Autor Wątek: PODRÓŻ POŚLUBNA  (Przeczytany 43062 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Fasolek
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 14.08.2009
Odp: PODRÓŻ POŚLUBNA
« Odpowiedź #60 dnia: 11 Grudnia 2008, 11:04 »
Chciałam odświeżyć wątek, jako że nie mam pewności, czy nowego mi nasi stróże porządku nie zamkną, skoro ten jest jeszcze otwarty :) Oczywiście nic złego nie mam na myśli- w końcu porządek być musi. ;D

Tak więc- gdzie wy wybieracie się w podróż poślubną i na ile?
My właśnie z narzeczonym planujemy podróż, zastanawiamy się nad celem wyprawy :) Marzyliśmy o Fidżi i Nowej Zelandii, ale niestety nie dadzą narzeczonemu 3-4 tygodni wolnego w pracy- w sumie nie ma się czemu dziwić. Stanęło więc na 2 tygodniowym wyjeździe, połączonym z nurkowaniem, gdyż to hobby nas obojga. :D Myślimy poważnie nad Zanzibarem, Malediwami i Filipinami.

Natomiast ze swojej strony mogę polecić gorąco na wyjazdy Majorkę, w szczególności teren południowy, wokół stolicy Majorki Palma de Mallorca wyspy na zamieszkanie w hotelu. Natomiast przepięknych krajobrazów należy szukać na północy :) Polecę też z czystym sumieniem Egipt :) Byłam tam ze 3 razy i na pewno jeszcze pojadę ze względu na podwodny świat- ahhhhh, takich widoków próżno szukać na lądzie :) :) :) :) :) :) :) Odradzałabym ze swojej strony pobyt w Turcji- byłam 2 razy i za każdym razem wracałam odchudzona o 3-4 kg, bo mogłam jeść tylko ogórki... >:(Nawet oliwki miałam za każdym razem w hotelu skapciałe... Byłam i i w okolicach miejscowości Alanya, jak i w Turcji egejskiej. Jeśli ktoś chciałby zwiedzać i mieć trochę zieleni to jak już poleciłabym właśnie Turcję Egejską-stamtąd o wiele bliżej do Pammukale, Troi czy Stambułu. Także tam bierzcie koniecznie hotele przynajmniej 4****, ponieważ Turcy mają inny system przyznawania gwiazdek hotelom niż europejczycy.... Ale nawet mimo że miałam dwukrotnie hotele 4**** to i tak nie miałam co jeść, a wybredna nie jestem...I chyba nie zależy to od regionu, tak jak pierwotnie myślałam... ::)
Jeśli chodzi o Europę, Hiszpania owszem, Costa del Sol jest cudne (i jest gdzie poimprezować :disco: ), z wyłączeniem samej Malagi, w której plaże są kamieniste, morze zielone i czasem brudne, bo zaraz obok jest port.... :-\
Portugalia-cudo!!!!!!!! Ciepło, ale wiatr od oceanu przynosi orzeźwienie :)
W czerwcu siostra wróciła z podróży poślubnej na Sri Lankę, powiedziała, że pięknie było, ale za każdym razem jak wychodzili z mężem z hotelu, to mieli obstawę, bo na miejscu się dowiedzieli że tam wojna domowa trwa :shock: Dobrze, że nic im się nie stało... No i to Tsunami sprzed paru lat pozostawiło dość trwałe ślady, widoczne niestety do dziś :(

Mam nadzieję, że moje informacje komuś pomogą :) Odświeżmy ten wątek, w końcu każda z nas gdzieś chciałabym się wybrać, by odpocząć po stresach wiązanych ze ślubem... :)

Max 13 wrzesień 2009
Leoś 30 maj 2011

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
« Odpowiedź #61 dnia: 11 Grudnia 2008, 11:18 »
FAsolek jak lubicie nurkować to musicie jechać zapoznać się z Zatoką Meksykańską. To wymarzone miejsce, idealne po prostu ;D
Mam koleżankę, która pracuje dla jednego z niemieckich biur podróży i organizuje wycieczki "pod klienta" np. Tajlandia z wypadem na zakupy do Honk Kongu, to też jest ciekawa acz kosztowna opcja.

Ja ze swojej strony Turcję polecam i własnie Egejską - szczególnie hotel Voyage w Torbie. Byliśmy w tym roku, żarło wyśmienite w ilościach nie do pochłonięcia i wiele atrakcji w samym hotelu, skąd też można było płynąc ponurkować. Co prawda widoki raczej dla wytrawnych nurków niż snurków ale ciekawie jest.

Egipt pod katem jedzenia mi osobiście nie odpowiadał, trochę bałam się jeść ;) ale zarówno hotele jak statek na poziomie, dla nurkujących raj - można zanurkować do zatopionego promu jak ma się uprawnienia oczywiście ;)

Z własnych doświadczeń polecam też południe Włoch, kilka razy odwiedzaliśmy - tutaj co prawda na własną rękę, bo teściowa tam mieszkała ale polecam :ok:

Offline Fasolek
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 14.08.2009
« Odpowiedź #62 dnia: 11 Grudnia 2008, 18:46 »
Maja, to pogratulować szczęścia w Turcji- ja widocznie miałam pecha... Z natury jestem bardzo szczupła, a po tych wczasach wyglądałam jak kościotrup... :-\

Zatokę meksykańską i USA planujemy z narzeczonym w rok-2 po ślubie, bo planujemy wtedy wypad już większą grupą, więc odpada... A Ty Maju tam byłaś?? Polecałabyś jakieś konkretne miejsce?? ;)

Na Egipt jest bardzo prosty patent, jak jeść i pić, aby nie dopadła "klątwa faraona" :D Od razu po przylocie, albo jeszcze w kraju, trzeba kupić środek zawierający nifuroksazyd :) Najlepiej zacząć brać od razu po przyjeździe w dawkach opisanych jako profilaktyczne :)

A Włochy to moje marzenie wielkie... No i chciałabym zwiedzić Wenecję, zanim zniknie pod wodą, hehehe ;D Ale narzeczony stwierdził, że nie ma tam nic pod wodą, więc odpada ::)
Max 13 wrzesień 2009
Leoś 30 maj 2011

Offline monia

• złośliwy skorpionek :)
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 04.06.2005
podróż poślubna
« Odpowiedź #63 dnia: 22 Stycznia 2009, 10:56 »
do przeczytania

http://plaze.onet.pl/3486,1528214,artykuly.html

coprawda jest to ogólno-wycieczkowy artykuł ale ciężko jest się nie zgodzic z autorką.. na szczęście do berlina mam niedaleko ;)
przyjaciel gdy powiesz "zabiłem", odpowie "gdzie go zakopiemy"

Offline Olucha

• Chuck Norris
  • data ślubu: 11 lipiec 2009r.
« Odpowiedź #64 dnia: 5 Lutego 2009, 20:56 »
Dziewczętamam pytanko czy któraś z Was była w podróży poślubnej z oferty last minute ? Jesli takto proszę o krótką opowiastkę jak to wyglądało  ;)

Offline kathleenmaj

• nowicjusz
  • *
  • Oddaję swe serce w Twoje ręce...
  • data ślubu: 10.07.2009
« Odpowiedź #65 dnia: 5 Lutego 2009, 21:08 »
Dołączam się do pytania Oluchy bo przyznam ze też myślimy o tej opcji ale takiej na maxa czyli kupić i tego samego dnia lecieć. . .  Coś ktoś wie na ten temat. . .  ???
Czekamy z niecierpliwością na wieści  ;)

Offline michasia

• forumowicz
  • data ślubu: 30.05.2009
« Odpowiedź #66 dnia: 5 Lutego 2009, 21:13 »
ja te myślę o takej opcji., i wydaje mi się to lepsze, bo nic mi nie wyskoczy, a nie rezerwować na pół roku wcześniej

Offline baska98

• Chuck Norris
  • data ślubu: 31 maj 2008
« Odpowiedź #67 dnia: 5 Lutego 2009, 21:32 »
jeśli chcecie last minute to ja polecam wybrać się na niemieckie lotnisko i zakupić cos na nim i wyruszyć w podróż za godz, 2 lub następnego dnia...
promocje rzucają na kolana...
można pojechać w wymarzone miejsce z grosze...

my podróż poślubną spędziliśmy na Dominikanie :D którą polecam tym, którzy chcą poleżeć pod parasolką z drinkiem ;D ;D
widoki zapierają dech w piersiach ale nie ma co tam robić...
oczywiście oprócz atrakcji hotelowych i paru naciąganych wycieczek...
ale jedzenie powala na kolana :D

mi taki odpoczynek był potrzebny :D :D

jeśli chodzi o coś bardziej aktywnego to polecam Teneryfę - mała wysepka ale śliczna... można ją samochodem objechać w 2 dni, a resztę poleżeć :D
oczywiście jeśli ktoś chce wnikliwie wszystko zobaczyć to zajmie mu to więcej czasu... nas interesowały tylko widoki, a z resztą byliśmy tam tylko 3 dni wiec musieliśmy się ograniczyć...
sam widok zieleni, kwiatów, wody i pasku powulkanicznego robi swoje :) no i widok z wulkanu ::) i klify ::) i zachody słońca ponad chmurami ::) z chęcią bym tam wróciła :D
w niektóre miejsca można wybrać się rowerkiem lub na wulkan wejść pieszo :D

Offline Olucha

• Chuck Norris
« Odpowiedź #68 dnia: 5 Lutego 2009, 21:36 »
Basiu a leciałaś z berlińskiego biura podróży ? I jeszcze jedno może to trochę głupie pytanie, ale nigdy nie latałam jeszcze last minute, są tłoki spowodowane przez ludzi którzy robią tak samo, czy raczej jest spokojnie ?  ;) bo mi to trochę kojarzy się z tym że ludzie niejako walczą o wycieczki na takim lotnisku  ;)

Offline baska98

• Chuck Norris
« Odpowiedź #69 dnia: 5 Lutego 2009, 22:04 »
powiem szczerze, że nie wiem, bo nigdy tak nie leciałam...
wylatywaliśmy w podróż z Lipska i dopiero po powrocie idąc przez lotnisko zobaczyliśmy jak tanie mogą być wczasy... np. nasze o połowę tańsze lub Malediwy o połowę tańsze... mi się to w głowie nie mieściło...
a co dopiero dzieje się w Berlinie ::) na tak dużym lotnisku z wieloma biurami podróży (konkurencją).

stwierdziliśmy, że od teraz tak będziemy latać na wakacje:
niemieckie lotnisko - kupno i wylot za chwile, godz., parę godz...

no i jeszcze polecam Zieloną Wyspę - Irlandię :D
jest tam bosko ale oczywiście nie Dublin i jego okolice (choć tez jest parę ciekawych miejsc) ale południe - The Ring of Kerry, zachód - The Cliffs of Moher, wyspy Aran i Connemara, północny- zachód - hrabstwo Donegal - najwyższe klify Europy i góra Benbulben no i północ (Irlandia Północna) - raj na ziemi - cuda świata - Grobla Olbrzymów (Giant's Causeway) oraz Most wiszący Carrick-a-Rede ::)
na prawdę jest tam ślicznie...

Offline kathleenmaj

• nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #70 dnia: 5 Lutego 2009, 22:15 »
Wygląda to zachęcająco Basiu tylko jest mały problem że ani ja ani mój M nie znamy niemieckiego, no może trochę mój M a powiecie pewnie zaraz o angielskim, owszem ale chyba nie na tyle żeby podpisywać umowę o wycieczkę zagraniczną :/ a ktoś wie może jak to wygląda na lotnisku w Warszawie ??? Tam też pewnie jest wiele biur. . .

Offline baska98

• Chuck Norris
« Odpowiedź #71 dnia: 5 Lutego 2009, 23:09 »
powiem Ci szczerze, że o tym nie pomyślałam...
my po niemiecku tez nie mówimy - nawet sie go nigdy nie uczyliśmy więc jakby co to będziemy załatwiać po angielsku :)

nie sądzę abyście znaleźli w Polsce takie oferty jak w Niemczech...

Offline kathleenmaj

• nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #72 dnia: 5 Lutego 2009, 23:26 »
To prawda że w Niemczech będzie więcej konkurencyjnych ofert ale biorąc pod uwagę kurs euro to nie wiem czy to się będzie aż tak opłacało  ??? Ale jakby co to przypomniałam sobie że mam znajomych na stałe mieszkających w berlinie więc zawsze mogliby podjechać i pomóc  ;D

Offline baska98

• Chuck Norris
« Odpowiedź #73 dnia: 5 Lutego 2009, 23:29 »
na obecną chwilę przy tym kursie euro faktycznie się to nie opłaca...
ale nie wiadomo co będzie za 3-4 miesięcy...

Offline kathleenmaj

• nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #74 dnia: 5 Lutego 2009, 23:32 »
no i wszystko sie jak zawsze sprowadza to ulubionego zdania mojego M. . .  "jest jeszcze na to czas"  ;D

Offline baska98

• Chuck Norris
« Odpowiedź #75 dnia: 5 Lutego 2009, 23:37 »
 ;D ;D

Offline Olucha

• Chuck Norris
« Odpowiedź #76 dnia: 6 Lutego 2009, 08:36 »
Z tego co mi wiadomo w niemieckich biurach podróży pracuje mnóstwo polaków, a jakby co to po angielsku  ;) ostatnio dostałam oferty wyjazdów z niemieckich biur podróży i powiem szczerze nawet gdyby euro stało 4,50 to i tak by się opłacało, nie mówiąc już o ofertach last minute  ;) ja też mam rodzinkę w Berlinie także poproszę żeby zobaczyli co i jak  ;)

Offline Annapurna83
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: kwiecień 2009
« Odpowiedź #77 dnia: 15 Lutego 2009, 01:05 »
No tak . . .  Ta sama wycieczka w niemieckim biurze podróży w Polsce kosztuje więcej niż w Niemczech, gdyż Niemcy uważają (i niestety nadal mają trochę racji), ze jak Polacy dorwą się do jedzenia w All Inclusive, to jedzą 2 razy tyle, więc cena też musi być wyższa.  Oczywiście to trochę "nasza" wina, bo sobie wyrobiliśmy taką opinię, że jak jest śniadanie w wersji bufetu to połowa pakuje jeszcze ile się da po torbach, a z hoteli ręczniki giną. . . . 

Offline baska98

• Chuck Norris
« Odpowiedź #78 dnia: 16 Lutego 2009, 14:56 »
a z tym się nie zgodzę... to fakt, że Polacy zachować się nie umieją ale to co wyrabiają Niemcy nie mieści się nawet w głowie...
o wiele częściej wynoszą jedzenia, piją do upadłego i zachowują się jak chamy, a jak się wysiada z polskiego i niemieckiego samolotu to jest kolosalna różnica... niemiecki samolot wygląda jak po huraganie... jedzenia, papierki, puszki po piwie są wszędzie...

Offline ska
  • forumowicz
  • data ślubu: 25-04-2009
Odp: Podróż poślubna jak marzenie...?
« Odpowiedź #79 dnia: 25 Lutego 2009, 10:44 »
Ja przeszukuję katalogi już od pół roku :)). Polecam last minuit- super tanie wakacje w Tunezji, Egipcie, Ukrainie (+ Krym). Wszystkie oferty od 1000 do 2000 za osobę w opcji all czyli nic nie musisz płacić tylko bakszysze 1$ i leżeć na plaży. Ciut droższe są włochy i grecja, chorwacja, turcja , hiszpania. Z nóg zwala cena Londynu i Paryża....
Ogólnie czytajcie na stronach np. wakacje, trav... itp. opinie o hotelach. Nieraz droższy hotel nie jest lepszy- i są bardzo ciekawe obserwacje-np. w 5* po południu na plaży nie ma słońca, bo hotel zasłania... itp. a w katalogu nie znajdzie się takich cennych informacji.

Offline michasia

• forumowicz
« Odpowiedź #80 dnia: 25 Lutego 2009, 11:54 »
ska,widzę, ze masz ślub miesiąc przede mną, a wybrałaś już jakąś konkretną ofertę. my chyba po ślubie będziemy szukać last minut, ale to chyba dopiero jakieś 2 tyg. przed wyjazdem są takie oferty.
jestes zdecydowana na jakieś konkretne biuro? może coś polecisz.

Offline ska
  • forumowicz
« Odpowiedź #81 dnia: 25 Lutego 2009, 12:29 »
Michasiu.
Polecam biuro orbis, nekerman, alfa star - złe opinie o wezyr, triada (a niby taka słynna), eximtours (cena jednak przemawia b.pozytywne). .Ale pozostanie na lotnisku wszędzie i w każdym biurze się może zdarzyć. Tak oferty last są na 2-3 tyg. więc ja szukam na początku maja :). Różnica jet ok200-400 zł. na osobę, to się liczy szczególnie że oferty drożeją-bo $ idzie w górę....
My jedziemy do Tunezji, bo gdzie za 1200 wypoczniesz, pooglądasz meczety, popływasz w maju? Ceny w Polsce nie są takie małe, a ja czuję, że muszę się wygrzać :).
Nie chcę doradzać, bo to indywidualna sprawa gdzie się chce jechać, ja marzyłam o podróży statkiem po nilu albo po morzu śródziemnym, ale po ok.3000 za os. to dla nas za dużo.
Tak naprawdę najwięcej dały mi strony: wakacje, easy go, travel i go itp. Ja zaczęłam od wybrania kraju, potem miejscowość, hotel-na wszystkich stronach są opinie o tych rzeczach.
Tylko jeden minus last-że czasem trzeba jechać na lotnisko np. aż do wrocławia <hahaha> , ale przezyję :) 

Offline japcio

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2009
« Odpowiedź #82 dnia: 25 Lutego 2009, 14:03 »
ska O Triadzie nie dam złego słowa powiedzieć. Często z nimi latam i nigdy nie było problemu. W tym roku lecimy z tego biura do Turcji.

Offline ska
  • forumowicz
« Odpowiedź #83 dnia: 25 Lutego 2009, 14:17 »
japcio, wiadomo, raz na jakiś czas każdemu może się coś przytrafić :). Ceny mają porównywalne z orbisem, więc dla każdego coś miłego :>

Offline ika3w

• Ilona
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23.08.2008r
« Odpowiedź #84 dnia: 25 Lutego 2009, 14:29 »
A ja z kolei nie moge nic złego powiedzieć o Exim Tour- byliśmy w Tunezji i to co było w ramach biura było oki.
A nasze last minute wykupiliśmy w piątek a w poniedziałek z samego rana lecieliśmy. A w sobote oferta była jeszcze o 200zł od osoby taniej  :P
Szukając podróży byliśmy nastawieni- lecimy tam gdzie ciepło, All inclusive, conajmniej 3* (teraz bym podniosła na conajmniej 4) i cena. Nie mieliśmy sprecyzowanego kierunku czy miasta.

Offline japcio

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2009
« Odpowiedź #85 dnia: 25 Lutego 2009, 14:33 »
ika3w   też byliśmy z Eximem w Tunezji :) też obyło się bez niespodzianek :)

Offline ska
  • forumowicz
« Odpowiedź #86 dnia: 25 Lutego 2009, 15:00 »
a w jakie kierunki teraz się udajecie?? :)

Offline michasia

• forumowicz
« Odpowiedź #87 dnia: 26 Lutego 2009, 11:43 »
ja myślę nad turcją, grecją, egiptem, chyba najtaniej.
a co do rejsu po nilu, to jedno biuro oferowało chyba 10 czy 14 dni za niecałe 2000zł/os, już ze wszytskimi opłatami-ale tak pod koniec grudnia i w styczniu była taka oferta.

Offline ska
  • forumowicz
« Odpowiedź #88 dnia: 3 Marca 2009, 09:36 »
Polecam biuro podróży na podwalu, naprzeciwko sfinksa, babeczka tam pracująca była przez 7 lat rezydentem, dużo może powiedzieć o samych biurach podróży, że z Exim tour nie jedzie się do egiptu ale do turcji itp. I że jak mamy zamiar zwiedzac to szkoda kasy na 5* i jedzenie all.
Naprawdę polecam.

Offline carollaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #89 dnia: 20 Marca 2009, 18:03 »
My jedziemy do małej austriackiej miejscowości, gdzie mamy wypad na kilka fajnych miejsc. Mamy nadzieję, że bęzie pięknie :)