Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2914308 razy)

0 użytkowników i 2 Gości przegląda ten wątek.

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5250 dnia: 11 Grudnia 2012, 14:24 »
Jak bede gadac z rodzicami to zmolestuje tate o przepis, robili na Andrzejki z nowego i ponoc wyszla pyszna i do tego sporo smalczyku sie wytopilo ;D


Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5251 dnia: 11 Grudnia 2012, 14:25 »
Ja planowałam indyka ale mnie ta gęś zastanawia :drapanie:


Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5252 dnia: 11 Grudnia 2012, 14:29 »
Indyk wychodzi bardziej suchy niz ges, bo to z natury chude miesko. Ja tez jestem ciekawa tej nowej gesi ;D

A wiecie co bym chciala jeszcze sprobowac? Jak bylam w USA to widzialam jak fajnie podawali kurczaka w calosci, dla naszej dwojki to nawet jeden kurczak za duzo, a tam to jedna pircja byla, dlatego nie sprobowalismy, no ale do rzeczy, kurczak z puszka piwa wsadzona w zadek ;D ciekawa jestem bardzo tego...


Offline Zaneta_81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5667
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 7.07.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5253 dnia: 11 Grudnia 2012, 14:30 »
Martuś to zmolestuj tatę  :taktak:
 

                         Dzieci się nie wychowuje, dzieciom daje się przykład...

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5254 dnia: 11 Grudnia 2012, 14:30 »
Moja mama zawsze robi w 1 dzień Swiąt indyka albo gęś własnie.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5255 dnia: 11 Grudnia 2012, 14:38 »
Marta, ja robiłam kuraka na piwie. Nie na puszce bo mi jakoś pieczenie na alu nie leżało.
Piekłam na butelce z piwem - pod wpływem temp. piwo "kipi" i nadaje skórce fajny odcień, samo parowanie sprawia, że mięso nie jest takie suche ale żebym piała z zachwytu to nie powiem ;)


Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5256 dnia: 11 Grudnia 2012, 14:43 »
A nie balas sie ze Ci butla peknie? I tak chce sprobowac, bardzo jestem ciekawa smaku, doprawialas jakos oprocz tego piwa? Podawalas z czyms?


Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5257 dnia: 11 Grudnia 2012, 14:44 »
Nie bałam się bo już piekłam na butli, tylko z wodą  ;)
Doprawiałam, jak zwykle - sól, pieprz, papryka słodka


Offline carollaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5375
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5258 dnia: 11 Grudnia 2012, 15:00 »
Maja, a ile piekłąs czasu i w jakiej temp?



Offline .caril.

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10757
  • data ślubu: 22.08.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5259 dnia: 11 Grudnia 2012, 16:32 »
mój R. też robi kuraka na butli. trzeba mocno doprawić, by miał "charakter" idealnie jest zamarynować na noc w przyprawach.
piecze się różnie, w zależności od wielkości. min. godzina w 200 st.


Żaneta, u mnie w domu tata robi standard - kaczka z jabłkami i czerwoną kapustą, karkówka faszerowana pieczarkami i schab ze śliwką.
taak, to wszystko mamy zjeść w dwa dni 8)

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5260 dnia: 11 Grudnia 2012, 17:48 »
No i gadalam z tata. Ges robi podobnie jak indyka. Czyli najwazniejszy farsz - watrobka zmielona, bulka tarta, natka pietruszki, galka muszkatalowa, sol, pieprz do smaku i oczywiscie ze dwa jajka. Zoltko tak miesza, a bialko ubija i lekko miesza, ma wyjsc puszysta masa. Ges smaruje pieprzem i sola i nadziewa. Mowil ze najlepiej by w worku upiec, ale, ze ciezko taki wielki znalezc, jezeli nie w worku to trzeba czesto podlewac tluszczykiem, ktory sie wytapia. Piecze w 200 stopniach, polowe czasu indyka, czyli polowe czasu wagi, nie wiem jak to inaczej napisac. Ale chyba wiecie o co chodzi. Mowil tez, ze z indyka podobnej wielkosci jest wiecej jedzenia, bo sie ten tluszczyk nie wytapia. Mowil, ze dla 6 doroslych osob 5 kg gesi bez dodatkow wystarczylo aby sie najesc, indyka z 4 kg na ta sama ilosc osob.


Offline wiolcia

  • zapaleniec
  • *****
  • Wiadomości: 493
  • Płeć: Kobieta
  • ja i moja Magdalenka:)
  • data ślubu: 09.08.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5261 dnia: 11 Grudnia 2012, 19:57 »
Ja równiez robilam kuraka na butli,ale bez rewelacji.Przyprawialam go i posmarowalam majonezem.

Offline joannaM
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2967
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5262 dnia: 12 Grudnia 2012, 09:30 »
Macie jakiś dobry przepis na kurczaka w sosie słodko-kwaśnym, poproszę o przepis.
On 2011
Ona 2013

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5263 dnia: 13 Grudnia 2012, 12:04 »
Co przygotowujecie na Wigilie? Dawajcie spis potraw bo ja sama juz nie wiem co szykowac, 12 potraw raczej nie bedzie :P

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5264 dnia: 13 Grudnia 2012, 12:21 »
Pierogi z kapusta i grzybami,
 groch z kapusta,
Karp smazony
Kompot z suszu
Sos grzybowy
Kasza gryczana z grzybami
Barszczyk z uszkami
Kluski z makiem
Racuchy drozdzowe mojej babci
Sledzik w oleju
Grzyby w panierce
Ryba w galarecie

To jest u mnie. A macie jakis przepis na smaczna baranine? Mam jakies miecho baranie, wyglada mi na kawalki zeberek i chce cos z tym zrobic.


Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5265 dnia: 13 Grudnia 2012, 12:41 »
Z baraniną to trzeba uważać tz NIE przypraw jej jak wołowiny czy wieprzowiny bo popsujesz sobie mięso. Dusi się czasowo podobnie jak wołowina i ma w tym czasie swój bardzo charakterystyczny zapach. Dużo ludzi napisze, że po prostu śmierdzi.
Ponieważ Anglicy kochają baraninę to proszę bardzo:
http://www.bbc.co.uk/food/lamb
a, że masz kawałki żeberek to pewnie mówimy o tym: http://www.bbc.co.uk/food/lamb_rack
Bez względu na to co piszą w przepisach podstawową przy baraninie jest kminek (najlepiej w proszku, zmielony) i kolendra (też w proszku) do tego świeżo zmielony pieprz i odrobina soli. Więcej przypraw baranina raczej nie potrzebuje.



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5266 dnia: 13 Grudnia 2012, 12:45 »
Do marynaty mięsa baraniego przydaje się ocet albo kefir - neutralizuje specyficzny zapach. Dobrze jest dokładnie odkroić tłuszcz bo on pachnie najintensywniej. Im młodsze mięsko, tym słabszy aromat 


Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5267 dnia: 13 Grudnia 2012, 13:02 »
Dzieki, ja nie cierpie baraniny, ale skoro juz jest to trzeba zuzyc. Jak smierdzi to wiem, bo juz raz robilam takie obrzydlistwo jak pinnekjot, czyli baranine, ktora wisi roczek i kruszeje, bleh...


Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5268 dnia: 14 Grudnia 2012, 10:26 »
Co przygotowujecie na Wigilie? Dawajcie spis potraw bo ja sama juz nie wiem co szykowac, 12 potraw raczej nie bedzie :P
Aniu ja polecam karpia pieczonego z ziemniakami i pieczarkami, robiłam w zeszłym roku, pycha!
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5269 dnia: 14 Grudnia 2012, 10:40 »
gagtka a daj dokładny przepis.

Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5270 dnia: 14 Grudnia 2012, 12:05 »
A proszę bardzo, przepis bardzo prosty:

Składniki:

 1 kg karpia
 1 cebula
15 dag pieczarek
 8 małych ziemniaków (ja dałam więcej ;)
 2 łyżki masła
 1 łyżka soku z cytryny
 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
 pieprz, sól do smaku (ja niestety używam Vegety)

Rybę oczyścić, umyć i osuszyć. Skropić sokiem z cytryny, posolić i popieprzyć.
Ułożyć w naczyniu wysmarowanym masłem. Obłożyć drobno posiekana cebulą i pieczarkami pokrojonym w plastry. Na około ułożyć obrane małe ziemniaki. Posolić, włożyć do gorącego piekarnika (200o C).
Piec około 40 minut, polewać sosem. Po wyjęciu posypać natką. Podawać z surówką z czerwonej kapusty.
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline Zaneta_81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5667
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 7.07.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5271 dnia: 14 Grudnia 2012, 12:21 »
Ja jeszcze polecam karpia zamoczyć w mleku na 1-2 dni  ;)
 

                         Dzieci się nie wychowuje, dzieciom daje się przykład...

Gabiś
  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5272 dnia: 14 Grudnia 2012, 18:41 »
Ja jeszcze polecam karpia zamoczyć w mleku na 1-2 dni  ;)
a jak się obłoży go cebulą i zaleje potem mlekiem to nie czuć mułu ;D

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5273 dnia: 14 Grudnia 2012, 21:04 »
Ja moczę w kefirze


Offline Zaneta_81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5667
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 7.07.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5274 dnia: 14 Grudnia 2012, 21:20 »
Maju, a lepszy jest niż moczony w mleku? to może i ja spróbuje w kefirze, bo zawsze tylko w mleku moczyłam...
 

                         Dzieci się nie wychowuje, dzieciom daje się przykład...

Offline mon_ka98

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3673
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5275 dnia: 14 Grudnia 2012, 21:26 »
a macie pomysł na jakąś wigilijną sałatkę ???
poza śledziową i jarzynową ;)



Najlepiej widzę, kiedy zamknę oczy...

Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5276 dnia: 14 Grudnia 2012, 21:44 »
A macie moze sprawdzony przepis na makowca? Moj P. sobie zazyczyl na swieta i chcialabym upiec.

Offline mon_ka98

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3673
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5277 dnia: 14 Grudnia 2012, 21:56 »
A macie moze sprawdzony przepis na makowca? Moj P. sobie zazyczyl na swieta i chcialabym upiec.
ja zawsze robię z tego przepisu
http://www.mojewypieki.com/przepis/makowiec-zawijany
mojemu mężowi baaardzo smakuje i zawsze mi się udaje



Najlepiej widzę, kiedy zamknę oczy...

Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5278 dnia: 14 Grudnia 2012, 22:01 »
Trochę skomplikowany ten przepis... A czy gotowej masy makowej mogę użyć?

Offline mon_ka98

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3673
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5279 dnia: 14 Grudnia 2012, 22:02 »
Trochę skomplikowany ten przepis... A czy gotowej masy makowej mogę użyć?
myślę, że tak



Najlepiej widzę, kiedy zamknę oczy...