepis.html


Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7506 dnia: 11 Grudnia 2013, 21:56 »
Jak smakuje guacamole? Do czego można to przyrównać ???
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline pyh

  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1285
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: mężatka od 7.7.7
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7507 dnia: 11 Grudnia 2013, 22:07 »
zalezy jak zrobione, moze byc łagodne, wtedy jest maślane, trochę nijakie, a w doprawionym przeważa smak tego, czego jest więcej:limonki, cebulki, chili ;)

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7508 dnia: 11 Grudnia 2013, 22:07 »
Trudno porównać ale jak lubisz awokado, pomidory i czosnek to będzie smakować  ;D


Offline elisabeth81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7820
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7509 dnia: 11 Grudnia 2013, 22:11 »
Avocado + dużo czosnku + papryczka = pychaaaaa ;) do tego nachos ;)
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline elisabeth81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7820
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7510 dnia: 11 Grudnia 2013, 22:12 »
Zapomniałam o soli ;)
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7511 dnia: 11 Grudnia 2013, 22:13 »
Oliwa i sok z limety  :P


Offline .monia.

  • * * * * *
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4690
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7512 dnia: 11 Grudnia 2013, 22:58 »
Dziekuje, jak zawsze jesteście niezastąpione  :-*
Caril przepisu od Ciebie nawet się nie podejmuję, bo najpierw musiałby znaleść się chętny do tłumaczenia ::)

Offline .caril.

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10757
  • data ślubu: 22.08.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7513 dnia: 11 Grudnia 2013, 23:16 »
zawsze można translator google wrzucić ;)

Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7514 dnia: 11 Grudnia 2013, 23:37 »
Super ciacho, od razu mi się skojarzyło ze stefanką: mniammmm
czasem lubię się tak na maxa zasłodzić a potem mam na pół roku spokój ;D

Tak jak pisze .caril. najlepiej w translator google wrzuć, no chyba, że potrzebujesz info co to heavy cream to służę pomocą.
Creamy peanut butter tzn, że ma być bez drobinek, bo w sprzedaży są dwa rodzaje.
Cup ma zawsze 250ml



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline marcella

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10942
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 21.05.2011
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7515 dnia: 11 Grudnia 2013, 23:42 »
Do sushi przygotowuje pocięte w drobne długie paski : awokado, ogórka, paprykę, kalarepę, omleta z sosem sojowym i rybnym no i ryby.. Ja mogę tylko wędzone łososia i gotowane krewetki w rosołku, no i surowe dla męża (w zależności co kupimy: łososia, tuńczyka, halibuta). A jeszcze często troszkę majonezu lub serka typu almette śmietankowe. I. Przygotuj sobie miskę z wodą i cytryną - często zamaczaj w niej ręce to wtedy ryż się w ogóle nie klei do rąk :)

A ja wczoraj zrobiłam szynkę z udek kurczaka w szynkowarze.. I dziś już pół jej nie ma.. Już myślę z czego zrobić następną.. Zuzia wcinała aż się jej uszy trzęsły :)


Offline zaba

  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 2181
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: lipiec 2011
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7516 dnia: 12 Grudnia 2013, 08:55 »
marcella a jak sie sprawdza ten szynkowar? chcialam wlasnie sobie zazyczyc na swieta jakis ladny;) masz taki co sie woreczki wklada czy nierdzewke ze stali bez worka?


Offline marcella

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10942
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 21.05.2011
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7517 dnia: 12 Grudnia 2013, 09:11 »
Ja mam firmy Biowin i jest z nierdzewki ale worek daje do środka bo wtedy łatwiej wyjąć szynkę.. Jeszcze sznurki do środka włożyłam żeby za nie ciągnąć wyjmując worek..
Sprawdza się bardzo dobrze, łatwo się robi i w sumie samo.. Trzeba tylko mięso przygotować czyli pokroić na kawałki, przyprawić, dodać żelatyny i tyle.. Potem włożyć do worka i do tego szynkowaru, wziąć największy garnek żeby cały szynkowar był zakryty, nalać wody gorącej do garnka żeby przykrył tak do połowy szynkowaru i na małym ogniu parzyć.. Ja nie miałam takiego dużego garnka więc przykryłam folią aluminiową.. I te udka gotowałam godzinę czasu a treść mówi że tylko 45 minut trzeba.. Potem cały garnek wystawiłam na dwór i po kilku godzinach już sam szynkowar wystawiłam na całą noc do lodówki.. Rano szyneczka gotowa do wyjęcia i zjedzenia :-)


Offline Ola888
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3605
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7518 dnia: 12 Grudnia 2013, 10:54 »
To nei jest akurat tort ale robiłam to ciasto kilka razy i jest MEGA PYSZNE!!!

http://www.mojewypieki.com/przepis/sernik-snickers

Zrobiłam, rzeczywiście "niebo w gębie" :)

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7519 dnia: 12 Grudnia 2013, 11:05 »
Co nie? :) Mniam :) Jest słodkie ale wg mnie nie aż tak jak wygląda :)

Offline Ola888
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3605
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7520 dnia: 12 Grudnia 2013, 11:07 »
Dla mnie idealnie słodkie  ;) W ogóle połączenie sera i snickersa jest idealne, nawet mój mąż się zajadał a on nie sernikowy  ;) Tylko ja nie dałam na wierzch masy kajmakowej( bo nie miałam w domu gotowca a sama nie robię) a polewę "biało-czarną".

Offline marcella

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10942
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 21.05.2011
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7521 dnia: 12 Grudnia 2013, 11:23 »
To i ja w weekend spróbuję zrobić :)


Offline anulka 80
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9277
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7522 dnia: 12 Grudnia 2013, 16:47 »
monia, hiperglikemia murowana ;)

http://www.bakersroyale.com/cakes/snickers-cake/
Caril, wielkie dzięki! właśnie szukałam przepisu na snickersa z krakersami na urodzinki Marietki :D
Myślisz, że zamiast tego puddingu może być masa budyniowa, jaką zrobię do karpatki? Zrobiłabym więcej i 2 pieczenie na jednym ogniu  ;)
A krakersy takie polskie Lajkoniki mogą być? Wydaje mi się, że lepsze byłyby te bezsmakowe Cracker, albo pełnoziarniste, są takie twardsze i mniej słone, ale nie wiem czy w PL dostanę takie? bo w Grecji są  ;)

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7523 dnia: 12 Grudnia 2013, 18:22 »
Olunia z kajmakiem jeszcze lepsze :)

Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7524 dnia: 12 Grudnia 2013, 18:43 »
Anulka 80 ja bym dała zwykłe petit beurre Bała bym się, że krakersy lajkonika zmienią smak.



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline Ola888
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3605
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7525 dnia: 12 Grudnia 2013, 19:50 »
Ania a sama robisz masę kajmakową czy gotowca dajesz ? Stwierdzam że na drugi dzień to ciasto jest jeszcze lepsze, chociaż z wczoraj dzisiaj niewiele zostało  :D

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9277
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7526 dnia: 12 Grudnia 2013, 20:27 »
Ania a sama robisz masę kajmakową czy gotowca dajesz ? Stwierdzam że na drugi dzień to ciasto jest jeszcze lepsze, chociaż z wczoraj dzisiaj niewiele zostało  :D
to życzę, żeby poszło w cyce, bo to bomba jest  :D
Chyba gotowca, już jakąś kupiłam. Nie będę miała czasu robić, bo sama piekę tort, ciasta i praktycznie sama gotuje... tzn. mam nadzieję, że uda mi się tatę wyeksmitować z kuchni, bo on to maniak jest.. mama mi biszkopty upiecze tylko i zrobi jedną sałatkę.

Anulla, no może petit beurre też by były ok, ale wydaje mi się, że lepiej jakby ciasto było słonawe, tylko boję się czy nie będzie za bardzo słone. No ale zaryzykuję chyba z Lajkonikami
Znalazłam jeszcze takie ciasto na słonych krakersach z masą krówkową, więc chyba można z takimi słonymi  ;)

Offline Ola888
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3605
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7527 dnia: 12 Grudnia 2013, 20:30 »
anulka 80 nawet się nie łudzę że to pójdzie wyżej a nie niżej  ;)

A pytanie do Ani "na fali" było  ;)

Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7528 dnia: 12 Grudnia 2013, 20:58 »
krakersy też będą ok nic się z nimi nie dzieje  jest ciasto nie pamiętam nazwy ale było jakiś rok temu hitem imprez u znajomych   krakersy właśnie przekładane bitą śmietaną  , masą kajmakową i sypane wiórkami 

pyszne   slodkość przełamywały krakersy własnie

Offline _patka_

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17532
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7529 dnia: 12 Grudnia 2013, 21:01 »
Ja robilam 3bit na krakersach i wyszedl pyszny  :)